ΥΠΟΙΚ: Σχέδιο για κάλυψη αναδρομικών - Επέκταση στις 120 δόσεις σε... δόσεις
Σε ό,τι αφορά το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, θα αλλάξει η λογική του ορίου προστασίας για την πρώτη κατοικία και κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.
Προστασία πρώτης κατοικίας και Τράπεζες, ρύθμιση των 120 δόσεων κατώτατος μισθός και δικαστικές αποφάσεις θα τεθούν επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο οικονομικών, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Ειδικότερα, ό,τι αφορά τις δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομική επέκταση (έγκριση καταβολής αναδρομικών για μισθούς και συντάξεις) που ανησυχούν και τους θεσμούς υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών τόνιζε πριν λίγη ώρα ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο σε δύο κατευθύνσεις:
Τον υπολογισμό της επίπτωσης και την κάλυψή του κόστους.
Η μελέτη την οποία έχουν ολοκληρώσει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλαράκης και η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταλήγει στο ότι θα πρέπει η δημοσιονομική επίπτωση να εγγράφεται στο χρόνο δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης, έστω και αν η εξόφληση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την επίπτωση γίνεται σε μεγάλο ορίζοντα χρόνου.
Τόνισε πάντως ότι για την αναδρομική καταβολή 13ου και 14ου μισθού, αν παραστεί ανάγκη θα υπάρχει νέα πρόβλεψη στο μέλλον.
Νόμος Κατσέλη - Τράπεζες
Σε ό,τι αφορά το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, είπε ότι θα αλλάξει η λογική του ορίου προστασίας για την πρώτη κατοικία και κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά. Σε αυτή την βάση θα εφαρμοστεί το μοντέλο που θέλει κράτος τράπεζες και δανειολήπτη να εισφέρουν, ώστε να πρασινίζουν κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
Με άλλα λόγια το κράτος θα επιδοτεί ένα μέρος της δόσης, ο δανειολήπτης θα αποδέχεται την ρύθμιση για να εξυπηρετεί τις δόσεις και η Τράπεζα θα πρέπει να προτείνει μια ρύθμιση που θα περιέχει κούρεμα του ύψους του δανείου, μόνο όμως αν το δάνειο είναι υψηλότερο από την σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για μαζική μείωση «κόκκινων» δανείων, από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους θεσμούς, η λύση βρίσκεται πιο κοντά κοντά στο σχέδιο του ΤΧΣ για την μαζική μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) τα οποία θα εκδίδουν ομόλογα.
Εκεί ο ρόλος του δημοσίου θα είναι η παροχή εγγυήσεων του δημοσίου για την ελαχιστοποίηση της κεφαλαιακής απώλειας των τραπεζών. Το σχέδιο του ΤΧΣ ο είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί αφού υπάρχει το προηγούμενο της Ιταλίας, ενώ το σχέδιο της ΤτΕ όπου οι κρατικές εγγυήσεις θα τεκμαίρονται μέσω εγγύησης για τον αναβαλλόμενο φόρο, μπορεί να εφαρμοστεί σε δεύτερο χρόνο.
Επέκταση των 120 δόσεων
Σε ό,τι αφορά την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων, στο μοντέλο του εξωδικαστικού, για όλους φαίνεται ότι η επέκταση της σημερινής πάγιας ρύθμισης από την πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων σε 36 ή 48 δόσεις, θα πρέπει να περιμένει μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, αφού οι δανειστές αντιδρούν σε αυτή την φάση να ενταχθούν στην ρύθμιση οι οφειλές που γεννήθηκαν το 2018.
Πάντως προχωρά άμεσα η επέκταση ως 120 δόσεις από το Εργασίας όπως το περιέγραψε χθες η κ Αχτσιόγλου για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν μπορούσαν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού.
Επίσης, υπάρχει σχέδιο για την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού ο οποίος θα αυξάνεται όσο θα εξοφλείται το ρυθμισμένο υπόλοιπο οφειλών.
Αποκρατικοποιήσεις
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων που τονίζεται ιδιαίτερα από τους θεσμούς, η ίδια πηγή τόνισε ότι προχωρά άμεσα ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό και η υπογραφή της επέκταση της σύμβασης για το ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός και για τα ΕΛΠΕ.
Η ίδια πηγή ομολογούσε ότι η σύμβαση παραχώρησης για την Εγνατία καθυστερεί, ενώ αναμένονται το επόμενο διάστημα νομοσχέδιο από το Ναυτιλίας για την παραχώρηση των περιφερειακών λιμανιών και του Ενέργειας για το διαχωρισμό των δικτύων διανομής.
Τέλος, η ίδια πηγή δήλωνε αισιόδοξη για την κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι η δόση των 650 εκ ευρώ δεν πρόκειται να καθυστερήσει, ενώ η έκθεση της Κομισιόν για την δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να δημοσιευτεί ως το τέλος Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου