Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΦΟΡΟΙ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ Η εφορία εξορμά με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε 7 μέτωπα και διαδικασίες-εξπρές


ΦΟΡΟΙ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Η εφορία εξορμά με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε 7 μέτωπα και διαδικασίες-εξπρές

Η εφορία εξορμά με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε 7 μέτωπα και διαδικασίες-εξπρές
Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την «αναστήλωση» των φορολογικών εσόδων, το οποίο «απλώνεται» σε 7 μέτωπα, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στόχος η άμεση ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και ο περιορισμός της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, που φθάνει ήδη το 1,5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει ελέγχους με διαδικασίες-εξπρές σε 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, ελέγχους με 10 κριτήρια σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ, νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα σε δέκα δόσεις, κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, διαχωρισμό του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από το αδίκημα της φοροδιαφυγής και τη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων.
Ειδικότερα θα γίνουν έλεγχοι-εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι νέα περαίωση. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας τη θέση της τρόικας, η οποία είναι αντίθετη σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων, επέλεξε αντί για μια νέα ρύθμιση να προχωρήσει σε ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες.
Η εφορία εξορμά με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε 7 μέτωπα και διαδικασίες-εξπρές
Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε 100.000 επιτηδευματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην τελευταία ρύθμιση της περαίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελεγκτικό σχέδιο θα συνοδεύεται με κίνητρα που θα προβλέπουν μειωμένες προσαυξήσεις φόρων και περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση της οφειλής που ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τις 36.
Η νέα διαδικασία ελέγχου θα παρέχει στις επιχειρήσεις έναν ευνοϊκότερο τρόπο συμβιβασμού και θα τους δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους εξοφλώντας τους φόρους σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
Η εφορία εξορμά με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε 7 μέτωπα και διαδικασίες-εξπρές
Οι Δ.Ο.Υ. θα εκδίδουν εντολές ελέγχου για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των επιχειρήσεων και αμέσως θα ξεκινά ο έλεγχος με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις. Στις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν παραβάσεις του ΚΒΣ θα προσδιορίζονται οι εμφανείς λογιστικές διαφορές, δηλαδή οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν και οι επιτηδευματίες δεν τις είχαν συμπεριλάβει στη δήλωση της ανέλεγκτης χρονιάς.
Οι έλεγχοι θα είναι γρήγοροι. Για κάθε επιτηδευματία θα ολοκληρώνονται το αργότερο εντός 3 ημερών και θα γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια.
Οι έλεγχοι-εξπρές θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε όσους επιτηδευματίες:
Η εφορία εξορμά με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε 7 μέτωπα και διαδικασίες-εξπρές
  • Εχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
  • Δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
  • Εχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.
  • Εχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές.
  • Εχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
  • Εχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.
  • Δεν προσδιόρισαν ορθά τα καθαρά κέρδη τους.
  • Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.
  • Εχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.
  • Εχουν υποβάλει δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.
  • Είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2008 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
ΑΕ και ΕΠΕ
Ελεγχοι με 10 κριτήρια
Τακτικούς φορολογικούς ελέγχους με την εφαρμογή 10 κριτηρίων σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Ειδικότερα θα λαμβάνονται υπόψη:
  • Η λήψη ή έκδοση πλαστών - εικονικών φορολογικών στοιχείων.
  • Συναλλαγές με ανύπαρκτες εταιρείες.
  • Προϊόντα που υπερτιμολογήθηκαν.
  • Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση.
  • Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.
  • Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο.
  • Περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.
  • Ασκηση δίωξης μελών του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από 70% του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.
  • Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.
Μέχρι και σε 60 δόσεις
Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη
Νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε πολλές και μικρές δόσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60. Η ρύθμιση που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών αυτών είτε εφάπαξ με διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων είτε σε 2 έως και 60 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων αντιστρόφως ανάλογες του αριθμού των δόσεων.
Εκκαθαριστικά
Ρύθμιση πρόσθετων φόρων
Ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν με τα φετινά «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα σε 10 μηνιαίες δόσεις για τους φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους σε δόσεις ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 θα πρέπει να έχει καταβληθεί το 70% της οφειλής και τους υπόλοιπους 3 μήνες το 30% της οφειλής.
Γ. Μαυραγάνης
Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων
Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό. «Το υπουργείο Οικονομικών ήδη διερευνά τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων» δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ο οποίος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα σημείωσε ότι ένας από τους τρόπους είναι η αυτοτελής φορολόγησή τους.
Τελευταία ευκαιρία
Δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων
Δήλωση και φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών πριν από την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου, προωθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογούμενους να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές «μαύρα» εισοδήματα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό που προέρχονται από μη νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα αλλά και κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν αποκρύψει από το κράτος. Το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επιβολή ενός χαμηλού φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν.
Διαχωρισμός από τη φοροδιαφυγή
Αποποινικοποίηση οφειλών στο Δημόσιο
Αποποινικοποίηση του αδικήματος για οφειλές στο Δημόσιο. «Πρέπει να διαχωρίσουμε το αδίκημα της φοροδιαφυγής γι' αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν από ένα ποσό μεγάλο και το αδίκημα των χρεών προς το Δημόσιο. Αυτό δεν μπορεί κατά την άποψή μου να οδηγεί σε φυλάκιση» δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον διαχωρισμό του από το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου