Σελίδες

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Επιμένει η τρόικα για «κούρεμα» στο ύψος των αποζημιώσεων


«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ», ΑΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Επιμένει η τρόικα για «κούρεμα» στο ύψος των αποζημιώσεων


Του Γιώργου Γάτου
«Οι αποζημιώσεις είναι πολύ υψηλές και πρέπει να μειωθούν». Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση οι εκπρόσωποι της τρόικας (κυρίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μ. Μορς) έθεσαν χθες και επίσημα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέμα μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, σε συνέχεια του γνωστού e-mail και παρά την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» κάθε σχετική συζήτηση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, εμμένοντας στην απόφασή τους να υπάρξει «προσαρμογή» στο καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα, κατέστησαν σαφές ότι θα επανέλθουν και πως «η συζήτηση θα συνεχιστεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Δεν είναι ώριμος ο χρόνος για να ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα» ήταν η απάντηση που είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ι. Βρούτσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους επικεφαλής της τρόικας των «εκκρεμοτήτων» και των νέων απαιτήσεων στα εργασιακά.


Η ηγεσία του υπουργείου παραδέχθηκε ότι οι αποζημιώσεις, ιδιαίτερα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, είναι υψηλές σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα είναι αναιτιολόγητες και ότι τα ποσά των αποζημιώσεων έχουν, στην πράξη περιοριστεί, για όσους προειδοποιούν τον εργαζόμενο (με βάση το νέο νόμο) και στις περιπτώσεις που έχουν «κουρευτεί» οι μισθοί. Επιπλέον σημείωσε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα επαρκές σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι στο τραπέζι έχουν πλέον τεθεί και ο περιορισμός του χρόνου προειδοποίησης (φτάνει τους 6 μήνες και φαίνεται ότι επιδιώκεται να περιοριστεί στους 3 μήνες κατ' ανώτατο όριο) και του ύψους των αποζημιώσεων (έτσι ώστε να ισχύει μόνο ο πίνακας των αποζημιώσεων μόνο με προειδοποίηση, δηλ. 50% κάτω).
«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν, παράλληλα, από το υπουργείο να καταθέσει συγκεκριμένα τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή σειράς μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως:
Το είδος του νέου μηχανισμού καθορισμού «διά νόμου» του κατώτατου μισθού και τον χρόνο νομοθέτησης. Και αυτό με δεδομένο ότι ο διάλογος της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους, εκτός του ότι εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου, είναι κυριολεκτικά στον... αέρα, αφού η ΓΣΕΕ αρνείται κάθε σχετική συζήτηση.
Τον τρόπο και τον χρόνο της περαιτέρω μείωσης, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, των εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ «χωρίς να υπάρξουν απώλειες στα έσοδα που έχουν προβλεφθεί με το νέο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων». Η ηγεσία του υπουργείου περιέγραψε το «υπό εξέταση» σχέδιο για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης μέσω της επέκτασης του εργόσημου και την κατάργηση μη ανταποδοτικών εισφορών.
Το χρονοδιάγραμμα αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής με μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.
Νομοθέτηση«Πόσο γρήγορα μπορείτε να νομοθετήσετε τις αλλαγές που έχουν δημοσιονομικό κόστος;», ήταν η ερώτηση που έκαναν οι επικεφαλής της τρόικας «αιφνιδιάζοντας» το επιτελείο του υπουργείου (το οποίο έχει μείνει εκτός διαπραγμάτευσης τόσο για τις μειώσεις στις συντάξεις όσο και για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης). Κάποιοι εκτιμούν ότι η ερώτηση έγινε με δεδομένη την πίεση που θα έχουν, ιδιαίτερα προς το τέλος του χρόνου τα οικονομικά των Ταμείων για την καταβολή του δώρου και τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν για να γίνουν... νωρίτερα από την 1/1/2013 κάποιες περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου