Σελίδες

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και μείωση φόρων στις επιχειρήσεις


ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και μείωση φόρων στις επιχειρήσεις

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και μείωση φόρων στις επιχειρήσεις
Σε πρώτο πλάνο έρχονται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αλλά και η αποκλιμάκωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Η πρόταση αυτή προβλέπει, ειδικότερα, την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για αναπήρους, για έχοντες 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά, τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς επίσης και την εξάλειψη όλων των διατάξεων, με τις οποίες προβλέπεται έκπτωση του 10% ορισμένων προσωπικών δαπανών των φορολογουμένων (για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.) από τον φόρο εισοδήματος. Στη θέση των απαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου προτείνεται να χορηγούνται «στοχευμένες άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις», δηλαδή επιδόματα.
Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις: Μια από τις προτάσεις που συζητούνται προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%.
Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων: Το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που ήδη έχει επεξεργαστεί τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται ένα νέο πόιντ σύστεμ για τις φορολογικές παραβάσεις με σημαντικότερα στοιχεία τη μη απόρριψη των βιβλίων, τα ελαστικότερα πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζονται και «κίνητρα συμμόρφωσης». Το νέο «ποινολόγιο» για τους φοροπαραβάτες φέρνει ελαστικότερα πρόστιμα ειδικά για τις τυπικές παραβάσεις.
Κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες: Η πρόταση που εξετάζεται προβλέπει την εφαρμογή αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τέτοια κριτήρια μπορεί να είναι οι πραγματικές επαγγελματικές δαπάνες, το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης, το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας, τα έτη άσκησης του επαγγέλματος κ.λπ.
Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο. Εξετάζεται η αυτοτελής φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (π.χ. 20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Τα εισοδήματα αυτά προτείνεται να υπόκεινται αυτοτελώς σε φόρο από το πρώτο ευρώ, δηλαδή να μην αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα των ιδιοκτητών και να μη φορολογούνται με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος, στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου