Σελίδες

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για την ανεργία

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για την ανεργία

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας Σάββας Ρομπόλης περιγράφει στο newsbomb.gr με δραματικούς τόνους πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα.

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για την ανεργία
Του Νίκου Καλαμπάκα
Με την ανεργία να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ στη χώρα μας, οι εκτιμήσεις για το μέλλον της Ελλάδας δεν θα μπορούσε παρά να είναι τρομακτικές…

Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εργασίας, Σάββα Ρομπόλη, την δική του εκτίμηση για το τι θα συμβεί στα επόμενα χρόνια και μας μίλησε σε τόνο δραματικό:

«Η εκτίμησή μας είναι πως το 2012 αυτό το 18 % της στατιστικής ανεργίας θα γίνει τουλάχιστον 21% όμως η πραγματική ανεργία είναι 26%, χωρίς να έχουμε υπολογίσει την εξέλιξη του προγράμματος της εφεδρείας.
Το συμπέρασμα; Πάμε για τουλάχιστον 21% ενώ η Τρόικα μιλάει για 18,5%. Όμως, το πιο σοβαρό θέμα από όλα, είναι τα δύο νέα χαρακτηριστικά:
- Πρώτον στην τελευταία έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, την πρωτοκαθεδρία σε επίπεδο περιφερειών την είχε η Στερεά Ελλάδα, δηλαδή η βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, το λεκανοπέδιο της Αττικής και η Κεντρική Μακεδονία , δηλαδή η βιομηχανική ζώνη του Κιλκίς.
Αυτό σημαίνει πως πλέον πλήττεται ο σκληρός «πυρήνας» της παραγωγικής βάσης της οικονομίας της χώρας μας. Από αυτά τα τρία βιομηχανικά κέντρα, χαράσσεται το 80% με το 85% του ΑΕΠ της χώρας.

Εάν μέχρι τώρα είχαν την πρωτοκαθεδρία η Δυτική Μακεδονία, και Θράκη, ήταν δηλαδή φθίνουσες οικονομικές περιοχές, τώρα ξαφνικά την πρωτοκαθεδρία την παίρνουν οι τρεις αυτές γεωγραφικές περιοχές, στις οποίες παράγεται το 80% του ΑΕΠ της χώρας».

- Δεύτερον, από την έρευνα του Οκτωβρίου, αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως η ανεργία των νέων από 15 έως 24 ετών είναι στο 47,2%. . Αυτό σημαίνει πως από τους 960.000 περίπου ανέργους οι 490.000 είναι από αυτή την ομάδα ηλικιών. Δηλαδή σε αυτή την ομάδα, ένας στους δύο είναι άνεργος και οι υπόλοιποι άνεργοι είναι από 24 έως 65 ετών.

Αυτά είναι τα δύο νέα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουμε από τα αποτελέσματα του Οκτωβρίου 2011».

Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον κ. Ρομπόλη, πως μπορούμε να «φρενάρουμε» αυτούς τους αριθμούς:

«Αυτό που εμείς λέμε, είναι πως ακόμα και σε αυτή την φάση της βαθειάς ύφεσης, εάν η Ελληνική Οικονομία ενεργοποιήσει τις Δημόσιες επενδύσεις οι οποίες συμπληρωθούν και από κοινοτικούς πόρους για την πραγματοποίηση των Δημοσίων Έργων, Αναπτυξιακών υποδομών και δικτύων, οι επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς από την δική μας έρευνα, φέρνουν σημαντικές επιπτώσεις και στη δημιουργία άμεσων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία έμμεσων (κινητοποιεί κλάδους οι οποίοι προμηθεύουν την υλοποίηση των έργων υποδομής και κατ’ αυτό τον τρόπο θα ανασχέσουμε την δυναμική που παίρνει η ανεργία).

Τέλος, ένα τρίτο χαρακτηριστικό, αναφέρει ο κ. Ρομπόλης, είναι ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας που έχουν στην Ισπανία για παράδειγμα, που έφτασε το 21%, αν δει κανείς την βάση των δεδομένων έχει αναπτυχθεί μέσα σε μια δεκαετία.

«Εάν έρθουμε στη χώρα μας, αυτή την εκρηκτική αύξηση την έχουμε την τελευταία διετία. Επομένως το φαινόμενο έχει μια εσωτερική δυναμική το οποίο θα παρατηρήσουμε και το 2012 και το 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου