Σελίδες

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σε πέντε άξονες θα βασίζεται το νέο φορολογικό σύστημα

Σε πέντε άξονες θα βασίζεται το νέο φορολογικό σύστημα


Σε πέντε άξονες θα βασισθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πέντε αυτοί άξονες είναι:

1.Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί

2.Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες

3.Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια

4.Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα

5.Διασταυρώσεις και χρήση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.

Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, αναφερόμενο στον «κεφαλικό φόρο», τον αιτιολόγησε, λέγοντας ότι «αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα τού τι θα μπορέσει να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση αυτής της φορολογίας προς τα επάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο».

Όπως πρόσθεσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το υπουργείο μελετά τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, για να «χτυπήσει» τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Σκοπός της φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα απλό και μόνιμο, και κυρίως ένα σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Επίσης, να «κλείνει» τις «τρύπες» του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και να εγκαταστήσει ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ




Φορολογικές ανατροπές και νέα χαράτσια

«Κεφαλικό» έκτακτο φόρο σε 1.500.000 φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα και ο οποίος θα ξεκινά από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από ενοίκια, αλλά και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών με συντελεστή 20%-30%, περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο ύψους 2 δισ. ευρώ που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Έθνος, σχεδιάζεται μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για τα φυσικά πρόσωπα, με εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με περιορισμό των κλιμακίων σε 3 με 4 από 8 που είναι σήμερα ή 4 και κατάργηση της τεκμαρτής και αυτοτελούς φορολογίας.

Χθες αιφνιδιαστικά διέρρευσαν νέες πληροφορίες για τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και σύμφωνα με τις οποίες οι ελεγκτές ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ με επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τη φορολογία για να διορθωθούν οι αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό.

Πέραν της έκτακτης εισφοράς το υπ. Οικονομικών περιέγραψε τους βασικούς άξονες του νέου φορολογικού καθεστώτος. 

Ειδικότερα:

1. Ανατρέπεται εκ βάθρων το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις ατομικές επιχειρήσεις καθώς θα φορολογούνται όχι με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα αλλά με βάση το σύστημα που ισχύει για τις επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ).

Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται ενιαίος φόρος 20% - 30% στο εισόδημα και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Το μέτρο θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε περίπου 800.000 φορολογούμενους, καθώς μόνο από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου ο επιπλέον φόρος θα είναι 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νέο καθεστώς θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας εφόσον το εισόδημά τους δεν θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ύψος.

2. Διατηρείται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά τα εισοδήματά θα φορολογούνται με νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει λιγότερα κλιμάκια με αναπροσαρμογή των συντελεστών.
Το βέβαιο είναι ότι θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής που είναι σήμερα 45% και αφορά το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι σταδιακά να εναρμονιστεί η φορολογία των φυσικών προσώπων με των επιχειρήσεων.

3. 
Μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ) που σήμερα μαζί με τη φορολογία των μερισμάτων φθάνει το 42,5%. Ο στόχος είναι η επιβάρυνση να μην ξεπερνάει το 30%, αφού στρατηγικός στόχος είναι να υπάρχει ενιαία φορολογική μεταχείριση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

4. 
Καταργούνται τα καθεστώτα των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών και όλες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους. Ετσι θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που ισχύει στις οικοδομικές επιχειρήσεις με βιβλία Β΄ κατηγορίας και σύμφωνα με το οποίο τα καθαρά τους κέρδη προκύπτουν από την εφαρμογή 20% επί του τζίρου τους. Αντίθετα θα παραμείνει το αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης για τους αγρότες και κτηνοτρόφους
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/416904/extra-foros-se-akinita-epaggelmaties/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου