Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Από τον Αύγουστο το τέλος ακινήτων


ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Από τον Αύγουστο το τέλος ακινήτων

Από τον Αύγουστο το τέλος ακινήτων
Της Μανταλένας Πίου
Eπανέρχεται το χαράτσι στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και από τις 28 με 29 Ιουλίου αναμένεται ότι θα αρχίσει η αποστολή των πρώτων λογαριασμών της ΔΕΗ με ενσωματωμένη την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012, αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Η πρόταση για διακριτούς λογαριασμούς μέσα στο φάκελο της ΔΕΗ, που θα έδιναν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώνει ξεχωριστά τη χρέωση για το ηλεκτρικό ρεύμα και χωριστά το ειδικό τέλος ακινήτων φαίνεται ότι τελικά δεν πέρασε, υπό την πίεση της τρόικας που εκτιμά ότι η ενσωμάτωση του τέλους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την είσπραξή του.
Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΗ ανέφεραν ότι η επιχείρηση είναι σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ακόμη υπάρχουν αρκετά θέματα που μένει να αποσαφηνιστούν για την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΤΗΔΕ). Επίσημη ανακοίνωση πάντως για το θέμα από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδοθεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω του τέλους να ειπράξει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2011 υπολογίζεται ότι έχει εισπράξει περί τα 2,2 δισ. ευρώ, καθώς περίπου 500.000 υπόχρεοι δεν το έχουν εξοφλήσει ακόμα. .
Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, το Ειδικό Τέλος του 2012 θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις. Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ εκδίδονται ανά δίμηνο και αποστέλλονται σταδιακά (χρειάζεται περί τους 2-2,5 μήνες για να ολοκληρωθεί η πρώτη παρτίδα, χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται το περιθώριο των 28 ημερών για την πληρωμή) είναι προφανές ότι η εξόφλησή του θα επεκταθεί σε περισσότερους από δέκα μήνες, καλύπτοντας σχεδόν όλο το πρώτο εξάμηνο του 2013!
Διακοπή
Σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα κόβεται, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματική τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη εξόφλησης του τέλους.
Η απόφαση δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ καθώς είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν υπέρμετρα οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και να φτάσουν στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2012 κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, ως το τέλος του 2011 που ίσχυε αυστηρά το μέτρο της διακοπής του ρεύματος σε περίπτωση μη εξόφλησης του τέλους, οι επισφάλειες της ΔΕΗ είχαν μειωθεί. Μετά τη χαλάρωση του μέτρου όμως, οι καταναλωτές που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να εξοφλήσουν το ΕΤΗΔΕ δεν πλήρωναν ούτε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι δύο χρεώσεις δεν μπορούν να διαχωριστούν.
Μάλιστα, πολλοί καταναλωτές που προσπάθησαν να πληρώσουν τη ΔΕΗ και όχι το Τέλος, καταβάλλοντας τη χρέωση για το ρεύμα, τελικώς ανακάλυπταν ότι το ποσό που είχαν δώσει κατευθυνόταν για το ΕΤΗΔΕ, καθώς ο νόμος όριζε ότι πρώτα εξοφλείται το τέλος και μετά το ρεύμα.. Το πρόβλημα ρευστότητας είναι και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τη ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάιο, που σταμάτησε η είσπραξη του τέλους 2011, οι απλήρωτοι λογαριασμοί μειώθηκαν σημαντικά, κατά 200-250 εκατ. ευρώ και τα «φέσια» έπεσαν οριακά κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Η τάση αυτη όμως δύσκολα θα μπορέσει να συνεχιστεί από εδώ και πέρα.
Το άλλο μεγάλο θέμα είναι τι θα γίνει με τις δόσεις για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο τρίμηνο που προηγήθηκε η επιχείρηση είχε επαναφέρει τις ρυθμίσεις, αλλά και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης κ.λπ., προκειμένου να πετύχει την εξόφληση των λογαριασμών.
Από εδώ και πέρα, όμως, είναι άγνωστο τι ακριβώς και πώς θα ισχύσει, με τη ΔΕΗ να βρίσκεται σε αναμονή των διευκρινίσεων του υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος
της κυβέρνησης είναι μέσω του τέλους να εισπράξει περίπου 2,5 δισ. ευρώ για το 2011 υπολογίζεται ότι έχει εισπράξει περί τα 2,2 δισ. ευρώ, καθώς περίπου 500.000 υπόχρεοι δεν το έχουν εξοφλήσει ακόμα.
Σε όσους
δεν πληρώνουν το χαράτσι η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα κόβεται ύστερα από σχετική απόφαση του ΣτΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου