Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ Έκρηξη ανατιμήσεων στα προϊόντα παρά την ύφεση Βασικά προϊόντα κατανάλωσης πωλούνται ακριβότερα έως και 18,23% σε σχέση με πέρυσι.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :: ΕΛΛΑΔΑ
Έκρηξη ανατιμήσεων στα προϊόντα παρά την ύφεση

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ

Έκρηξη ανατιμήσεων στα προϊόντα παρά την ύφεση
Βασικά προϊόντα κατανάλωσης πωλούνται ακριβότερα έως και 18,23% σε σχέση με πέρυσι.
15/6/2012
Βασικά προϊόντα κατανάλωσης πωλούνται ακριβότερα έως και 18,23% σε σχέση με πέρυσι.
Σε ζάχαρη, αναψυκτικά και μαρμελάδες καταγράφονται επιβαρύνσεις σε ετήσια βάση Σε συνολο 59 προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς» τα 37 παρουσιάζουν σε ετήσια βάση αυξήσεις
Του Χρήστου Κολώνα
Καυτές... αυξήσεις τιμών σε σχέση με τη μείωση των εισοδημάτων και της ζήτησης, την έκρηξη της ανεργίας και τη βαθιά ύφεση της οικονομίας κατέγραψε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών (www.e-prices.gr), οι τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης είναι αυξημένες έως και 18,23% σε σχέση με πέρυσι. Την υψηλότερη ανατίμηση έχει η ζάχαρη, ενώ ακριβότερα κατά 10% πωλούνται τα αναψυκτικά, η μαρμελάδα έχει ανατιμηθεί 8%, τα κατεψυγμένα ψάρια 7,87%, οι χυμοί φρούτων είναι ακριβότεροι 7,1%, η μαργαρίνη έχει τιμές υψηλότερες 7,29% σε σχέση με πέρυσι, το αλάτι και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αυξήσεις 6,9%, τα αλλαντικά 6,3%, το γάλα 6% κ.ο.κ.
Το καλάθι
Στη λίστα αυτή του υπουργείου περιλαμβάνονται 59 προϊόντα από τους κλάδους της διατροφής, των ειδών άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, ατομικής φροντίδας, αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Από αυτά τα 37 παρουσιάζουν σε ετήσια βάση αυξήσεις. Μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 20%, οι άνεργοι αγγίζουν το 1,1 εκατ. και η καταναλωτική ζήτηση έχει κατρακυλήσει στο ναδίρ.
Διεθνείς τιμές
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδουν τις αυξήσεις αυτές στη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών. Γάλα, καφές, ζάχαρη, σιτηρά έχουν σημειώσει τεράστιες ανατιμήσεις αν και τους τελευταίους δύο μήνες έχει αρχίσει η πτωτική τους τροχιά. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζονται και οι τιμές των παραγόμενων στη χώρα μας προϊόντων. Επιπλέον, η αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έχει προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση στις τελικές τιμές των αναψυκτικών και των χυμών. Σημαντική επίπτωση στις τιμές έχει και το μεταφορικό κόστος λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων.
Επιπλέον οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε άνοδο του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Πάντως, ένα ακόμη στοιχείο που έχει προκαλέσει τις ανατιμήσεις είναι το κόστος του χρήματος. Η διακοπή ασφάλισης των εξαγωγών προς τη χώρα μας από μεγάλους ασφαλιστικούς οίκους και η αστάθεια στην πολιτική και οικονομική σκηνή της χώρας δυσκολεύει τις εμπορικές συναλλαγές των Ελλήνων με τους ξένους επιχειρηματίες. Η πίστωση έχει εξαφανιστεί, ενώ και ο τραπεζικός δανεισμός είναι ανύπαρκτος.
Ρευστότητα
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, να ανεβάζουν μερικώς τις τιμές ώστε να αποκτήσουν έστω κι ελάχιστη ρευστότητα.
Πολλές επιχειρήσεις για να κάνουν εισαγωγές αναγκάζονται να προπληρώνουν τις πρώτες ύλες και τα προϊόντά τους με αποτέλεσμα να μετρούν απώλειες στα διαθέσιμά τους. Το ίδιο βέβαια, συμβαίνει και με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν εισαγωγές για την παραγωγή αγαθών και στη συνέχεια την αποστολή τους στο εξωτερικό. Βέβαια, με την ύφεση οξύνονται και τα δομικά προβλήματα της αγοράς. Έτσι, η ανυπαρξία υποδομών logistics, το κλειστό επάγγελμα των μεταφορέων επιτείνουν την οικονομική δυσχέρεια στις επιχειρήσεις και αυξάνουν περισσότερο τα κόστη τους.
Στον αντίποδα, βέβαια, καταγράφονται και μειώσεις τιμών από την αρχή του χρόνου μέχρι και το Μάιο. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση τα βασικά καταναλωτικά αγαθά παραμένουν ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι και με δεδομένες τις άσχημες συνθήκες στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου