Σελίδες

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Σύγχυση με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου


Σύγχυση με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου

Για ασάφειες στις αποφάσεις κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς.Για ασάφειες στις αποφάσεις κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς.
Ο σκοπός του επιδόματος πετρελαίου ή τουλάχιστον η αρχική πρόθεση αυτών που αρχικά το καθιέρωσαν ήταν να διευκολύνουν τις οικονομικά αδύναμες ομάδες πολιτών. Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη, χωρίς εκτροπές και γραφειοκρατικά τερτίπια.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, το υπουργείο Οικονομικών, δημοσίευσε μία σειρά προϋποθέσεων που θα πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος καταναλωτής πετρελαίου για να μπορεί από τα χρήματα που θα διαθέσει για την αγορά καυσίμου θέρμανσης, να του επιστραφεί ένα μέρος ως επιδότηση.
Βασικές ασάφειες στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου

Όπως φαίνεται όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα τα όσα δήλωσε στο 24h.gr η επικεφαλής ιδιωτικής εταιρείας κοινοχρήστων, Μαριάννα Καλαμαράκη, στις τελικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου - που όπως τονίζει δεν είναι αποφάσεις - υπάρχουν βασικές ασάφειες. Ασάφειες που δεν επιτρέπουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος και υπό ποιες συνθήκες δικαιούται του επιδόματος. Όπως αναφέρει, στις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνεται η απόδοση της επιδότησης ανά νοικοκυριό, τη στιγμή που η εταιρεία παροχής πετρελαίου δεν κόβει τιμολόγιο ανά διαμέρισμα, αλλά συνολικά στην πολυκατοικία.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, που τονίζει ότι το επίδομα δεν αφορά κάποιον που μένει σε διαμέρισμα στο Παγκράτι ή στην Κυψέλη, αλλά κάποιον που έχει μονοκατοικία και μπορεί να γίνει ο υπολογισμός της κατανάλωσης μόνο για το συγκεκριμένο σπίτι.
Συνεχίζοντας τον συλλογισμό της, η κυρία Καλαμαράκη, τονίζει ότι δεν γίνεται να έχει την ίδια επιστροφή φόρου, κάποιος που έχει αυτονομία και μπορεί να καίει πετρέλαιο κατά βούληση και κάποιος άλλος που διαμένει σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και δεν μπορεί να επιλέγει πόσο και πότε θα καταναλώσει.
Το 45% των νοικοκυριών θα μείνει φέτος χωρίς πετρέλαιο
Όπως επισημαίνει, με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τους 2.500 πολυκατοικίες που εξυπηρετεί η εταιρεία της, το 60% των κτιρίων συγκαλεί έκτακτες συνελεύσεις για να αποφασίσουν οι ένοικοι αν θα προμηθευτούν πετρέλαιο για τον φετινό χειμώνα ή όχι. “Είναι χαρακτηριστικό ότι το 45% των ενοίκων βάσει απόφασης των γενικών συνελεύσεων δεν θα βάλουν φέτος πετρέλαιο”, τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Καλαμαράκη.
Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η αντίδραση του δημάρχου Αμυνταίου Φλώρινας Ιωακείμ Ιωσηφίδη, που μελετώντας το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μας ανέφερε ότι: “Τι να το κάνω αν μου αναγνωρίζουν ετησίως 6000 ευρώ για θέρμανση, εάν δεν παίρνω ούτε ένα ευρώ από τους αυξημένους φόρους; Οι πολίτες του Αμυνταίου αδικούνται σε σχέση με κατοίκους της Κρήτης ή της Καλαμάτας, καθώς θα επιβαρυνθούν κατά 80% περισσότερο, λόγω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης.”
Αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σχετικά με το πώς θα χορηγείται η πολυπόθητη για πολλούς ενίσχυση, είναι βέβαιο ότι θα παρακολουθήσουμε στο εξής σκηνές απολύτου σύγχυσης και νεοελληνικής παραφροσύνης. Σε μία περίοδο, όπου μεγάλο κομμάτι της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής πάει περίπατο, όλα δείχνουν ότι για μία ακόμα φορά παρακολουθούμε τον εμπαιγμό του πολίτη που μάταια περιμένει ότι θα απαλλαγεί, έστω και μερικώς, από τα δυσβάσταχτα φορολογικά και οικονομικά βάρη.
Γιώργος Λαμπίρης
 
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου