Σελίδες

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Γιώτα Καραμπίνη Καμία λογική, απλά εξόντωση…

Πως γίνεται να απαιτείται από την τρόικα η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, η μείωση των κατώτατων μισθών, η μετάταξη όλων τα αγαθών και υπηρεσιών σε έναν και υψηλό φορολογικό συντελεστή και ταυτόχρονα να προσδοκάται η αύξηση των εσόδων του κράτους;

Πως γίνεται σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης (-3,5% τα επίσημα στοιχεία), δραματικής αύξησης της ανεργίας (19,2% τα επίσημα στοιχεία) και κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης να προωθείται η κατάργηση …του φόρου πολυτελείας των αυτοκινήτων;    

Δεν είναι μόνο ο 13ος και ο 14ος μισθός, οι επικουρικές συντάξεις και οι θέσεις εργασίας, που θυσιάζονται για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Κατά απαίτηση της τρόικας το κράτος προσδοκά να αυξήσει τα έσοδά του κατά 2,5δισ. ευρώ το 2012 από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. 

Ποιες είναι οι φοροαπαλλαγές των οποίων την κατάργηση ζητά η τρόικα; Με μία λέξη: όλες. Με περισσότερες λέξεις: Οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, το ενοίκιο πρώτης κατοικίας, το ενοίκιο κατοικίας για παιδιά που σπουδάζουν, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα δίδακτρα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τα ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες διατροφής, οι αμοιβές δικηγόρων. 

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος master στα οικονομικά για να καταλάβει ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών μεταφράζεται σε περαιτέρω απώλεια εισοδήματος για τους φορολογούμενους πολίτες. Δεν χρειάζονται καν οικονομικές γνώσεις για να καταλάβουμε ότι ένα τέτοιο μέτρο επιβαρύνει το σύνολο σχεδόν των πολιτών αλλά, πολύ περισσότερο, εκείνους που πραγματικά τις χρειάζονται δηλαδή, τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών -που προφανώς πλεονάζουν τα master και οι οικονομικές γνώσεις αλλά λείπει η κοινή λογική- αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν το «κίνημα των αποδείξεων». Δηλαδή θέλουν να πείσουν τους πολίτες να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αφού δεν θα έχουν φοροαπαλλαγές!

Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος ώστε τα νοικοκυριά να χάσουν εισοδήματα. Η τρόικα ζητά την μετάταξη σε έναν υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των αγαθών και υπηρεσιών που βρίσκονται στον χαμηλό και μεσαίο. Δηλαδή την ύπαρξη ενός μόνο συντελεστή -αντί τριών σήμερα (6,5%, 13%, 23%)- στο 21% ή στο 19% που να περιλαμβάνει και τα τρόφιμα (υπάγονται στο 13% σήμερα) και τα φάρμακα (στο 6,5% σήμερα). Το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι θα κοστίσει έναν μισθό στα νοικοκυριά.   

Ευτυχώς όμως υπάρχουν και μέτρα ενίσχυσης κάποιων κλάδων. Τα καλά νέα αφορούν τις επιχειρήσεις στους τομείς της αργυροχρυσοχοΐας, των αυτοκινήτων, την κατασκευή μικρών σκαφών, στα δέρματα και στις γούνες. Για τους κλάδους αυτούς καταργείται ο φόρος πολυτελείας. Προφανώς, στις παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ανάγκη στήριξης καμιάς επιχείρησης σε όποιον κλάδο και αν δραστηριοποιείται. Αυτό, όμως που αμφισβητείται είναι οι προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο.

Αποκλείοντας λοιπόν και κατά σειρά, τις πιθανότητες για παγκόσμια συνομωσία, για παραφροσύνη των Ευρωπαίων ηγετών και για ανικανότητα των πολιτικών μας (σαφέστατη βεβαιότητα, αλλά παρά το μέγεθός της δεν επαρκεί) τι μένει για να εξηγήσει όλα αυτά τα …απίθανα μέτρα που μας ζητούν να εφαρμόσουμε οι δανειστές μας; Μήπως τελικά το σχέδιο δεν είναι η διάσωση του «κακού» Νότου, αλλά η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής περιφέρειας οικονομικά εξαθλιωμένης και πολιτικά υποταγμένης, που θα παρέχει την απαραίτητη φθηνή εργατική δύναμη για την ανάπτυξη της …Γερμανικής Ευρώπης;

http://www.fmvoice.gr/Economy/Economy/%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE,-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AC-%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7%E2%80%A6/4-19085.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου