Σελίδες

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Ερχονται εκπτώσεις φόρου για πληγέντες από την πανδημία

 

Ερχονται εκπτώσεις φόρου για πληγέντες από την πανδημία

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ξεκινά ο νέος, πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το 50% των ενισχύσεων να έχει χαρακτήρα επιδότησης και τις αιτήσεις να διαχωρίζονται και πάλι από τις πληρωμές.

 

Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να στείλουν το συντομότερο δυνατό, εντός Φεβρουαρίου το πιθανότερο, την πληρέστερη δυνατή εικόνα τζίρου, λειτουργικών δαπανών, κερδών, ζημιών αλλά και… καταθέσεων στους μήνες της πανδημίας. Κάτι σαν μια προκαταβολική φορολογική δήλωση.

 

Αυτά τα στοιχεία θα είναι που θα κρίνουν εάν και ποιοι θα δικαιούνται έξτρα στήριξη με τα μέτρα «νέας γενιάς» που σχεδιάζονται στο οικονομικό επιτελείο, ώστε οι επιχειρήσεις που ήταν υγιείς και επλήγησαν καταλυτικά από την πανδημία να λάβουν τη μέγιστη δυνατή στήριξη για να μείνουν όρθιες, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

 

Οριζόντια μέτρα για όλους βρίσκονται εκτός πεδίου συζήτησης. Στα μέτρα «νέας γενιάς» περιλαμβάνονται εκπτώσεις φόρου, οι οποίες ακυρώνουν τη συζήτηση για επιστρεπτέες ή μη μελλοντικές ενισχύσεις (οι εκπτώσεις φόρου ενισχύουν άμεσα ταμειακά τις επιχειρήσεις και δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής), διορθωτικές κινήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις εξόφλησης των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας για όσους πραγματικά τις χρειάζονται.

Το αίτημα της αγοράς για 120 δόσεις εξόφλησης συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας είναι γενικό. Το ίδιο ισχύει και για το εκ των υστέρων «κούρεμα» στο 50% των επιστρεπτέων κεφαλαίων των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως «οριζόντια μέτρα αποκλείονται», επαναλαμβάνοντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα από τον κλάδο της εστίασης, το οποίο ανέδειξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (στην ΕΡΤ) .

Η εστίαση δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως έχει δεχθεί σαρωτικό χτύπημα από την πανδημία, με τα μαγαζιά ακόμα κλειστά. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών όμως δείχνουν πως ένα 10% του κλάδου με εξειδίκευση στο delivery εμφανίζει σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών στη διάρκεια της πανδημίας.

«Αυτές οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται στήριξη», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αντιπαραβάλλοντας στην εικόνα επιχειρήσεις κλειστές με κάθετη πτώση τζίρου, οι οποίες όμως δεν μπορούν να περιορίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, εάν θέλουν να παραμείνουν ανοιχτές την επόμενη μέρα.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου και αύξηση ή συντήρηση δαπανών, λειτουργικών ή επενδυτικών, σχεδιάζεται να εστιάσουν τα νέα μέτρα στήριξης, με τη μορφή ενδεχομένως και tax credit (εκπτώσεων φόρου).

Συνολικά άλλωστε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως το 1/3 των επιχειρήσεων εμφανίζει κέρδη ή και αύξηση κερδών στη διάρκεια της πανδημίας, ενισχύοντας την απόφαση για διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας από οριζόντια μέτρα για όλους. Τα 2/3, από την άλλη πλευρά, έχουν πληγεί καταλυτικά.

Με κλαδική στόχευση και αξιοποίηση όλων των δεδομένων, στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου και με την προσδοκία πως τότε θα φαίνεται καθαρά φως στο τούνελ της πανδημίας, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και για εξατομικευμένο «κούρεμα» του επιστρεπτέου τμήματος των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής, και για εξατομικευμένες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών, και για τα διάδοχα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πηγή: euro2day.gr


Κέρδος online   29/12/2020 12:38

Εστίαση και προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου: Από 4.1.2021 οι αιτήσεις επιχορήγησης των επιχειρήσεων

 

Εστίαση και προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου: Από 4.1.2021 οι αιτήσεις επιχορήγησης των επιχειρήσεων

Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

30 Δεκέμβριος 2020
Taxheaven.gr



Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Εστίασης για την προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου

30/12/2020

Στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού απαιτήθηκε από τις επιχειρήσεις της εστίασης να αναστείλουν τη λειτουργία τους για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ή να λειτουργήσουν με περιορισμούς ως προς τις αποστάσεις των τραπεζιών και το πλήθος των θαμώνων ιδίως στους εσωτερικούς χώρους, και να υποστούν τις προφανείς οικονομικές επιπτώσεις των εν λόγω μέτρων.

Για τη στήριξη της λειτουργίας των ως άνω επιχειρήσεων υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσο COVID-19, και με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού στους εσωτερικούς τους χώρους και τη λειτουργία σε εξωτερικούς νόμιμα χρησιμοποιούμενους χώρους, όπου ο καλύτερος αερισμός συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και
Επενδύσεων προτίθεται να επιχορηγήσει τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις για την προμήθεια θερμαντικών συσκευών εξωτερικού χώρου.

Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται βάσει των επισήμων δηλωμένων και επομένως αδειοδοτημένων τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) εξωτερικών χώρων σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και των με κάθε τρόπο παραχωρημένων από λοιπούς φορείς (Δήμους, Λιμενικά Ταμεία, ΕΟΤ κ.λπ.), καθώς και των εξωτερικών επιφανειών που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του ν. 4688/2020, ιδιόκτητων ή/και μισθωμένων.

Προϋπολογισμός Δράσης

Η συνολική δημόσια δαπάνη της Δράσης της παρούσας πρόσκλησης, ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 50 εκατομμύρια Ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 10 εκατομμύρια Ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Λήπτες της Ενίσχυσης

Ρόλο Δικαιούχου κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 10α του καν. 1303/2013 αναλαμβάνει ο ΕΦΕΠΑΕ

Λήπτες της ενίσχυσης, ήτοι επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, είναι οι Επιχειρήσεις Εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν στη χώρα.

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ στους οποίους πρέπει να δραστηριοποιείται η προς ενίσχυση επιχείρηση είναι οι:
- 56.10 : Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.10
- 56.29.20 : Υπηρεσίες καντίνας Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.29.20
- 56.30 : Δραστηριότητες παροχής ποτών Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.30

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση, είναι οι ακόλουθες:

- Να δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 5 «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ» της παρούσας Πρόσκλησης
- Να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α΄137) (επιβολή προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας)
- Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
- Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. 1407/2013, όπως αναγράφονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI της παρούσας Πρόσκλησης.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι εξωχώριες εταιρείες, καθώς και οι θυγατρικές εταιρείες Δημοσίων Οργανισμών.

Επιλέξιμες Δαπάνες

1. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (υγραερίου, ηλεκτρικά, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου ή άλλο), αυτόνομα/μεμονωμένα, ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου, τα οποία είναι/ήταν καινούργια και αμεταχείριστα κατά την αγορά τους.

2. Η Δράση προβλέπει την επιχορήγηση της προμήθειας ενός θερμαντικού σώματος ανά δέκα (10) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και των με κάθε τρόπο παραχωρημένων από λοιπούς φορείς (Δήμους, Λιμενικά Ταμεία, ΕΟΤ κλπ), καθώς και των παραχωρημένων με βάση την αίτηση που έχει υποβάλει ο δυνητικός λήπτης της ενίσχυσης δυνάμει του άρθρου 65 του ν.4688/2020 και μέχρι 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα χωρίς ΦΠΑ. Σε περίπτωση που ο αριθμός των τ.μ. δεν δικαιολογεί ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων, το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται με τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων.

3. Προμήθεια θερμαντικών σωμάτων που πραγματοποιήθηκε από την 01.02.2020 και εντεύθεν και πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, καλύπτεται από την Δράση, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό ΚΑΔ σύμφωνα με το Κεφάλαιο 5 της παρούσας,κατά την ημερομηνία προμήθειας και εξακολουθεί να τον διαθέτει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του προς χρηματοδότηση.

4. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση για ένα χώρο εστίασης ανέρχεται σε πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 €).

5. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση (σε επίπεδο “ενιαίας επιχείρησης”) από κάθε ενίσχυση που έχει λάβει ή θα λάβει δυνάμει του Κανονισμού 1407/2013 την τελευταία τριετία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της παρούσας Δράσης, υπολογιζόμενη σε κυλιόμενη βάση, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Διαδικασία Υποβολή αίτησης Χρηματοδότησης

Η Αίτηση Χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://heatingdevices.mindev.gov.gr

Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή από την 04η.01.2021 και ώρα 15.00 έως την 04η.03.2021 ώρα 17:00.


Στα Σχετικά Αρχεία έχουν αναρτηθεί η πρόσκληση, το εγχειρίδιο υποβολής και αρχείο συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων

Σχετικά αρχεία:
Εγχειρίδιο Υποβολής
Συχνές Ερωτήσεις
Πρόσκληση

Προθεσμία μέχρι και αύριο για την επανένταξη στις 120 δόσεις

 ου Προκόπη Χατζηνικολάου

Τελευταία ευκαιρία αύριο για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις που έχασαν τις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων εν μέσω πανδημίας προκειμένου να επανενταχθούν στη ρύθμιση πληρώνοντας και τη δόση του Δεκεμβρίου. Οι δόσεις που απώλεσαν  του διαστήματος Μαρτίου-Νοεμβρίου θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ως υπεράριθμες. Για να επανενταχθούν οι φορολογούμενοι στις παλιές ρυθμίσεις  θα πρέπει μέχρι αύριο να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport της ΑΑΔΕ. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020. Ειδικότερα:

1. Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν τις ρυθμίσεις για τις οποίες επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση επανένταξης στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν ότι:     
-είναι πληγέντες από την πανδημία, ήτοι ότι έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού και

-ότι απώλεσαν ρύθμιση του Ν. 4321/2015 ή/και του Ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου έως και Νοεμβρίου 2020, και

-έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία 


2. Για την επανένταξη στη ρύθμιση, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ελέγχεται
-αν έχει γίνει εξόφληση των δόσεων της προϋπάρχουσας ρύθμισης ως εξής: μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019 για τη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 και μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 για τη ρύθμιση του Ν. 4611/2019 και

- αν έχει γίνει εξόφληση ή ρύθμιση των νέων οφειλών, εκτός από αυτές που τελούν σε αναστολή είσπραξης βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.

3. Προϋπόθεση για την επανένταξη αποτελεί η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου 2020 μέσω web banking ή σε τράπεζα μόνο εάν δεν είναι δυνατή η καταβολή μέσω web banking.

4. Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ / Ελεγκτικό Κέντρο / ΕΜΕΙΣ) της οποίας ο Προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, κατά περίπτωση, 

5. Επισημαίνεται ότι, δεδομένου πως οι ρυθμίσεις αυτές κατά την στιγμή της καταβολής της δόσης δεν είναι ενεργές, δεν είναι δυνατή η εξόφληση μέσω κάρτας στο taxisnet αλλά μπορεί να εξοφληθεί με την χρήση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) μέσω web banking. Μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων επανένταξης που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ ελέγχει περιοδικά από τις 21.12.2020 την πραγματοποίηση των καταβολών αυτών προκειμένου να ολοκληρώσει την διαδικασία επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις.

Α. Βεσυρόπουλος: Μελετάμε μείωση των φορολογικών συντελεστών

 Την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη για μείωση των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό σημειώνει στη συνέντευξή του στο Capital.gr ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα κρατικά έσοδα, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση και διεύρυνση των φορολογικών μειώσεων που έχουν θεσπιστεί εκτάκτως με τον προϋπολογισμό του 2021.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν κατά την πανδημία ο υφυπουργός σημειώνει ότι θα εξεταστεί την άνοιξη αν επαρκούν οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί ή να θα χρειαστεί μια νέα παρέμβαση.

Καταλήγει τονίζοντας ότι το εμβόλιο , που σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμο και δωρεάν για όλους τους Έλληνες πολίτες, σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, το 2021 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Συνέντευξη στον Σπύρο Δημητρέλη

- Ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει συγκεκριμένες αλλά έκτακτες μειώσεις φόρων. Θα μονιμοποιηθούν και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αυτό;

Η μείωση των φόρων αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας και αυτό έχει καταστεί σαφές από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Δεν είναι τόσο η αναστολή του συμφώνου σταθερότητας που μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτές τις έκτακτες μειώσεις φόρων όσο το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τις αγορές, το οποίο εκφράστηκε με την επιτυχημένη έκδοση ομολόγων με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Στόχος μας είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και να διευρυνθούν. Προϋπόθεση για αυτό είναι η επιστροφή σε ισχυρούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και η συνετή δημοσιονομική πολιτική που διασφαλίζει τη διατήρηση ταμειακών αποθεμάτων.

- Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην αγορά και τα νοικοκυριά. Στα μέτρα του δεύτερου lockdown δεν περιλαμβάνεται η αναστολή τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων αλλά μόνο δόσεων ρυθμισμένων οφειλών. Αυτό θεωρείτε ότι επαρκεί για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά;

Το δεύτερο lockdown δεν έχει τα χαρακτηριστικά του πρώτου, υπάρχουν, όμως, ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Υπενθυμίζω ότι συνολικά για το 2020 διατέθηκαν 24,5 δισ. ευρώ ενώ για τους πρώτους μήνες του 2021 προγραμματίζεται η διάθεση 7,5 δισ. ευρώ ακόμα. Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 5,54 δισ. ευρώ, το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ύψους 5,2 δισ. ευρώ, συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να αναφερθούμε στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ύψους 2,2 δισ. ευρώ η οποία χορηγήθηκε σε 444 χιλ. επιχειρήσεις και της οποίας για πρώτη φορά το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Παράλληλα, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία εξακολουθεί να ισχύει η μείωση των ενοικίων κατά 40% σημειώνοντας ότι για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, το 50% της απώλειάς τους θα καταβάλλεται στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή από τις αρχές Νοεμβρίου, για το μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 80%. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της απώλειας όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Τα μέτρα στήριξης δεν αποτελούν μια στατική διαδικασία, είναι μια διαδικασία με δυναμικά χαρακτηριστικά, διαρκώς επικαιροποιούνται και ανανεώνονται.

- Μεγάλος όγκος των φορολογικών υποχρεώσεων του 2020 έχει μεταφερθεί λόγω των αναστολών στο 2021. Πιστεύετε ότι η έκτακτη ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων είναι επαρκής για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων;

Δημιουργήσαμε το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου του 2020 και οι οποίες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Μάιο του 2021 σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Ταυτόχρονα δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους πολίτες έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 ή των 120 δόσεων να επανενταχθούν σε αυτές, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Για όλους αυτούς γίνεται αναβίωση της συγκεκριμένης ρύθμισης που είχαν με όλα τα ευεργετήματα που προβλέπονταν, όπως είναι η αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι και ο στόχος μας είναι να τους δώσουμε τον χρόνο και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέσα από ένα ορθολογικό πλαίσιο ρυθμίσεων.

Την άνοιξη, που θα έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα των επιπτώσεων από την πανδημία, θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση.

- Η επιτροπή Πισσαρίδη συστήνει νέα φορολογική κλίμακα και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαίο τρόπο. Θα υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις;

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό πεδίο, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, κινούνται στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της δικαιοσύνης. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% αυτόν τον χαρακτήρα είχε.

Ο στόχος είναι ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, που ταυτόχρονα θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Όλες οι προτάσεις εξετάζονται και αναλύονται σε βάθος. Υπενθυμίζω ότι η πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη μιλάει και για μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ αλλά και για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία ήδη έχουμε αναστείλει για φέτος με ωφελούμενους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους εισοδηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις αντικειμενικές αξίες και πώς θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021;

Όπως γνωρίζετε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει μετατεθεί για έναν χρόνο. Τον Ιούλιο του 2019 ξεκίνησε μια πορεία αποκλιμάκωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων που είχαν επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί. Στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους, χωρίς αποκλεισμούς μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%  στηρίζοντας την μικρή ιδιοκτησία και τη μεσαία τάξη.

Επιπλέον, απαλλάξαμε από τον ΕΝΦΙΑ τα δικαιώματα επί ακινήτων φυσικών προσώπων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία ευρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των χιλίων διακοσίων (1200) κατοίκων.

- Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τις προτάσεις Πισσαρίδη ως μνημόνιο και σας κατηγορεί για φορολογική πολιτική υπέρ των εχόντων. Τι απαντάτε;

Όπως επισήμανα και στην ομιλία μου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, στην πολιτική και στην οικονομία, συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις για την φορολογική πολιτική. Είναι δεδομένες οι διαφορές της δικής μας κυβέρνησης, στην άσκηση φορολογικής πολιτικής, με την προηγούμενη κυβέρνηση. Τις διαφορές αυτές τις έκριναν οι πολίτες, εμπιστεύτηκαν τη δική μας πολιτική πρόταση μείωσης των φόρων, που συνοδεύτηκε από πράξεις, και απέρριψαν την πολιτική της υπερφορολόγησης με την οποία ταυτίζεται ο Σύριζα.

Αυτοί που κόπτονται για τους μη έχοντες μείωσαν δύο φορές το αφορολόγητο όριο και αύξησαν τους έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τους οικονομικά αδύναμους ενώ είχαν φορολογικό συντελεστή 22% για τους ανθρώπους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μείωσε τον αρχικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% από το 22% με ταυτόχρονη αύξηση του "αφορολόγητου" κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, και ανεξαρτήτως του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων.

Όλα αυτά κρίθηκαν με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο από τους ίδιους τους πολίτες. Ο στόχος πλέον της χώρας είναι η οικοδόμηση ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου, αυτό είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσα από την αύξηση των φόρων.

- Η έλευση του εμβολίου δείχνει ότι εντός του 2021 πιθανότατα θα τερματιστεί η πανδημία. Η κυβέρνηση αν και τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, στο δεύτερο φαίνεται να καθυστέρησε να πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις. Πολιτικά πως βλέπετε το 2021 για την κυβέρνηση, με την έννοια της υποστήριξης από τους πολίτες;

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Η ίδια η κοινωνία έχει απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασης και δείχνει μεγάλη ωριμότητα. Αναφέρομαι στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και όχι σε μια μικρή, ακραία μειοψηφία που συμπεριφέρεται με ανευθυνότητα.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Το εμβόλιο, που σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμο και δωρεάν για όλους τους Έλληνες πολίτες, σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, το 2021 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

MyDATA: Προς παράταση η έναρξή του – Τι λέει το ρεπορτάζ του newmoney Κωστής Πλάντζος

 «Τράτο» έως 90 ημέρες για να προσαρμοστεί -όταν ξανανοίξει- η αγορά


Η πανδημία και η αναστολή λειτουργίας της αγοράς υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ σε αλλαγή των σχεδίων τους για επιβολή των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Η χρήση της πλατφόρμας MyData και η υποχρεωτική έκδοση των νέων ηλεκτρονικών τιμολογίων και στοιχείων, θα υποκαταστούσε από μεθαύριο 1η Ιανουαρίου τα χειρόγραφα βιβλία και τιμολόγια. Μετά 70 ολόκληρα χρόνια όμως, φαίνεται ότι παίρνουν παράταση ζωής για τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες ακόμη. Τόση θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr– και η παράταση που προσανατολίζεται να δώσει τελικώς η κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες στην Καραγιώργη Σερβίας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είχαν καταστεί αποδέκτες πάμπολλων αιτημάτων από όλους σχεδόν τους εμπορικούς, επιχειρηματικούς και λογιστικούς φορείς ή οργανώσεις, οι οποίοι ζητούσαν αναστολή τουλάχιστον 3 ή έως και 12 μήνες, στην υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2021 που έχει οριστεί και ισχύει ως χρόνος έναρξης.

Η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει όμως προς το αίτημα της ΕΣΕΕ που πρότεινε 3 μήνες παράτασης, έως 31 Μαρτίου 2021Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο newmoney.gr η παράταση εξετάζεται σοβαρά και μπορεί να θεωρείται πλέον ειλημμένη απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Ωστόσο, η απόφαση παράτασης δεν θα ξεπερνά τις 90 ημέρες – το πολύ. Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πολλά και είχαν πραγματοποιήσει άλματα τους προηγούμενους μήνες –παρά την πανδημία- στην προετοιμασία των νέων συστημάτων έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων στην Εφορία.

Επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν να προχωρήσει η ηλεκτρονική τιμολόγηση για να έχουν μια ρεαλιστική εικόνα της αγοράς σε πραγματικό χρόνο, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα:

  • για να περιορίσουν δραστικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, επειδή συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό για υγιείς και νομοταγείς επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση
  • για να περιορίσουν την αιμορραγία από φοροδιαφυγή, σε μια χρονιά όπου τα κρατικά έσοδα από φόρους θα είναι πεσμένα λόγω ύφεσης.
  • για να αποκαλύψουν ποιοι τομείς και ποιες επιχειρήσεις πλήττονται πραγματικά από την πανδημία και την παγκόσμια οικονομική κρίση, προκειμένου να στρέψουν εκεί ακριβώς τα μέτρα στήριξης όπου είναι απαραίτητα και τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Μετά και την τελευταία παράταση αναστολής στη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ανέφικτος τελικά ο εφοδιασμός και προσαρμογή των επιχειρήσεων για τη μετάβαση στα ηλεκτρονικά τιμολόγια.


Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ετοιμάζει και σχέδιο για παροχή κινήτρων (φορολογικών ή επιδοματικών) αλλά και νέων εργαλείων, που θα διευκολύνουν να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος μόλις ανοίξει ξανά αγορά, παρότι η έναρξη της νέας ψηφιακής εποχής στην τιμολόγηση δεν θα συμπέσει με την έναρξη του νέου έτους.

Τέλος χαρτοσήμου σε εκχώρηση απαίτησης 0

 

Τέλος χαρτοσήμου σε εκχώρηση απαίτησης

 0

Ως γνωστόν, η σύμβαση εκχώρησης απαίτησης, η οποία, κατά τις γενικές αρχές του κοινού δικαίου, είναι σύμβαση αναιτιώδης και ανεξάρτητη, ως εκ τούτου, από την αιτία της σχέσης, από την οποία απέρρευσε, υπόκειται, ως ιδία και αυτοτελής σύμβαση, σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου 3% ή 2%, κατά τις διακρίσεις των άρθρων 13 παρ. 1α ή 15 παρ. 1α του Κώδικα Χαρτοσήμου, αντίστοιχα, έστω και αν συνάπτεται σε εξόφληση άλλης σύμβασης, που είχε σημανθεί νόμιμα ή απαλλασσόταν από τα τέλη χαρτοσήμου, βάσει ειδικής διάταξης νόμου.

Το τέλος χαρτοσήμου υπολογίζεται στη χρηματική αξία της εκχωρούμενης απαίτησης, που διαλαμβάνεται στο έγγραφο, και όχι στο συνομολογούμενο προς εκχώρηση τίμημα (εάν αυτό είναι μικρότερο), καθόσον αντικείμενο της εκχώρησης είναι το εκχωρούμενο ποσό και όχι το καταβαλλόμενο τίμημα. Σε περίπτωση που η εκχωρούμενη απαίτηση είναι απροσδιόριστης αξίας (π.χ., εκχώρηση μισθωμάτων τα οποία συνίστανται σε ποσοστό επί της ασκούμενης στο μίσθιο επιχείρησης) το τέλος υπολογίζεται στο συμβατικό τίμημα και αν κατά την είσπραξη η εκχώρηση διαπιστωθεί ότι ήταν ανώτερη θα καταβληθεί επί της διαφοράς αναλογικό τέλος. Σε περίπτωση που δεν συνομολογείται τίμημα προς εκχώρηση του απροσδιόριστου δικαιώματος, το αναλογικό τέλος 3% ή 2%, κατά περίπτωση, θα καταβάλλεται κατά την εκάστοτε είσπραξη του εκχωρούμενου δικαιώματος.

πηγή: Στήλη «Φοροεκτιμήσεις» από το naftemporiki.gr

Οδηγός για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

 

Οδηγός για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

 0

Τις λεπτομερείς οδηγίες για την σωστή εφαρμογή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης απέστειλε μέσω της εγκυκλίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Για το 2020 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά εισοδήματα από

*ενοίκια
*μερίσματα
*επιχειρηματική δραστηριότητα
* τόκους δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου

Για το 2021 η κατάργηση αφορά

* εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Όσοι έχουν εισοδήματα από μπλοκάκι, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια κλπ, θα πληρώσουν λιγότερα στο εκκαθαριστικό του 2021 καθώς τα εισοδήματα από τις αυτές τις πηγές δεν θα υπαχθούν σε εισφορά αλληλεγγύης.

Ειδικά όσοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές (σ.σ και είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες) θα έχουν και τρίτο όφελος καθώς θα υπάρξει λιγότερη επιβάρυνση και στο εκκαθαριστικό του 2022. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει το φθινόπωρο να «μονιμοποιήσει» την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

1. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 298 του ν. 4738/2020 με τις οποίες προστέθηκαν παράγραφοι 49 και 50 στο άρθρο 72 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ). Με τις διατάξεις αυτές, ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α ΚΦΕ μόνο τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 34 ΚΦΕ, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα, κατά περίπτωση, φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34 ΚΦΕ.

Α. Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020 (παρ. 49 άρθρου 72 του ΚΦΕ)

2. Ειδικότερα, κατά το φορολογικό έτος 2020 δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α ΚΦΕ στο εισόδημα από τις ακόλουθες κατηγορίες :

α) από «επιχειρηματική δραστηριότητα»,

β) από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και

γ) από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».

3. Στα εισοδήματα των ως άνω κατηγοριών περιλαμβάνονται αυτά για τα οποία ο φορολογούμενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 8 του ΚΦΕ και την ΠΟΛ.1223/2015 εγκύκλιο, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.

4. Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ 1223/2015 εγκύκλιο, στο εισόδημα από μερίσματα, (στην έννοια των οποίων εμπίπτουν και τα προμερίσματα, καθώς και οι προσωρινές απολήψεις κερδών), δεν επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ όταν η λήψη της απόφασης για την έγκριση της διανομής τους από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας έλαβε χώρα το φορολογικό έτος 2020. Όσον αφορά την διανομή εκτάκτων αποθεματικών Α.Ε. και Ε.Π.Ε. καθώς και τη διανομή κερδών προσωπικών εταιρειών κλπ. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, ως προς τον χρόνο απόκτησης και φορολόγησης των εισοδημάτων αυτών έχουν εφαρμογή ομοίως τα οριζόμενα στην ως άνω εγκύκλιο. Ακόμα, επισημαίνεται ότι χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) νομικών προσώπων που τηρούν βιβλία με την απλογραφική μέθοδο θεωρείται η ημερομηνία κατά την οποία έκλεισε η διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, κρίσιμος για την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020, είναι ο χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των μερισμάτων, και όχι ο χρόνος που προέκυψαν τα κέρδη για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα, ή ο χρόνος καταβολής αυτών.

5. Για το φορολογικό έτος 2020 επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα κάθε είδους εισοδήματα από «μισθωτή εργασία και συντάξεις» κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 12 του ΚΦΕ, ανεξαρτήτως του τρόπου φορολογίας αυτών (με την κλίμακα του άρθρου 15 ή αυτοτελώς). Επομένως, για το φορολογικό έτος 2020 επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις αμοιβές μελών Δ.Σ. της περ. δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 ΚΦΕ, καθώς και στο εισόδημα της περ. στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 ΚΦΕ.

6. Από τις ως άνω κοινοποιούμενες διατάξεις προκύπτει ότι αν το εισόδημα φορολογικού έτους 2020 προσδιορίζεται σύμφωνα με τις περ. β’ και γ’ της παρ. 1 του άρθρου 34 ΚΦΕ, η απαλλαγή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας, σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34 ΚΦΕ. Κατόπιν τούτων, αν στο φορολογικό έτος 2020 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2018 και 2019), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

Β. Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 (παρ. 50 άρθρου 72 ΚΦΕ)

7. Αναφορικά με το φορολογικό έτος 2021, η απαλλαγή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 12 ΚΦΕ. Ομοίως δε θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις αμοιβές μελών Δ.Σ. της περ. δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 12, καθώς και στο εισόδημα της περ. στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ. Συνεπώς, για τα εισοδήματα αυτά από τον Ιανουάριο του 2021 δεν θα πρέπει να διενεργείται παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με βάση την παρ. 6 του άρθρου 43Α του ΚΦΕ.

8. Αντιθέτως, παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διενεργείται στις κάθε είδους συντάξεις από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται. Διευκρινίζεται, περαιτέρω, ότι το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων (περ. ζ’ παρ. 3 άρθρου 12 ΚΦΕ), είτε καταβάλλεται εφάπαξ είτε με τη μορφή περιοδικής παροχής, αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου δεν απαλλάσσεται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ούτε για το φορολογικό έτος 2020 ούτε για το φορολογικό έτος 2021.

9. Επίσης, κατ’ ανάλογη εφαρμογή με τα οριζόμενα για το φορολογικό έτος 2020, αν στο φορολογικό έτος 2021 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία (άρθρο 34 παρ. 1 περ. α΄) για δικαιούχους απαλλαγής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2020), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή, η απαλλαγή στην προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων χορηγείται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία από τον ιδιωτικό τομέα.

10. Διευκρινίζεται, τέλος, ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι μόνο όσοι εργάζονται σε φορείς εκτός δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης (βλ. και άρθρο 31 παρ. 1 ν. 4756/2020 (Α’ 235).