Σελίδες

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟ 2013 Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ Το σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων


ΑΠΟ ΤΟ 2013 Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ

Το σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων

Στο τελικό σχέδιο για την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων περιλαμβάνονται δυο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη με αφορολόγητο όριο έως 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και η δεύτερη, επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο. Ο ανώτατος συντελεστής θα φθάνει το 2%.

Δύο εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων
Δύο εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων
Το τελικό σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, παραδίδεται εντός της εβδομάδας στους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό περιλαμβάνονται δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη με αφορολόγητο όριο έως 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και η δεύτερη επιβολή του φόρου από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο. Ο ανώτατος συντελεστής θα φθάνει το 2%. Επίσης χθες οριστικοποιήθηκε ότι «παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καταρτίστηκαν εναλλακτικά σενάρια του σχεδίου.
Το σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων
Πιο αναλυτικά, για τα κλίμακα Ενιαίου Φόρου Ακινήτων Φυσικών Προσώπων «προκρίθηκαν» δύο εναλλακτικές λύσεις:
Η πρώτη προβλέπει αφορολόγητο όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας από 50.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.
Η δεύτερη δεν προβλέπει αφορολόγητο. Δηλαδή ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Μακρυπίδης επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αφορολόγητο όριο, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες.
Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα έχει 7-9 φορολογικά κλιμάκια. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% από το πρώτο ευρώ ή μετά το αφορολόγητο όριο και θα φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2%. Ο ανώτατος συντελεστής θα επιβάλλεται στο τμήμα της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) αλλά με 10 συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση του ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κλπ.).
Οσον αφορά τα ακίνητα της Εκκλησίας, θα διατηρηθεί η απαλλαγή από τον φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.
Αγροτεμάχια
Στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια, ενώ από τον φόρο δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατ΄επάγγελμα αγρότες. Για τους αγρότες εξετάζεται να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο που θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της καλλιεργούμενης γης.
Ωστόσο, η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.).
Σημειώνεται ότι από τη φορολόγηση των ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εισπράξει 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από το σύνολο της φορολογίας ακίνητων και όχι μόνο από την ενοποίηση του ΦΑΠ και του ειδικού τέλους ακινήτων. Δηλαδή, και από τις εισπράξεις που εκκρεμούν από τον ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012, καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων.
Δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
Αντικειμενικό σύστημα σε όλη τη χώρα
Δεν προχωρά σε αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών, αλλά το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
Την απόφαση αυτή έλαβε χθες η διακομματική για το φορολογικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής οι αντικειμενικές θα έπρεπε να αναπροσαρμοστούν τον Μάρτιο του 2013. Ομως ύστερα από συμφωνία με την τρόικα το μέτρο «παγώνει».
Επειτα από αυτήν την εξέλιξη είναι εξαιρετικά πιθανό να μειωθούν μέχρι και στο μισό τα αφορολόγητα όρια στις μεταβιβάσεις για:
  • Την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, κληρονομιά και δωρεά που σήμερα είναι 200.000 ευρώ για άγαμο και 250.000 ευρώ για έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
  • Την αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας που σήμερα είναι 50.000 ευρώ για άγαμο, 100.000 ευρώ για έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί από τα δύο πρώτα και κατά 15.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα.
  • Κληρονομιά, γονική παροχή και δωρεά για συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου