Σελίδες

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού το 2013 προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού το 2013 προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση
13/2/2012
Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων, άρση των εμποδίων για λειτουργία πρατηρίων στα σούπερ - μάρκετ, απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ σε ένα χρόνο (στο δεύτερο τρίμηνο του 2013) και επίσπευση της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα πρατήρια καυσίμων, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι:

-Να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά περιφερειακό διαμέρισμα, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας. (1ο τρίμηνο 2012)

-Να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, να καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, και να επιτραπεί σε πολίτες του ΕΟΧ να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. (2ο τρίμηνο 2012).

-Για το ρεύμα οι προβλέψεις του μνημονίου περιλαμβάνουν σταδιακή σύνδεση των χονδρικών με τις λιανικές τιμές και κατάργηση των νόμιμων τιμολογίων για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς, η κυβέρνηση καλείται τον επόμενο μήνα να οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, στα οποία περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η προθεσμία για την εφαρμογή των μέτρων, οπότε οι τρίτοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρεύμα από λιγνίτη, λήγει το Νοέμβριο του 2013. Προβλέπεται επίσης και πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, χωριστά ή σε συνδυασμό με τις λιγνιτικές, μια εναλλακτική που επίσης εξετάζει η κυβέρνηση.

Τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές η κυβέρνηση καλείται να μεταρρυθμίσει τα υποστηρικτικά μέτρα (δηλαδή τις εγγυημένες τιμές αγοράς της <<πράσινης>> ενέργειας) <<έτσι ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά>>. Η κατεύθυνση είναι να αποφεύγεται πιθανή υπερβολική αποζημίωση των παραγωγών όπως επίσης να εξετασθεί η επιλογή αυτόματος μείωσης του τιμολογίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου