Σελίδες

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Στο τραπέζι ειδικός φόρος για το Ασφαλιστικό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι ειδικός φόρος για το Ασφαλιστικό
Στο τραπέζι ειδικός φόρος για το Ασφαλιστικό
«Απαιτείται η μετατόπιση του βάρους, για ένα μέρος των εισφορών, στη φορολογία με τρόπο δικαιότερο σε σχέση με την κατανομή των βαρών
11/4/2012
Του Γιώργου Γάτου
Θέμα ριζικής αναμόρφωσης του πλαισίου για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με «ανακαθορισμό φόρων και εισφορών» και τη στήριξη των συντάξεων, κατά ένα μέρος, από τη γενική φορολογία, «άνοιξε» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης στη Βουλή. «Απαιτείται η μετατόπιση του βάρους, για ένα μέρος των εισφορών, στη φορολογία με τρόπο δικαιότερο σε σχέση με την κατανομή των βαρών, πιο αποτελεσματικό για τη διασφάλιση των εσόδων και πιο φιλικό στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους», είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας το τριπλό πρόβλημα που θα υπάρχει και μετά τις εκλογές:
Πρώτον, η μείωση των εσόδων, λόγω αύξησης της ανεργίας και μείωσης των εισοδημάτων όπου καταγράφονται απώλειες εσόδων 6 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, οι υψηλές εισφορές καθώς η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος στηρίζεται στις εισφορές από την απασχόληση και
Τρίτον, την πίεση για τη μείωση των δαπανών. «Το θέμα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών συνολικά θα είναι και το επόμενο διάστημα βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων και των πιέσεων στην κατεύθυνση μείωσης των δαπανών», προέβλεψε.
ΜέτραΟ Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας τα βήματα που έγιναν για περιστολή των δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα και κατά 4,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012, τόνισε ότι η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και η διατήρηση του επιπέδου των συντάξεων και των άλλων παροχών «εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και της χώρας συνολικά και τη δυνατότητα ή μη του ίδιου του συστήματος να διασφαλίσει όσο γίνεται καλύτερα τους πόρους του και να ελέγξει τις δαπάνες».
«Οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Η προεκλογική και η πρώτη μετεκλογική περίοδος θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία», συμπλήρωσε ζητώντας συνέχιση της προσπάθειας για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, αναμόρφωση της χρηματοδότησης των Ταμείων και τη στήριξή τους μετά τις απώλειες που κατέγραψαν από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων.
Οι μειώσεις
Αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη διετία, οι μειώσεις των συντάξεων θα έφταναν στο 30%, αντί του 12% που είναι μεσοσταθμικά.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπήρχε αδυναμία πληρωμής των συντάξεων και στην καλύτερη περίπτωση τα Ταμεία θα μπορούσαν να καταβάλουν τη μισή σύνταξη ακόμα και για το συνταξιούχο των 500 ευρώ.
Yπερχρεωμένα νοικοκυριά << Mετά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες το βράδυ η τρόικα, ο Γ. Kουτρουμάνης θα εισηγηθεί σήμερα στον πρωθυπουργό την έκδοση Πράξης Yπουργικού Συμβουλίου με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, καθιερώνεται ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς έως 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό οφειλέτη ή έως 2.000 για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.
Δεν κόβονται δώρα, αποζημιώσεις
Δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτε γιατί δεν υπάρχει θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, μείωσης ή κατάργησης των αποζημιώσεων ή μείωσης του χρόνου αδείας. Επομένως είναι σαφές ότι αυτά τα θέματα δεν είναι ανοιχτά για συζήτηση. Αυτό τόνισε, μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου