Σελίδες

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Μόλις 18.024 επιχειρήσεις κάνουν εξαγωγές

Μόλις 18.024 επιχειρήσεις κάνουν εξαγωγές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις πραγματοποιούν εξαγωγές, ενώ τις δυνάμεις τους στις ξένες αγορές δοκιμάζουν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Συγκριτικά, βεβαίως, με το σύνολο των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, ο βαθμός εξωστρέφειας παραμένει χαμηλός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το 2017 πραγματοποίησαν εξαγωγές αξίας 28,28 δισ. ευρώ 18.024 επιχειρήσεις. Τρία χρόνια πριν, οι επιχειρήσεις που είχαν πραγματοποιήσει εξαγωγές αξίας 26,64 δισ. ευρώ ανέρχονταν σε 17.538.
Οι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 απασχολουμένους, οι οποίες αποτελούν το 91% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 27,7% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή 7,84 δισ. ευρώ. Οι μεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν από 50 έως 249 εργαζομένους, οι οποίες αποτελούν το 6% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 23% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή 6,5 δισ., και οι μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 249 απασχολουμένων, οι οποίες αποτελούν το 1,6% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 49,1% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή 13,87 δισ. ευρώ. Ο βαθμός συγκέντρωσης των εξαγωγών αποδεικνύεται και από ένα ακόμη στοιχείο: το 27,1% της συνολικής αξίας των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε από μόλις πέντε επιχειρήσεις.
Η κατάσταση, πάντως, εμφανίζεται το 2017 σχετικά βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2014. Τότε οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούσαν το 75,3% των εξαγωγικών επιχειρήσεων και πραγματοποίησαν το 23,2% των συνολικών εξαγωγών. Οι μεσαίες επιχειρήσεις πραγματοποίησαν το 2014 το 20,9% της συνολικής αξίας των εξαγωγών. Τέλος, οι μεγάλες επιχειρήσεις πραγματοποίησαν το 2014 το 54,7% της αξίας των εξαγωγών. 
Έντυπη

Σαρωτικές αλλαγές: Έρχονται τα ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία - Τα οφέλη για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Σαρωτικές αλλαγές: Έρχονται τα ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία - Τα οφέλη για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Σε διαβούλευση τίθεται το πλαίσιο λειτουργίας της νέας ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τα ηλεκτρονικά βιβλία "myDATA". Το νέο σύστημα θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και σε πλήρη εφαρμογή το 2020.
Στόχος είναι όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.
Το νέο σύστημα που στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.
Με τα ηλεκτρονικά βιβλία όπως δήλωσε ο Χ.Σταϊκούρας αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις, καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών -πελατών, επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς ενώ ενισχύεται ο έλεγχος των υποθέσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρονικοποίησης όλων των συναλλαγών που θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου παρουσίασε αναλυτικά ο Γ.Πιτσιλής ο οποίος ο σημείωσε ότι δημιουργείται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία "My Data". Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους.
Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.
Εκτός από την μεγάλη συμβολή στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη μείωση του διαχειριστικού κόστους που θα έχει το μέτρο αυτό για τις επιχειρήσεις θα βοηθά στο να λαμβάνουν γρήγορα επιστροφή φόρου οι συνεπείς επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να καταχωρεί στα ηλεκτρονικά βιβλία τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.
Καταδίκη της επίθεσης στους ελεγκτές
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την χθεσινή επίθεση που δέχθηκαν οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια ελέγχου σε φορτηγό δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει την παραμικρή ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα και συμπεριφορές.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απρόκλητη, άνανδρη και επικίνδυνη, ακόμη και για τη ζωή τους επίθεση, που δέχθηκαν εφοριακοί υπάλληλοι και εκφράζουμε τη στήριξή μας προς όλα τα στελέχη της ΑΑΔΕ που δίνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός ο οποίος αύριο θα επισκεφθεί την ΑΑΔΕ.

Έρχονται τα e-βιβλία για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Έρχονται τα e-βιβλία για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Aπό το 2020 ουσιαστικά καταργούνται τα έντυπα τιμολόγια
01 Αυγ 2019 - 10:27
Picture 0 for Έρχονται τα e-βιβλία για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Στην ηλεκτρονική εποχή μπαίνουν από φέτος οι συναλλαγές των επιτηδευματιών μεταξύ τους, αλλά και με την εφορία, καθώς η αγορά εγκαταλείπει από φέτος τα παραδοσιακά τιμολόγια και βιβλία, για να υποδεχθεί το φθινόπωρο τα ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία. 

Οι πρώτες ανακοινώσεις για τα «ηλεκτρονικά βιβλία» αναμένονται σήμερα, από τον υπουργό ΟικονομικώνΧρήστο Σταϊκούρα, από κοινού με τον αρμόδιο για τα φορολογικά θέματα υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.

Με τη μετάβαση στη νέα ηλεκτρονική εποχή, όλες οι λογιστικές εγγραφές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα φυλάσσονται πλέον μόνον στα λογιστήριά τους, αλλά θα αποστέλλονται και θα διασταυρώνονται on line στις βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «business stories», από το 2020 ουσιαστικά καταργούνται τα έντυπα τιμολόγια και όλες οι φορολογικές κινήσεις της αγοράς θα δηλώνονται και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, θέτοντας τέλος έτσι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και το «χαρτοβασίλειο» των λογιστηρίων, αλλά παρέχοντας και πλήρη έλεγχο στην εφορία για τα πραγματικά έσοδα και έξοδα των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμές και βρίσκεται πλέον σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητος για την μετάβαση στο νέο καθεστώς. Πιλοτικά καταρχάς, βάζει σε εφαρμογή -από τον Οκτώβριο πιθανότατα- την πλατφόρμα υποδοχής των φορολογικών στοιχείων που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά. Από το 2020 το νέο σύστημα γίνεται υποχρεωτικά καθεστώς για όλους και καμία δαπάνη δεν θα αναγνωρίζεται προς έκπτωση εάν δεν έχει εκδοθεί το αντίστοιχο ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

«Big brother» στα λογιστήρια

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε επιτελείς των ΔΟΥ όλης της χώρας, η ΑΑΔΕ έχει σχεδιάσει ήδη την ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα καταχωρούνται τα τιμολόγια που θα εκδίδονται. Το σχέδιο βρίσκεται ήδη σε ώριμο στάδιο και αρχικά θα υποχρεώνει τους εκδότες να αναρτούν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για τις πωλήσεις τους. Ταυτόχρονα όμως, θα ενημερώνεται στο Taxisnet αυτομάτως και η μερίδα των τιμολογίων του λήπτη (αγοραστή) των υπηρεσιών. Έτσι θα μπορούν να εντοπίζονται και «ύποπτες» συναλλαγές ή κινήσεις ανά περίοδο,  ή και ανά ημέρα ακόμη!

Με το πέρασμα στη νέα εποχή, μετατρέπονται ουσιαστικά σε ηλεκτρονικά τα βιβλία εσόδων – εξόδων που τηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.

Οι επιτηδευματίες θα συνδέονται στο περιβάλλον Τaxisnet όπου:

–   θα βλέπουν μια ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούν λεπτομερώς ένα προς ένα όλα τα τιμολόγια εσόδων τους από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

–   θα εμφανίζεται και μια αντίστοιχη φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.

–    η ηλεκτρονική εφαρμογή θα υπολογίζει αυτόματα το άθροισμα  εσόδων και δαπανών αναλυτικά, για κάθε μήνα ή τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης.

Στις σχετικές στήλες θα αναγράφονται ο ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου, τα έσοδα ή τα έξοδα, ο ΦΠΑ που αναλογεί, οι αποσβέσεις, οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. μισθωτών υπηρεσιών), τα τέλη χαρτοσήμου και άλλοι φόροι ή τέλη.

Κερδίζουν οι νομοταγείς

Τι θα σημαίνουν όλα αυτά;

–   Η ΑΑΔΕ θα μπορεί να γνωρίζει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τους τζίρους των πωλήσεων κάθε επιχείρησης ή επαγγελματία.

–  Περιορίζεται δραστικά ο κίνδυνος έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, καθώς η διασταύρωση θα γίνεται online και όχι με πολύμηνη καθυστέρηση -ή και με μαγνητικές δισκέτες σε ορισμένες περιπτώσεις!

Από την άλλη, παίρνει τέλος και ο «βραχνάς» των φορολογουμένων για μια σειρά υποχρεώσεων υποβολής δηλώσεων που τους επιβάλλονται για ελεγκτικούς λόγους ως σήμερα (όπως συγκεντρωτικές τιμολογίων, ΜΥΦ κλπ).

Ακόμα και η υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ δεν θα έχει αξία, αφού τα στοιχεία που αναγράφονται στις δηλώσεις αυτές θα προκύπτουν αυτομάτως με την ενημέρωση των βιβλίων.

Καταργούνται υποχρεώσεις

Με την πιλοτική έναρξη του μέτρου και κάθε μήνα, οι λήπτες τιμολογίων θα ελέγχουν και θα αποδέχονται ή θα απορρίπτουν τις συναλλαγές που οι εκδότες τους θα δηλώνουν ότι διενήργησαν. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδέονται στο διαδίκτυο και να συμπληρώνουν φόρμα ή να αποστέλλουν ειδικές καταστάσεις (excel) στην ΑΑΔΕ. Μόνη ευθύνη του λήπτη θα είναι να διορθώσει ή να συμπληρώσει τυχόν παραλείψεις και σφάλματα, στα στοιχεία τιμολογίων  που θα έχουν συμπληρώσει οι εκδότες τους.

Στόχος όμως είναι η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος που θα ξεκινήσει το 2020. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία, όπου έγινε υποχρεωτική από φέτος η ηλεκτρονική τιμολόγηση, υπολογίστηκε ότι το κόστος διαχείρισης για μια μικρομεσαία (για τα ιταλικά δεδομένα φυσικά) επιχείρηση με 3.000 τιμολόγια, μπορεί να μειωθεί κατά 7 έως και 11,5 ευρώ ανά τιμολόγιο. Η μείωση των 21.000 έως 35.000 ευρώ ετησίως, προκύπτει από τη μείωση στην κατανάλωση χαρτιού και μελανιών, την εξοικονόμηση αμοιβών και εργατοωρών που ξοδεύονται στην αναζήτηση τιμολογίων ή σε περίπτωση ελέγχων κλπ.

NEWMONEY.GR

Καταργούνται σταδιακά τα τεκμήρια διαβίωσης


Καταργούνται σταδιακά τα τεκμήρια διαβίωσης

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που μπήκαν στη ζωή μας για πρώτη φορά το 1978 προχωρά η κυβέρνηση από το 2020, με στόχο έως το 2022 να έχουν καταργηθεί οριστικά. Για να αντιμετωπιστούν όμως φαινόμενα φοροδιαφυγής ή αποφυγής αποκάλυψης εισοδημάτων, η κυβέρνηση ενεργοποιεί τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα εντοπιστούν οι περιπτώσεις φορολογουμένων που ξοδεύουν περισσότερα, δηλώνουν λιγότερα, ενώ ταυτόχρονα συντηρούν και περιουσίες μεγάλης αξίας.
Οπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, «στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων». Προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα». Σήμερα το οικονομικό επιτελείο και ο διοικητής της ΑΑΔΕ παρουσιάζουν το πρώτο τμήμα του φορολογικού νομοσχεδίου και το σχέδιο για τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Σημειώνεται ότι πέρυσι στα «δίχτυα» των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,9 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι που φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια ήταν οι μισθωτοί, ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες.
Πάντως, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
• 394.461 εισοδηματίες φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα ύψους 1,97 δισ. ευρώ.
• 206.340 ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν επιπλέον φόρους για εισοδήματα 917 εκατ. ευρώ.
• 115.570 αγρότες έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
• 697.290 μισθωτοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, καθώς τα εισοδήματα δεν κάλυπταν τα τεκμήρια διαβίωσης.
• 515.509 συνταξιούχοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται λόγω τεκμηρίων κατά 1,5 δισ. ευρώ και να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.
Οπως γίνεται αντιληπτό, τα τεκμήρια είναι η μεγαλύτερη παγίδα πρόσθετων φόρων για εκατομμύρια νοικοκυριά. Αν και τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τα τεκμήρια που θεσμοθετήθηκαν με τη σημερινή τους μορφή το 2010 δεν έχουν τροποποιηθεί αντίστοιχα ώστε να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα των εισοδημάτων και των αναγκών διαβίωσης.
1. Τα τεκμαρτά εισοδήματα διαμορφώνονται ως εξής:
• Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: 3.000 ευρώ.
• Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: 5.000 ευρώ.
• Τεκμήριο αυτοκινήτου: Από 4.000 ευρώ.
• Τεκμήριο σπιτιού: Κατά μέσον όρο είναι 3.500 ευρώ.
2. Το τεκμήριο διαβίωσης για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:
• Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
• Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
• Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
• Από 201 έως και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
• Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι 400 ευρώ ανά τ.μ.
Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» 40 ευρώ ανά τ.μ. ανεξαρτήτως μεγέθους της επιφάνειας του ακινήτου.
Έντυπη

Ηλεκτρονικά βιβλία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Ηλεκτρονικά βιβλία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Σε πιλοτική εφαρμογή θέτει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Στόχος είναι από το 2020 το μέτρο να λειτουργεί πλήρως και όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.
Το νέο σύστημα που στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.
Με τα ηλεκτρονικά βιβλία όπως δήλωσε ο Χ.Σταϊκούρας αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις, καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών -πελατών, επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς ενώ ενισχύεται ο έλεγχος των υποθέσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρονικοποίησης όλων των συναλλαγών που θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου παρουσίασε αναλυτικά ο Γ.Πιτσιλής ο οποίος ο σημείωσε ότι δημιουργείται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «My Data».
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους.
Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.
Εκτός από την μεγάλη συμβολή στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη μείωση του διαχειριστικού κόστους που θα έχει το μέτρο αυτό για τις επιχειρήσεις θα βοηθά στο να λαμβάνουν γρήγορα επιστροφή φόρου οι συνεπείς επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να καταχωρεί στα ηλεκτρονικά βιβλία τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.
Καταδίκη της επίθεσης στους ελεγκτές
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την χθεσινή επίθεση που δέχθηκαν οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια ελέγχου σε φορτηγό δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει την παραμικρή ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα και συμπεριφορές.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απρόκλητη, άνανδρη και επικίνδυνη, ακόμη και για τη ζωή τους επίθεση, που δέχθηκαν εφοριακοί υπάλληλοι και εκφράζουμε τη στήριξή μας προς όλα τα στελέχη της ΑΑΔΕ που δίνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός ο οποίος αύριο θα επισκεφθεί την ΑΑΔΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο 5% τα κόκκινα δάνεια της ΕΤΕ στο τέλος του 2022

Στο 5% τα κόκκινα δάνεια της ΕΤΕ στο τέλος του 2022

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτευχθεί μέσω της οργανικής κερδοφορίας και με τη χρήση ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που μπορεί να υποστηρίξει τον φιλόδοξο στόχο εξυγίανσης του ισολογισμού της χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων διαθέτει η Εθνική Τράπεζα, προσβλέποντας στην επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε ο αντίστοιχος δείκτης να διαμορφωθεί στο 5% στο τέλος του 2022 από 40% το 2018. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο του τετραετούς στρατηγικού σχεδίου που έχει εκπονήσει η διοίκηση, θα επιτευχθεί μέσω της οργανικής κερδοφορίας και με τη χρήση ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης.
Για το 2019, στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κατά 4,4 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το ένα τέταρτο του συνόλου και είναι υπερδιπλάσιο της μείωσης που επετεύχθη το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την εισαγωγή θεσμικών εργαλείων όπως είναι: α) το APS, που βρίσκεται πολύ κοντά στο να εγκριθεί, β) η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης των δανειοληπτών χαμηλών εισοδημάτων με ενέχυρο πρώτη κατοικία και γ) το σχέδιο με τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.
Η διοίκηση της ΕΤΕ δεσμεύεται στο πλαίσιο του τετραετούς στρατηγικού σχεδίου για την επίτευξη δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 11% το 2022 από αρνητική απόδοση του 2018 με έμφαση στην οργανική κερδοφορία. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργεί η ΕΤΕ για το υπόλοιπο του 2019 και για το 2020 είναι πολύ πιο ευοίωνο και θα στηρίξει την προσπάθεια της διοίκησης να μετασχηματίσει την τράπεζα. Τις θετικές προοπτικές ενισχύει η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, που, κατά τον κ. Μυλωνά, «έχει συνδεθεί με την εκλογή της νέας κυβέρνησης και το φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει και το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει άλμα στις πάγιες επενδύσεις, τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες, ωθώντας με τη σειρά τους τη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια και άλλες τραπεζικές εργασίες». Η ζήτηση για καθαρό δανεισμό από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αποπληρωμών, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και, όπως εκτίμησε ο κ. Μυλωνάς, σύντομα θα ακολουθήσουν και τα νοικοκυριά.
Η στρατηγική της ΕΤΕ στην εταιρική τραπεζική προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου εξυπηρέτησης των πελατών, εφαρμόζοντας εξειδικευμένες στρατηγικές ανά πελάτη και κλάδο, με στόχο να κερδίσει τη συνολική σχέση με τον πελάτη, καλύπτοντας ανάγκες σε εισαγωγές, εξαγωγές, χρηματιστηριακά προϊόντα, μισθοδοσίες κ.λπ. και αυξάνοντας τα συνολικά έσοδα, επιτοκιακά και μη. Στη λιανική τραπεζική, αντιστοίχως, εφαρμόζονται νέες στρατηγικές ανά τμήμα του πελατολογίου, εστιάζοντας στην προσφορά του κατάλληλου προϊόντος και υπηρεσίας στον κάθε πελάτη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών πελατών στεγαστικών δανείων με επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση, 2% όφελος επί των καθημερινών δαπανών σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και επιπλέον πόντους μέσω του προγράμματος go4more.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επανέλαβε την πρόθεση της διοίκησης να ολοκληρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έως τα τέλη του έτους και προανήγγειλε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της θυγατρικής στην Κύπρο. Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ και στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριξε ότι πρόκειται για νόμο που «δεν ευσταθεί ούτε στη λογική ούτε στη νομική του υπόσταση» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα λάθη θα διορθωθούν στη βάση μιας εύλογης και υπεύθυνης λύσης.
Εγκρίθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο 
Η γενική συνέλευση της ΕΤΕ ενέκρινε χθες το νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, που ανανεώθηκε ως προς τη σύνθεσή του και διευρύνθηκε με δύο νέα μέλη. Το νέο Δ.Σ. της ΕΤΕ υπό την προεδρία του κ. Κώστα Μιχαηλίδη είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τον βασικό μέτοχο, το ΤΧΣ, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των νέων μελών, μεταξύ των οποίων τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη που ορίστηκε ανώτερος ανεξάρτητος σύμβουλος και την κ. Αικατερίνη Μπερίτση στη θέση της αντιπροέδρου, αμφότεροι μη εκτελεστικά μέλη. Με δήλωσή του στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος σημειώνει ότι οι προτάσεις του Ταμείου για την ανανέωση του Δ.Σ. θα λειτουργήσουν καταλυτικά για τη συνολική ενδυνάμωση της Εθνικής Τράπεζας στις προοπτικές της οποίας, όπως σημειώνει, «πιστεύουμε ιδιαιτέρως». Είμαστε ικανοποιημένοι, επισημαίνει ο κ. Βερύκιος, διότι «οι εισηγήσεις μας έτυχαν θερμής υποστήριξης από όλους τους μετόχους, Ελληνες και ξένους. Στόχος του Ταμείου παραμένει η εξασφάλιση βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης προς όφελος του τραπεζικού συστήματος». Να σημειωθεί ότι εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΤΕ εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά είναι ο κ. Δημήτριος Καποτόπουλος και η κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη, ενώ μη εκτελεστικά εκτός από τον κ. Χαρδούβελη ορίστηκαν οι κ. Claude Piret, Andrew McIntyre, John McCormick, Αβραάμ Γούναρης, Wietze Reehoorn και Elena Ana Cernat.
Έντυπη

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα κράνη δικυκλιστών από το 24% στο 13%

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα κράνη δικυκλιστών από το 24% στο 13%

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο 13%, από το 24% που είναι σήμερα, μειώνεται ο ΦΠΑ στα κράνη δικυκλιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συνεννόηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και σε συνέχεια της σημερινής δέσμευσής του, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για χορήγηση φορολογικών κινήτρων που αφορούν τη χρήση κράνους από τους δικυκλιστές.
Η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Με δύο επενδυτικά σχήματα συζητά η κυβέρνηση για το καζίνο στο Ελληνικό

Με δύο επενδυτικά σχήματα συζητά η κυβέρνηση για το καζίνο στο Ελληνικό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με δύο επενδυτικά σχήματα για το καζίνο στο Ελληνικό, συζητάει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, όπως είπε σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξει νέα παράταση για το διαγωνισμό.
«Η ‪30η Σεπτεμβρίου είναι ημερομηνία κατάληξης του διαγωνισμού, η οποία δεν πρέπει να παραταθεί», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.‬

Ο υπουργός είπε ότι ακολουθείται ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα, δύο εβδομαδιαίες συνεδριάσεις σε δύο επίπεδα (υπηρεσιακό και υπουργικό), ενώ υπάρχουν και ad hoc παρεμβάσεις για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, «χωρίς τον διαγωνισμό για το Καζίνο δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο της επένδυσης στο Ελληνικό».
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι, ήδη, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται την έκδοση τέταρτης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (που αφορά το Καζίνο στο Ελληνικό) και η οποία θεωρείται απαραίτητη από τους επενδυτές προκειμένου να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στον επικείμενο διαγωνισμό.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, η ηγεσία του υπουργείου συναντήθηκε, χθες, Τετάρτη, με τους εκπροσώπους αμερικανικής εταιρείες που ενδιαφέρεται για το Καζίνο, ενώ στο περιθώριο της συνάντησης αναφέρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι πρόκειται για τον εκπρόσωπο της αμερικανικής Mohegan, ενώ συνάντηση έγινε προ ημερών και με τους εκπροσώπους της Hard Rock International. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ατονεί το ενδιαφέρον που κατά καιρούς έχουν εκφράσει οι επίσης αμερικανική Caesar's αλλά και η Μαλαισιανή Genting.
Συνολικά, για την επένδυση στο Ελληνικό, ο υπουργός ανέφερε: «Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος. Θα τολμούσα να πω και λίγο καλύτερα». Σημείωσε πως η εικόνα που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν αληθινή, καθώς «δεν ήταν όλα έτοιμα, αλλά ασφαλώς έχουν κάνει πρόοδο, αλλά εμείς θέλουμε ταχύτερη πρόοδο».
Ο ίδιος προανήγγειλε fast track διαδικασίες και για άλλες μεγάλες επενδύσεις που έχουν κολλήσει στη χώρα και χρονίζουν. Στρατηγική που εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο για την προσέλκυση επενδύσεων, την οποία χαρακτήρισε εθνικό στόχο. Ενώ, σε άλλο σημείο, ανέφερε πως επιδίωξη είναι η Ελλάδα να παρέχει στους επενδυτές ασφάλεια δικαίου.
«Σε διάφορα επίπεδα, πολλές επενδύσεις είναι κολλημένες πολύ καιρό, οι περισσότερες σταματάνε από τη δύναμη της αδράνειας», σημείωσε ο κ. Γεωργίαδης, ενώ σχετικά με το ενεργειακό κόστος που απασχολεί ιδιαίτερα την επιχειρηματική κοινότητα διότι είναι βασικό αντικίνητρο στη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους, σημειώθηκε ότι είναι θέμα το οποίο θα απασχολήσει ιδιαίτερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Περιορισμένα είναι τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως εκτιμά ο υπουργός και, όπως είπε, «μόλις 50 είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις από τα 2.000 και πλέον νομικά πρόσωπα που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους».
Προκειμένου να γίνει περισσότερο λειτουργικός ο νόμος, ώστε να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο προωθεί αλλαγές στον νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να δοθούν κίνητρα και να επιταχυνθεί η διαδικασία για να μπορέσουν επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες. «Το δημόσιο συμφέρον είναι να βοηθήσουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν», ανέφερε ο ίδιος.
Επίσης, σημείωσε πως το υπουργείο έχει εγκαινιάσει έναν στενό διάλογο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών, γιατί όπως είπε, δεν γίνεται να προτιμάει ο οφειλέτης να είναι ασυνεπής για να έχει οφέλη και όχι να είναι συνεπής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται έντονα ανοδικά τον Ιούλιο 2019, στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο 2019, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008, σημειώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, (ΙΟΒΕ) στην τελευταία «Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας» που εξέδωσε.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σημειώνεται βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, ανεξαιρέτως, -Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές-.
Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου.
Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, καθώς πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική έρευνα είναι φανερό ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων είναι θετική.
Αυτό συμβαίνει βέβαια συστηματικά σχεδόν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών. Ήδη, έχουν καταγραφεί σε προγραμματικό επίπεδο και οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης που αναμένεται να οριοθετήσουν το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα και θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες στο επόμενο διάστημα. Βέβαια, η έρευνα καταγράφει μεν προσδοκίες από την πλευρά των πολιτών, αλλά και περισσότερο απτούς ποσοτικούς δείκτες ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι σχετικά λιγότερο εξαρτημένοι από την πολιτική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξίας στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού τους αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις, σε ηπιότερο βαθμό
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρουσίασαν μικρή μεταβολή.
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα μεταβλήθηκαν σημαντικά, όπως επίσης οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται αισθητά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους μεταβάλλονται οριακά, όπως και τα αποθέματα.
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται περαιτέρω, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται μεν, αλλά ηπιότερα
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους βελτιώνονται, ενώ βελτιώνεται και η πρόθεση για αποταμίευση, όπως επίσης και οι προβλέψεις για την ανεργία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

e-τήρηση βιβλίων και σταδιακή κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης Ποιες κινήσεις δρομολογεί η κυβέρνηση

e-τήρηση βιβλίων και σταδιακή κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης

Ποιες κινήσεις δρομολογεί η κυβέρνηση
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 07:15
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση

Στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στυλιανός Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σήμερα εξάλλου παρουσιάζεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τη Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία πιλοτικά από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, δεδομένου ότι προωθούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας: «Η κυβέρνηση έχει στον πυρήνα του σχεδιασμού της την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα».

Αναφερόμενος γενικότερα στη φορολογική πολιτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Εμείς κάνουμε δύο κινήσεις. Πρώτον, μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους. Το κάναμε στο παρελθόν με τον ΦΠΑ εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Παράλληλα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μη "στοκάρονται" πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή».
Ηλεκτρονική τήρηση φορολογικών βιβλίων

Σημειώνεται ότι για σήμερα το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, θα παρουσιαστεί η εφαρμογή για την ηλεκτρονική τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Ν»:

1) Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων, το οποίο έχει καταρτίσει η ΑΑΔΕ, προβλέπει ότι η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά από την 1η Οκτωβρίου τρέχοντος έτους. Από το 2020 η εφαρμογή θα λειτουργεί πλήρως, έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία με ηλεκτρονικό τρόπο, σε άμεση σύνδεση με τα συστήματα TAXIS και TAXISnet.
2) Τα φορολογικά βιβλία περισσοτέρων από 1.000.000 επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα συμπληρώνονται και θα «τηρούνται» ηλεκτρονικά απευθείας στο σύστημα TAXISnet. Έτσι θα παρακολουθούνται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τις φορολογικές αρχές. Τα στοιχεία των εκδιδόμενων τιμολογίων θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο σύστημα από τον εκάστοτε εκδότη, ενώ ο λήπτης θα πρέπει να έχει συνδεθεί κι αυτός ηλεκτρονικά προκειμένου να τα επικυρώνει ή να τα διορθώνει για τις πράξεις που τον αφορούν. Η ηλεκτρονική συμπλήρωση των βιβλίων θα γίνεται είτε «γραμμή-γραμμή» καταχωρητικά είτε με μαζική μεταφόρτωση δεδομένων είτε με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών όταν συνδεθούν με τα συστήματα ΤΑΧIS και TAXISnet. Εντός του 2020, όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμπληρώνονται αυτόματα με κάθε έκδοση e-τιμολογίου.
3) Με την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σχεδόν στο μισό ο γραφειοκρατικός φόρτος της αγοράς. Από τη στιγμή δε που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη να υποβάλλονται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών (οι λεγόμενες ΜΥΦ).

4) Επιπλέον, με την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων:
α) Θα καταστεί δυνατή η αυτόματη προσυμπλήρωση των εντύπων των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Ειδικότερα, από τη στιγμή που τα αναλυτικά δεδομένα για τα ακαθάριστα έσοδα, για τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες καθώς και για τα λοιπά οικονομικά στοιχεία φορολογικού ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα καταχωρούνται απευθείας στο σύστημα TAXISnet, μέσω των ηλεκτρονικά τηρούμενων φορολογικών βιβλίων:
* Θα είναι δυνατό να ενημερώνονται με διαρκώς επικαιροποιούμενες συγκεντρωτικές εγγραφές τα αντίστοιχα πεδία των εντύπων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, ώστε να είναι έτοιμα προς ηλεκτρονική υποβολή αμέσως μετά τη λήξη της φορολογικής περιόδου που αφορούν (του τριμήνου ή του μήνα, κατά περίπτωση). 
* Αντιστοίχως, με τη λήξη του φορολογικού έτους, τα δεδομένα για τα ακαθάριστα έσοδα, τις δαπάνες και τα λοιπά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, τα οποία θα έχουν αναγραφεί στα ηλεκτρονικά τηρούμενα φορολογικά βιβλία τους, θα είναι δυνατό να μεταφέρονται στις έτοιμες ηλεκτρονικές φόρμες των εντύπων Ε3, Ε1 και Ν των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ώστε να συμπληρώνονται αυτόματα τα αντίστοιχα πεδία. Έτσι, μετά τη λήξη του φορολογικού έτους όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν στα ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα είναι ήδη προσυμπληρωμένα.
β) Κάθε επιχειρηματίας θα έχει μια άμεση εικόνα των οικονομικών στοιχείων και υποχρεώσεων της επιχείρησής του.
γ) Οι πάσης φύσεως λογιστικές εργασίες θα διεκπεραιώνονται ταχύτατα.
δ) Οι διαδικασίες καταβολής επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ θα απλουστευθούν και θα επιταχυνθούν.
ε) Θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών τιμολογίων, διότι δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων εν αγνοία του εμφανιζόμενου ως λήπτη, ούτε δυνατότητα καταχώρησης τιμολογίου εν αγνοία του εμφανιζόμενου ως εκδότη. Παράλληλα θα περιοριστούν σημαντικά και τα κρούσματα έκδοσης εικονικών τιμολογίων, καθώς τα στοιχεία των ηλεκτρονικά εκδιδόμενων τιμολογίων θα πρέπει να επιβεβαιώνονται και από τους λήπτες.
στ) Θα γίνει άμεσος και ευκολότερος ο εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση

5) Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της ηλεκτρονικής τήρησης των φορολογικών βιβλίων θα είναι ολοκληρωμένη και λειτουργική όταν όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεωθούν να εκδίδουν και να λαμβάνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα φορολογικά παραστατικά. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν προτείνει στην ΑΑΔΕ οι αρμόδιοι τεχνικοί εμπειρογνώμονες, θα πρέπει να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή η ήδη ψηφισθείσα από το 2010 και τροποποιηθείσα το 2016 διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στους αντισυμβαλλόμενους και στις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων κ.λπ.) που εκδίδουν.
Σχέδιο 11 σημείων  για ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στυλιανός Πέτσας, προανήγγειλε την εφαρμογή ενός σχεδίου 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όπως τόνισε, το σχέδιο αυτό «θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρυπτόταν».