Σελίδες

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα Μικρομεσαία Επιχείρηση | 10 Συμβουλές για να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη

Νέα Μικρομεσαία Επιχείρηση | 10 Συμβουλές για να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μαζί 10 βήματα που απαιτούνται για την επιτυχία μιας μικρομεσαίας επιχείρησης.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 63,5% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της χώρας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 56,4%, ενώ ευθύνονται για το 87,9% της ελληνικής απασχόλησης, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 66,6%.
Δεν είναι όμως δεδομένη η επιτυχία για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που ξεκινά και ανοίγει τα φτερά της. Στην πραγματικότητα, κατά προσέγγιση, μόνο τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων με υπαλλήλους επιβιώνουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Από αυτές, περίπου οι μισές καταφέρνουν να φθάσουν στα 5 χρόνια λειτουργίας.
Έτσι, είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί πραγματική πρόκληση το να πάρετε την απόφαση και να βουτήξετε στα βαθιά νερά της επιχειρηματικότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ριζικές κινήσεις για να κάνετε, όπως το να εγκαταλείψετε την καθημερινή σας εργασία.
Αυτό από μόνο του δεν είναι ανάγκη να σας τρομάζει, μιας και τα πρώτα απαραίτητα βήματα για την έναρξη της επιχείρησής σας είναι καθορισμένα σε μεγάλο βαθμό. Όταν τα ακολουθήσετε έχετε θέσει τα θεμέλια για την επιτυχία. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το μόνο που χρειάζεται λοιπόν είναι να σκεφτείτε σοβαρά και να αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε.
Είτε βρίσκεστε λοιπόν στο ξεκίνημα της επιχείρησής σας, είτε έχετε ήδη μία μικρομεσαία επιχείρηση και νιώθετε ότι ήρθε η ώρα να επεκταθείτε περαιτέρω, αυτός ο χρήσιμος οδηγός σας αφορά. Κάντε ένα βήμα τη φορά και θα προχωρήσετε αργά αλλά σταθερά προς την πορεία σας ως ιδιοκτήτης της δικής σας μικρομεσαίας επιχείρησης.

Βήμα 1: Κάντε την έρευνά σας

Πιθανότατα έχετε ήδη προσδιορίσει στο μυαλό σας τι ακριβώς θέλετε να κάνετε. Τώρα ήρθε η ώρα να βάλετε στα όνειρα που έχετε κάνει μία δόση πραγματικότητας για να έρθει η ισορροπία που θα σας δώσει τη σιγουριά να ξεκινήσετε. Πάρτε μολύβι και χαρτί, οπλιστείτε με αντικειμενικότητα και ξεκινήστε την έρευνα που θα σας δώσει την απάντηση στο σημαντικότερο ερώτημα:
Έχει η επιχειρηματική σας ιδέα τη δυνατότητα να επιτύχει;
Προτού προχωρήσετε είναι σημαντικό να περάσετε την επιχειρηματική σας ιδέα μέσα από μία διαδικασία επικύρωσης. Βασική προϋπόθεση είναι η ακόλουθη παραδοχή:
Για να είναι επιτυχής μια μικρομεσαία επιχείρηση, χρειάζεται να:
  • Προσφέρει λύση σε ένα πρόβλημα
  • Ικανοποιεί μία ανάγκη
  • Προσφέρει κάτι το οποίο ζητάει η αγορά.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσδιορίσετε αυτήν την ανάγκη, όπως έρευνα στο διαδίκτυο, ή συζητήσεις με ομάδες ανθρώπων που έχουν τα χαρακτηριστικά του καταναλωτικού κοινού που θέλετε να προσελκύσετε.
Καθώς εξερευνάτε την αγορά, μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε περιλαμβάνουν:
  • Υπάρχει ανάγκη για τα προϊόντα / υπηρεσίες που θέλετε να προσφέρετε μέσα από την επιχείρησή σας;
  • Ποιος τα χρειάζεται;
  • Υπάρχουν άλλες εταιρείες που προσφέρουν ήδη παρόμοια προϊόντα / υπηρεσίες;
  • Ποιος είναι ο ανταγωνισμός;
  • Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα με βάση αυτόν;
  • Με ποιον τρόπο ταιριάζει η επιχείρησή σας στην αγορά;
Στη διαδικασία της έρευνας μην ξεχάσετε να εντάξετε και ερωτήσεις που θα χρειαστεί να κάνετε στον λογιστή σας σχετικά με το τι απαιτείται για να κάνετε την έναρξη της επιχείρησής σας. Έτσι, θα είστε καθόλα έτοιμοι όταν έρθει η μεγάλη στιγμή.

Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα Επιχειρηματικό Πλάνο

Χρειάζεστε ένα πλάνο για να κάνετε την επιχειρηματική σας ιδέα πραγματικότητα. Ένα επιχειρηματικό πλάνο είναι ένα προσχέδιο που θα καθοδηγήσει την επιχείρησή σας από τη φάση εκκίνησης έως την ίδρυση και τελικά την ανάπτυξή της, και είναι απαραίτητο για όλες τις νέες επιχειρήσεις.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επιχειρηματικών πλάνων που εφαρμόζουν κατά περίπτωση στον τύπο επιχείρησης, αλλά και στον σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε το δικό σας.
Εάν σκοπεύετε να ζητήσετε οικονομική υποστήριξη από έναν επενδυτή ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, είναι απαραίτητο να έχετε ένα πλήρες επιχειρηματικό πλάνο. Η δομή του είναι μακροσκελής και αναλυτική μιας και δίνει τις πληροφορίες που αναζητούν πάντα οι επενδυτές και οι τράπεζες για να επικυρώσουν την ιδέα σας.
Εάν δεν αποσκοπείτε σε κάποια οικονομική υποστήριξη, ένα απλό επιχειρηματικό σχέδιο μίας σελίδας μπορεί να σας δώσει τη σαφήνεια που χρειάζεστε αναφορικά με το τι σημαίνει επιτυχία για τη δική σας επιχειρηματική ιδέα και πως θα φθάσετε εκεί. σχετικά με το τι ελπίζετε να επιτύχετε και πώς σκοπεύετε να το κάνετε.
Υπάρχον πολλά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων που ξεκίνησαν ως ένα επιχειρηματικό πλάνο γραμμένο σε μία χαρτοπετσέτα, το οποίο βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου. Το κάθε είδος γραπτού πλάνου που θα πάρει την ιδέα από τυχαίες σκέψεις του μυαλού σε πρακτικά βήματα είναι πάντα καλύτερο από το τίποτα.

Βήμα 3: Σχεδιάστε τα οικονομικά σας

Η έναρξη μιας μικρής επιχείρησης δεν χρειάζεται να απαιτεί πολλά χρήματα, αλλά θα περιλαμβάνει κάποια αρχική επένδυση. Επιπρόσθετα, μέχρι η επιχείρηση να αρχίσει να καλύπτει τα τρέχοντα έξοδά από μόνη της θα χρειαστεί ένα πρώτο κεφάλαιο κάλυψής τους.
Ανοίξτε ένα υπολογιστικό φύλλο στον υπολογιστή, ή μία σελίδα του τετραδίου σας. Συγκεντρώστε
εφάπαξ κόστος εκκίνησης για τη μικρομεσαία επιχείρησή σας, καθώς και αυτό που υπολογίζετε ότι θα πρέπει να έχετε για να διατηρήσετε την επιχείρησή σας για τουλάχιστον 12 μήνες (ενοίκιο, κρατικές εισφορές, μάρκετινγκ και διαφήμιση, παραγωγή, προμήθειες, έξοδα ταξιδιού, μισθούς εργαζομένων, τον δικό σας μισθό κλπ).
Το σύνολο αυτών των ποσών που θα συγκεντρώσετε είναι η αρχική επένδυση που θα χρειαστείτε.
Τώρα που έχετε κατά νου έναν αριθμό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης της μικρής επιχείρησής σας, όπως:
  • Χρηματοδότηση
  • Δάνεια μικρών επιχειρήσεων
  • Επιχορηγήσεις για μικρές επιχειρήσεις
  • Επενδυτές Crowdfunding
Μπορείτε επίσης να γίνετε δημιουργικοί και να δείτε πως θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ πιθανόν να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ήδη το κεφάλαιο και μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα.
Προσοχή όμως εδώ. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί. Δεν είναι η καλύτερη λύση να ξεκινήσετε, αν πρόκειται να προσφέρετε στο τέλος προϊόντα και υπηρεσίες κατώτερης ποιότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη διαφήμιση και η ανάπτυξη θα έρθει στο τέλος από τους ευτυχισμένους πελάτες. Για να γίνει αυτό, η ποιότητα της επιχείρησης πρέπει να είναι δεδομένη.

Βήμα 4: Επιλέξτε μια επιχειρηματική δομή

Ποια θα είναι η νομική μορφή που θα έχει η μικρομεσαία επιχείρησή σας; Η επιχειρηματική οντότητα που επιλέγετε θα επηρεάσει πολλούς παράγοντες από το όνομα της επιχείρησής σας, στην ευθύνη σας, στον τρόπο υποβολής των φόρων σας.
Μπορείτε να επιλέξετε μια αρχική επιχειρηματική δομή και, στη συνέχεια, να επανεκτιμήσετε και να αλλάξετε τη δομή σας καθώς η επιχείρησή σας αναπτύσσεται και χρειάζεται αλλαγή.
Πριν αρχίσει ο πονοκέφαλος και η ανησυχία, θυμηθείτε ότι τα πράγματα εδώ είναι απλά. Μία συζήτηση με τον λογιστή σας θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε και θα σας λύσει τις απορίες ώστε τελικά να καταλήξετε στη νομική μορφή με την οποία θα κάνετε την αρχή.

Βήμα 5: Δώστε όνομα στη μικρομεσαία επιχείρησή σας

Η επωνυμία της επιχείρησής σας διαδραματίζει ρόλο σχεδόν σε κάθε πτυχή της επιχείρησής σας, επομένως θέλετε να είναι καλή. Βεβαιωθείτε ότι σκέφτεστε όλες τις πιθανές επιπτώσεις καθώς εξερευνάτε τις επιλογές σας και επιλέγετε το όνομα της επιχείρησής σας.
Μόλις επιλέξετε ένα όνομα για την επιχείρησή σας, θα πρέπει να ελέγξετε αν είναι εμπορικό σήμα ή χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή. Στη συνέχεια μπορείτε επίσης να το κατοχυρώσετε, ώστε να αποφύγετε να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση στο μέλλον κάποιος να χρησιμοποιήσει το ίδιο όνομα με εσάς.

Βήμα 6: Άδειες και Προϋποθέσεις Έναρξης

Η γραφειοκρατεία είναι ένα μέρος της διαδικασίας όταν ξεκινάτε τη δική σας μικρομεσαία επιχείρηση.
Υπάρχει μια ποικιλία αδειών που πολύ πιθανόν να χρειαστείτε ανάλογα με το είδος της επιχείρησης που θέλετε να ξεκινήσετε. Θα πρέπει να ερευνήσετε με τον λογιστή σας ποιες άδειες και προϋποθέσεις ισχύουν για την επιχείρησή σας κατά τη διαδικασία εκκίνησης.

Βήμα 7: Επιλέξτε το λογιστικό σας σύστημα

Οι μικρές επιχειρήσεις λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχουν συστήματα. Ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα για μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι ένα λογιστικό σύστημα.
Το λογιστικό σας σύστημα είναι απαραίτητο προκειμένου να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε τον προϋπολογισμό σας, να ορίσετε τους συντελεστές και τις τιμές σας, να συνεργαστείτε με άλλους και να υποβάλετε τους φόρους σας. Μπορείτε να ρυθμίσετε μόνοι σας το λογιστικό σας σύστημα ή να συνεργαστείτε με τον λογιστή σας για την προσαρμογή του. Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μόνοι σας, φροντίστε να λάβετε υπόψη αυτές τις ερωτήσεις που είναι ζωτικής σημασίας κατά την επιλογή του κατάλληλου λογισμικού.

Βήμα 8: Η τοποθεσία της επιχείρησής σας

Η έδρα της επιχείρησής σας είναι σημαντική για τη λειτουργία της επιχείρησής σας. Μπορείτε να επιλέξετε:
Το σπίτι σας
Έναν χώρο σε κοινόχρηστο χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για να στεγάσει γραφεία επιχειρήσεων (Co-Working Space)
Τη δική σας επαγγελματική στέγη ή το εμπορικό σας κατάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη αν μπορεί η έδρα που έχετε επιλέξει να υποστηρίξει τον τύπο της επιχείρησής σας. Σε περίπτωση που είναι όλα όπως πρέπει, μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη τι θα χρειαστείτε από άποψη εξοπλισμού και κατά πόσο ο χώρος που έχετε επιλέξει είναι ο κατάλληλος.
Φυσικά μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάξετε έδρα, αλλά γιατί να ταλαιπωρείστε όταν μπορείτε να βρείτε τον ιδανικό χώρο εξαρχής λαμβάνοντας υπόψη απλά κάποιες λεπτομέρειες.

Βήμα 9: Ετοιμάστε την ομάδα σας

Εάν σκοπεύετε προσλάβετε υπαλλήλους, από την αρχή ή κάποια στιγμή στο μέλλον, καλό είναι να κάνετε μία μικρή προεργασία από τώρα.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφιερώσει χρόνο για να περιγράψετε τις θέσεις που θα χρειαστεί να καλύψετε και τις ευθύνες που θα έχει ο εργαζόμενος που θα καλύψει κάθε μία από αυτές. Φυσικά, όπως αναφέραμε και στο βήμα του επιχειρηματικού πλάνου, δεν είναι ανάγκη να γνωρίζετε από την αρχή το 100% κάθε θέσης εργασίας.
Ακόμη κι ένα πρόχειρο αρχικό σχεδιάγραμμα το οποίο θα εμπλουτίζετε με την πάροδο του χρόνου είναι από μόνο του χρήσιμο για να σας δώσει μία οπτική του τι θα χρειαστείτε στο μέλλον.
Αν σκοπεύετε να πορευθείτε μόνοι σας, μπορεί να μη χρειαστείτε υπαλλήλους. Σίγουρα όμως θα χρειαστείτε συνεργάτες. Σε αυτή την περίπτωση, το να δημιουργήσετε ένα δυνατό δίκτυο συνεργατών από επαγγελματίες που εμπιστεύεστε και θα σας βγάζουν ασπροπρόσωπους κάθε φορά που θα τους χρειαστείτε είναι πολύ σημαντικό. Ξεκινήστε από σήμερα την αναζήτηση και βρείτε τη δική σας ομάδα που θα σας βοηθήσει να φθάσετε στην κορυφή.

Βήμα 10: Προώθηση της μικρής επιχείρησής σας

Μόλις η επιχείρησή σας τεθεί σε λειτουργία, πρέπει να αρχίσετε να προσελκύετε πελάτες και να κάνετε πωλήσεις. Θα θελήσετε να ξεκινήσετε με τα βασικά, ξεκαθαρίζοντας για αρχή τη μοναδική πρόταση πώλησής σας. Με απλά λόγια, τι έρχεστε να προσφέρετε στην αγορά και για ποιον λόγο κάποιος να αγοράσει από εσάς.
Στη συνέχεια, εξερευνήστε όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες μάρκετινγκ για μικρές επιχειρήσεις, ώστε να αποφασίσετε πώς να προωθήσετε την επιχείρησή σας πιο αποτελεσματικά. Στη σημερινή εποχή και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου μπορείτε να κάνετε την αρχή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να πάτε απευθείας στο δικό σας καταναλωτικό κοινό.
Μόλις ολοκληρώσετε αυτές τις δραστηριότητες εκκίνησης επιχειρήσεων, θα καλύψετε όλες τις πιο σημαντικές βάσεις. Λάβετε υπόψη ότι η επιτυχία δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Αν όμως χρησιμοποιήσετε το σχέδιο που έχετε δημιουργήσει για να εργαστείτε με συνέπεια στη μικρομεσαία επιχείρησή σας και θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.
Φυσικά, εμείς είμαστε πάντα πλάι σας για να σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα της πορείας σας.
Λογιστικό Γραφείο Ιωάννας Μουρούτσου.

Χρ. Σταϊκούρας: Έχουμε δώσει 15 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Χρ. Σταϊκούρας: Έχουμε δώσει 15 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 11:24
 
UPD:11:26
Eurokinissi/POOL
A- A A+
Το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει δώσει η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισε ότι η Αθήνα αναμένει τους πρώτους πόρους από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Ειδική αναφορά έκανε και στις συντάξεις, διαμηνύοντας ότι τα αναδρομικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων θα δοθούν εντός του 2020, το συντομότερο δυνατόν.
Όσον αφορά την αγορά των ακινήτων, προανήγγειλε την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους για διαστημα ενός μήνα, ενώ επανέλαβε ότι τα κίνητα για τους ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να ισχύουν για αντίστοιχο διάστημα.
Δεν απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο λήψεις περαιτέρω μέτρων, σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. 
naftemporiki.gr

Ακίνητα : Η απραξία στο Airbnb λόγω κοροναιού έφερε πτώση 5%-25% στα ενοίκια [πίνακες]

Ακίνητα : Η απραξία στο Airbnb λόγω κοροναιού έφερε πτώση 5%-25% στα ενοίκια [πίνακες]

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA οι συνολικές καταχωρήσεις ακίνητων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 30%, ενώ τα εισοδήματα καταγράφουν μειώσεις ακόμη και 80%.


Ακίνητα : Η απραξία στο Airbnb λόγω κοροναιού έφερε πτώση 5%-25% στα ενοίκια [πίνακες]


Στον κορεσμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2019, ήρθε να προστεθεί και η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, δίνοντας την χαριστική βολή.
Αν και η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία τρία χρόνια ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων, η εικόνα έχει πλέον αλλάξει πολύ. Η ελληνική οικονομία ενισχύθηκε με περισσότερα από 444 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 68 εκατ. ευρώ το 2017, 176 εκατ. ευρώ το 2018 και περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δισ. ευρώ. Ο φετινός απολογισμός αναμένεται να είναι εντυπωσιακά χαμηλότερος.
Πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA οι συνολικές καταχωρήσεις ακίνητων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 30%, ενώ τα εισοδήματα καταγράφουν μειώσεις ακόμη και 80%.
Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, ως αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες ξεκίνησαν ακόμα και πριν από την έναρξη της πανδημίας να επιστρέφουν στις συμβατικές μακροχρόνιες μισθώσεις των καταλυμάτων τους.
«Ήδη, από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019, πολλοί ιδιοκτήτες μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν, αποφάσισαν μετά τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους (συνολική μείωση ακόμη και 30% -35%), να επιστρέψουν στη μακροχρόνια – παραδοσιακή μίσθωση. Αρχικά, επέστρεψαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Παγκράτι, περιοχές που το μέσο κόστος ημερήσιας διαμονής και οι πληρότητες είχαν υποχωρήσει πάρα πολύ σε σχέση με τις καλές εποχές των 53 ευρώ και 49 ευρώ αντίστοιχα», τονίζει ο κ. Μπάκας και προσθέτει: «Μη ξεχνάμε ότι, στη περιοχή των Εξαρχείων είχαν αγοραστεί μέσω δανεισμού, ολόκληρα κτίρια που είχαν ανακαινιστεί και διαρρυθμιστεί σε κατοικίες κατάλληλες για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω ακινήτων, διακρίνοντας τη συνεχόμενη μείωση των εισοδημάτων τους, τον ξέφρενο ανταγωνισμό της χαμηλής ημερήσιας διαμονής και ταυτόχρονα, την αυξανόμενη ζήτηση για μακροχρόνιες μισθώσεις, επέλεξαν να διαθέσουν τα ακίνητα τους με στόχο το μηνιαίο εισόδημα σε μια χρονική στιγμή που τα ενοίκια είχαν ήδη χτυπήσει κόκκινο ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας».

Το αποφασιστικό «χτύπημα» από την πανδημία

Οι απομείναντες ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δέχτηκαν την «χαριστική βολή» αρχές Φεβρουαρίου του 2020 με τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα που αποτελούσαν και το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών τους. Οι ακυρώσεις από Κινέζους και Ινδούς, χτύπησαν κόκκινο. Παράλληλα, όταν ανακοινώθηκαν και τα πρώτα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες και όλοι άρχισαν να μιλάνε για πανδημία, αποτέλεσε τη χρονική στιγμή που το μέλλον θα καταγραφόταν δυσοίωνο για τον κλάδο της οικονομίας διαμοιρασμού, δείχνουν τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.
«Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσπάθησαν εντός των καλοκαιρινών μηνών να κερδίσουν όσες περισσότερες πληρότητες μπορούσαν με σύμμαχο τη χαμηλή τιμή και την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης (μη κλειδωμένες κρατήσεις), με στόχο να «μαζέψουν» τη χασούρα όσο μπορούσαν, πριν αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην οικονομία διαμοιρασμού», λέει ο κ. Μπάκας. Και επισημαίνει ότι «παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες ενεργών ακινήτων εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαβλέποντας τα αρνητικά δεδομένα της τουριστικής σεζόν, από τον Ιούνιου του 2020 είχαν εγγράψει – καταχωρήσει τα ακίνητα τους ταυτόχρονα και σε site αγγελιών διαθέτοντάς τα προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπάκας, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης μεγαλύτερης διάρκειας για επιπλωμένα – πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, ήταν αρκετά υψηλές ακόμη και αν συμπεριλάμβαναν το κόστος των κοινοχρήστων και internet. Παράλληλα, διέθεταν το ακίνητο τους για χρονικά διαστήματα 5-6 μηνών έως και 1 έτος, χρονικά διαστήματα που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις και με τον τρόπο αυτό δεν αποτελούσαν ελκυστικές προτάσεις για τους επίδοξους ενοικιαστές. 
«Κατ’ ουσίαν, επιθυμούσαν να διατηρήσουν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αν άλλαζαν τα δεδομένα. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων διατίθενταν επιπλωμένα, που για έναν εργένη, νέο ζευγάρι ή/και φοιτητή που στόχευαν για ενοικιαστή, η μίσθωση επιπλωμένου ακινήτου δεν εξυπηρετεί πάντα. Ο λόγος που οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα διέθεταν επιπλωμένα είναι το γεγονός ότι, σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να μισθώσουν αποθήκη για την φύλαξη του εξοπλισμού και της επίπλωσης, άρα, ένα επιπλέον μηνιαίο κόστος που θα πρέπει να επιβαρυνθούν. Ενώ, μισθώνοντας τα επιπλωμένα, μπορούσαν να ζητήσουν υψηλότερο μηνιαίο μίσθωμα και παράλληλα να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι με κόστη φύλαξης», παρατηρεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας.
Ταυτόχρονα, θέλοντας να αποκομίζουν τα ίδια έσοδα με αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ζητούσαν πολύ υψηλά μισθώματα με αποτέλεσμα και πάλι να μην προσελκύουν ενοικιαστές σε ικανοποιητικό βαθμό.
«Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, δεν ήθελαν – δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ των δυο ειδών μίσθωσης, η βραχυχρόνια μίσθωση «απαιτεί» την ενεργή συμμετοχή του ιδιοκτήτη – την προσωπική του εργασία (καθαρισμός του ακινήτου, πετσέτες, σεντόνια, διάφορες εργασίες στο ακίνητο, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του εκάστοτε επισκέπτη), σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μισθώσεις που το μηνιαίο μίσθωμα αποτελεί πραγματικό έσοδο χωρίς προσωπική εργασία και μηνιαία λειτουργικά έξοδα (internet, κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό κλπ )», επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης τον Αύγουστο 2020

Ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αντιλαμβανόμενοι ότι οι αρχικές ζητούμενες προϋποθέσεις μίσθωσης του ακινήτου τους (ύψος μηνιαίου μισθώματος, διάρκεια μίσθωσης) δεν είχαν τελικά την επιθυμητή ανταπόκριση από τους ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης, σε συνάρτηση με τα μηδενικά εισοδήματα όλο αυτό τον καιρό, προέβησαν αυτοβούλως σε μειώσεις των ζητούμενων μηνιαίων μισθωμάτων και ταυτόχρονα αύξησαν την διάρκεια μίσθωσης στα 3 έτη που αποτελεί νομοθετικά και τη μικρότερη διάρκεια οικιστικής μίσθωσης.
«Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις-περιοχές του πίνακα, οι αρχικές ζητούμενες τιμές μίσθωσης ακόμη και σήμερα μετά τη μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, αντιστοιχούν στο μηνιαίο έσοδο του εκάστοτε ιδιοκτήτη μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπάκας.
Γενικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι μειώσεις που καταγράφονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας κυμαίνονται από 5% έως και 23,5%.
Η μεγαλύτερη μείωση στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών καταγράφεται στη περιοχή του Ν. Κόσμου, η αρχική ζητούμενη τιμή τον Ιούνιο μήνα για διαμέρισμα 45τμ 1ου ορόφου ανερχόταν στα 800 ευρώ/μήνα και πλέον έχει μειωθεί στα 650 ευρώ/μήνα, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 23,5%. «Ακόμη και μετά τη μείωση 23,5% της ζητούμενης τιμής προ 2 μηνών, το ζητούμενο μίσθωμα παραμένει απλησίαστο και μη λογικό για το συγκεκριμένο ακίνητο», σχολιάζει ο κ. Μπάκας. 
Η μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στα νότια προάστια κυμαίνεται από 5% έως και 25%. Η μεγαλύτερη μείωση κατά 25% καταγράφεται στη Γλυφάδα στη περιοχή του Γκολφ, όπου τον Ιούνιο μήνα η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα 60τμ 2ου ορόφου ανερχόταν στα 1.200 ευρώ/μήνα και πλέον διαμορφώνεται στα 900 ευρώ/μήνα.
Στο κέντρο της Γλυφάδας η αρχική ζητούμενη τιμή τον Ιούνιο μήνα για διαμέρισμα 60τμ 3ου ορόφου ήταν 750 ευρώ/μήνα και πλέον η ζητούμενη τιμή έχει διαμορφωθεί στα 650 ευρώ/μήνα, μείωση 13,3%.
Στο Π. Φάληρο στη περιοχή του Φλοίσβου, η αρχική ζητούμενη τιμή τον Ιούνιο μήνα για διαμέρισμα 58τμ 4ου ορόφου ανερχόταν στα 650 ευρώ/μήνα και πλέον έχει μειωθεί στα 540 ευρώ/μήνα, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 16,9% και το κόστος μηνιαίο κόστος μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο στα 10,7 ευρώ.
«Θεωρούμε ότι οι ιδιοκτήτες αν πραγματικά επιθυμούν να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες – παραδοσιακές μισθώσεις, μισθώνοντας το ακίνητό τους και όχι να παραμείνει ξενοίκιαστο ή/και να μην εισπράττουν το μηνιαίο τους μίσθωμα (ραγδαία αύξηση στη μη καταβολή των ενοικίων), θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης ιδιαίτερα όταν στοχεύουν να το εκμισθώσουν σε φοιτητή εν μέσω των σημερινών δεδομένων, όπου, οι γονείς δεν προβαίνουν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης πρόωρα όπως τα προηγούμενα χρόνια, κρατώντας ουσιαστικά στάση αναμονής λόγω ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας του κορονοϊού», καταλήγει ο κ. Μπάκας.  

Νέα μέτρα : Ποιοι φόροι θα μειωθούν το 2021 – Τι προβλέπει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων

Νέα μέτρα : Ποιοι φόροι θα μειωθούν το 2021 – Τι προβλέπει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων

Όλα εξαρτώνται και συνδέονται με την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης.

Νέα μέτρα : Ποιοι φόροι θα μειωθούν το 2021 – Τι προβλέπει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κλειδώσει το πακέτο των φοροελαφρύσεων που θα ανοίξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.
Εν μέσω της πανδημίας κοροναϊού η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων προκειμένου να συνεχίζει η ελληνική οικονομία να κινείται και να μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια στιγμή, σαφές ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός των κυβέρνησης για τη μείωση φόρων και εισφορών παρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πέτσας τόνισε ότι τα στοιχεία για την ύφεση κινούνται ακριβώς στο εύρος των προβλέψεων που διατύπωσε η κυβέρνηση. Συνεπώς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό που καλύπτει αυτό το σενάριο.

Το πακέτο μέτρων

Έτσι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο χρόνος και η έκταση των μέτρων στήριξης θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας με κλειδί τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν κλειδώσει για το 2021 είναι τα εξής:
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σωρευτικά έως κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζομένους και εργοδότες το 2021. Το ψαλίδισμα των εισφορών θα οδηγήσει σε αυξήσεις στο καθαρό ποσό του μηνιαίου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που θα κυμαίνεται από 8 έως 81 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.
-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ Το ένα σενάριο προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021, νέα μείωση το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με παράλληλη μείωση κατά 10%-20% για τα υψηλότερα. Με βάση το σενάριο αυτό για εισόδημα 20.000 ευρώ το όφελος θα είναι 176 ευρώ.
-Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 611.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως το τέλος θα μειωθεί από 650 ευρώ σε 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
-Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έτσι ώστε να μην εξανεμισθεί η μείωση του 2019.

Πού θα κριθούν οι αποφάσεις

Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου θα κριθεί πιθανότατα το αίτημα της Ελλάδος να μην ισχύσει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2021 και να περιοριστεί πολύ χαμηλότερα με επιθυμητό στόχο το 1%.
Η έξαρση των κρουσμάτων κοροναιού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα.

Τα 8+2 μέτρα του ν/σ για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις

Τα 8+2 μέτρα του ν/σ για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις
17:30, 05 Σεπτεμβρίου 2020
facebook
tweet
share
Ηαναμενόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία και οι ζοφερές προοπτικές στο μέτωπο της απασχόλησης, αναγκάζουν την κυβέρνηση να επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.

Πρώτος στόχος η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας και η ανάσχεση του επερχόμενου κύματος ανεργίας, που θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε αδυναμία κάλυψης των βασικών βιοτικών αναγκών τους και σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς εφορία και τράπεζες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι και η στήριξη των επιχειρήσεων, που είδαν ήδη τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά στην περίοδο της πανδημίας και δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τις απώλειες τους επόμενους μήνες.

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες  το απόγευμα σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μέτρα και ειδικές διατάξεις για τη στήριξη πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Πρόκειται κυρίως για ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα που παρατείνεται η χρονική περίοδος εφαρμογής τους. Υπάρχουν και νέες διατάξεις και ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

Εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενοι
Ολο αυτό το πλέγμα διατάξεων αφορά άμεσα πάνω από 180.000 επιχειρήσεις-εργοδότες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μεγάλες ομάδες ανέργων – ιδιαίτερα εποχικών.

Ξεχωρίζουν η επέκταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, η παράταση εφαρμογής του μηχανισμού «Συν-Εργασία» και της περιόδου επιδότησης ανέργων, καθώς και η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Αναλυτικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή:

Επεκτείνεται και τον Οκτώβριο η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και καταβολής ειδικής αποζημίωσης (έως 534 ευρώ) για τους εργαζομένους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού. Οποιοι τεθούν σε αναστολή θα δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Το μέτρο μπορεί να παραταθεί έως το τέλος του έτους με νομοθετική ρύθμιση.
 Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για όλες τις επιχειρήσεις.
 Παρατείνεται κατά δύο μήνες η επιδότηση ανέργων που η περίοδος επιδότησης τους έληξε τον Ιούνιο, Ιούλιο ή Αύγουστο.
Μειώνεται από 100 σε 50 ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για τη λήψη επιδόματος ανεργίας από εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Με τη ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε περιορισμένη σεζόν, θα μπορέσουν να πάρουν τον χειμώνα το επίδομα ανεργίας (για 3 μήνες και 5 ημέρες).
Παρατείνεται μέχρι τέλους του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο τηλεργασίας που προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζομένου.
Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν λάβει μέχρι τώρα μόνο τα 800 ευρώ της αρχικής αποζημίωσης από το ξέσπασμα της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου.
Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους.
 Καταβάλλεται επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 που αναλογεί στα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους σε απασχολούμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, καθώς και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων. Το ως άνω επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Προληπτική καραντίνα
Νέα διάταξη θεσπίζεται για την προληπτική καραντίνα. Εργαζόμενος που τίθεται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούται να αναπληρώνει μετά την επιστροφή στην εργασία του τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός.

Η αναπλήρωση θα γίνεται με υπερεργασία μιας ώρας ανά ημέρα εκτός του συμβατικού του ωραρίου και εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία.

Η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών, η οποία θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται κανονικά, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Γονική άδεια για κορονοϊό
Νέα ειδική άδεια θεσμοθετείται για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. Η άδεια θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και το κράτος.

Για τη λήψη της θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση-βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια.

Τη νέα αυτή ειδική άδεια θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορονοϊό, μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ο λόγος είναι ότι αν και δεν θα νοσούν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, οπότε θα δικαιούνται τη νέα ειδική άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλίδι στο δώρο Χριστουγέννων μετά την αναστολή σύμβασης
11:31, 03 Σεπτεμβρίου 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 8 νέα μέτρα για τα εργασιακά-Παρατείνονται αναστολή συμβάσεων και «Συν-Εργασία»
12:12, 28 Αυγούστου 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με διασταυρώσεις στοιχείων από την ΑΑΔΕ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η Συν-Εργασία
17:27, 16 Ιουνίου 2020
Ετικέτες μέτρα στήριξης επίδομα σύμβαση εργασίας
facebook
tweet
share
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας στο email σου

το email σου εδώ!


Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για απλήρωτη εργασία και μείωση δώρου Χριστουγέννων

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για απλήρωτη εργασία και μείωση δώρου Χριστουγέννων
efsyn.gr
A-A+

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά χθες βράδυ το πολυνομοσχέδιο με όλες τις νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του νέου κορονοϊού με την κυβέρνηση να την εκμεταλλεύεται για μία ακόμα φορά προκειμένου να εφαρμόσει αντεργατικές διατάξεις και, όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.» («Στους μισθωτούς ξανά τα βάρη της πανδημίας») εξαντλεί την «εργαλειοθήκη» της στον μηχανισμό «Συν-εργασία».

Τα σχέδια νόμου, που περιλαμβάνουν «μέτρα για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς και μέτρα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας», θα επεξεργαστούν η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την Τρίτη, και θα τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τότε αναμένεται να κάνει πράξη η κυβέρνηση την απλήρωτη εργασία για όσους αναγκάστηκαν να μην δουλέψουν λόγω καραντίνας ή μη δυνατότητας τηλεργασίας, και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ο εργαζόμενος απαιτείται να απασχοληθεί πέραν του ημερήσιου ωραρίου του για 1 ώρα, σε άλλες εργάσιμες, μέχρι τη συμπλήρωση του 50% των ωρών που έλειψε. Η ώρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται αλλά, ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, αλλά ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση εργαζομένου με σύμβαση μερικής απασχόλησης.


Η Νέα Δημοκρατία βάζει επίσης «μαχαίρι» στο δώρο Χριστουγέννων, καθώς για το διάστημα αναστολής της σύμβασης, στην οποία μπήκαν χιλιάδες πολίτες, το ποσό θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα υπολογίζεται με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μηνιαίο μισθό.

Με άλλη διάταξη παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2020 η δυνατότητα να πραγματοποιεί τηλεργασία ο εργαζόμενος, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Σε ό,τι αφορά τους εποχικά εργαζόμενους, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 (για το έτος 2020) για το επίδομα ανεργίας, ενώ έχουν τη δυνατότητα της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, όπως επίσης, για δύο μήνες, οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του χώρου πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως τις 15.10.2020 στο Μητρώο καλλιτεχνών του υπουργείου Εργασίας, πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού, τουριστικοί συνοδοί και απόφοιτοι της διετούς φοίτησης Σχολή Ξεναγών εντός του 2019 με ξεναγική ταυτότητα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν εκ νέου ή για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου για το μήνα Οκτώβριο 2020, κατ' ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και, πάντως, όχι πέραν της 31ης.10.2020.

Άλλα βασικά σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις–εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 σχετικά με τη μείωση του τζίρου.
Παρατείνεται μέχρι 31.12.2020 η δυνατότητα των επιχειρήσεων–εργοδοτών να απασχολούν υπερωριακά εργαζομένους που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης.
Δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 10-14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γονείς εργαζόμενοι.
Επιβάλλεται υποχρέωση στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες, για όσο χρόνο κάνουν χρήση των ανωτέρω μέτρων και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31.10.2020, να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας, καθώς και να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών, μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της εν λόγω αναστολής των συμβάσεων εργασίας, τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.
Καταβάλλεται σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30.9.2020, αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε 30 ημερολογιακές ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ.
Παρατείνεται έως τις 31.12.2020 (αντί έως τις 30.9.2020) η θητεία των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων, εφόσον λήγει κατά τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Παρέχεται δυνατότητα σύστασης συλλογικών οργάνων, με σκοπό την προστασία από τον κορονοϊό των φιλοξενουμένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Τέλος, σημειώνεται ότι προβλέπεται νέα μετάθεση στη διαδικασία διαβούλευσης για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται τέλη Μαρτίου του 2021

Διατάξεις του κατατεθέντος σ/ν για τη μείωση μισθωμάτων

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Κύρωση α) της από 10.8.2020 Π.Ν.Π. και β) της από 22.8.2020 Π.Ν.Π. περιλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ορίζεται:

Μείωση μισθωμάτων

Με το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου παρατείνεται και για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος:
· στους μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού,
· στους μισθωτές κύριας κατοικίας, που είναι εργαζόμενοι ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε πληττόμενη επιχείρηση, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού,
· επί των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτου για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας,
· στους μισθωτές κύριας κατοικίας, που είναι ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.
Με το άρθρο 4 προβλέπεται προαιρετική μείωση για ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού μισθώματος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων:
· των επαγγελματικών μισθώσεων προς εγκατάσταση επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από το μήνα Σεπτέμβριο 2020 και το αργότερο έως και το μήνα Δεκέμβριο 2020, εφ' όσον αφενός υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή και αφετέρου υποβάλλεται αντίστοιχη ηλεκτρονική δήλωση στην Α.Α.Δ.Ε.,
· των μισθωτών κύριας κατοικίας, που είναι εργαζόμενοι ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε πληττόμενη επιχείρηση, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας, λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού, αρχής γενομένης από το μήνα Σεπτέμβριο 2020,
· επί των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων, αρχής γενομένης από το μήνα Σεπτέμβριο 2020, για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.
· της κύριας κατοικίας ναυτικών, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, αρχής γενομένης από το μήνα Οκτώβριο 2020.

Μέτρα στήριξης εκμισθωτών από τη μη είσπραξη μισθωμάτων

Με το άρθρο 5 ορίζεται ότι δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κ.Φ.Ε. το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται όχι μόνο από την κατ' επιταγή νόμου μείωση του 40% του συνολικού μισθώματος, αλλά και από την προαιρετική μείωση του 30% του συνολικού μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας, μισθώσεων εξαρτημένων μελών φοιτητών και μισθώσεων ναυτικών, κατόπιν συμφωνίας εκμισθωτή και μισθωτή, υπό τους όρους και προϋποθέσεις, που προβλέπονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Προσδιορίζεται ρητά ότι την προβλεπόμενη έκπτωση δικαιούνται αποκλειστικά τα φυσικά πρόσωπα.
Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση.
Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου.

Παράταση Γενικών Συνελεύσεων με το κατατεθέν νομοσχέδιο

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για την κύρωση α) της από 10.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID - 19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας" (Α' 157) και β) της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "'Εκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID - 19, καθώς και τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020" (Α' 161) και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID - 19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων στο άρθρο 43-μέρος Ε Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων του νομοσχεδίου αναφέρεται:
Για το έτος 2020 η προθεσμία διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης της παρ.1 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018 μετατίθεται εώς τις 30/10/2020.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση.
Δείτε εδώ το Σχέδιο Νόμου.
Στους μισθωτούς ξανά τα βάρη της πανδημίας


Στους μισθωτούς ξανά τα βάρη της πανδημίας

  • A-
  • A+
Απλήρωτη εργασία και μείωση του δώρου Χριστουγέννων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. ● Ποια είναι τα βασικά άρθρα του.
Πρόσθετη μεν, απλήρωτη δε θα είναι η εργασία με την οποία θα ξεπληρώσουν οι εργαζόμενοι το ήμισυ του χρονικού διαστήματος που αναγκάστηκαν να παραμείνουν μακριά από τον εργασιακό χώρο και δεν υπήρχε δυνατότητα να παρέχουν εξ αποστάσεως τις υπηρεσίες τους στον εργοδότη.
Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο βρίσκεται για την τελική έγκριση στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Η ρύθμιση για απλήρωτη εργασία (1 πρόσθετη ώρα ημερησίως), η οποία θα ισοδυναμεί με το 50% του χρόνου παραμονής λόγω προληπτικών μέτρων στο σπίτι, θεσμοθετείται -σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης- στο πλαίσιο ισομερισμού των βαρών ανάμεσα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Εφόσον όμως συνδυαστεί και με τις άλλες διατάξεις, όπως, μεταξύ άλλων, αυτές για την αναλογική μείωση του δώρου Χριστουγέννων, τη διατήρηση του υποβιβασμού στα 534 ευρώ των μηνιαίων μισθών για όλους όσοι τέθηκαν ή συνεχίζουν να είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, καθώς και την απελευθέρωση των απολύσεων μετά τη λήξη της ρήτρας προστασίας των συμβάσεων σε αναστολή, παραπέμπει σε ένα δυσβάστακτο βάρος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.                                                                                                                                                                      
Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων 24ώρων, περιλαμβάνοντας κι όλες τις γνωστές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται ριζοσπαστικά μέτρα, πιστοποιείται ότι η κυβέρνηση εξαντλεί την «εργαλειοθήκη» της στον μηχανισμό «Συν-εργασία», με το ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι για τα δύσκολα που έπονται να παραμένει αναπάντητο.
Για εκδικητικότητα προς τους εργαζομένους έκανε λόγο η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την απελευθέρωση των απολύσεων για τους εργαζομένους σε εποχικές επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή εργασίας στις 30 Ιουνίου, ακόμα και αν η επιχείρηση επιδοτείται πλήρως από το κράτος για τις εργοδοτικές εισφορές.
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα άρθρα ξεχωρίζουμε τα εξής:
1. Εφόσον δεν ήταν/είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εργασία, ο εργαζόμενος απαιτείται να απασχοληθεί πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του κατά 1 ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη της καραντίνας του και μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος του συνόλου των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.
Αυτός ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, αλλά ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση εργαζομένου με σύμβαση μερικής απασχόλησης. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση ο εργαζόμενος δεν δικαιούται καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.
2. Παρατείνεται μέχρι 31.12.2020 η δυνατότητα των επιχειρήσεων–εργοδοτών να απασχολούν υπερωριακά εργαζομένους που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης, χωρίς τη σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εκδίδεται έπειτα από γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).
3. Δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 10-14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γονείς εργαζόμενοι. Η ρύθμιση προβλέπεται σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό Covid-19 των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.
Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες που αφορούν την ασθένεια ή τη νοσηλεία τέκνων. Κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, έπειτα από διασταύρωση με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, όπως αυτή ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.
4. Κατ’ εξαίρεση, μόνο για το έτος 2020, για τους εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα αρκούν 50-99 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (Α’ 91) αντί των 100 ενσήμων.
5. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις–εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 σχετικά με τη μείωση του τζίρου.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μηχανισμού, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (όχι, όμως, και τα ίδια πρόσωπα).
6. Επιχειρήσεις, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος, για τον μήνα Οκτώβριο 2020, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020. Επίσης, οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες αυτής της κατηγορίας, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή πριν από τη δημοσίευση του νόμου και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, δύνανται να τίθενται εκ νέου σε αναστολή και πάντως όχι πέραν της 31ης/10/2020.
7. Παρέχεται δυνατότητα της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ σε:
α) Καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως τις 15.10.2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Π.Σ. «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.
β) Πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e– ΕΦΚΑ.
γ) Τουριστικούς συνοδούς καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν από τη διετούς φοίτησης Σχολή Ξεναγών εντός του 2019 και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.
8. Οι εποχικά εργαζόμενοι, δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μετά την 1η.10.2020 θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη ενέργεια καταγγελίας της σύμβασης, και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποστέλλει σχετικό αρχείο στον ΟΑΕΔ.
9. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.