Σελίδες

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Το παρασκήνιο της φοροδιαφυγής


Το παρασκήνιο της φοροδιαφυγής
Το Δημόσιο χάνει έσοδα δισ. ευρώ λόγω της δυσλειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και όχι μόνο...
Το παρασκήνιο της φοροδιαφυγής
Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΣΔΟΕ, μπαίνουν από την Τουρκία με φορτηγά στην Ελλάδα 3.000 φορτία τον μήνα με κινητά τηλέφωνα από κομμάτια συναρμολογούμενα αξίας 5 δισ. ευρώ και η αξία του ΦΠΑ που χάνεται εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ τον μήνα
7
εκτύπωση  

Η σύγκρουση για τις αλλαγές κορυφής στις εφορίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα άγνωστο παρασκήνιο για τη μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής και της κατάρρευσης του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.
Εγγραφο-φωτιά του ΣΔΟΕ, που αγγίζει την «πληγή του Φαραώ», όπως οι ίδιοι οι εφοριακοί την αποκαλούν, αποδεικνύει ότι επί χρόνια το Δημόσιο χάνει έσοδα από τη φοροδιαφυγή, τα οποία ανέρχονται σε δισ. ευρώ, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης και της δυσλειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Επιπλέον προτείνονται δραστικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα «Το Βήμα» αποκαλύπτει ότι γίνεται διακεκριμένη φοροδιαφυγή από εμπορεύματα που εισάγονται από την Τουρκία και ότι η αξία του ΦΠΑ που χάνεται εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Αποκαλύπτει επίσης λαθρεμπόριο κινητών τηλεφώνων από την Τουρκία (εισάγονται σε κομμάτια και συναρμολογούνται στην Ελλάδα). Η αγορά αφήνει να διαρρεύσει ότι εισάγονται από την Τουρκία 3.000 φορτία τον μήνα. Η αξία των εμπορευμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον αποκαλύπτεται ίσως για πρώτη φορά ότι διενεργείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή στο Τελωνείο Πειραιά.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, «από το Τελωνείο εξάγονται φορτία (κοντέινερ) με προορισμό την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια κτλ.
Τα κοντέινερ βγαίνουν για τους παραπάνω προορισμούς ώρα 10 το πρωί και ξαναμπαίνουν στις 5 το απόγευμα. Εκκρεμεί έλεγχος από την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής. Ολα τα εμπορεύματα εκφορτώνονται στον Ασπρόπυργο και πωλούνται σε εμπόρους χωρίς τιμολόγια...».
Στο έγγραφο προτείνονται τα εξής:
* Η δήμευση κινητών, ακινήτων, αλλά και χρημάτων στις περιπτώσεις ανοίγματος λογαριασμών κατά τις οποίες διαπιστώνονται διαφορές χρημάτων που δεν καλύπτονται από τα φορολογηθέντα εισοδήματα.
* Παροχή στοιχείων από τις τράπεζες. Αποστολή σε ηλεκτρονική μορφή αρχείων στα οποία αρχικά να αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1.1.2000 ως και σήμερα, ατομικά ή κοινά, πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι η Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζει από το 2000 και μετά (ανύποπτος χρόνος για τους φοροφυγάδες) το χρήμα που πήγε στο εξωτερικό. Το κλειδί, όπως σημειώνεται, είναι η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας.


Ενα αποκαλυπτικό έγγραφο του ΣΔΟΕ με διαπιστώσεις και προτάσεις για την μάστιγα της φοροδιαφυγής κοινοποιήθηκε από το γραφείο του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ σε όλες τις διευθύνσεις και τις εφορίες πρό διμήνου. Το έγγραφο αποκαλύπτεται τώρα, μετά τις καρατομήσεις που έγιναν.

Μέτρα αύξησης εσόδων
Σκάφη αναψυχής: Απαιτούνται 5-8 υπάλληλοι με αποκλειστική ενασχόληση και παράταση της ρύθμισης για πληρωμές φόρων και προστίμων.
Επιτροπή άρθρου 70Α Ν. 2238: Εκκρεμούν πάνω από 1.200 υποθέσεις. Σε αυτή την επιτροπή εκδικάζονται υποθέσεις  με διαφορά φόρου πάνω από 300.000,00 ευρώ.
Σήμερα: Μία συνεδρίαση την εβδομάδα στην οποία εκδικάζονται 5-6 υποθέσεις, άρα ολοκληρώνονται 288 υποθέσεις τον χρόνο.
Προτάσεις: Δημιουργία επιτροπών με καθημερινές συνεδριάσεις και εισροή υποθέσεων γεωγραφικά.
Π.χ. Πέντε επιτροπές την εβδομάδα με πέντε υποθέσεις την ημέρα θα εξετάζουν 100 υποθέσεις τον μήνα ή 1.100 υποθέσεις τον χρόνο.
Κατέρρευσαν οι έλεγχοι - Οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ:
Αφορά εκθέσεις ελέγχου φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων, καθώς και δελτία πληροφοριών για τον ΦΠΑ, λοιπών φόρων και εισαγγελικών παραγγελιών της Υπηρεσίας.
Για το θέμα αυτό:
α) Στάλθηκε έγγραφο προς όλες τις Περιφερειακές και Επιχειρησιακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ να μας γνωρίσουν το σύνολο των υποθέσεων της κάθε υπηρεσίας ανά ελεγκτή οι οποίες έχουν δημιουργηθεί ως τις 31.12.2011 και για τις οποίες ακόμη εκκρεμεί η σύνταξη και αποστολή των αντίστοιχων εκθέσεων ελέγχου, πορισματικών αναφορών κτλ.
β) Να γίνει απογραφή των εκθέσεων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επιβολής προστίμου στις ΔΟΥ και να εκδοθούν αυτές με υποχρέωση καθημερινών αναφορών.
γ) Για τις υποθέσεις που έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις και δεν έχουν κοινοποιηθεί να κοινοποιηθούν άμεσα με υποχρέωση καθημερινών αναφορών.
δ) Για όσες έχουν ασκηθεί προσφυγές, να επιδιωχθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός και πίεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για επίσπευση της διαδικασίας.
Πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων - ενδυμάτων:
α) Online σύνδεση των τελωνείων με το ΣΔΟΕ.
β) Διενέργεια φυσικών ελέγχων στις εισαγωγές από Τουρκία των εμπορευμάτων (όχι των ευπαθών) και ειδικά για κινητά τηλέφωνα (κομμάτια συναρμολογούμενα σε τηλέφωνα).
Η αγορά διαρρέει ότι μπαίνουν στην Ελλάδα 3.000 φορτία τον μήνα.
Η αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων φτάνει τα 5 δισ. ευρώ και η αξία του ΦΠΑ που χάνεται εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ τον μήνα.
Για τον λόγο αυτόν να ενισχυθεί η ΠΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 10 άτομα προσωπικό για φυσικούς ελέγχους μετά τους τελωνειακούς ελέγχους.

Πώς γίνεται η απάτη
Η απάτη πραγματοποιείται ως εξής:
Ο προορισμός των φορτίων είναι χώρες της Ευρώπης και ως εκ τούτου υπάρχει αναστολή καταβολής του ΦΠΑ.
Τα εμπορεύματα δεν πάνε ποτέ στις χώρες προορισμού αλλά πωλούνται σε εμπόρους και σε παζάρια χωρίς τιμολόγια.
Από το τελωνείο Πειραιά εξάγονται φορτία (κοντέινερ) με προορισμό Αλβανία - Βουλγαρία - Ρουμανία - Σκόπια κ.α.
Η Cosco φωτογραφίζει τα κοντέινερ με τον μοναδικό αριθμό που έχουν κατά την εξαγωγή και την  εισαγωγή.
Η πληροφόρηση είναι η εξής:
Τα κοντέινερ βγαίνουν για τους παραπάνω προορισμούς ώρα 10 το πρωί και ξαναμπαίνουν στις 5 το απόγευμα. Εκκρεμεί έλεγχος για το θέμα από τον Ιούνιο.
Ολα τα εμπορεύματα εκφορτώνονται στον Ασπρόπυργο και πωλούνται σε εμπόρους και σε αθίγγανους χωρίς τιμολόγια.
Ανοιγμα τραπεζικών λογαριασμών: Να συνεχιστεί και να ενταθεί το άνοιγμα των λογαριασμών για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Προς τούτο απαιτείται η κατάλληλη στελέχωση του ΣΔΟΕ με προσωπικό.
Ηδη ως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 230 υποθέσεις με πρόστιμα και φόρους πάνω από 700 εκατ. ευρώ.
Επίσης στην ΠΔ Αττικής λόγω της έλλειψης προσωπικού εκκρεμούν 119 υποθέσεις για να συνταχθούν οι αντίστοιχες εκθέσεις ελέγχου.
Δήμευση κινητών - ακινήτων - χρημάτων: Στις περιπτώσεις ανοίγματος λογαριασμών κατά τις οποίες διαπιστώνονται διαφορές χρημάτων που δεν καλύπτονται από τα φορολογηθέντα εισοδήματα να δεσμεύονται - φρονώ να δημεύονται - κινητά, ακίνητα και χρήματα.
Αυτό θα σηματοδοτήσει κοινωνική δικαιοσύνη διότι, αν ως κράτος αρκούμαστε στην καταβολή του 50%, τότε νομιμοποιούμε (ξεπλένουμε) το υπόλοιπο 50%.
Παροχή στοιχείων από τράπεζες: Αποστολή σε ηλεκτρονική μορφή αρχείων στα οποία αρχικά να αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1.1.2000 ως και σήμερα, ατομικά ή κοινά, πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός  όψεως), για τους οποίους πρέπει να συντρέχουν,  οι κάτωθι προϋποθέσεις:
α) Κίνηση ενός τουλάχιστον λογαριασμού του οποίου οι συνολικές πιστώσεις ή χρεώσεις σε ένα τουλάχιστον έτος υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ.
β) Αποστολή τουλάχιστον μία φορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, μέσω πάσης φύσεως εντολών, εμβασμάτων, καναλιών ηλεκτρονικού χρήματατος ή/και εταιρειών παροχής διαμεσολάβησης, με αξία συναλλαγής μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.
Αυτονόητο είναι ότι για τα φυσικά πρόσωπα που συντρέχουν οι ως  άνω προϋποθέσεις θα καταγραφούν στα υπόψη αρχεία οι κινήσεις όλων των λογαριασμών τους από 1.1.2000 ως και σήμερα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζει από το 2000 και μετά το χρήμα που πήγε στο εξωτερικό. Το κλειδί είναι η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και η φορολόγησή του με οποιονδήποτε τρόπο.
Ελεγχος στις offshore εταιρείες: Μέσω της ΓΓΠΣ διαπιστώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2011 ότι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 18.300 offshore εταιρείες.
Ελεγχος δεν έχει γίνει καθόλου ως σήμερα. Ενδεικτικά σημειώνω ότι: α) Μία offshore στη Χαλκιδική οφείλει 29 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμους φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου