Σελίδες

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Νέες αλλαγές στους φόρους του 2012

Νέες αλλαγές στους φόρους του 2012

Για ακόμη μια φορά, το φορολογικό σύστημα μεταβάλλεται σε βασικά του σημείαΓια ακόμη μια φορά, το φορολογικό σύστημα μεταβάλλεται σε βασικά του σημεία
Για ακόμη μια φορά, το φορολογικό σύστημα μεταβάλλεται σε βασικά του σημεία. Με αρκετή καθυστέρηση, λόγω των πολιτικών εξελίξεων του περασμένου φθινοπώρου, αλλά και άλλων προτεραιοτήτων στην οικονομία, το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να αποστείλει μέσα στην εβδομάδα πρόσκληση προς τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και τους κοινωνικούς φορείς, με σκοπό να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τις προωθούμενες αλλαγές.
Στο κτίριο της οδού Νίκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άρχισε χθες, και θα συνεχίσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, συσκέψεις με τους συνεργάτες του, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να καταλήξει στο πακέτο προτάσεων, που θα παρουσιάσει στο διάλογο. Πέραν της ευρύτερης συμφωνίας, επιδιωκόμενος στόχος είναι και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό.
Ποιες είναι, όμως, οι αλλαγές, που προωθούνται; Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr, το πακέτο αλλαγών, που εξετάζεται, είναι το εξής:
  • Κατάργηση - στο τραπέζι του διαλόγου - όλων των φοροαπαλλαγών, ώστε να επανεξεταστούν εκ του μηδενός. Στόχος είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν λιγότερων.
  • Δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου, η εφαρμογή του οποίου "σέρνεται" από το 2005 ! Με αυτό, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουμε όλα τα - κινητά και ακίνητα - περιουσιακά μας στοιχεία κάθε χρόνο, ώστε να ελέγχονται σε συνδυασμό με τα εισοδήματά μας.
  • Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα ει δυνατόν σε έναν, ώστε να απλοποιηθεί και η διαδικασία είσπραξής τους (να θυμίσω τις καθυστερήσεις στην είσπραξη του ΕΤΑΚ). Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η επιβολή του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στόχος είναι στο νέο τέλος να ενσωματωθούν και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, αλλά και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
  • Νέος τρόπος είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, μέσω της - επίσης πολυαναμενόμενης - απευθείας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο, πέραν της απλοποίησης της διαδικασίας, εκτιμάται πως θα περιοριστεί σημαντικά η φοροκλοπή.
  • Στην ίδια κατεύθυνση, στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις για τη μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α., χωρίς, όμως, να έχουν γίνει ακόμα αποδεκτές.
  • Απλοποίηση, τελικά, και όχι κατάργηση του αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αλλά και βελτίωση της διαδικασίας και του τρόπου υπολογισμού των προστίμων. 


24h NewsRoom
 
Η αντιπρόταση της ΝΔ στο φορολογικό του Βενιζέλου
 Για «υφεσιακές και ως εκ τούτου αναποτελεσματικές» προτάσεις του κ. Βενιζέλου, κάνουν λόγο στη Συγγρού.
Με την παρουσίαση ενός ολοκληρομένου νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα απαντά -όπως σημειώνουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Α.Σαμαρά- στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, θα απαντήσει η ΝΔ στις προτάσεις που γνωστοποίησε ο Ευαγ.Βενιζέλος στα πολιτικά κόμματα. Στην Συγγρού μιλούν για «δήθεν προτάσεις της τρόικας» που περιλαμβάνει η πρόταση του κ.Βενιζέλου και οι οποίες«εκ των πραγμάτων είναι υφεσιακές και ως εκ τούτου αναποτελεσματικές».

Ήδη η ΝΔ παρέδωσε στο Μαξίμου το πακέτο των προτάσεων της με βασικότερα τα εξής σημεία:

•    Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των φυσικών προσώπων από τις 5.000 στις 12.000 ευρώ, περιορισμό του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων και μείωση ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 45% στο 40%.
•    Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
•    Θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax), έναντι συντελεστών 20%-25% που ισχύουν σήμερα.
•    Κατάργηση σε μόνιμη βάση των έκτακτων εισφορών.
•    Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με ταυτόχρονη δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό με πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιημένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έσοδα μέχρι ενός χαμηλού ορίου.
•    Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου συντελεστή στο 9% από 13% και του χαμηλού στο 5%.
•    Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.
•    Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
•    Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.
•    Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της.
•    Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη.
•    Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και αντικατάστασή τους από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
•    Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.
•    Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.
•    Ταχεία μείωση των ΕΦΚ για τα καύσιμα στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία ελάχιστα όρια. 

24h NewsRoom

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου