Σελίδες

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ Νέος φόρος από το πρώτο τετραγωνικό στα ακίνητα


ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Νέος φόρος από το πρώτο τετραγωνικό στα ακίνητα

Νέος φόρος από το πρώτο τετραγωνικό στα ακίνητα
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα
Ερχεται νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου.
Το υπουργείο προωθεί το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μετά την κατάργηση από το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως για τον ΦΑΠ ισχύει αφορολόγητο ύψους 200.000 ευρώ.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχει καταγράψει τα ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα) που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως, δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλει τον νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη ΝΔ, Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης του φόρου, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρέθηκε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει:
1. Επιβολή του ενιαίου φόρου χωρίς αφορολόγητο όριο, αφού τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Επομένως στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφωνόταν στις 100.000 ευρώ, αυτομάτως επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρούνταν από τον νέο φόρο και το βάρος των 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να το σηκώσει το 26% των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα επιβαρύνονταν υπέρμετρα. Με την πρόταση αυτή αντέδρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες. Οι διαφωνίες κατεγράφησαν και το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνάντηση.
2. Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα θυμίζει την κλίμακα του ΦΑΠ. Θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% και ενδεχομένως θα υπερβαίνουν το 2%. Οσο αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων τόσο θα αυξάνονται και οι συντελεστές, που ενδεχομένως να φτάσουν το 2-3%.
3. Ο φόρος στα αγροτεμάχια μπορεί να αποδώσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν από τον φόρο εξαιρεθούν τελικά όλοι οι κατ' επάγγελμα αγρότες.
4. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ.) για την ακίνητη περιουσία τους υπολογίζεται να ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ που ανέρχεται σήμερα ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλουν.
Σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για την κλίμακα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  22/10

  Με κλίμακα, χωρίς αφορολόγητο


   Σχέδιο για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου στον νέο, ενιαίο φόρο ακινήτων φαίνεται πως έπεσε σήμερα στο                   τραπέζι" της Διακομματικής Επιτροπής των τριων κυβερνητικών εταίρων, με τις οριστικές αποφάσεις να μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.
Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από το πρώτο ευρώ, με δεδομένο ότι δύσκολα μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά το "κενό" των 3 δισ. ευρώ που αφήνουν το υπό κατάργηση αποκαλούμενο χαράτσι της ΔΕΗ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.

"Κλειδί" για τις οριστικές αποφάσεις χαρακτηρίζεται το όφελος από τη φορολόγηση για πρώτη φορά των εκτός σχεδίου ακινήτων, το οποίο θα υπολογιστεί όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τον αριθμό των ιδιοκτητών και της αξίας τους.
Το βασικό σενάριο που συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή προβλέπει τη φορολόγηση των κατοικιών με κλίμακα, χωρίς αφορολόγητο. Για τις πρώτες 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, ο συντελεστής θα είναι 1 ή 2 τοις χιλίοις και ο ανώτατος θα φτάνει τουλάχιστον στο 2%. Το δημοσιονομικό όφελος από αυτή την κλίμακα υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.
Στον νέο φόρο θα υπαχθούν και τα αγροτεμάχια και γι' αυτόν τον λόγο οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου δήλωση στο πρώτο 2μηνο του 2013, καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων Ε9 δεν έχουν καταχωρηθεί. Υπολογίζεται ότι από τη φορολόγησή τους μπορούν να εισπραχθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς σχεδιάζεται η αύξηση του συντελεστή που ισχύει σήμερα για τον ΦΑΠ, που είναι 6 τοις χιλίοις για εμπορική χρήση και 1 τοις χιλίοις για ιδιόχρηση. Το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Ακόμα κι έτσι, υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι δύσκολα μπορεί να καλυφθεί ο στόχος των 3 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων έχει χαμηλή αντικειμενική αξία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ:
  • Το 74% των ακινήτων έχει αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ
  • Tο 16% έως 200.000 ευρώ και
  • Μόνο το 10% των ακινήτων ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με δεδομένο ότι αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για αλλαγές στα δύο πρώτα κλιμάκια με στόχο την ελάφρυνση στα χαμηλότερα εισοδήματα, "σκοντάφτει" στο δημοσιονομικό κόστος, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνει αμετάβλητη η κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τη διαφορά ότι καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ακίνητα: Νέος φόρος από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο

Ακίνητα: Νέος φόρος από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα.
Έρχεται νέος ενιαίος φόρος ακινήτων από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου.
Το υπουργείο προωθεί το νέο σχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μετά την κατάργηση από το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως για τον ΦΑΠ ισχύει αφορολόγητο ύψους 200.000 ευρώ.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.α.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών ενώ έχει καταγράψει τα ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα) που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλλει το νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης του φόρου , ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρέθηκε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει:
1. Επιβολή του ενιαίου φόρου χωρίς αφορολόγητο όριο αφού τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Επομένως στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφώνονταν στις 100.000 ευρώ αυτομάτως επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρούνταν από το νέο φόρο και το βάρος των 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να το σηκώσει το 26% των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα επιβαρύνονταν υπέρμετρα. Με την πρόταση αυτή αντέδρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες. Οι διαφωνίες κατεγράφησαν και το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνάντηση.
2. Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα θυμίζει την κλίμακα του ΦΑΠ. Θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% και ενδεχομένως θα υπερβαίνουν το 2%. Οσο αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων τόσο θα αυξάνονται και οι συντελεστές που ενδεχομένως να φθάσουν το 2-3%
3. Ο φόρος στα αγροτεμάχια μπορεί να αποδώσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν από το φόρο εξαιρεθούν τελικά όλοι οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.
4. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ) για την ακίνητη περιουσία τους υπολογίζεται να ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ που ανέρχεται σήμερα ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλουν.
Σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για την κλίμακα


ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

«Χαράτσι» στα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό

«Χαράτσι» στα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό
Την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας και από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο χωρίς να ισχύει αφορολόγητο όριο, σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως μετά την κατάργηση από το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις για το νέο φόρο αλλά εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσής του, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει:
1. Επιβολή του ενιαίου φόρου χωρίς αφορολόγητο όριο αφού τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ. Επομένως στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο διαμορφώνονταν στις 100.000 ευρώ αυτομάτως επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρούνταν από το νέο φόρο και το βάρος των 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να το σηκώσει το 26% των ιδιοκτητών. Με την πρόταση αυτή αντέδρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες.
2. Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% και ενδεχομένως θα υπερβαίνουν το 2%. Ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν προβλέπει το πρώτο κλιμάκιο με συντελεστή 0,15% να επιβληθεί στο τμήμα της ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ θα ανέλθει σε 150 ευρώ, ποσό που είναι μικρότερο από το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, η επιβολή φόρου 0,15% σε ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ θα αποδώσει έσοδα 240 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίθηκε περιορισμένο. Έτσι δεν αποκλείεται ο πρώτος συντελεστής να είναι τελικά υψηλότερος, δηλαδή η κλίμακα να ξεκινάει από το 0,2% ή τα πρώτα 100.000 ευρώ να «σπάσουν» σε δυο μικρότερα κλιμάκια.
Τέλος το αφορολόγητο - Χαράτσι από το πρώτο τετραγωνικό σε όλα τα ακίνητα

Τέλος το αφορολόγητο - Χαράτσι από το πρώτο τετραγωνικό σε όλα τα ακίνητα

23.10.2012 07:29
Ακόμα και με αφορολόγητο... μηδέν, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να πιάσει το στόχο των 3 δισ. ευρώ από τον νέο Φόρο Ακινήτων, κάτι που σημαίνει ότι είτε η νέα κλίμακα θα πρέπει να γίνει πιο «βαριά» για μικρές και μεγάλες ιδιοκτησίες είτε θα πρέπει να αναζητηθεί από άλλες πηγές το περίπου 1 δισ. ευρώ που λείπει από τον έως τώρα σχεδιασμό.
«Κλειδί» για τις οριστικές αποφάσεις, που μετατέθηκαν για την άλλη εβδομάδα, χαρακτηρίζεται ωστόσο, το όφελος από τη φορολόγηση για πρώτη φορά των εκτός σχεδίου ακινήτων, το οποίο θα υπολογιστεί όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ιδιοκτητών και της αξίας τους.
Το βασικό σενάριο που συζητήθηκε στη διακομματική Επιτροπή προβλέπει τη φορολόγηση των κατοικιών με κλίμακα χωρίς αφορολόγητο. Για τις πρώτες 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία ο συντελεστής θα είναι 1 ή 2 τοις χιλίοις με δημοσιονομικό όφελος έως και 200 εκατ. ευρώ και ο ανώτατος θα φτάνει τουλάχιστον στο 2%. Το δημοσιονομικό όφελος από αυτή τη κλίμακα υπολογίζεται περίπου στο 1 δισ ευρώ, αλλά όπως προκύπτει από μια πρώτη... ανάγνωση αυτού του σεναρίου, οι μικρές ιδιοκτησίες θα είναι ωφελημένες.
Για παράδειγμα διαμέρισμα 10ετίας, 120 τ.μ. με αντικειμενική αξία 835 ευρώ/ τ.μ., σήμερα επιβαρύνεται με Τέλος Ακινήτου (το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ) 576 ευρώ και απαλλάσσεται από τον ΦΑΠ, καθώς ισχύει αφορολόγητο 200.000 ευρώ. Με τον Νέο Φόρο, ακόμα και με μηδενικό αφορολόγητο, η επιβάρυνση του θα περιοριστεί στα 100 ευρώ, εάν το πρώτο κλιμάκιο είναι 0,1%, με 150 ευρώ εάν ο συντελεστής είναι 0,15% ή με 200 ευρώ εάν ο συντελεστής είναι 0,2%. Ωστόσο, τα κόμματα που συμμετέχουν στη διαβούλευση υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση με βάση το Τέλος της ΔΕΗ, καθώς αυτό είχε έκτακτο χαρακτήρα και περιορισμένη διάρκεια, ενώ ο νέος Φόρος θα είναι μόνιμος.
Στο νέο Φόρο θα υπαχθούν και τα αγροτεμάχια και γι' αυτόν τον λόγο οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου δήλωση στο πρώτο 2μηνο του 2013, καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων Ε9 κάπου... ξεχάστηκαν και δεν έχουν καταχωρηθεί, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΚΕΠΥΟ! Υπολογίζεται, πάντως, ότι από τη φορολόγηση τους μπορούν να εισπραχθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς σχεδιάζεται η αύξηση του συντελεστή που ισχύει σήμερα για τον ΦΑΠ, που είναι 6 τοις χιλίοις για εμπορική χρήση και 1 τοις χιλίοις για ιδιόχρηση και το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.


Πηγή: Τέλος το αφορολόγητο - Χαράτσι από το πρώτο τετραγωνικό σε όλα τα ακίνητα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/73263#ixzz2A6sPNR6y




ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Τα κέρδη και οι ζημιές από την αλλαγή του φόρου

Τα κέρδη και οι ζημιές από την αλλαγή του φόρου
Φοροελαφρύνσεις σε σύγκριση με το χαράτσι (ειδικό τέλος) στα ακίνητα, αλλά επιβαρύνσεις σε σχέση με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που προωθεί η κυβέρνηση και θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2013.
Η μεγάλη διαφορά με τον ΦΑΠ είναι ότι πλέον δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.
Ενδεικτικά του εύρους των αλλαγών στην φορολογία ακινήτων είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
Διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων 5ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 80.000 ευρώ.
Ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ: 384 ευρώ.
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011: 0 ευρώ. Ισχύει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ.
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Με την εφαρμογή συντελεστή 0,15% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 100.000 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει σε 120 ευρώ. Αν εφαρμοστεί συντελεστής 0,2% ο φόρος θα διαμορφωθεί σε 160 ευρώ.
Διαμέρισμα 100 τ.μ. 3ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντικειμενική αξία ακινήτου 200.000 ευρώ.
Ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ: 750 ευρώ.
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011: 0 ευρώ. Ισχύει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ.
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Με την εφαρμογή συντελεστή 0,15% για τα πρώτα 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και την επιβολή συντελεστή 0,2% για τα επόμενα 100.000 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται σε 350 ευρώ.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί συντελεστής 0,2% για τα πρώτα 100.000 ευρώ και 0,3% για τα επόμενα 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, τότε ο φόρος θα ανέλθει σε 500 ευρώ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου