Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ερχονται αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων
Ερχονται αλλαγές σε ΦΠΑ, φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων
Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο.
16/1/2012 9:54:39 πμ
Της Μαρίας Βουργάνα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, να καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το οικονομικό επιτελείο που επιδιώκει την πολιτική συναίνεση, βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα «ανοιχτά μέτωπα», όπως τους φόρους στα ακίνητα και τις φοροαπαλλαγές, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένο να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όπως του ΦΠΑ και των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.
«Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος, ενώ ειδικά για τους συντελεστές ΦΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού εγκριθεί από την τρόικα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Και τα δύο κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν:
1 Στην καθιέρωση ηλεκτρονικού καθολικού πόθεν έσχες μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενη φάση θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
• Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά. Ενα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.
• Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
2 Αλλαγές στον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο.
3 On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί. Επιπλέον, θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται αντίστοιχη on line σύνδεση με τη ΓΓΠΣ. Το μέτρο αυτό καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.
4 Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Οι κοινωνικές απαλλαγές θα διατηρηθούν εφόσον κρίνονται σκόπιμες, αλλά μόνο υπέρ όσων πληρούν ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
5 Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο 900.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ των κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και το φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνονται το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και οι δαπάνες που πραγματοποιεί ο επιτηδευματίας σε μετρητά. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η διάταξη είναι αόριστη και γενική και θα πρέπει τα αντικειμενικά κριτήρια να λειτουργούν παράλληλα με το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος. Μάλιστα, στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης είναι μεγαλύτερο από το λογιστικό προσδιορισμό, δίνεται στην ελεγχόμενη επιχείρηση η δυνατότητα αμφισβήτησής του.
6 Ενας φόρος στα ακίνητα: Γίνονται σχεδιασμοί για την ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη, διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Εσχες -για οποιαδήποτε κατοικία- για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
7 Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου