Σελίδες

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών για ΤΣΑΥ

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών για ΤΣΑΥ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών για ΤΣΑΥ
Αναρτήθηκαν σήμερα, 7 Ιουνίου 2019, τα ειδοποιητήρια των διαφορών ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ασφαλισμένους στον ηλεκτρονικό προσωπικό φάκελο του κάθε ασφαλισμένου στο www.tsay.gr.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το διάστημα που αφορούν τα ειδοποιητήρια είναι το B΄ εξάμηνο του 2014 και ημερομηνία λήξης των πληρωμών τους είναι η 31η Ιουλίου 2019.

Νέα δίμηνη αναβολή στην εκκαθάριση των εισφορών του 2018

Νέα δίμηνη αναβολή στην εκκαθάριση των εισφορών του 2018

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Νέα δίμηνη αναβολή στην εκκαθάριση των εισφορών του 2018
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Με δίμηνη καθυστέρηση, λόγω των επικείμενων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, θα έρθουν τα τελικά "χαράτσια" του 2018. Η κυβέρνηση, φοβούμενη "αντιδράσεις", μεταθέτει την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για το 2018.
Έτσι, οι επαγγελματίες θα μάθουν τις τελικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση το εισόδημα το οποίο δήλωσαν το 2017, τον ερχόμενο Ιούλιο. Συνεπώς, θα κληθούν να αρχίσουν την εξόφλησή τους από τα τέλη του εν λόγω μήνα.
Αυτό αναφέρουν ως βασικό σενάριο καλά πληροφορημένες πηγές του "Κ" από τον ΕΦΚΑ, εξηγώντας πως ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2017 και ο συμψηφισμός τους με τις εισφορές που υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός και τα "ραβασάκια" με τις τελικές περσινές οφειλές θα εμφανιστούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσα Ιουλίου...
Παρενέργειες στη ρύθμιση
Η εν λόγω "προεκλογική" απόφαση έχει σοβαρές παρενέργειες και στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, για την οποία έχει ήδη ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Και αυτό γιατί, όπως έχει ήδη επισημάνει το "Κ", οι οφειλέτες θα πρέπει είτε να ρυθμίσουν τα προσωρινά χρέη (υπολογισμένα με βάση το εισόδημα του 2017) και έπειτα να αλλάξουν τη ρύθμιση, είτε να πληρώσουν τις διαφορές που προκύπτουν από τα χρεωστικά υπόλοιπα που θα προκύψουν από την τελική εκκαθάριση, είτε να περιμένουν την τελική εκκαθάριση και έπειτα να τα ρυθμίσουν...
Στελέχη του υπ. Εργασίας με τα οποία ήρθε σε επαφή το "Κ" αποδίδουν αυτή τη δίμηνη καθυστέρηση (πέρσι η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 είχε ολοκληρωθεί για τη μεγαλύτερη μερίδα των μη μισθωτών ήδη από τον Μάιο) στον μεγάλο όγκο εργασιών του αρμόδιου φορέα, δηλαδή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Ωστόσο, άλλες πηγές του "Κ" στα Ταμεία βλέπουν πίσω από αυτήν την παράταση τη βούληση της κυβέρνησης να μην έρθει προεκλογικά σε σύγκρουση με τους επαγγελματίες, υπό την απειλή της απώλειας της ασφαλιστικής ενημερότητας και ικανότητας.
Οι επαγγελματίες για τους οποίους φτάνει τον ερχόμενο μήνα η ώρα του "λογαριασμού" είναι εκείνοι που είτε δεν κατέβαλαν καμία εισφορά πέρσι, είτε κατέβαλαν ένα ποσό "έναντι" οφειλών, είτε –τέλος– κατέβαλαν εισφορές κατώτερες από εκείνες που θα έπρεπε με βάση το  εισόδημα του 2017, καθώς αρχικά είχαν υπολογιστεί με βάση το εισόδημα του 2016. Στην τελευταία κατηγορία υπόχρεων επαγγελματιών ανήκουν όσοι δήλωσαν το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το εισόδημα του 2016.
Σε 5 δόσεις η εξόφληση
Για τις τρεις παραπάνω κατηγορίες αυτασφαλισμένων θα προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο πρέπει να εξοφληθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές.

Οι εν λόγω οφειλέτες θα πρέπει "πάση θυσία" να καταβάλουν τις εκκαθαρισμένες εισφορές του 2018 παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές. Διαφορετικά, δεν θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ούτε ασφαλιστικοί ικανοί (δηλ. θα χάσουν την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν πριν από την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων των εκκαθαρισμένων εισφορών του 2018 κάποιος επαγγελματίας έχει εντάξει τις προ του 2018 (π.χ. του 2017, του 2016 κ.λπ.) οφειλές του στη ρύθμιση των 120 δόσεων και δεν πληρώνει κάθε μήνα –για το διάστημα Ιουλίου-Νοεμβρίου 2019– τη μηνιαία δόση για την εξόφληση των εκκαθαρισμένων εισφορών του 2018, τότε θα χάσει τη ρύθμιση αυτή.
Τι ισχύει για τα πιστωτικά υπόλοιπα
Αν, από την άλλη πλευρά, το υπόλοιπο προκύψει αρνητικό (πιστωτικό), αυτό θα πρέπει να επιστραφεί στον δικαιούχο του. Δεν θα επιστραφεί μόνο στις εξής περιπτώσεις:
- Αν έχει παλιότερες οφειλές.
- Αν το πιστωτικό υπόλοιπο δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ, θα παραμείνει στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.
- Αν ο ίδιος δικαιούχος του πιστωτικού υπολοίπου επιλέξει να το "αποταμιεύσει" στον λογαριασμό του.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα από ακίνητα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα από ακίνητα

Πρώτα θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά το έντυπο Ε2 από τους φορολογούμενους που εισέπραξαν το 2018 ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, από όσους παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία τους στα παιδιά τους, στους γονείς τους ή σε τρίτους, από όσους διαθέτουν κενά ακίνητα.
Το εισόδημα που θα δηλωθεί στο έντυπο Ε2 θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45% ενώ αν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
  1. Έντυπο Ε2 της συζύγου: Στην περίπτωση εγγάμων που θα υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και εφόσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».
  2. Ακίνητο ανηλίκου: Το ακίνητο θα καταχωρηθεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα, στον πρώτο πίνακα και στον πίνακα Ι (Εκμισθούμενα κ.λπ. Ακίνητα) των συμπληρωματικών στοιχείων επιλέγοντάς το στην πρώτη στήλη και συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον Α.Φ.Μ. του τέκνου στις αντίστοιχες στήλες.
  3. Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Η στήλη Αριθμός Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας συμπληρώνεται για τα μισθωτήρια των ακινήτων που έχουν κατατεθεί στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή. Δε συμπληρώνεται ο αριθμός καταχώρησης του μισθωτηρίου που είχε παραληφθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  4. Συνιδιοκτησία συζύγων: Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
  5. Αριθμός παροχής βοηθητικών χώρων: Σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, θέση στάθμευσης) οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
  6. Αριθμός παροχής αγροτεμαχίου: Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
  7. Είδος μίσθωσης: Η στήλη 17 του εντύπου Ε2 (Είδος μίσθωσης-χρήση ακινήτου) συμπληρώνεται υποχρεωτικά με το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό κ.λπ.
Πηγή: enikonomia.gr

Τυροκαυτερή, τζατζίκι και ρώσικη σαλάτα παραμένουν στον ΦΠΑ 24%

Τυροκαυτερή, τζατζίκι και ρώσικη σαλάτα παραμένουν στον ΦΠΑ 24%

Τυροκαυτερή, τζατζίκι και ρώσικη σαλάτα παραμένουν στον ΦΠΑ 24%
Tου Σπύρου Δημητρέλη 
Αναλυτική εγκύκλιο με οδηγίες για τα τρόφιμα τα οποία παραμένουν στον ΦΠΑ 24% εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι δημοφιλή βρώσιμα προϊόντα όπως είναι οι συσκευασμένες "αλοιφές" (τζατζίκι, τυροκαυτερή κλπ) θα παραμείνουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το ίδιο ισχύει και για τις σκόνες παρασκευής ζελέ, κρεμ καραμελέ κλπ.
Η λίστα με τα προϊόντα που παραμένουν στο ΦΠΑ 24% είναι η εξής:
* Τα παρασκευάσματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν, είτε απευθείας ως έχουν (π.χ. τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα, ρώσικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα), απομιμήσεις τυριών που περιέχουν αποκλειστικά φυτικά λιπαρά, μείγματα τυριών και φυτικών λιπαρών, απομιμήσεις βουτύρου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος (π.χ. λιπαρές ύλες για επάλειψη που περιέχουν λιπαρές ουσίες άλλες από αυτές που προέρχονται από το γάλα ή ύλες των οποίων η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες γάλακτος είναι κατώτερη του 39% κατά βάρος), γεύματα έτοιμα προς κατανάλωση σε συσκευασία για τη λιανική πώληση (π.χ. μουσακάς, παστίτσιο κ.λπ.), κόλλυβα και παρόμοια προϊόντα] είτε κατόπιν επεξεργασίας (όπως το ψήσιμο, η διάλυση ή το βράσιμο στο νερό ή στο γάλα κ.λπ.), για τη διατροφή του ανθρώπου.
* Τα παρασκευάσματα που αποτελούνται πλήρως ή μερικώς από προϊόντα διατροφής, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ποτών ή παρασκευασμάτων διατροφής για τη διατροφή του ανθρώπου. Η κλάση περιλαμβάνει παρασκευάσματα που αποτελούνται από μίγματα χημικών ουσιών (οργανικά οξέα, άλατα ασβεστίου κ.λπ.) με προϊόντα διατροφής (αλεύρι, ζάχαρη, γάλα σε σκόνη κ.λπ.), τα οποία προορίζονται να ενσωματωθούν σε παρασκευάσματα διατροφής, είτε ως συστατικά αυτών είτε για τη βελτίωση ορισμένων από τα χαρακτηριστικά τους (εμφάνιση, διατήρηση ποιότητας κ.λπ.)
* Οι σκόνες για την παρασκευή πουτίγκας, ζελέ, παγωτών και παρόμοιων παρασκευασμάτων, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών. Συνεπώς, εδώ κατατάσσεται και το φρουί ζελέ (fruit gelee) σε σκόνη, το οποίο δεν μπορεί να καταναλωθεί άμεσα με τον τρόπο που παρουσιάζεται, αλλά για την παρασκευή του απαιτείται πρώτα η ανάδευσή του σε βραστό νερό.
* Οι σκόνες με βάση το αλεύρι, το άμυλο, τα εκχυλίσματα βύνης ή τα προϊόντα των κλάσεων 04.01 έως 04.04, έστω και με την προσθήκη κακάο, υπάγονται στις κλάσεις 18.06 ή 19.01, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε κακάο. Οι άλλες σκόνες, όταν περιέχουν κακάο, κατατάσσονται στην κλάση 18.06. Οι σκόνες που έχουν τον χαρακτήρα αρωματισμένων ή χρωματισμένων ζαχάρων και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λεμονάδας ή παρόμοιων ποτών, υπάγονται στις κλάσεις 17.01 ή 17.02 κατά περίπτωση.
* Οι αρωματισμένες σκόνες για την παρασκευή ποτών, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, με βάση το διτττανθρακικό νάτριο και τη γλυκυρριζίνη ή το εκχύλισμα γλυκόριζας (τα οποία διατίθενται ως "σκόνη κακάο").
* Τα παρασκευάσματα με βάση το βούτυρο ή άλλα λίπη ή έλαια που προέρχονται από το γάλα και χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στα προϊόντα αρτοποιίας.
* Οι πολτοί με βάση τη ζάχαρη, που περιέχουν πρόσθετες λιπαρές ουσίες σε σχετικά μεγάλη αναλογία και, μερικές φορές, γάλα ή φουντούκια που δεν είναι κατάλληλοι να μεταποιηθούν απευθείας σε ζαχαρώδη προϊόντα αλλά χρησιμοποιούνται για το γέμισμα ή τη διακόσμηση π.χ. σοκολάτας, πτιφούρ, τούρτας, κέικ, κ.λπ.
* Το φυσικό μέλι που είναι εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό ή με άλλες ουσίες όπως π.χ. κανέλα, ξηρούς καρπούς, κλπ.
* Τα προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών, που αποτελούνται κυρίως από ένα μίγμα αμινοξέων και χλωριούχου νατρίου και χρησιμοποιούνται στα παρασκευάσματα διατροφής (π.χ. για να προσδώσουν γεύση). Τα συμπυκνώματα πρωτεϊνών που λαμβάνονται με αφαίρεση ορισμένων συστατικών απελαιωμένων σογιάλευρων και χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό σε πρωτεΐνες των παρασκευασμάτων διατροφής. Τα σογιάλευρα και άλλες πρωτεϊνικές ουσίες ειδικής πλοκής (textured). Ωστόσο, από την κλάση εξαιρούνται τα απελαιωμένα σογιάλευρα που δεν είναι ειδικής πλοκής (textured), έστω και αν προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου (κλάση 23.04), και τα απομονώματα πρωτεϊνών (κλάση 35.04).
* Τα μη αλκοολούχα ή τα αλκοολούχα παρασκευάσματα (που δεν βασίζονται σε ευώδεις ουσίες) του τύπου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων μη αλκοολούχων ή αλκοολούχων ποτών. Τα παρασκευάσματα αυτά μπορεί να λαμβάνονται αναμιγνύοντας φυτικά εκχυλίσματα της κλάσης 13.02 με γαλακτικό οξύ, τρυγικό οξύ, κιτρικό οξύ, φωσφορικό οξύ, συντηρητικά, προϊόντα ενεργούντα επί της επιφανειακής τάσης, χυμούς φρούτων κ.λπ. Τα παρασκευάσματα αυτά περιέχουν (εν όλω ή εν μέρει) τα γευστικά συστατικά που χαρακτηρίζουν ένα συγκεκριμένο ποτό. Ως εκ τούτου, το εν λόγω ποτό μπορεί συνήθως να ληφθεί με απλή διάλυση του παρασκευάσματος με νερό, κρασί ή αλκοόλη, με ή χωρίς την προσθήκη, για παράδειγμα, ζάχαρης ή αέριου διοξειδίου του άνθρακα. Ορισμένα από τα προϊόντα αυτά είναι ειδικά παρασκευασμένα για οικιακή χρήση. Χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως στη βιομηχανία, με σκοπό την αποφυγή της ανεπιθύμητης μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού, αλκοόλης κ.λπ. Σύμφωνα με τον τρόπο που παρουσιάζονται, τα παρασκευάσματα αυτά δεν προορίζονται για κατανάλωση ως ποτά και επομένως μπορούν να διαχωριστούν από τα ποτά του Κεφαλαίου 22.
* Από την κλάση εξαιρούνται τα παρασκευάσματα του είδους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ποτών με βάση μία ή περισσότερες ευώδεις ουσίες (κλάση 33.02).
* Τα βρώσιμα δισκία με βάση φυσικά ή τεχνητά αρώματα (π.χ. βανιλλίνη).
* Τα γλυκά, οι τσίχλες, οι καραμέλες και παρόμοια είδη (κυρίως για διαβητικούς) που περιέχουν συνθετικούς γλυκαντικούς παράγοντες (π.χ. σορβιτόλη) αντί για ζάχαρη.
* Τα παρασκευάσματα (π.χ. δισκία) που αποτελούνται από ζαχαρίνη και ένα προϊόν διατροφής, όπως είναι η λακτόζη, και χρησιμοποιούνται για γλυκαντικούς σκοπούς.
* Οι αυτολύτες ζύμης και άλλα εκχυλίσματα ζύμης, τα οποία είναι προϊόντα που λαμβάνονται από την υδρόλυση της ζύμης. Τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να προκαλέσουν ζύμωση και διαθέτουν υψηλή πρωτεϊνική αξία. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία προϊόντων διατροφής (π.χ. για την παρασκευή ορισμένων καρυκευμάτων).
* Τα παρασκευάσματα για την παρασκευή λεμονάδων και άλλων ποτών, που αποτελούνται, π.χ. από: - σιρόπια, αρωματισμένα ή χρωματισμένα, τα οποία είναι ζαχαρώδη διαλύματα στα οποία έχουν προστεθεί φυσικές ή τεχνητές ουσίες που τους προσδίδουν τη γεύση ορισμένων φρούτων ή φυτών (σμέουρα, φραγκοστάφυλα, λεμόνια, μέντα κ.λπ.), έστω και με προσθήκη κιτρικού οξέος ή συντηρητικών. - σιρόπι στο οποίο έχει προστεθεί για τον αρωματισμό του ένα σύνθετο παρασκεύασμα της παρούσας κλάσης (βλ. την ανωτέρω παράγραφο 7) και το οποίο περιέχει, κυρίως, είτε εκχύλισμα κόλας και κιτρικού οξέος, χρωματισμένο με καραμελοποιημένη ζάχαρη, είτε κιτρικό οξύ και αιθέρια έλαια φρούτων (π.χ. λεμονιού ή πορτοκαλιού). - σιρόπι στο οποίο έχουν προστεθεί για αρωματισμό χυμοί φρούτων, οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί με την προσθήκη συστατικών (κιτρικό οξύ, αιθέρια έλαια που έχουν εξαχθεί από τα φρούτα κ.λπ.) σε τέτοιες ποσότητες, ώστε η ισορροπία των συστατικών των χυμών φρούτων, όπως αυτά απαντούν στον φυσικό χυμό, να έχει προφανώς διαταραχθεί. - συμπυκνωμένο χυμό φρούτων με την προσθήκη κιτρικού οξέος (σε τέτοια αναλογία που να του προσδίδει μια συνολική περιεκτικότητα σε οξύ σαφώς ανώτερη από εκείνη του φυσικού χυμού), αιθερίων ελαίων φρούτων, τεχνητών γλυκαντικών κ.λπ. Τα παρασκευάσματα αυτά προορίζονται να καταναλωθούν ως ποτά μετά από απλή διάλυσή τους με νερό ή κατόπιν περαιτέρω επεξεργασίας. Ορισμένα παρασκευάσματα του είδους αυτού προορίζονται για προσθήκη σε άλλα παρασκευάσματα διατροφής.
* Τα μίγματα εκχυλίσματος ginseng (ιαπωνικής κάνναβης) με άλλα συστατικά (π.χ. λακτόζη ή γλυκόζη), που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή "ποτού" ή "τσαγιού ginseng".
* Τα προϊόντα που αποτελούνται από ένα μίγμα φυτών ή μερών φυτών (στα οποία περιλαμβάνονται οι σπόροι και οι καρποί) διαφορετικών ειδών ή που αποτελούνται από φυτά ή μέρη φυτών (στα οποία περιλαμβάνονται οι σπόροι και οι καρποί) ενός μόνο είδους ή διαφορετικών ειδών, αναμιγμένων με άλλες ουσίες, όπως είναι ένα ή περισσότερα φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία δεν καταναλώνονται ως τέτοια, αλλά είναι του είδους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτικών εκχυλισμάτων ή φυτικών "τσαγιών" [π.χ. εκείνων που έχουν υπακτικές, καθαρκτικές, διουρητικές ή αναφυσώδεις (ανακούφιση από μετεωρισμό ή αέρια) ιδιότητες], περιλαμβανομένων και των προϊόντων για τα οποία πιστεύεται ότι προσφέρουν ανακούφιση από ασθένειες ή συμβάλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού και της υγείας.
* Τα μίγματα φυτών, μερών φυτών, σπόρων ή καρπών (ολόκληρων, κομμένων, θρυμματισμένων, αλεσμένων ή σε σκόνη) των ειδών που εμπίπτουν σε διαφορετικά Κεφάλαια (π.χ. στα Κεφάλαια 7, 9, 11, 12) ή των διαφορετικών ειδών που εμπίπτουν στην κλάση 12.11, τα οποία δεν καταναλώνονται ως τέτοια, αλλά είναι του είδους που χρησιμοποιείται είτε απευθείας για τον αρωματισμό ποτών, είτε για την παρασκευή εκχυλισμάτων για την παραγωγή ποτών. Ωστόσο, τα προϊόντα του τύπου αυτού, ο ουσιώδης χαρακτήρας των οποίων δίδεται από την περιεκτικότητα σε είδη που εμπίπτουν στο Κεφάλαιο 9, εξαιρούνται
* Τα παρασκευάσματα που αναφέρονται συχνά ως "συμπληρώματα διατροφής", με βάση εκχυλίσματα φυτών, συμπυκνώματα φρούτων, μέλι, φρουκτόζη κ.λπ., με προσθήκη βιταμινών και, ενίοτε, πολύ μικρών ποσοτήτων ενώσεων του σιδήρου. Τα παρασκευάσματα αυτά παρουσιάζονται συχνά σε συσκευασίες με την ένδειξη ότι προορίζονται για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού και της υγείας. Παρόμοια παρασκευάσματα, ωστόσο, που προορίζονται για την πρόληψη ή την θεραπεία ασθενειών ή παθήσεων εξαιρούνται (κλάσεις 30.03 ή 30.04).