Σελίδες

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΠΛΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ Μέσω e-mail η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΠΛΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Μέσω e-mail η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Ι. Βρούτσης
Ι. Βρούτσης
Του Γιώργου Γάτου
Με ανταλλαγή προτάσεων και αντιπροτάσεων μέσω e-mails θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τρόικα και την ηγεσία του υπουργείου για τα εργασιακά. Η παράταση των διαβουλεύσεων, έστω και στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (δηλ. έως και την Πέμπτη), αποφασίστηκε σε πολιτικό επίπεδο, με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ύστερα από τις ενστάσεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου και της ΔΗ.ΜΑΡ. Φ. Κουβέλη και μπροστά στον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα της συνέχισης της χρηματοδότησης της χώρας.
«Θα ανταλλάξουμε προτάσεις» είπαν οι επικεφαλής της τρόικας επανερχόμενοι χθες το βράδυ, μετά τη διακοπή των συζητήσεων, στο υπουργείο Οικονομικών όπου συναντήθηκαν πρώτα με τον Ι. Στουρνάρα και στη συνέχεια με τον Ι. Βρούτση. Ο υπουργός Εργασίας είχε πάρει νωρίτερα την εντολή να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση παρά το αδιέξοδο που είχε σφραγίσει τις συναντήσεις με αιχμή τη διατήρηση των «παγωμένων» πολυετιών στον κατώτατο μισθό και το «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις.
«Εκ μέρους της κυβέρνησης γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρούμε λύση τις επόμενες μέρες. Προσπαθούμε να βρούμε λύση» είπε, αλλά παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων» και ότι «η απόσταση είναι μεγάλη». «Αυτή την απόσταση προσπαθούμε να την κλείσουμε και ελπίζουμε ότι θα το καταφέρουμε», κατέληξε.
Τι προηγήθηκε 
Ανυποχώρητη και στις τρεις απαιτήσεις που εξ αρχής είχε προβάλει για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού χωρίς τριετίες και επίδομα γάμου, την επιβολή πλαφόν τα δώδεκα μηνιάτικα (από τα 24) στις απροειδοποίητες αποζημιώσεις με ταυτόχρονη μείωση έως τους τρεις μήνες (από έξι μήνες) του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση και την εφαρμογή με ατομική συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου του ελαστικού ωραρίου εργασίας σε εξαήμερη βάση, παρέμεινε η τρόικα στις διαδοχικές συναντήσεις χθες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και διακόπηκε δύο ώρες μετά γιατί οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Π. Τόμσεν ζήτησαν να ενημερώσουν την Κρ. Λαγκάρντ για την επιμονή του υπουργού Ι. Βρούτση και του επιτελείου του που ζήτησαν να διατηρηθούν τουλάχιστον οι τριετίες στον κατώτατο μισθό. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ το αρνήθηκαν παρουσιάζοντας το Μνημόνιο που έχει ήδη ψηφιστεί και το οποίο ρητά προβλέπει «την αντικατάσταση του ύψους των μισθών (με τα επιδόματα πολυετίας και γάμου) που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ένα ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
Το επίδομα πολυετίας, ωστόσο, με βάση το Μνημόνιο, είναι από τα επιδόματα τα οποία διατηρούνται μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας σε όλες τις συμβάσεις. Συμφωνία υπήρξε μόνο για την αντικατάσταση με απλή αναγγελία της προέγκρισης από το ΣΕΠΕ των υπερωριών. Οι επικεφαλής της τρόικας επανήλθαν το μεσημέρι σε νέα συνάντηση στη διάρκεια της οποίας επανανεβαιώθηκε η διαφωνία:
1. Για τις τριετίες στον κατώτατο μισθό ο οποίος, από τον Απρίλιο του 2013, θα πρέπει να είναι «ένας νομοθετημένος ελάχιστος μισθός» και σταδιακά να εξαλειφθούν έως τον Απρίλιο του 2015 οι κλίμακες που ισχύουν (με τις ανάλογες προσαυξήσεις) για τον έγγαμο - άγαμο και τις προϋπηρεσίες.
2. Για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που θα πρέπει να έχουν οροφή τα 12 μηνιάτικα και χωρίς προειδοποίηση (η τρόικα έχει προτείνει να προβλεφθεί προσαύξηση έως 3.516 ευρώ για όσους δικαιούνται περισσότερα μηνιάτικα ως αποζημίωση). Για αποζημιώσεις με προειδοποίηση ο ανώτατος χρόνος θα περιοριστεί σε 3 μήνες (από 6).
3. Για τα ελαστικά ωράρια αρνήθηκε η τρόικα να εφαρμόζονται μόνο με επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου