Σελίδες

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Οι πέντε ανατροπές στο συνταξιοδοτικό. Ποιους θίγει η αύξηση της ηλικίας για σύνταξη


ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Οι πέντε ανατροπές στο συνταξιοδοτικό. Ποιους θίγει η αύξηση της ηλικίας για σύνταξη

Οι πέντε ανατροπές στο συνταξιοδοτικό. Ποιους θίγει η αύξηση της ηλικίας για σύνταξη
Οι συνταξιούχοι καθώς και οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως και φέτος είναι οι δύο μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που θα θιγούν από το νέο «πακέτο» των περικοπών. Οι πρώτοι θα δουν, από την 1/1/2013, νέες μειώσεις στις συντάξεις χάνοντας τα δώρα των 800 ευρώ (εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι, ωστόσο, θα χάσουν 30 ευρώ τον μήνα, δηλαδή μία σύνταξη το έτος) και οι δεύτεροι θα υποχρεωθούν να μείνουν επιπλέον δύο χρόνια στην αγορά εργασίας ή και χωρίς σύνταξη, αν είναι άνεργοι, δεν συμπληρώνουν με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών τις προϋποθέσεις ή και τα νέα ηλικιακά όρια. Τα μέτρα θα «κλειδώσουν» οριστικά μέσα στις επόμενες ημέρες και θα τεθούν υπό την έγκριση της τρόικας στη συνάντηση του υπουργού Ι. Βρούτση την ερχόμενη Τρίτη.
Επιπλέον δύο χρόνια για όλους
Η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη είναι το πρώτο μέτρο που εφόσον ισχύσει θα συμπαρασύρει, όπως δήλωναν χθες στην «Η» κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και όλα τα χαμηλότερα όρια ηλικίας για μητέρες, πρόωρες, μειωμένες κ.ά. που θα αυξηθούν κατά επιπλέον δύο έτη φέρνοντας νωρίτερα τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που κανονικά θα αυξάνονταν με βάση τον νόμο Λοβέρδου, σταδιακά έως το 2015 ή και το 2017. Βαρύτερο μέτρο που παραμένει στο τραπέζι είναι η ταυτόχρονη αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης στα 67, από τα 65. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα:
  • Μητέρα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με ανήλικο που θα συμπλήρωνε την 1/1/2013 τα 5.500 ένσημα θα είχε δικαίωμα να λάβει πλήρη σύνταξη σε ηλικία 65 ετών (από 60 ετών που ισχύει φέτος) και μειωμένη στα 60 (από 55 φέτος). Με την προσθήκη δύο ετών θα έχει το δικαίωμα στα 67.
  • Για τη λήψη κατώτατης σύνταξης με 4.500 ένσημα φέτος χρειάζεται ο άνδρας ηλικίας 65 ετών και η γυναίκα ηλικίας 63 ετών. Και οι δύο θα χρειάζονται πλέον 6.000 ημέρες ασφάλισης και ο άνδρας στην ηλικία των 67 ετών και η γυναίκα των 65 (όριο που με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου θα ίσχυε το 2015).
  • Η σύνταξη της 35ετίας σε ηλικία 58 ετών που ίσχυε το 2010, από 1/1/2013 θα κλείδωνε με 38 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών. Με την προσθήκη δύο ετών θα καταβάλλεται στα 62.
  • Ασφαλισμένος στα βαρέα και ανθυγιεινά, την 1/1/2013 θα χρειαζόταν 11.400 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 60 ετών. Με την προσθήκη δύο ετών θα χρειάζεται από τον επόμενο χρόνο να συμπληρώσει 12.000 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 60 ετών (ή 62 ετών αν ταυτόχρονα αυξηθεί και το ηλικιακό όριο).
  • Ασφαλισμένοι που είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών για να λάβουν τη σύνταξη θα πρέπει να αναμένουν να συμπληρώνουν την ηλικία των 62 ετών.
  • Γυναίκα δημόσιος υπάλληλος με 3 παιδιά και 25 έτη ασφάλισης το 2013 θα εισέπραττε τη σύνταξη σε ηλικία 65 ετών (από 55 ετών που ισχύει έως και φέτος με 23 έτη ασφάλισης). Με την προσθήκη δύο ετών θα χρειάζεται να συμπληρώσει το 67ο.
  • Γυναίκα έγγαμη δημόσιος υπάλληλος με 25 έτη ασφάλισης το 2013 θα έπρεπε να συμπληρώσει την ηλικία των 60 ετών για να λάβει μειωμένη σύνταξη. Με την προσθήκη δύο ετών θα χρειάζεται να έχει την ηλικία των 62 ετών.
Διπλές απώλειες στις συντάξεις
«Υπό επεξεργασία» είναι το ύψος των νέων μειώσεων στις συντάξεις που θα επιβληθούν στα ποσά τα οποία έχουν απομείνει μετά τις παρακρατήσεις οι οποίες γίνονται. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, η χαμηλότερη εισφορά θα είναι 2% ή 5% για κύρια + επικουρική σύνταξη από 1.000 - 1.500 ευρώ (π.χ με 1.500 ευρώ η εισφορά θα είναι 30 ευρώ το μήνα ή 75 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της εισφοράς), από 1.501 - 2.000 ευρώ 10% (στα 2.000 ευρώ η εισφορά 200 ευρώ το μήνα) και από τα 2.000,01 ευρώ και πάνω 15% ή ακόμη και 20% (δηλ. τουλάχιστον 315 ευρώ τον μήνα για σύνταξη των 2.100 ευρώ). Η απώλεια για τους συνταξιούχους θα είναι διπλή αφού καταργούνται και τα δώρα (τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη) που δικαιούνται σήμερα όσοι λαμβάνουν σύνταξη έως 2.500 ευρώ.
ΕΚΑΣ από τα 65
Αμεσα θα χάσουν το ΕΚΑΣ όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι (υπολογίζονται στους 70.000) είναι κάτω των 64 ετών. Στους νέους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ θα χορηγείται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών. Η απώλεια κυμαίνεται, ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, από 30 - 230 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη 486 ευρώ + ΕΚΑΣ 230 ευρώ, δηλ. 716 ευρώ θα χάσει το 32,12% του μηνιαίου εισοδήματος.
«Μαχαίρι» σε επιδόματα
Κατά 50% θα μειωθούν τα ειδικά εποχικά επιδόματα (απώλεια από 229 - 458 ευρώ τον χρόνο) που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ σε εποχικά απασχολούμενους (σε τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κ.λπ.) ενώ αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια θα ισχύσουν για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη.



ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Δημόσιο: Καταργούνται «δώρα» και επίδομα αδείας, αναστέλλεται το επίδομα ευθύνης

Δημόσιο: Καταργούνται «δώρα» και επίδομα αδείας, αναστέλλεται το επίδομα ευθύνης
Νέες σημαντικές μειώσεις δρομολογούνται στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο καθώς καταργούνται τα «δώρα» Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας, αναστέλλεται η χορήγηση του επιδόματος ευθύνης, περικόπτονται οι αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια αλλά και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Παραμένει δε ανοικτό το ενδεχόμενο οι μειώσεις αυτές, μεσοπρόθεσμα, να αποδειχθούν μεγαλύτερες, εφόσον υιοθετηθεί ρήτρα αντικατάστασης, που σημαίνει πως εάν υπάρχουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προγράμματος το 2013, αυτές θα καλύπτονται αυτόματα, από τις αρχές του 2014, με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ειδικότερα τα περίπου 1,3 δισ. που αναμένεται να εξοικονομηθούν από τη μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο θα προέλθουν από:
  • Κατάργηση των «δώρων» Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτά αποφέρουν στους εργαζομένους περίπου 1.000 ευρώ μεικτά ετησίως που σημαίνει πρακτικά ότι για έναν χαμηλόμισθο του Δημοσίου με μηνιαίο μισθό 780 ευρώ και ετήσιες συνολικές απολαβές 10.360 ευρώ προκύπτει μείωση αποδοχών της τάξης του 9,5%.
  • Περικοπές αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, πιθανόν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012, μεσοσταθμικά κατά 12%. Οι μειώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες σε δικαστικούς, της τάξης του 23%, στους πανεπιστημιακούς, 17,5% και στους γιατρούς του ΕΣΥ κατά 13,5%. Μικρότερες αναμένεται να είναι οι μειώσεις στους ένστολους, οι οποίοι τελικά δεν αποφεύγουν όμως τις περικοπές, που αναμένεται να είναι της τάξης του 6 - 7,5%. Παράλληλα καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή στα σώματα ασφαλείας.
  • Νέες περικοπές αναμένονται σε υπερωρίες και επιδόματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδικήσης ενώ προκειμένου να διασωθούν τα επιδόματα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) αναστέλλεται ή μειώνεται δραστικά η χορήγηση του επιδόματος ευθύνης στα στελέχη του δημοσίου τομέα.
  • Μεγάλες μειώσεις αναμένονται και στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Οι μειώσεις αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 20% - 30%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου