Σελίδες

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Στο 37,8% η φορολογική επιβάρυνση στους μισθούς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 37,8% η φορολογική επιβάρυνση στους μισθούς
Στο 37,8% η φορολογική επιβάρυνση στους μισθούς
Στο 37,8% η φορολογική επιβάρυνση στους μισθούς
Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι οι φόροι στην απασχόληση είναι επιζήμιοι για την ανάπτυξη, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις που χρειάζεται να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα θα πρέπει να επικεντρώνονται στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών
26/4/2012
Στις πρώτες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση επί του συνολικού εργατικού κόστους βρίσκεται η Ελλάδα, με τους πολίτες να έχουν χάσει σε ένα χρόνο το ένα τέταρτο των εισοδημάτων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΟΣΑ, τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων υποχώρησαν το 2011 κατά 25,3% εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και της επιβολής έκτακτων φόρων και εισφορών.
Στην Κορέα και στην Αγγλία, που ακολουθούν στη λίστα, η μείωση των εισοδημάτων δεν ξεπέρασε το 6,3% και 4,3% αντίστοιχα.
Ειδικότερα στην Ελλάδα η συνολική επιβάρυνση επί του εργατικού κόστους (μισθός συν φόροι συν ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου) διαμορφώνεται στο 37,8%, έχοντας αυξηθεί την τελευταία δεκαετία σε σχέση με το μέσο όσο του ΟΟΣΑ κατά περισσότερες από 4 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι για το 2011, για έναν ανύπαντρο γονιό που λαμβάνει μισθό της τάξεως του 67% του μέσου όρου αμοιβών της χώρας, η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται σε επίπεδα 19% υψηλότερα από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 35,6% της μεικτής αμοιβής το 2011 από 34,3% το 2000, τη στιγμή όπου ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 31,7% το 2011 από 33,3% το 2000.
Οικογένειες 
Υψηλότερη κατά 12% σε σχέση με το μέσο όρο είναι η επιβάρυνση στο μισθό παντρεμένου εργαζόμενου με δύο παιδιά, καθώς στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 37,8% το 2011 από 35,3% το 2000, τη στιγμή όπου ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε το 2011 στο 25,4% από 27,5%.
Σε παγκόσμια βάση, η επιβάρυνση σε σχέση με το μεικτό ημερομίσθιο αυξήθηκε σε 26 από τις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού και υποχώρησε σε επτά. Κατά μέσο όρο, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στο 35,3% του κόστους απασχόλησης ενός υπαλλήλου χωρίς παιδιά, από το 35% το 2010. Μεταξύ του 2000 και του 2009 η επιβάρυνση αυτή είχε υποχωρήσει από το 36,6% στο 35%.
Οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών αύξησαν τους φόρους επί των εισοδημάτων το περασμένο έτος σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των τελευταίων δέκα ετών, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα, όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται στο 35,6% της μεικτής αμοιβής, βρίσκονται το Βέλγιο με τη μεγαλύτερη φορολόγηση στα εισοδήματα των εργαζομένων (55,5%), η Γερμανία (49,8%) και η Γαλλία (49,4%), ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ελβετία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η επιβάρυνση στους μισθούς σε Χιλή (7%), Νέα Ζηλανδία (15,9%) και Μεξικό (16,2%).
Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι οι φόροι στην απασχόληση είναι επιζήμιοι για την ανάπτυξη, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις που χρειάζεται να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα θα πρέπει να επικεντρώνονται στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για θέματα όπως οι συνταξιοδοτικές εισφορές και οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, καθώς και οι εξαιρέσεις από φόρους επί των πωλήσεων, οι οποίες είναι λιγότερο επιβλαβείς.
Οι διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ, μαζί με αυτές της ειδικής ομάδας δράσης Task Force, θα αποτελέσουν οδηγό για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που θα πρέπει να παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου