Σελίδες

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Προς νέα παράταση της παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων

Προς νέα παράταση της παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων

Στο στόχαστρο οι εκκρεμείς υποθέσεις για έσοδα 1,2 δισ.




ΤΙΣ φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας ετοιμάζεται να ανοίξει η εφορία και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει για άλλο ένα έτος (μέχρι 31-12-2013) τις προθεσμίες παραγραφής για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των χρήσεων από το 2000, που λήγουν κανονικά στο τέλος του έτους.



Το Δημόσιο φιλοδοξεί ακόμα, να εισπράξει έσοδα 2 δισ. ευρώ από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάρα το γεγονός ότι έμπειροι εφοριακοί επισημαίνουν ότι ο στόχος αυτός ήταν αυθαίρετος και αβάσιμα φιλόδοξος. Ικανοποιητική θα θεωρηθεί η είσπραξη 1-1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Με αυτά τα δεδομένα εξετάζεται νέα παράταση στην παραγραφή των χρήσεων από το 2000, που κανονικά θα έπρεπε να κλείσουν στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα παραγραφούν χιλιάδες υποθέσεις από τις περίπου 500.000 που εκκρεμούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες.



Θα πρόκειται ουσιαστικά για την 6η συνεχόμενη παράταση παραγραφής των υποθέσεων αυτών, αν και τυπικά έπρεπε να έχουν παραγραφεί ήδη το 2006. Επί έξι ολόκληρα χρόνια εκατομμύρια φορολογούμενοι μένουν «ανοιχτοί» για έλεγχο από την εφορία, αφού ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν προς έλεγχο και όσες προστέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.



Η συγκεκριμένη παράταση αφορά τις χρήσεις 2000, 2001, 2002 και 2003 για υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης (για τις οποίες προβλέπεται ούτως ή άλλως μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής).

«Πονοκέφαλο» στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκαλεί και η μνημονιακή υποχρέωση για το κλείσιμο έως το τέλος του έτους του 50% των εκκρεμών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια. Αυτό όμως που εξοργίζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η σταθερά χαμηλή είσπραξη φόρων και προστίμων σε σχέση με τις παραβάσεις που βεβαιώνονται. Από τα 13,2 δισ. ευρώ που επιδικάστηκαν έχουν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από 630 εκατ. ευρώ – δεδομένο που αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την τρόικα και από την ομάδα κρούσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Το μνημόνιο προβλέπει επίσης 10.000 ολοκληρωμένους ελέγχους στο ΦΠΑ έως το τέλος του έτους αλλά και την είσπραξη του 20% των φόρων και προστίμων που θα βεβαιωθούν.

Ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος είναι να μην εισπραχθούν και τα 6,1 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αφού τα μηνύματα που καταφτάνουν από τις εφορίες είναι ότι τα νοικοκυριά έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση το «κενό» που θα δημιουργηθεί στον φετινό προϋπολογισμό θα είναι τεράστιο και δυσαναπλήρωτο, καθώς οι προσδοκίες από το μέτωπο των ελέγχων περιορίζονται μέρα με τη μέρα.



Πηγή: Express.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου