Σελίδες

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Μειώσεις μισθών σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση Εως το τέλος Ιουλίου «κλειδώνει» ο καθορισμός διά νόμου των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων για το 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις μισθών σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση
Μειώσεις μισθών σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση
Εως το τέλος Ιουλίου «κλειδώνει» ο καθορισμός διά νόμου των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων για το 2013
19/4/2012
Του Γιώργου Γάτου
Σε πρόωρη επαναδιαπραγμάτευση ακόμη και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που ισχύουν και θα έληγαν στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013 προχωρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, ζητώντας την υπογραφή συλλογικών συμφωνιών με τα συνδικάτα για μειώσεις μισθών και επιδομάτων «λόγω αλλαγής των συνθηκών» και «επιδείνωσης της κατάστασης των επιχειρήσεων».
Το πρώτο βήμα έκαναν χθες η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ για τους απασχολούμενους στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους (ενόψει της θερινής περιόδου) και οι Ομοσπονδίες των Εστιατορίων, των Ζαχαροπλαστών και των Καφεπωλών για τους εργαζόμενους στα εργαστήρια και τα καταστήματα.
Πρόωρη καταγγελία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προχώρησε απευθείας στην καταγγελία της κλαδικής σύμβασης (σε αντίθεση με τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις που ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις χωρίς να καταγγείλουν τις συμβάσεις οι οποίες κανονικά λήγουν στα τέλη του 2012 και τις αρχές του 2013). Και αυτό προκειμένου να αρχίσει να «τρέχει» το τρίμηνο μέσα στο οποίο είτε θα υπογραφεί (αν υπάρξει συμφωνία) νέα κλαδική σύμβαση είτε θα γίνουν οι μειώσεις με το νέο καθεστώς μέσω ατομικών συμβάσεων και με τη διατήρηση του βασικού μισθού της προηγούμενης κλαδικής + λιγότερων επιδομάτων (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, όπου υπάρχει) στον κλάδο του τουρισμού.
Με δεδομένο ότι η καταγγελία της σύμβασης έγινε χθες, το τρίμηνο λήγει για τα ξενοδοχεία στις 18 Ιουλίου. Η Ομοσπονδία των ξενοδόχων επικαλείται «την αλλαγή των συνθηκών από το χρόνο υπογραφής της κλαδικής σύμβασης» που είχε γίνει το 2010, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ξενοδοχειακό κλάδο, την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού, τις δυσκολίες των επιχειρήσεων να καλύψουν τα κόστη λειτουργίας κ.α.
Οπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία των εργαζομένων, η εργοδοτική πλευρά ζητεί μείωση των βασικών μισθών (χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό), επαναπροσδιορισμό των καταβαλλόμενων επιδομάτων, νέα ρύθμιση για τις προϋποθέσεις της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εποχιακά απασχολούμενων και πιο ευέλικτη διαχείριση του χρόνου εργασίας.
Προθεσμία ενός μηνός
Οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, όπως εμμέσως είπαν χθες στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, δίνουν προθεσμία ενός μηνός (έως τις 18 Μαΐου) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να μην καταγγελθεί η κλαδική σύμβαση. Το πλαίσιο της συμφωνίας που περιγράφτηκε προβλέπει μειώσεις βασικών μισθών περί το 8% - 9% κατά πληροφορίες, με διατήρηση της καταβολής του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και ορισμένων από τα καταβαλλόμενα σήμερα επιδόματα. Στη συνάντηση τονίστηκαν ιδιαίτερα δύο ζητήματα:
Πρώτον, η ανάγκη «να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να? πληρώνουν και οι εργαζόμενοι να μην υποστούν μεγάλες μειώσεις που ζητεί η αγορά».
Δεύτερον, η απόφαση να προβάλλονται οι επιχειρήσεις που θα απασχολούν και θα αμείβουν το προσωπικό τους με βάση τη νέα κλαδική σύμβαση εφόσον υπάρξει συμφωνία (η οποία δεν μπορεί να επιβληθεί στους μη συνδικαλισμένους μέσω της επέκτασης ισχύος όπως συνέβαινε στο παρελθόν). Οι επιχειρήσεις θα φέρουν σήμα στις προθήκες των καταστημάτων ότι «εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση».
Αξιοποίηση της μερικής απασχόλησης
Το νέο τοπίο για τις συμβάσεις
Το 41,45% των κλαδικών και ομοιο-επαγγελματικών συμβάσεων (63 σε σύνολο 152) έχει λήξει χωρίς να έχει ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση ή υπογραφή νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Για τις περισσότερες έχει παρέλθει το τρίμηνο της μετενέργειας και οι μισθοί έχουν επαναρυθμιστεί μέσω ατομικών συμφωνιών με μειώσεις 20%-28%, ενώ για άλλες λήγει στις 14 Μαΐου.
Στους υπόλοιπους 89 κλάδους που ισχύουν κλαδικές συμβάσεις, «κινούνται» διαδικασίες για την πρόωρη καταγγελία.
Οι επιχειρήσεις, επιδιώκοντας να μειώσουν περαιτέρω (έως και 50%) το κόστος μισθοδοσίας, αξιοποιούν τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία τόσο στις νέες προσλήψεις όσο και για το υπάρχον προσωπικό (έχει αυξηθεί η μετατροπή των συμβάσεων σε βάρος της πλήρους απασχόλησης και ολόκληρου του μισθού σε ποσοστά έως 149% σε σύγκριση με το 2011).
Κόστος εργασίας
Τον Ιούνιο οι αποφάσεις
Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι τον Ιούνιο θα αξιολογηθεί το εύρος των μειώσεων των μισθών που θα έχουν γίνει σε εφαρμογή του νέου νόμου (από τις 14 Φεβρουαρίου και μετά). Τότε θα κριθεί αν θα ληφθούν και νέα μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας πέρα από τον καθορισμό διά νόμου (ύστερα από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων) των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ για το 2013. Υπενθυμίζεται ότι τα κατώτατα όρια, για πρώτη φορά, μειώθηκαν με βάση το νέο Μνημόνιο κατά 22% (και 32% για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών).
Ισχύς για ένα τρίμηνο
Το νέο καθεστώς για τις συμβάσεις
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις που λήγουν ή καταγγέλλονται εξακολουθούν να ισχύουν για ακόμη ένα τρίμηνο. Μετά την πάροδο του τριμήνου διατηρούνται -και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν με ό,τι συμφωνήσουν εργοδότης και εργαζόμενος- οι βασικοί μισθοί κάθε σύμβασης και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.
Η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται μόνον εφόσον συμφωνούν και τα δύο μέρη και η διαιτητική απόφαση μπορεί να ρυθμίζει κατ' αποκλειστικότητα το μισθό (όχι επιδόματα ή άλλους όρους εργασίας).
Αναστέλλονται, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%, οι «αυτόματες» αυξήσεις μισθών λόγω ωρίμασης. Δηλαδή ο εργαζόμενος δεν θα αλλάζει μισθολογικό κλιμάκιο.
Στο τραπέζι μειώσεις μισθών
  • 700.000 σε εμπόριο - βιοτεχνίες
  • 110.000 στα ξενοδοχεία
  • 140.000 στον επισιτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου