Σελίδες

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Οι τελικές ρυθμίσεις στη φορολογία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης31-10-12
Οι τελικές ρυθμίσεις στη φορολογία

Εκπτωση φόρου έως 1.950 ευρώ για ετήσια εισοδήματα έως και 40.000 ευρώ
Αυτοτελώς, με ξεχωριστή φορολογική κλίμακα και με συντελεστές από 10% έως 30% θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια, σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις για τη φορολογία που αποφάσισε η κυβέρνηση. Επίσης, η κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα έχει τρία φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές από 21%, 36% έως και 45%. Το αφορολόγητο θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έκπτωση φόρου έως 1.950 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή επέρχονται ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και επιβάρυνση για τα υψηλότερα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ και για το υπόλοιπο με 33%.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης31-10-12
Οι τελικές ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος

Αλλαγές σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες και ενοίκια
Τρία φορολογικά κλιμάκια για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δύο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για όλους και τρεις συντελεστές φορολόγησης για τα εισοδήματα από τα ενοίκια προβλέπουν οι τελικές ρυθμίσεις που παρουσιάζει σήμερα η «Κ».
Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με συντελεστές 10%, 30% και 45%. Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή.
Στη θέση του αφορολόγητου ορίου θεσπίζεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ, η οποία θα μειώνεται κλιμακωτά μέχρι τις 40.000 έως 43.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό δεν θα υπάρχει έκπτωση.
Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το πρώτο κλιμάκιο εκτείνεται μέχρι τις 26.000 ευρώ και συντελεστή φόρου 21%, στο δεύτερο κλιμάκιο θα φορολογούνται από τις 26.001 ευρώ μέχρι τις 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και το τρίτο και τελευταίο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι τις 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με 26%, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος θα φορολογείται με 33%.
Οι αγρότες θα φορολογηθούν με βιβλία (έσοδα - έξοδα) και με δύο φορολογικούς συντελεστές (13%-16,5%) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.







ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης31-10-12
Με τρεις συντελεστές η φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια

Νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με έκπτωση φόρου αντί για αφορολόγητο όριοΤου Προκοπη Χατζηνικολαου
Τη δημιουργία κλίμακας (με τρία κλιμάκια) για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από ενοίκια προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έχοντες εισοδήματα από ενοίκια άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 45%.
Οι τελικές ρυθμίσεις που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» προβλέπουν την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με τρεις συντελεστές, τη δημιουργία νέας κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους με επίσης τρία φορολογικά κλιμάκια και έκπτωση φόρου αντί για αφορολόγητο όριο. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες θεσπίζεται ειδική κλίμακα με δύο συντελεστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έχοντες εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν ως εξής:
– Μισθωτοί - συνταξιούχοι. Η νέα κλίμακα θα έχει τρία φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές φόρου από 21%, 36% έως και 45%. Το πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 26.000 ευρώ και συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο θα φορολογεί εισοδήματα από τις 26.001 ευρώ μέχρι τις 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και το τρίτο και τελευταίο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.
Το αφορολόγητο όριο καταργείται για όλους. Στη θέση του θεσπίζεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Η έκπτωση θα βαίνει μειούμενη μέχρι τις 40.000 - 43.000 ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό δεν θα υπάρχει έκπτωση.
– Ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με δύο συντελεστές. Εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26%. Τα υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 33%. Κατ’ εξαίρεση θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Εχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.
– Εχουν ως έδρα την κατοικία τους.
– Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία.
– Οσοι υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη, και αποκτούν εισοδήματα από ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
– Αγρότες. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογηθούν με βιβλία (έσοδα - έξοδα) και με δύο φορολογικούς συντελεστές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Ο πρώτος συντελεστής 13% θα εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ και ο δεύτερος συντελεστής 16,5% γα εισοδήματα άνω των 50.001 ευρώ.
– Εισοδήματα από ενοίκια. Από 1-1-2013 τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με ειδική κλίμακα που θεσπίζεται. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τρία κλιμάκια με συντελεστές 10%, 30% και 45%. Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή. Σήμερα τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή προστίθενται στα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία ή το ελευθέριο επάγγελμα και φορολογούνται συνολικά.
– Τεκμήρια. Μειώνονται τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη με το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Επίσης αφορά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία. Το τεκμήριο προκύπτει με βάση τα τ.μ. της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης κατοικίας. Συγκεκριμένα υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της. Ετσι, η αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τ.μ. της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας, ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:
– για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 25 ευρώ το τ.μ.,
– για τα επόμενα από 81 μέχρι και 120 τ. μ. με 45 ευρώ το τ.μ.,
– για τα επόμενα από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 80 ευρώ το τ.μ.,
– για τα 201 έως 300 τ.μ. με 160 ευρώ το τ.μ. και
– για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων με 350 ευρώ το τ.μ.
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 25 ευρώ το τ.μ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης -σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων- από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τ.μ. κατά 30% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 60%. Ολα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για μονοκατοικίες, κατά 10%.





ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης31-10-12
Προϋπολογισμός με μέτρα 9,2 δισ.

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 11 Νοεμβρίου
Τα πιο σκληρά μέτρα των τελευταίων ετών, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος θα πρέπει να ψηφισθεί μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα καταθέσει το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού. Η εσπευσμένη κατάθεση του προϋπολογισμού (αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου) οφείλεται στην απαίτηση της τρόικας να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2013 πριν από την έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Μάλιστα, μαζί με τον προϋπολογισμό θα κατατεθεί και το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως το 2016.
Η σύμπτυξη του χρόνου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2013 οδήγησε τα αρμόδια στελέχη στο να κλείσουν όλα τα βασικά μεγέθη της οικονομίας για το 2013 μόλις χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο είχε καταλήξει στο ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης θα είναι του χρόνου πλεονασματικό και θα ανέλθει στα επίπεδα του 0,4%-0,6% του ΑΕΠ. Επίσης, η ύφεση εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει το 2013 στο 4,5%.







ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης31-10-12
Μέτρα 9,2 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός
Του Σωτηρη Νικα
Μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ, ύφεση της τάξης του 4,5% και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ αναμένεται να προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013 για το επόμενο έτος. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, θα καταθέσει το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 11 Νοεμβρίου και πρόκειται για τον προϋπολογισμό με τα πιο «σκληρά» μέτρα των τελευταίων ετών.
Η εσπευσμένη κατάθεση του προϋπολογισμού (αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου) οφείλεται στην απαίτηση της τρόικας να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2013 πριν από την έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μάλιστα, μαζί με τον προϋπολογισμό θα κατατεθεί και το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως ξεχωριστό κεφάλαιο με δικιά του εισηγητική έκθεση και θα αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως το 2016.
Η σύμπτυξη του χρόνου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2013, οδήγησε τα αρμόδια στελέχη στο να κλείσουν όλα τα βασικά μεγέθη της οικονομίας για το 2013, μόλις χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο είχε καταλήξει στο ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης θα είναι του χρόνου πλεονασματικό και θα ανέλθει στα επίπεδα του 0,4-0,6% του ΑΕΠ (μέχρι χθες το βράδυ η εκτίμηση ήταν για 0,5% του ΑΕΠ). Επίσης, η ύφεση εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει το 2013 στο 4,5%.
Οι εκτιμήσεις αυτές είναι διαφορετικές τόσο σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου, όσο και με τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του Μνημονίου. Στο πρώτο προβλεπόταν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 θα ανέλθει στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ στο δεύτερο ότι θα είναι 0% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά την ύφεση του 2013, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε ότι θα είναι 3,8%, ενώ η τρόικα την προσδιορίζει στο 4,2%.
Είναι ξεκάθαρο ότι το οικονομικό επιτελείο προχωράει σε δικές του εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, προσεγγίζοντας εκείνες της τρόικας, αλλά χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα. Βέβαια, όταν θα ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου, είναι πιθανό να συγκλίνουν οι δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2013 εάν αποδειχτεί ότι οι προβλέψεις δεν επαληθεύονται, όπως συνέβη και φέτος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2013 θα αποτελέσει μία χρονιά μεγάλης και «σκληρής» δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και στο σκέλος των εσόδων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 9,2 δισ ευρώ. Πρόκειται για τις παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και πρέπει να ψηφιστούν πριν δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Παράλληλα, θα πρέπει να ψηφιστούν και τα μέτρα που αφορούν την περίοδο 2014-2016 και ανέρχονται σε 4,3 δισ. ευρώ. Αυτά θα περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί επίσης σήμερα, αλλά θα υπάρχει ξεχωριστή εισηγητική έκθεση για το Μεσοπρόθεσμο. Το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2013, αλλά και ολόκληρης της περιόδου έως το 2016 θα «σηκώσουν» οι περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα.
Στον προϋπολογισμό του 2013 και στο νέο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπεται:
1. Κατάργηση των δώρων όλων των συνταξιούχων.
2. Μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μεικτά (κύριας και επικουρικής).
3. Περικοπές στα εφάπαξ.
4. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ασφαλισμένους προ του 1993.
5. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη (στα 67 έτη, αντί των 65 ετών).
6. Κατάργηση των δώρων στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.
7. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
8. Κλιμακωτές μειώσεις στις αποδοχές όσων αμείβονται με ειδικό καθεστώς (ειδικά μισθολόγια). Οι περικοπές θα ξεκινούν από 2% και θα φθάνουν έως και το 35%. Μάλιστα, οι περικοπές θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1η Αυγούστου.
9. Τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 27.000 δημοσίων υπαλλήλων από τώρα έως το τέλος του 2013 (εκ των οποίων 2.000 φέτος).
10. Περικοπές στις συμπληρωματικές αμοιβές των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
11. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 64 ετών.
12. Αντικατάσταση των οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων με ένα νέο που θα δίνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
13. Κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
14. Νέα μέτρα περικοπής δαπανών για την υγεία (φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες).
Μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2013, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Με τα δημοσιονομικά μέτρα να έχουν κατατεθεί στη Βουλή, τα ανοικτά μέτωπα είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 (υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ) και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου