Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία
Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία
Ανοιγμα - εξπρές των «κλειστών» επαγγελμάτων και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τρίτη
21/1/2012
Νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και αλλαγές σε φόρους, συντάξεις και «κλειστά» επαγγέλματα φέρνει το «πολυνομοσχέδιο-σκούπα»
Ο σοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ και σε διάστημα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει ακόμα και τα πέντε χρόνια. Ανάλογη δυνατότητα δίνεται και σε όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αντιμέτωποι με το Αυτόφωρο θα βρεθούν όσοι χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 150.000 ευρώ. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη άνοιγμα - εξπρές των κλειστών επαγγελμάτων και επιδιώκεται η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:
1) Νέα ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 900.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη 42 δισ. ευρώ να υπαχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση. Με ελάχιστη δόση 100 ευρώ το μήνα και δόσεις που για ορισμένους μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις εξήντα, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν ποινικές διώξεις και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.
Οσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλουν στην εφορία ή το τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους αίτηση έως τις 29 Φεβρουαρίου.
Για πρώτη φορά μάλιστα, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 29 Φεβρουαρίου. Υπάγονται δηλαδή και ληξιπρόθεσμα χρέη της τελευταίας στιγμής. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ το σύνολο των χρεών τους θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Οι δόσεις σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που μπορούν να επιλέξουν οι οφειλέτες κλιμακώνονται ως εξής: Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων.
Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων.
Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων.
Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων.
Όσοι αποδείξουν ότι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε λιγότερες δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.Σημειώνεται ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 100 ευρώ, ενώ καθυστέρηση δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.
2) Σφίγγει ο κλοιός των φορο-ελέγχων για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων, των φορολογητέων κερδών αλλά και του οφειλόμενου ΦΠΑ θα εφαρμόζονται τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού.
Κριτήριο θα αποτελούν μεταξύ άλλων άλλων τραπεζικές καταθέσεις και οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι επιτηδευματίες σε μετρητά. Με υπουργική απόφαση θα περιγράφεται επακριβώς ο τρόπος προσδιορισμού των καθαρών κερδών των ελευθέρων επαγγελματιών.
3) Περίπου 800.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με συνολικές οφειλές 11 δισ. ευρώ μπορούν να κερδίσουν διαγραφή προσαυξήσεων από 75% έως και 100% αν εξοφλήσουν εφάπαξ ή έως σε δέκα δόσεις.
Πιο συγκεκριμένα, θα γίνεται έκπτωση 100% για την αποπληρωμή έως και 6 δόσεις και 75% για καταβολή από 7 έως 10 δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ και η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 29 Φεβρουαρίου.
4) Αντιμέτωποι με το Αυτόφωρο βρίσκονται όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 150.000 ευρώ. Η ποινική δίωξη θα ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου του ΙΚΑ προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, συνοδευόμενη από πίνακα των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους πρόσθετων τελών ή προσαυξήσεων. Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
5) Επιστρατεύονται ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες για να «κυνηγήσουν» όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
6) Πρόστιμα από 10.000 έως και 100.000 ευρώ έρχονται όσες Α.Ε. και ΕΠΕ δεν έχουν -όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία- φορολογικό πιστοποιητικό από ορκωτούς ελεγκτές. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μάλιστα θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών.
7) Αυτοτελώς με συντελεστή 25% θα φορολογούνται τα μερίσματα. Καταργείται η φορολογία με την κλίμακα των φυσικών προσώπων των ποσών που έχουν εισπράξει φυσικά πρόσωπα από μερίσματα Α.Ε. ή κέρδη ΕΠΕ. Με την παρακράτηση φόρου 25% εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Η νέα ρύθμιση θίγει κυρίως τους μικρομετόχους και εταίρους ΕΠΕ με συνολικά ετήσια εισοδήματα μικρότερα των 26.000 ευρώ.
8) Μισθωτοί που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο αποδοχές του 2011, μπορούν να φορολογηθούν γι΄ αυτές όταν τις εισπράξουν.
Σήμερα προβλέπεται φορολόγηση ακόμα και επί χρωστούμενων αποδοχών, όμως σύμφωνα με στοιχεία των επιθεωρητών εργασίας, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές μισθών από λίγες μέρες έως και αρκετούς μήνες.
9) Για όσους εργαζόμενους εντάσσονται σε καθεστώς εφεδρείας, η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.
10) Ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, καταργούνται οι περιορισμοί διαφήμισης και καθιερώνεται η υποχρέωση των δικηγορικών συλλόγων να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τα οικονομικά τους. Καταργείται παράλληλα η προϋπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας για τους συμβολαιογράφους, ενώ εμπορικές επιχειρήσεις και κοινοτικοί μεταφορείς θα μπορούν να ασκούν από τις 29 Φεβρουαρίου το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα.
Τι αλλάζει σε 136 επαγγέλματα
Απελευθερώνονται πλήρως με διαδικασίες- εξπρές 136 επαγγέλματα και υπηρεσίες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των άλλων δημοφιλή επαγγέλματα (αρτοποιού, διερμηνέα, ασφαλιστή, οπτικού, ξεναγού, μεσίτη, εφημεριδοπώλη) και υπηρεσίες που αφορούν κολέγια, ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, παροχή υπηρεσιών ασφάλειας κ.ά. Για τα 136 επαγγέλματα παύει να ισχύει οποιαδήποτε ρύθμιση η οποία:
  • Περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα σε όλη την επικράτεια ή σε ορισμένο γεωγραφικό διαμέρισμα βάσει πληθυσμιακών ή άλλων κριτηρίων.
  • Εξαρτά τη χορήγηση άδειας από την εκτίμηση διοικητικής αρχής για την ύπαρξη πραγματικής ανάγκης.
  • Θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος.
  • Ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα.
  • Απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο.
  • Επιβάλλει ή απαγορεύει τη διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση.
  • Επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή.
  • Περιορίζει τη συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων.
  • Επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές ή αμοιβές για τη διάθεση αγαθών ή υπηρεσιών είτε αυτές ορίζονται ευθέως είτε προσδιορίζονται εμμέσως με την εφαρμογή συντελεστή κέρδους.
  • Υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Επίσης με νέα διάταξη καταργείται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εξάλλου με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να αρθούν και άλλοι περιορισμοί πέραν εκείνων που ορίζονται στο νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου