Σελίδες

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΡΙΕΤΙΩΝ «Ανοικτή» η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα εργασιακά


ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΡΙΕΤΙΩΝ

«Ανοικτή» η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα εργασιακά

«Ανοικτή» η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
Του Γιώργου Γάτου
Το εύρος της μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης παραμένει «ανοικτό» όπως και οι αλλαγές στα εργασιακά στο τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία στο... παρά πέντε της χθεσινής συνάντησης των αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης αποδέχθηκε την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων με συλλογική σύμβαση (και όχι με ατομική συμφωνία εργοδότη - εργαζομένου, όπως αρχικά ζητούσε). Την υποχώρηση της τρόικας στο θέμα των ελαστικών ωραρίων ανακοίνωσε προφορικά ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ Βενιζέλο και της ΔΗ.ΜΑΡ. Φ. Κουβέλη όταν κλήθηκε να τους ενημερώσει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Το συγκεκριμένο ζήτημα (καθοριστικό για τα συνδικάτα) παρέμενε εκκρεμές -όπως και το θέμα των αποζημιώσεων - στο απαντητικό e-mail (στα αγγλικά) που νωρίτερα είχε στείλει η τρόικα και το οποίο παρέδωσε ο Ι. Βρούτσης στα επιτελεία των τριών κομμάτων πριν από το σύσκεψη στις 3 το μεσημέρι.
Με το e-mail, η τρόικα αποδέχτηκε και εγγράφως τη διατήρηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό. Κάτι που επιδίωκε να εξασφαλίσει το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ να εντάσσονται σε υψηλότερο, λόγω προηγούμενης πολυετίας, μισθολογικό κλιμάκιο έστω κι αν δεν θα εξελίσσονται (όπως συμβαίνει και με όλους τους εργαζόμενους καθώς οι ωριμάσεις είναι «παγωμένες» με βάση το Πρόγραμμα Προσαρμογής μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%). Ωστόσο, «χάνεται» το επίδομα γάμου και το συγκεκριμένο επίδομα (ή όποιο άλλο επίδομα) θα μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται «μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που, όμως, θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους», αφού έχει καταργηθεί η κήρυξη ως γενικής υποχρεωτικής κάθε συλλογικής σύμβασης εργασίας στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (σε όσους δηλ. δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση).
«Αγκάθι» οι αποζημιώσεις
Λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα υποχώρησης της τρόικας απέναντι σε αξιώσεις που δεν θα μπορούσαν να στηριχθούν ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά, αλλά και το διακύβευμα τυχόν «ναυαγίου» στην επιδιωκόμενη συμφωνία, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς Ι. Στουρνάρα και Ι. Βρούτση να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση. Για το «αγκάθι» των αποζημιώσεων κεντρικά σημεία πολιτικών διαφωνιών είναι:
Η μείωση του χρόνου προειδοποίησης κατ΄ ανώτατο όριο στους 3 μήνες (από 6). Η τρόικα θεωρεί το μέτρο «κλειδωμένο» (το αναφέρει ρητά στο απαντητικό της e-mail) καθώς οδηγεί στη μείωση κατά 50% του ύψους των αποζημιώσεων στις προειδοποιημένες απολύσεις και
Η «έξτρα» αποζημίωση που θα καταβάλλεται για την απροειδοποίητη απόλυση σε όσους δικαιούνται πάνω από 12 μισθούς (δηλ. έχουν πάνω από 16 χρόνια προϋπηρεσίας). Η τρόικα έχει προτείνει να καταβάλλονται για 6 μήνες από 586 ευρώ (δηλ. έως 3.516 ευρώ).Εως χθες απέρριπτε την πρόταση του υπουργείου να «καλύπτονται» όλα τα επιπλέον χρόνια (έως και 12) με πλαφόν τα 2.000 ευρώ τον μήνα και πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες συμφώνησε, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, σε ένα νέο χαμηλότερο όριο, στα 1.800 ευρώ.
Προϋποθέσεις για επιδόματα
Μόνο με συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους, θα μπορούν να διατηρηθούν στον κατώτατο μισθό το επίδομα γάμου και άλλα επιδόματα, με εξαίρεση τις τριετίες, οι οποίες διατηρούνται «παγωμένες» για όλους τους μισθωτούς.
Οι διαφωνίες
Η τρόικα θεωρεί κλειδωμένο το μέτρο της μείωσης του ανώτατου χρόνου προειδοποίησης για αποζημιώσεις στους 3 μήνες από 6 που ισχύει, καθώς ρίχνει «στο μισό» το ποσό των αποζημιώσεων σε αυτές τις περιπτώσεις.
Παράλληλα, για την «έξτρα» αποζημίωση που θα καταβάλλεται για την απροειδοποίητη απόλυση σε όσους δικαιούνται πάνω από 12 μισθούς (αφορά για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια προϋπηρεσία), η τρόικα έχει προτείνει να καταβάλλονται για 6 μήνες από 586 ευρώ.
<< Ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης ενημέρωσε χθες για το απαντητικό e-mail της τρόικας τα επιτελεία των τριών κομμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου