ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ
Μόνο δύο στους δέκα αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης
Τραγέλαφος με το πετρέλαιο θέρμανσης. Οκτώ στους δέκα καταναλωτές δεν αγόρασαν φέτος πετρέλαιο και στράφηκαν υποχρεωτικά σε φθηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν, όπως τζάκια, σόμπες και pellet, με αποτέλεσμα το νέφος στην Αθήνα να αυξηθεί και να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε σε συστάσεις περιορισμού των τζακιών, τα οποία εκλύουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα σωματίδια για την υγεία του ανθρώπου.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Ημερησία είναι αποκαλυπτικά. Μόνο οι δύο στους δέκα καταναλωτές κατάφεραν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Η παραγγελία τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούσε τα 300 λίτρα.
Η φετινή περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις πετρελαίου εμφανίζονται μειωμένες έως 75% σε σχέση με πέρυσι.
Η απότομη κάμψη των πωλήσεων συμπαρέσυρε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τα έσοδα του κράτους εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Πέρυσι οι πρατηριούχοι είχαν διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.
Φέτος οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης «αγγίζουν» τα 250 εκατομμύρια λίτρα μέχρι σήμερα.
Τα έσοδα του κράτους έκαναν βουτιά έως 75% τους τελευταίους δυόμισι μήνες.
Οι χαμηλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έφεραν έσοδα μόλις 100 εκατ. ευρώ τα οποία επιτεύχθηκαν λόγω της υψηλής φορολογίας. Το 2011 τα έσοδα είχαν ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος από την υπέρμετρη φορολόγησή του είναι οι πρατηριούχοι, οι οποίοι να σημειωθεί είχαν στηρίξει την ύπαρξή τους στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
«Λουκέτα»
Ο φετινός χειμώνας θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο, αφού η διανομή πετρελαίου τούς κάλυπτε σημαντικό μέρος των εξόδων της επιχείρησης.
Ο φετινός χειμώνας θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο, αφού η διανομή πετρελαίου τούς κάλυπτε σημαντικό μέρος των εξόδων της επιχείρησης.
Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις έβαλε σε εφαρμογή το επίδομα θέρμανσης, το οποίο όμως δεν ήταν δυνατό να αντισταθμίσει τις απώλειες καθώς χρηματοδοτεί μόλις με 0,28 ευρώ το λίτρο, όταν η συνολική του αξία ανέρχεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο.
Το πανάκριβο καύσιμο ως πηγή θέρμανσης έβαλε στο... ψυγείο τους πολίτες της χώρας.
Στελέχη της αγοράς πετρελαίου υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο, το οποίο επέφερε μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
Οι πολίτες έγιναν «όμηροι» του χειμώνα, τα έσοδα του κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τα πρατήρια καυσίμων κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.
Κώστας Τσαχάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου