Σελίδες

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Στα όρια της χρεοκοπίας μία στις 6 επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα λουκέτα έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ και οι εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται εμφανίζουν είτε ζημιές είτε κάθετη πτώση κερδών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις λειτου
Στα όρια της χρεοκοπίας μία στις 6 επιχειρήσεις
Στα όρια της χρεοκοπίας μία στις 6 επιχειρήσεις
18/3/2012
Η όξυνση της κρίσης στη χώρα μας «εκτόξευσε» στα ύψη τον αριθμό των? ασυνεπών επιχειρήσεων, οι οποίες, λόγω της επιδείνωσης της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Η όξυνση της κρίσης στη χώρα μας «εκτόξευσε» στα ύψη τον αριθμό των? ασυνεπών επιχειρήσεων, οι οποίες, λόγω της επιδείνωσης της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Οπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων της ICAP Group σε ένα δείγμα 218.877 εταιρειών για την περίοδο από το 2003 μέχρι το 2011, το ποσοστό των ασυνεπών επιχειρήσεων την προηγούμενη διετία αυξήθηκε στο 10% από το 3,56% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό την περίοδο 2003-2009.
Η σημαντική αύξηση της ασυνέπειας κατά 181% αποτυπώνει την αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στην επιχειρηματική αγορά ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης, της πτώσης της κατανάλωσης και των δυσκολιών άντλησης χρηματοδότησης.
Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν να επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα για έξι στις δέκα επιχειρήσεις.
Συνολικά, μία στις έξι εταιρείες εμφανίζει υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, οπότε και ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
82% κάτω το περιθώριο κέρδους, στα 2,4 δισ. ευρώ τα «φέσια»...
Η παραμονή της χώρας μας σε κατάσταση ύφεσης για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο φέτος και τα μέτρα λιτότητας που έχουν συρρικνώσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών έχουν αποτυπωθεί και στον επιχειρηματικό κλάδο. Τα λουκέτα έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, είτε εμφανίζουν ζημιές είτε κάθετη πτώση των κερδών τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους λειτουργικές ανάγκες. Παράλληλα τα «φέσια» έφτασαν τα 2,4 δισ.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP Group, η ανοδική τάση της ασυνέπειας επιβεβαιώνεται σε όλους τους τομείς και πιο συγκεκριμένα: οι ασυνεπείς επιχειρήσεις της Βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 166,09%, του Εμπορίου κατά 226,95% και των Υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 143,31%.
Οι μισές
Σε απόλυτη συνάρτηση με την εξέλιξη της ασυνέπειας των επιχειρήσεων, τα στοιχεία της μελέτης καταγράφουν τη σημαντική επιβάρυνση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της διετίας 2010 ? 2011. Συγκεκριμένα, το 58,91% των εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική ικανότητά τους έστω και κατά μία διαβάθμιση, αντίθετα μόλις το 12,10% τη βελτίωσε, ενώ το 18,57% τη διατήρησε αμετάβλητη.
Εκτός από το γενικότερο αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα, αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης διαδραματίζει και η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της. Συγκεκριμένα, κοινά χαρακτηριστικά των εταιρειών των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε είναι η πτωτική πορεία των εσόδων και των κερδών, οι δυσκολίες στην είσπραξη των απαιτήσεων, η αύξηση των υποχρεώσεων και των χρηματοοικονομικών εξόδων.
Αναλυτικότερα, οι επιχειρήσεις οι οποίες επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα εμφάνισαν:
  • Mείωση του Περιθωρίου Καθαρού Κέρδους κατά 82%.
  • Mείωση της Αποδοτικότητας των Ιδίων Κεφαλαίων τους κατά 86%.
  • Mείωση του Περιθωρίου Μεικτού Κέρδους κατά 5%.
  • Mείωση της Κάλυψης Χρηματοοικονομικών Εξόδων κατά 35%.
  • Aύξηση του Μέσου Ορου Προθεσμίας Είσπραξης Απαιτήσεων κατά 35%.
  • Aύξηση του Μέσου Ορου Προθεσμίας Εξόφλησης Προμηθευτών κατά 20%.
Χαρακτηριστικό του μεγέθους και της εκτεταμένης κλίμακας των επιπτώσεων της κρίσης είναι το γεγονός ότι η επιδείνωση αφορά το σύνολο των επιμέρους τομέων δραστηριότητας, με τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες παραδοσιακά εμφάνιζαν υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, να καταγράφουν πλέον τη σημαντικότερη επιδείνωση ακολουθούμενες από τους κλάδους του Εμπορίου και της Βιομηχανίας.
Το 2011
Επιταγές αξίας 2,08 δισ. ευρώ... σφραγίστηκαν
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέταση της ασυνέπειας των επιχειρήσεων ανά κλάδο δραστηριότητας. Για παράδειγμα, διαπιστώνεται ότι οι κλάδοι «Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων», «Παραγωγή μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων» και «Αθλητικές δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας», εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά ασυνέπειας, ακολουθούμενοι από τη «Βιομηχανία Δέρματος», την «Κατασκευή Επίπλων», την «Κατασκευή Ειδών Ενδυσης», την «Κατασκευή Μεταλλικών Προϊόντων» κ.ο.κ.
O Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο αριθμός των εταιρειών με υψηλή διαβάθμιση έχει περιοριστεί σημαντικά, γεγονός που επηρεάζει τις τράπεζες τόσο στην άντληση κεφαλαίων όσο και στις προβλέψεις τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου. H ICAP συνεργάζεται με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συνεχή προσαρμογή των μοντέλων στα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας και των επιχειρήσεων, ενώ οι εποπτικές αυτές αρχές ελέγχουν και επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της ICAP σε τακτά χρονικά διαστήματα».
«Γονάτισαν»
Eπίσης όσο η οικονομική ύφεση παραμένει σε εξέλιξη τόσο θα επιβαρύνεται η πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων, ακόμα και εκείνων που είχαν εμφανίσει, έως τώρα, μεγαλύτερες αντιστάσεις στην κρίση. Στη Βιομηχανία, κατά την προηγούμενη διετία, το 53,59% των βιομηχανικών εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 13,54% που τη βελτίωσε και του 20,57% που τη διατήρησε αμετάβλητη. Αντίστοιχα στο Εμπόριο, το 58,07% των εμπορικών εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι 12,73% που κατάφεραν να τη βελτιώσουν και 9,15% που τη διατήρησαν αμετάβλητη. Στις Υπηρεσιες το 68,16% των εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική του ικανότητα, έναντι του 8,88% που την αύξησε και του 14,6% που τη διατήρησε αμετάβλητη.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι σφραγίστηκαν ακάλυπτες επιταγές αξίας 2,08 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, τα «φέσια» έφθασαν στα 2,41 δισ. ευρώ. Στο πρώτο δίμηνο του 2012 η τάση εμφανίζεται πτωτική, καθώς τα «φέσια» ανήλθαν σε 339,6 εκατ. από 400 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου