Σελίδες

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ακίνητα: 4 φόροι για 4 δισ. το 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: 4 φόροι για 4 δισ. το 2012
Ακίνητα: 4 φόροι για 4 δισ. το 2012
22/12/2011
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
«Καρέ» των φόρων φέρνει το 2012 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 4 δισ. ευρώ.
Μέσα στον Ιανουάριο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και τον ΦΑΠ του 2011. Θα αποσταλούν σταδιακά, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να επιμεριστεί η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Επιπρόσθετα με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου, θα ξεκινήσει η καταβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων για το 2012, το οποίο θα αποπληρωθεί σε πέντε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις έως και τον Ιανουάριο του 2013.
Παράλληλα, στο α' δίμηνο του νέου έτους η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει και τη β' δόση από το τέλος ακινήτων του 2011.
Οπως γίνεται αντιληπτό, καθ' όλη τη διάρκεια του 2012 θα είναι με το χέρι στην τσέπη, γιατί οι λογαριασμοί με τα χαράτσια στα ακίνητα θα έρχονται ο ένας μετά τον άλλο.
Πιο αναλυτικά, μετά τη νέα παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά το Ε9 του 2011 και επίσης να διορθώσουν τα τυχόν λάθη που θα διαπιστώσουν για την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης για τα προηγούμενα έτη (2009 και 2010).
Η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ του 2009 θα αποσταλεί πριν κλείσει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet . Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 25.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι έτοιμα για να ταχυδρομηθούν, ενώ τα υπόλοιπα σημειώματα ΕΤΑΚ του 2009 θα σταλούν και θα εισπραχτούν μετά τις διορθώσεις στο Ε9. Υπολογίζεται ότι χρεωστικά θα είναι 150.000 εκκαθαριστικά και τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία εκτιμώνται σε 50 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια και την άνοιξη του 2012 θα ακολουθήσει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 (που υποκατέστησε το ΕΤΑΚ αλλά ποτέ δεν εισπράχθηκε) και μέχρι τον Ιούνιο η ΓΓΠΣ θα αποστείλει και τα σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2011. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΑΠ του 2011, σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, επιβάλλεται για ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και όχι για 400.000 ευρώ που ισχύει για τον φόρο του 2010.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για τον ΦΑΠ του 2010 τα έσοδα υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ και για τον αντίστοιχο φόρο του 2011 (πιάνει 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων) τα 600 εκατ. ευρώ.
Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις στην αποστολή των συγκεκριμένων εκκαθαριστικών, καθώς, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, θα είχαν ήδη φτάσει στους υπόχρεους.
Από το ενιαίο τέλος ακινήτων τα προσδοκώμενα έσοδα φτάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ.
Συνολικά τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Πρόκειται για ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, καθώς τουλάχιστον την τελευταία τετραετία οι στόχοι για τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν επιβεβαιώνονται.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικό τέλος ακινήτων: Στο Διαδίκτυο οι αιτήσεις για έκπτωση
Ειδικό τέλος ακινήτων: Στο Διαδίκτυο οι αιτήσεις για έκπτωση
21/12/2011
Μέσω Ίντερνετ θα κατατίθεται η αίτηση για την παροχή έκπτωσης στο ειδικό τέλος ακινήτων για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγειάς.
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών περιγράφεται η διαδικασία την οποία πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμα και όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από τους σπίτι τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.
Οι πολίτες δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012.
Επίσης, ανεξάρτητα από το ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

http://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta/





ΑΠΟΨΕΙΣ

Η υπερφορολόγηση των ακινήτων
Η υπερφορολόγηση των ακινήτων
H γνώμη της "Η"
22/12/2011
Στην οικονομική θεωρία ο φόρος στα ακίνητα είναι μία από τις πλέον προοδευτικές μορφές φορολογίας. Η οικονομική πολιτική όμως που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, η πρακτική που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών με την υπερφορολόγηση των ακινήτων, δεν μπορεί να «χωρέσει» στην οικονομική σκέψη ούτε του Μαρξ ούτε του θεωρητικού της Σχολής του Σικάγο και του νεοφιλελευθερισμού Μίλτον Φρίντμαν!..
Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ένα αντιαναπτυξιακό και άδικο φορολογικό σύστημα, ένας αναποτελεσματικός και διεφθαρμένος φοροεισπρακτικός μηχανισμός, το κράτος για να λειτουργήσει έχει καταστήσει μόνιμο στόχο τις φοροεπιδρομές στις ειλικρινείς επιχειρήσεις, τους μισθωτούς και τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Με απλά λόγια, υπερφορολογεί αυτούς που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, και το 2012 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 4 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αποδεικτικό της διάλυσης του φορολογικού μηχανισμού είναι το γεγονός ότι το 2102, και μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το ΕΤΑΚ του 2009, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και του 2011!
Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μέσα σε ένα χρόνο υψηλούς φόρους παρελθόντων ετών. Και η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει αποκλειστικά το Δημόσιο, τις κυβερνήσεις οι οποίες δεν αναδιοργάνωσαν, δεν ολοκλήρωσαν το «πέρασμα» των εφοριών στην εποχή των νέων τεχνολογιών.
Όλα έχουν τα όριά τους. Καμιά μεγάλη επένδυση δεν πρόκειται να γίνει, εάν δεν υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που θα παρέχει αναπτυξιακά κίνητρα. Η φοροδιαφυγή δεν θα περιοριστεί, εάν δεν διασφαλιστεί ότι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα είναι αποτελεσματικοί, εάν η προσωπική επαφή εφοριακών - φορολογουμένων δεν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.
Η παρούσα κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να επεξεργαστεί και να ψηφίσει αυτή τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου