Σελίδες

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Πρόστιμο - φωτιά για όσους δεν συγκεντρώσουν αποδείξεις δαπανών


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Πρόστιμο - φωτιά για όσους δεν συγκεντρώσουν αποδείξεις δαπανών

Πρόστιμο - φωτιά για όσους δεν συγκεντρώσουν αποδείξεις δαπανών
Πρόστιμο – φωτιά που θα πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι δε συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που απαιτούνται ώστε να επωφεληθούν από το ειδικό αφορολόγητο ποσό που ξεκινά από 2.100 ευρώ και κλιμακώνεται, ανάλογα με το εισόδημα. Σύμφωνα με τον υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, που μίλησε στο Mega, η τροπολογία που αλλάζει το σύστημα με τις αποδείξεις θα έρθει τις επόμενες ημέρες με τροπολογία στη Βουλή. Το βασικό θα είναι ότι το πρόστιμο που θα κληθούν τα πληρώσουν όσοι συγκεντρώσουν αποδείξεις λιγότερες του 25%, πρόστιμο που ενδεχομένως να ξεπερνά ακόμη και το φόρο. Για παράδειγμα. Αποδείξεις καλούνται να προσκομίσουν και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα.Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ακόμη και τα εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ -τα οποία δεν έχουν αφορολόγητο και συνεπώς δεν έχουν λόγο να συγκεντρώνουν αποδείξεις- θα υποχρεωθούν να το κάνουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρύνονται με πρόστιμο.
Έτσι για κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει φόρο 14.300 ευρώ, τώρα καλείται να προσκομίσει αποιδείξεις 10.500 ευρώ. Αν δεν προσκομίσει καθόλου αποδείξεις θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 2.310 (10.500 x 22% = 2.310). Αν προσκομίσει αποδείξεις 8.500 ευρώ θα πληρώσει πρόστιμο 660 ευρώ (3.000 x 22%).
Οι ελέυθεροι επαγγελματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν αποδείξεις αφού θα φορολογηθούν με το σύστημα έσοδα και δαπάνες κι έτσι θα ευνοείται η συγκέντρωση παρστατικών αγορών (τιμολόγια).
Οι άνεργοι θα φορολογηθούν όπως οι ελέυθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή αν κάποιος άνεργος έχει τεκμαρτό εισόδημα 10.600 από ένα σπίτι 80τ.μ κι ένα αυτοκίνητο 1400cc θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.756 ευρώ και ας μην έχει εισοδήματα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών στα μέτρα για τη φοροδιαφυγή κάλεσε τον κόσμο να πληρώνει με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. "Να εξωθηθεί ο κόσμος να πληρώνει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και να μειωθεί το ποσό των μετρητών που επιτρέπεται στην πληρωμή κάθε συναλλαγής. Αυτό είναι μέσα στα σχέδια, αλλά δεν υλοποιείται σε μια μέρα. Το έχουμε βάλει μπροστά και μέσα στο 2013 θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα" δήλωσ χαρατηριστικά.
Το «κυνήγι» των αποδείξεων θα συνεχισθεί και το 2013.
Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Βουλή για να λάβουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση των 2.100 ευρώ που χορηγείται ολόκληρη για εισόδημα έως 21.000 και μειώνεται σταδιακά μέχρι να εξαλειφθεί στις 42.000 ευρώ θα πρέπει να κρατήσουν αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος τους.
Για το σκοπό αυτό θα κατατεθεί σχετική τροπολογία. Επίσης με άλλη προσθήκη θα ξεκαθαρίζεται πως από το επόμενο έτος θα εκπίπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στη νέα κλίμακα και όπως είπε για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου είναι 22%, για το επιπλέον εισόδημα έως 17.000 ευρώ είναι 32% και για το υπερβάλλον είναι 42%.
«Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα αυτή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Για παράδειγμα, το εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Η έκπτωση αυτή φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και σταματά στις 42.000 ευρώ. Μετά δεν υπάρχει έκπτωση φόρου», πρόσθεσε.
Με το μοντέλο αυτό πρακτικά επεκτείνεται το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ.
Επίσης ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων κατά περίπου 17%, μέσα στην ερχόμενη τριετία, συνεπάγεται αυξημένο φορολογικό βάρος που θα φέρουν οι εταιρείες που θα πληρώσουν 39% περισσότερους φόρους, καθώς και οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων το φορολογικό βάρος θα αυξηθεί 28%, ενώ σε αντίθεση οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν μόνο κατά 8%.
«Η αύξηση των φόρων στις εταιρείες μπορεί να κατηγορηθεί ως αντιαναπτυξιακή πολιτική, αλλά είναι απόρροια της διακράτησης και μη διανομής των όποιων κερδών τους. Όταν η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει και τα κέρδη να διανέμονται, τότε θα ανακαλύψουν ότι η φορολογία έχει στην πραγματικότητα μειωθεί από 40% σε 32%», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου