Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ Τι προτείνουν για την είσπραξη των φόρων


ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ

Τι προτείνουν για την είσπραξη των φόρων


Τι προτείνουν για την είσπραξη των φόρων
Φόβος ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου μέσα στους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει σε ρύθμιση για την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων, εκφράζουν οι εφοριακοί.
Σε συνεντευξη Τύπου παρουσίασαν την πρότασή τους για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την καταβολή των φόρων που θα προκύψουν με τα νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσενω. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν κάθε μήνα ανάλογα με το μηνιαίο εισόδημά τους το 10%-20% της οφειλής που έχουν. Η πρόταση αφορά ανέργους, μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς, τα «χαράτσια» που θα έρθουν θα πνίξουν κυριολεκτικά τους πολίτες και δεν θα μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα και για τα έσοδα του Δημοσίου. Επίσης, όπως ανέφεραν στη συνέντευξη, σε σύνολο 5,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόνο 1,5 εκατ. δηλώσεις, αφού οι φορολογούμενοι καθυστερούν την υποβολή της δήλωσης και την πληρωμή των φόρων.
Ακόμη, το προεδρείο της ΠΟΕ-ΔΟΥ που συναντήθηκε χθες με το νέο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, αφού παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, επισήμανε ότι οι πολίτες δεν αντέχουν την επιβολή άλλων φόρων.
Μαρία Βουργάνα


ΠΟΕ-ΔΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΟΜΗΡΟΥ 18 - 10672 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ.:  210-3622707 - FAX: 210-3638782 - www.poedoy.gr - e-mail: poedoy@poedoy.gr

Αθήνα 28-6-2012
Αρ. Πρωτ.: 55

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4 ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ - ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

H Ομοσπονδία Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) έχει καταθέσει επανειλημμένα τις συνολικές της προτάσεις, για τα θέματα φορολογίας. Δυστυχώς, η εμπειρία μας αποδεικνύει ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, απαξιούν να κάνουν τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και προχωρούν σε βάρβαρα φορολογικά μέτρα, με αυταρχισμό και αδιαλλαξία.

Αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση, να αποδείξει στην πράξη, τι σημαίνει η εξαγγελία της, για «ευρεία συναίνεση και σταθερότητα, στο Νέο φορολογικό σύστημα». Οι εφοριακοί είναι έτοιμοι να στηρίξουν κάθε θετικό βήμα και να αντισταθούν βεβαίως σε κάθε αρνητικό, που θα αναπαράγει αδιέξοδες, άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές.

Με την ευκαιρία αυτή, απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη, φορολογούμενο, επιχειρηματία κ.λπ. για να ξαναθυμίσουμε ότι ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Για την ταλαιπωρία τους, το άδικο φορολογικό σύστημα, τα χαράτσια, την γραφειοκρατία, την προβληματική μηχανοργάνωση, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού κ.λπ.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Oι προτάσεις που ακολουθούν είναι ΑΜΕΣΕΣ προτάσεις για υλοποίηση, με στόχο την ανακούφιση-προστασία του πολίτη, την εξυπηρέτηση της επιχείρησης και την καλύτερη απόδοση του φορολογικού συστήματος.

Αναμένουμε τον διάλογο από κάθε φορέα, για τις προτάσεις αυτές.

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

• ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις πολιτών που έχουν μεγάλα χρέη στην εφορία, από διάφορες αιτίες. Στα χρέη αυτά θα προστεθούν (το επόμενο διάστημα) οι φόροι από:

1. Το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) που δεν πληρώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα βεβαιωθούν στις εφορίες σαν χρέη των πολιτών.
2. Το ΕΤΑΚ του 2009
3. Ο ΦΑΠ του 2010
4. Ο ΦΑΠ του 2011
5. Ο ΦΑΠ του 2012 (πιθανά στο τέλος του έτους)
6. Ο φόρος εισοδήματος για το έτος 2011
7. Ο φόρος εισοδήματος για προηγούμενα έτη (σε όσες περιπτώσεις δεν είχαν εκκαθαρισθεί οι σχετικές δηλώσεις).

Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι φόροι, θα πνίξουν κυριολεκτικά τους πολίτες και δεν θα μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα και για τα έσοδα του Δημοσίου.

• ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ.
- Ανέργους
- Μισθωτούς – Συνταξιούχους (με χαμηλά εισοδήματα)
- Μικρομεσαίους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος)
- Αυτοαπασχολούμενους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος)
- Χρέη που είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι 31.5.2012 (εκτός ΦΠΑ ή ΦΜΥ)
- Χρέη που θα βεβαιωθούν στις ΔΟY μέσα στο 2012.

• ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ.
Ο καθορισμός ανώτατου ορίου, για μηνιαία καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό στο ΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια και ποσό ενοικίου. Το ποσοστό υπολογίζεται, με βάση κλίμακα η οποία (ενδεικτικά) είναι για κάθε φορολογούμενο.
ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΑΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ)ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΟΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ
ΜΕΧΡΙ 6500%
651 – 1.00010%
1.001 - 1.50015%
1.501 – 2.00020%


Τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ αλλά ‘’παγώνουν’’ (δεν προστίθενται προσαυξήσεις, ούτε λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο είσπραξης η εφορία) μέχρις ότου, οι υπόχρεοι βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει την σταδιακή έστω, εξόφλησή τους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

1. Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου) 1.200 ευρώ. Δεν θα πληρώσει μηνιαία δόση στην εφορία (650 Χ 2 = 1.300 ευρώ).

2. Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου) 1.950 ευρώ. Θα πληρώνει μηνιαία δόση στην εφορία 195 ευρώ (1.950 : 2 = 975 ευρώ Χ 10% = 97,5 X 2 = 195 ευρώ).

• ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
- Ηλεκτρονική αίτηση σε Γ.Γ.Π.Σ. (ΚΕΠΥΟ).
- Επεξεργασία από Γ.Γ.Π.Σ., έκδοση σχετικών καταλόγων.
- Ρύθμιση χρέους από τοπική εφορία (μέσα στο 2012), η οποία δεν θα προσθέτει προσαυξήσεις, θα ορίζει μηνιαίες δόσεις και θα κατοχυρώνει τον πολίτη από οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης (φορολογική ενημερότητα, κατάσχεση μισθού κλπ) .
- Επανεξέταση της ρύθμισης μετά από έξι (6) μήνες, (για έλεγχο του αν συνεχίζουν να ισχύουν οι προϋποθέσεις).

2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ-ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

• ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Υπάρχουν πάρα πολλά χρέη του Δημοσίου, προς επιχειρήσεις και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Η κατάσταση αυτή, είναι λογιστικά αντιμετωπίσιμη, αν υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα δώσει δυνατότητα για:

- Συμψηφισμό των χρεών (σε ένα βαθμό γίνεται και τώρα)
- «Κυκλοφορία» του χρέους.
- Απεμπλοκή των επιχειρήσεων, από δεσμεύσεις σε εφορία και τράπεζα.

• Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ.

1. Κάθε επιχείρηση (μετά από αίτημά της) λαμβάνει ειδική (ηλεκτρονική) βεβαίωση,που περιγράφει το ποσό που της οφείλει το Δημόσιο ή γενικά φορέας του (Αυτοδιοίκηση κλπ).

2. Η βεβαίωση κοινοποιείται σε συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία ανοίγει σχετικό λογαριασμό, στο όνομα της επιχείρησης.

3. Η επιχείρηση μπορεί να αποπληρώσει (με ειδική τραπεζική εντολή) χρέη της προς άλλες επιχειρήσεις, ή το Δημόσιο ή φορέα του (Δήμος, ΙΚΑ, ΔΕΗ κλπ) ή φυσικά πρόσωπα, (εφ΄ όσον στην πληρωμή αυτή συμφωνεί ο αποδέκτης).

Η επιχείρηση που λαμβάνει (από την άλλη) την τραπεζική εντολή, την μεταβιβάζει σε άλλες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, για αποπληρωμή αποκλειστικά υποχρεώσεων (χρεών) προς το Δημόσιο, με συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος (π.χ. 10 ημέρες).

3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

• ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
- Πλήρη εφαρμογή του αυστηρού θεσμικού πλαισίου που ήδη υπάρχει.
- Ενίσχυσή του με νέα μέτρα (όπου κριθεί απαραίτητο), όπως ο καθολικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των εφοριακών, με συγκεκριμένο λογισμικό και χρονοδιάγραμμα
- Ενίσχυση (με προσωπικό και πλήρη μηχανοργάνωση) των Οικονομικών Επιθεωρητών.
- Επέκταση του θεσμικού πλαισίου (που αφορά τους εφοριακούς) σε Υπουργούς, Γεν. Γραμματείς, βουλευτές, γενικά πολιτικά πρόσωπα, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δημάρχους κ.λπ.
- Αντικατάσταση των δηλώσεων «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» (για όλες τις περιπτώσεις), με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος η οποία πρέπει να αλλάξει περιεχόμενο και να συμπεριλάβει ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ των περιουσιακών στοιχείων.

• ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Σκοπός της πρότασης είναι να δημιουργηθούν εκείνα τα νομικά δεδομένα, για να απαγορευτεί σε στελέχη της πολιτικής ηγεσίας (πολιτικής ή υπηρεσιακής), να εργάζονται σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι υπαρκτές οι καταγγελίες στο παρελθόν, για διαπλοκή στελεχών με επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται μετά την… ευδόκιμη θητεία τους στο υπουργείο. Και τη στιγμή που οι υπηρεσίες μας είναι στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ κάποιοι να συκοφαντούν, για να εξυπηρετήσουν τέτοιες σκοπιμότητες. Για το λόγο αυτό προτείνουμε νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει: «Στελέχη της πολιτικής ηγεσίας (Υπουργοί και Γραμματείς) και ανώτατα στελέχη της υπηρεσιακής ηγεσίας (Γεν. Διευθυντές κ.λπ.) δεν έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, συμμετοχής σε εταιρείες κλπ) ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΣΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, μετά τη συνταξιοδότησή τους, ή την απομάκρυνσή τους με οποιονδήποτε τρόπο, ή της απώλεια της ιδιότητάς τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανάλογο γεγονός, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει ειδικό πρόστιμο και η σχετική συνεργασία διακόπτεται οριστικά. Παράλληλα χάνει το δικαίωμα οποιασδήποτε μελλοντικής συνεργασίας με το ελληνικό δημόσιο.»

4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο διάλογος για το φορολογικό σύστημα, είναι το μόνιμο αίτημα των πολιτικών φορέων, όταν είναι στην αντιπολίτευση και το τεκμήριο της αναξιοπιστίας τους, όταν γίνουν κυβέρνηση. Αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες του νέου Υπουργού για το όλο θέμα, με την ευχή η μακροχρόνια εμπειρία του στα θέματα φορολογίας, να τον έχει οδηγήσει στην αναγκαιότητα του ουσιαστικού διαλόγου και όχι της αλαζονείας, όλων των προκατόχων του. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΛΩΝ, ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΛΩΝ!

Η Ομοσπονδία Εφοριακών προτείνει την συγκρότηση μόνιμης Εθνικής Επιτροπής «Διαλόγου για το Φορολογικό Σύστημα».

• Τα μέλη της Επιτροπής, θα ορίζονται από την Βουλή (πολιτικοί φορείς), το Υπουργείο Οικονομικών, τα ΑΕΙ (από την Σύνοδο των Πρυτάνεων), συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων και εργοδοτών, το ΟΕΕ, συνδικαλιστικούς φορείς των εφοριακών- τελωνειακών, λογιστών κ.λπ.

• Η Επιτροπή δημιουργεί επιτροπές και υποεπιτροπές, που αναλαμβάνουν τον οργανωμένο-θεματικό και συγκροτημένο διάλογο, για θέμα φορολογίας.

• Η Επιτροπή συντάσσει ετήσια έκθεση με τις προτάσεις της, όποτε της ζητηθεί ή όποτε εμφανισθεί σχετική ανάγκη.

• Η γνωμοδότηση της, είναι αναγκαία ΠΡΙΝ την κατάθεση οποιονδήποτε Ν/Σ με φορολογικές – τελωνειακές διατάξεις.



ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου