Σελίδες

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τρία σενάρια για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας


Τρία σενάρια για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

Προκοπης Χατζηνικολαου
Με αφορολόγητο όριο τουλάχιστον 50.000 σχεδιάζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοσθεί από το 2013. Με το ανωτέρω αφορολόγητο όριο ένας στους δύο φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο, ενώ οι υπόλοιποι θα καταβάλουν συνολικά δύο δισ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη και της ΔΗΜΑΡ Γιώργου Ιωαννίδη αποφασίσθηκε να δοθούν τρία σενάρια στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αποφασίσουν ποιο από αυτά θα γίνει νόμος του κράτους.
Ειδικότερα:
1. Αφορολόγητο και κλίμακα. Στις προτάσεις που σχεδιάστηκαν από τη διακομματική επιτροπή προβλέπεται αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα είναι υπόχρεος στον νέο φόρο, καθώς για το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, ενώ το 75% των ιδιοκτητών έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις τρεις προτάσεις, η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει 6 έως 9 κλιμάκια, με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά ακόμη και από 0,05% στην περίπτωση που ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% για μεγάλης αξίας περιουσίες.
2. Αγροτεμάχια. Ο ενιαίος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και τα οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής, τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία. Προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις, εξετάζεται ειδικά για τα αγροτεμάχια της Αττικής να υπάρξουν συντελεστές απομείωσης της αντικειμενικής αξίας.
3. Ακίνητα επιχειρήσεων. Η φορολόγηση θα είναι ηπιότερη σε σχέση με τα αρχικά σενάρια και εξετάζεται ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής να ανέλθει στο 0,1%.
Εισοδήματα από ενοίκια
Από 1-1-2013 τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με ειδική κλίμακα που θεσπίζεται. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τρία κλιμάκια με συντελεστές 10%, 30% και 45%. Οσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ευνοούνται από το νέο καθεστώς και θα καταβάλουν λιγότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 60.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή. Σήμερα τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή προστίθενται στα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία ή το ελευθέριο επάγγελμα και φορολογούνται συνολικά. Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια διαμορφώνεται ως εξής:
- 0 - 12.000, συντελεστής 10%
- 12.000 - 60.000, συντελεστής 30%
- 60.000 και άνω, συντελεστής 45%
Παράδειγμα: Σήμερα μισθωτός λαμβάνει εισοδήματα από την εργασία του ύψους 18.000. Παράλληλα έχει εισοδήματα από ενοίκια 7.000 ευρώ. Το σύνολο του φορολογητέου εισοδήματος ανέρχεται στα 25.000 ευρώ (18.000+7.000). Το ποσό αυτό θα φορολογηθεί με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Ο τελικός φόρος θα ανέλθει στα 3.670 ευρώ. Με το νέο σύστημα ο ανωτέρω μισθωτός θα φορολογηθεί ξεχωριστά για τα εισοδήματα από την εργασία και τα ενοίκια.
Συγκεκριμένα, το εισόδημα ύψους 18.000 ευρώ θα φορολογηθεί με τη νέα κλίμακα (τρία κλιμάκια) και τα εισοδήματα ύψους 7.000 ευρώ με την κλίμακα που αναφέρεται παραπάνω.
Ειδικότερα για τα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία ο φόρος ανέρχεται στα 3.780 ευρώ (18.000 χ 21%). Από το ποσό θα αφαιρεθούν 1.950 ευρώ (σταθερή έκπτωση φόρου αντί για αφορολόγητο όριο). Ο τελικός φόρος ανέρχεται για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στα 1.830 ευρώ.
Για τα εισοδήματα από ενοίκια ο φόρος θα ανέλθει στα 700 ευρώ (7.000 χ 10%). Συνολικά θα καταβάλει στην εφορία και από τις δύο πηγές εισοδήματος φόρο ύψους 2.530 ευρώ. Δηλαδή, προκύπτει όφελος 1.140 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης24-11-12

Μικρότερη επιβάρυνση σε οικογένειες με παιδιά

Αλλαγές στη φορολογία
Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να αμβλυνθούν οι τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν με την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τις οικογένειες με παιδιά, οι οποίες θα πληγούν σημαντικά από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι οικογένειες με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από τη φορολόγηση των ακινήτων.


Μικρότερες επιβαρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά

Σε αναζήτηση φόρμουλας το υπ. Οικονομικών πριν από την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίουΤου Προκοπη Χατζηνικολαου
Προσπάθειες να αμβλυνθούν οι τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν με την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τις οικογένειες με παιδιά καταβάλλει η κυβέρνηση, μετά και τις έντονες πιέσεις των κομμάτων που την στηρίζουν. Οι οικογένειες με παιδιά θα πληγούν σημαντικά από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία εισοδήματος, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο έχουν δημιουργηθεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι οικογένειες με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από τη φορολόγηση των ακινήτων. Δηλαδή, από τα έσοδα που θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά από τον ενιαίο φόρο των ακινήτων, 150 εκατ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προκειμένου να καταλήξουν στο οριστικό σχέδιο του νέου φορολογικού νόμου και αμέσως μετά να παρουσιασθεί στους αρχηγούς των κομμάτων.
Το σχέδιο που δόθηκε στα κόμματα για επεξεργασία σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην απλοποίηση της φορολογίας, αλλά, αντίθετα, δημιουργούνται πολλές κλίμακες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων. Δηλαδή με άλλη κλίμακα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, διαφορετική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα των δημοσιονομικών αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος που δεν ανατρέπει τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, προβλέπεται:

Μισθωτοί - συνταξιούχοι
Η νέα κλίμακα αφορά στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013 και θα έχει τρία κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα. Το πρώτο κλιμάκιο θα επεκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινάει από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι το επίπεδο των 48.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.
Αντί του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ καθιερώνεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος καλείται να πληρώσει φόρο 800 ευρώ και δικαιούται έκπτωση 1.950 ευρώ, δεν θα λαμβάνει το υπόλοιπο ποσό σε επιστροφή φόρου, απλώς ο φόρος θα μηδενίζεται. Στα εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Το νέο σύστημα οδηγεί σε ελαφρύνσεις εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για μεγαλύτερα εισοδήματα. Ωστόσο, οι οικογένειες με παιδιά θα επιβαρυνθούν από το νέο σύστημα λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ενίσχυση των οικογενειών με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Αποδείξεις
Αλλαγές επέρχονται και στο σύστημα των αποδείξεων. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού 25% του ετησίου εισοδήματός τους, εφ’ όσον το εισόδημα αυτό είναι μέχρι 42.000 ευρώ. Αν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο αυτό, οι αποδείξεις που υποχρεούνται να μαζέψουν πρέπει να έχουν συνολική αξία 10.500 ευρώ (το 25% των 42.000 ευρώ). Οσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 21% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου. Στην περίπτωση που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις, π.χ. 6.500 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 210 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης24-11-12

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων με κλιμακωτούς συντελεστές, 26% και 33%, εξετάζεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα:
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους με συντελεστές:
- 26% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ.
- 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.
Με την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται. Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 30.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο 2.450 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 5.200 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Αγρότες: Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή 13%.
Ανώνυμες εταιρείες - ΕΠΕ: Μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις επιχειρήσεις. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση, από 40% που ανέρχεται σήμερα, περιορίζεται στα επίπεδα του 33,4%. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013: τα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με συντελεστή 26%, από 20% που ισχύει σήμερα. Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%, από 25% που ανέρχεται σήμερα. Από το ποσό του φόρου που αναλογεί, εκπίπτει ο φόρος που παρακρατήθηκε.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_24/11/2012_502789

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου