Σελίδες

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αντιδράσεις για το χαράτσι στην ΔΕΗ.Λάθη που πρέπει να προσέξετε


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Πληρώστε πρώτα το χαράτσι για τα ακίνητα ακόμα κι αν είναι λάθος, για να μην απειληθείτε με διακοπή ρεύματος, και απευθυνθείτε μετά στην Εφορία για τις διορθώσεις, λέει το υπουργείο Οικονομικών σε...
χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν λάβει όχι μόνο φουσκωμένους αλλά και λανθασμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες της ΔΕΗ δέχονται σωρεία παραπόνων από καταναλωτές, οι οποίοι διαπιστώνουν λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Β.Λ. με ακίνητο 30ετίας, 106 τ.μ. στην Πετρούπολη, με τιμή ζώνης 900 ευρώ. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, ο έκτακτος φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων (106) επί τον συντελεστή παλαιότητας (1, επειδή η ηλικία του ακινήτου είναι πάνω από τα 26 χρόνια) επί τον συντελεστή ειδικού τέλους (4 ευρώ για τιμή ζώνης από 500 έως 1.000 ευρώ). Επομένως, για το συγκεκριμένο ακίνητο το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 424 ευρώ. Αντί γι' αυτό, με τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο Β.Λ. καλείται να πληρώσει ειδικό τέλος ακινήτων 530 ευρώ, 106 ευρώ παραπάνω, καθώς αντί για 4 ευρώ ανά τ.μ. έχουν χρεωθεί 5 ευρώ ανά τ.μ.
Το ίδιο πρόβλημα αλλά αντιστρόφως διαπίστωσε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Πεντέλη, όπου η τιμή ζώνης είναι 2.750 ευρώ. Επομένως, ο συντελεστής θα έπρεπε να είναι 10 ευρώ ανά τ.μ., αλλά το ειδικό τέλος ακινήτων έχει προσδιοριστεί με 3 ευρώ ανά τ.μ. Αυτά τα λάθη δεν είναι τα μοναδικά. Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων η ΔΕΗ βασίστηκε στα αρχεία των δήμων, όπως αυτά χρησιμοποιούνταν για τον προσδιορισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, λάθη εντοπίζονται και αναφορικά με τα τετραγωνικά μέτρα.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντά ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, ακόμα κι αν είναι λάθος, και στη συνέχεια να απευθυνθούν στην Εφορία τους για τις διορθώσεις προκειμένου να γίνει επανυπολογισμός του ειδικού τέλους ακινήτων και συμψηφισμός.




ΟΙ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΕΣ ΔΗΜΩΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Οι φουσκωμένες αντικειμενικές αξίες που χρέωναν οι δήμοι πυροδοτούν και το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο πληρώνουν πλέον προσαυξημένο οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η παραλαβή των ειδοποιητηρίων πληρωμής των...
λογαριασμών της ΔΕΗ σόκαρε αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι διαπίστωσαν ξαφνικά πως η αξία του ακινήτου τους είναι μεγαλύτερη!
Αρκετοί δήμοι, ακόμα και της Αθήνας -δηλαδή σε περιοχές εντός σχεδίου- χρέωναν αυξημένη τιμή ζώνης, προκειμένου να εισπράξουν και το αντίστοιχο υψηλό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Το γεγονός ότι το Τέλος κινείται σε χαμηλά επίπεδα δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα μέχρι σήμερα, καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν φαίνεται να ήλεγχαν και το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Ο υπολογισμός, όμως, του νέου ειδικού τέλους ακινήτων με βάση την τιμή ζώνης που έχει ληφθεί υπόψη για το ΤΑΠ οδηγεί σε νέες υπέρογκες επιβαρύνσεις τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

2.100 ? αντί 1.500

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολιτών που έχουν ιδιόκτητο ακίνητο στο Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα στα Πατήσια. Η καταγγελία που έγινε στην «Ε» από αναγνώστη αφορά τον υπολογισμό του τέλους με τιμή ζώνης 2.100 ευρώ, ενώ η πραγματική τιμή είναι 1.500 ευρώ, με συνέπεια να υπολογίζεται τέλος 8 ευρώ αντί 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ετσι, αντί να πληρώσει τέλος 560 ευρώ θα καταβάλει 896 ευρώ, ήτοι 336 ευρώ επιπλέον από αυτά που του αναλογούν.

Οι πολίτες που αδίκως χρεώνονται με παραπάνω τέλος, λόγω των αυξημένων τιμών ζώνης που χρέωναν οι δήμοι για να εισπράττουν επιπλέον ΤΑΠ, δεν έχουν καμία διέξοδο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το φορολογικό νόμο 4002/2011, το τέλος ακινήτων υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία (επιφάνεια, τιμή ζώνης και παλαιότητα) που είχε η ΔΕΗ στις 17 Σεπτεμβρίου 2011. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαπιστώσουν ότι ο δήμος έχει κοινοποιήσει αυξημένη τιμή ζώνης στη ΔΕΗ δεν μπορούν να την αλλάξουν για φέτος. Θα πληρώσουν το τέλος με την αυξημένη τιμή ζώνης.

Εν τούτοις, αν υποβάλουν αίτημα στο δήμο, αυτός θα κοινοποιήσει τη νέα μειωμένη τιμή στη ΔΕΗ, η οποία θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ΤΑΠ. Μένει ανοιχτό το αν η μειωμένη τιμή ζώνης θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους από το 2012 και μετά, δεδομένου ότι η επιβάρυνση αυτή είναι μόνιμη και θα την πληρώνουμε σε ετήσια βάση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου