Σελίδες

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΓΓΠΣ - Προσωρινή Διακοπή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στις 15/02/2012 από 13:00 έως 19:00

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΓΠΣ


Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δεν θα είναι διαθέσιμο αύριο Τετάρτη 15/02/2012 και από ώρα 13:00 έως 19:00, λόγω εργασιών συντήρησης της ηλεκτρολογικής υποδομής.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η αδυναμία του ΥΠΟΙΚ φέρνει επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις

Πρόστιμα: Αναγκάζονται να προσλάβουν ελεγκτικές εταιρείες για φορολογικό πιστοποιητικό

Η αδυναμία του ΥΠΟΙΚ φέρνει επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 14/02/2012 18:06 
 
Με το «πιστόλι στον κρόταφο» είναι πλέον όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες, μετά τις «εκβιαστικές» διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αναγκάζονται να προσλάβουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, για να μπορέσουν να αποκτήσουν το φορολογικό πιστοποιητικό.
Αυτή είναι η άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι κατηγορούν ευθέως, για μια ακόμη φορά, την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπό τον κ. Ευ. Βενιζέλο να συγκροτήσει ένα μηχανισμό που θα μπορεί να διενεργεί ουσιαστικούς και αντικειμενικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις.
Αντ' αυτού, όπως υπογραμμίζουν λογιστές και φοροτεχνικοί, το οικονομικό επιτελείο «σπρώχνει» τις εταιρείες στα «δίχτυα» των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, οι οποίες, την ώρα που η αγορά έχει «στεγνώσει», ζητούν υπέρογκα ποσά για να εκδώσουν το εν λόγω πιστοποιητικό.
Πρόστιμο ακόμα κι αν είσαι τυπικός
Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο ότι ακόμη κι αν κάποια εταιρεία θεωρεί ότι έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της εφορίας, και ως εκ τούτου δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα από τυχόν φορολογικό έλεγχο, θα πρέπει, ούτως ή άλλως, να προσλάβει ιδιώτες, να τους πληρώσει, για να εκδώσουν το πιστοποιητικό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταβάλει... πρόστιμο.
Πρόστιμο το οποίο μάλιστα κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων, αφού, με το άρθρο 4 του πολυνομοσχεδίου, προβλέπονται τα εξής:
«16. Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 82 του ΚΦΕ προστίθεται εδάφιο ως εξής: ''Στις ανώνυμες εταιρείες και στις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί φορολογικό πιστοποιητικό σύμφωνα με όσα ορίζονται ανωτέρω, διενεργείται κατά προτεραιότητα φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια φορολογική αρχή και επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει κατά την ελεγχόμενη διαχειριστική περίοδο».
Δεν υπάρχουν όρια στις αμοιβές
Λογιστές - φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος των μεγάλων επιχειρήσεων θα έπρεπε να παραμείνει στην αρμοδιότητα του κράτους, ακόμη και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφού, με τον τρόπο που και πάλι έχει θεσπιστεί η νέα διαδικασία, αφήνει «παράθυρα» ανοιχτά για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ενώ οι επιχειρηματίες είναι απροστάτευτοι μπροστά στις «ορέξεις» των ελεγκτικών εταιρειών.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν όρια στις αμοιβές, αφού καθορίζονται ελεύθερα από τη διαπραγμάτευση μεταξύ των ελεγκτών και της εταιρείας, η οποία όμως είναι αναγκασμένη να πληρώσει ή να πληρώσει ούτως ή άλλως. Είτε τους ιδιώτες ελεγκτές για να εκδώσουν το φορολογικό πιστοποιητικό είτε το πρόστιμο που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών, εάν δεν έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό.
Για το λόγο αυτό, οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ελεγκτικών υπηρεσιών και μάλιστα να ενισχυθεί εν όψει της κατάρτισης του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης
Στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης δίνει το κύριο βάρος για την επίτευξη των στόχων η τρόικα. Δεδομένης της χαμηλής είσπραξης φόρων, τονίζεται στο μνημόνιο, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η στρατηγική προσαρμογής βασίζεται στην εισαγωγή εκτενών μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα διευκολύνουν μια πιο δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα στους φορολογούμενους.
Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, τα οφέλη απ' αυτές τις μεταρρυθμίσεις έχουν εκτιμηθεί με συντηρητικό τρόπο και «θεωρούμε ότι θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της περιόδου και θα περιοριστούν στο 1,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2011-2015 και αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο από το 2013».
Οι παράγοντες της αγοράς κατηγορούν ευθέως, για μια ακόμη φορά, την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπό τον κ. Ευ. Βενιζέλο να συγκροτήσει ένα μηχανισμό που θα μπορεί να διενεργεί ουσιαστικούς και αντικειμενικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις.
- Βασίλης Κορκίδης - πρόεδρος ΕΣΕΕ «Το πιστοποιητικό που θα επανέλθει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νέο φορολογικό, αν λειτουργούσε ως στοιχείο απαλλαγής, μετά από πραγματική περαίωση, θα είχε, ίσως, κάποια βάση. Εφόσον, μάλιστα, τα ποσά θα ήταν λογικά και όχι δυσβάσταχτα για τους επιχειρηματίες που ασφυκτιούν σήμερα από τη λαίλαπα των φορολογικών μέτρων και την ύφεση».
- Κωνσταντίνος Μίχαλος - πρόεδρος ΕΒΕΑ: «Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και παραδέχεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν. Τους φορολογικούς ελέγχους έχει υποχρέωση να τους διενεργεί η πολιτεία και προς την κατεύθυνση αυτή επιτέλους πρέπει να στρέψει την προσοχή της, στην εξυγίανση και αναβάθμιση των φοροελεγκτικών μηχανισμών».
- Γιώργος Κορομηλάς - αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών: «Ο φορολογικός έλεγχος πρέπει να διατηρηθεί μόνο στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όχι να εκχωρείται σε οποιεσδήποτε ιδιωτικές επιχειρήσεις».
- Απόστολος Αλωνιάτης - οικονομολόγος - φοροτεχνικός: «Η υποχρέωση του ελέγχου των επιχειρήσεων ανήκει στο κράτος και δεν μπορεί να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες καθ' ολοκληρίαν. Από τη στιγμή που δεν έχει σπάσει το ολιγοπώλιο των ελεγκτικών εταιρειών, καταντάει εκβιαστική η ιστορία του πιστοποιητικού, η οποία μάλιστα επιτείνεται από τα πρόστιμα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ
 

Ποιοί είναι υποχρεωμένοι να πάρουν φοροκάρτα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ








Ποιοί είναι υποχρεωμένοι να πάρουν φοροκάρτα

14/2/2012

Toυς όρους διάθεσης και χρήσης της φοροκάρτας, η οποία έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από τις 3 Οκτωβρίου, καθορίζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.



Στην απόφαση καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση της φοροκάρτας και διευκρινίζεται ότι για συναλλαγές οι οποίες έχουν καταγραφεί στις κάρτες από 3 Οκτωβρίου 2011 και μετά, δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τα πρωτότυπα των αποδείξεων στην Εφορία.



Η χρήση της κάρτας παραμένει προαιρετική, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 50.091 τέτοιες κάρτες απο καταναλωτές, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.



Στην απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπεται οτι:



- Ο χρήστης της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της, μέσω διαδικτύου (internet) και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Για λόγους ορθής χρήσης, είναι δυνατό να δηλωθούν έως τρεις κάρτες για έναν ΑΦΜ εντός ενός μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους, σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσής τους σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.



- Κατά τη συναλλαγή με επιτηδευματία, που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), o φορολογούμενος πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης, που παρέχει το συγκεκριμένο POS. Στη συνέχεια οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.



- Με βάση την αποστολή των στοιχείων της συναλλαγής, καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα βασικά στοιχεία της απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου.



Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.



- Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει. Οι τράπεζες διάθεσης δεν υποχρεούνται στην παροχή έγγραφων ή προφορικών οδηγιών για τη δήλωση και τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων, υπηρεσία την οποία μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά. Κύριος της Κάρτας Αποδείξεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.



Υπενθυμίζεται ότι η Εφορία απαιτεί την υποβολή αποδείξεων δαπανών ύψους 25% του εισοδήματος, με μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ ανά φορολογούμενο. Αν υποβληθούν περισσότερες αποδείξεις δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου, αν λείπουν, όμως, αποδείξεις επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος 10%.





«Κυνήγι» για έσοδα 2 δισ. ευρώ: Στόχος μεγαλο-οφειλέτες με ακίνητη περιουσία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ








«Κυνήγι» για έσοδα 2 δισ. ευρώ: Στόχος μεγαλο-οφειλέτες με ακίνητη περιουσία

Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες νέα ρύθμιση ληξιπρόθε-σμων οφειλών. Θα δίνει τη δυνα-τότητα εξόφλησης των οφειλών σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.

14/2/2012

Της Μαρίας Βουργάνα



Με τη συνδρομή εισπρακτικών εταιρειών, δικηγόρων και ελεγκτικών εταιρειών το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εξαπολύσει φοροκυνηγητό για τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου που εξαιρέθηκαν από τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.



Με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισπράξει φέτος 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου και να βάλει στα ταμεία του Δημοσίου το 20% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.



Για να πετύχει το στόχο στρέφεται τώρα κατά των οφειλετών που χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο και ταυτόχρονα διαθέτουν ακίνητη περιουσία.



Μετά τις αλλαγές που έγιναν, εκτός ρύθμισης μένουν 4.151 φυσικά πρόσωπα και 6.000 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στις μαύρες λίστες του υπουργείου Οικονομικών καθώς έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των χρεών μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι και 75.000 ευρώ.



Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.500.000 φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) χρωστούν στην εφορία ή τα τελωνεία μέχρι 10.000 ευρώ. Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία υπό την πίεση της τρόικας, θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.



Εξήντα δόσεις

Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει περισσότερες δόσεις που μπορεί να φθάσουν έως και 60 μόνο στην περίπτωση όπου μπορεί να αποδείξει αδυναμία εξόφλησης. Οι οφειλέτες που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:



1. Ρυθμίζονται οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.



2. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.



3. Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων.



4. Αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων.



5. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ανέρχεται σε 100 ευρώ.



6. Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου στη ΔΟΥ ή το Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.



7. Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.



8. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, χρέη που τελούν σε αναστολή είσπραξης, χρέη που εξυπηρετούνται κανονικά στο πλαίσιο άλλης ρύθμισης ή στο πλαίσιο διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.



9. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι της, χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβάλλεται από το ποινικό δικαστήριο ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται, χωρίς όμως να αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.



10. Χάνουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης όσοι δεν καταβάλλουν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή δεν καταβάλλουν την προετελευταία και την τελευταία δόση.



Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν την τελευταία ευκαιρία να εξοφλήσουν τα χρέη τους αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε μέσω της νέας δανειακής σύμβασης να βάλει οριστικό τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις και τις αμνηστίες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.



Στόχος

Φέτος βάσει του νέου Μνημονίου το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου και να βάλει στα ταμεία του Δημοσίου το 20% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.



Ρύθμιση

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι και 75.000 ευρώ



Εκτός ρύθμισης μένουν 4.151 φυσικά πρόσωπα και 6.000 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στις μαύρες λίστες του υπουργείου Οικονομικών καθώς έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.





Ρύθμιση οργανωτικών και τεχνικών θεμάτων εναλλακτικού τρόπου καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών και λοιπών λεπτομερειών για την εφαρμογή του αρ. 29 του Ν. 3943/2011

ΠΟΛ.1030/1.2.2012


Ρύθμιση οργανωτικών και τεχνικών θεμάτων εναλλακτικού τρόπου καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών και λοιπών λεπτομερειών για την εφαρμογή του αρ. 29 του Ν. 3943/2011



Αριθμ. ΠΟΛ 1030



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



Έχοντας υπόψη:



α) Τις διατάξεις του π.δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213 Α΄) «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και. Ναυτιλίας.



β) Τις διατάξεις του π.δ. 187/2009 (ΦΕΚ 214 Α΄) «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών».



γ) Τις διατάξεις του π.δ. 189/2009 (ΦΕΚ 221 Α΄) «Καθορισμός και Ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων».



δ) Τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου άρ. 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994) όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄), της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄), των παραγράφων 2 και 3α του άρθρου 27 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄) και του άρθρου 38 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄).



ε) Την αριθμ. Υ. 25/06.12.2011 (ΦΕΚ 2792 Β΄/8.12.2011) απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου».



στ) Ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,



αποφασίζουμε:



Την καθιέρωση εναλλακτικού τρόπου καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή του Ν. 3943/2011.



Άρθρο 1

Ορισμοί



Κάρτα Αποδείξεων: μαγνητική κάρτα που χορηγείται στους φορολογούμενους πολίτες φυσικά πρόσωπα με στόχο τη χρησιμοποίηση της για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών (αποδείξεις δαπανών).



Συναλλαγή: Κάθε καταγραφή αξίας λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων.



Τράπεζες Διάθεσης: Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εντάσσονται στο σύστημα παραγγελίας και διάθεσης Καρτών Αποδείξεων.



Φορείς Εκκαθάρισης: Οι φορείς (όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών κ.α.) που συλλέγουν Συναλλαγές με τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων.



Τερματικό Σημείο Συναλλαγής / Point of Sales (POS): Ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται από επιτηδευματίες για την είσπραξη μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.



Άρθρο 2

Περιγραφή της λειτουργίας της κάρτας αποδείξεων



2.1 Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων κατά την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών σύμφωνα με το άρ. 9 παρ. 1 Ν. 2238/1994, όπως ισχύει, καθορίζεται εναλλακτικός τρόπος καταγραφής στοιχείων μέσω της Κάρτας Αποδείξεων.



2.2 Η Κάρτα Αποδείξεων αποτελεί προαιρετικό τρόπο καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που έχουν εκδοθεί για φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο.



2.3 Ο χρήστης της Κάρτας Αποδείξεων υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της μέσω διαδικτύου (internet) και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS). Για λόγους ορθής χρήσης, είναι δυνατό να δηλωθούν έως τρεις (3) κάρτες για έναν ΑFΜ εντός ενός ημερολογιακού μήνα, είτε λόγω αντικατάστασης τους σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας, είτε λόγω διάθεσης τους σε προστατευόμενα μέλη του άρθρου 7 ΚΦΕ της οικογένειάς του.



2.4 Κατά τη συναλλαγή με επιτηδευματία που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), o φορολογούμενος πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί την Κάρτα Αποδείξεων για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης. Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης, που παρέχει το συγκεκριμένο POS. Στη συνέχεια οι συναλλαγές αυτές αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.



2.5 Βάσει της ανωτέρω αποστολής καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα βασικά στοιχεία μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου.

Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου.



2.6 Τα αναλυτικά καταγεγραμμένα στοιχεία διαγράφονται εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση της τελευταίας κεντρικής εκκαθάρισης του αντίστοιχου οικονομικού έτους.



2.7 Δεν υπάρχει υποχρέωση προσκόμισης στη ΔΟΥ των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών (αποδείξεις δαπανών) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994) όπως ισχύει, εφόσον ο φορολογούμενος για τις συναλλαγές του αυτές έχει χρησιμοποιήσει από 3/10/11 και εφεξής την κάρτα αποδείξεων.



Άρθρο 3

Υποχρεώσεις τρίτων φορέων συνεργασίας



3.1 Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα των Τραπεζών Διάθεσης, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει. Οι Τράπεζες Διάθεσης δεν υποχρεούνται στην παροχή έγγραφων ή προφορικών οδηγιών για τη δήλωση και τη χρήση της Κάρτας Αποδείξεων, υπηρεσία την οποία μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά. Κύριος της Κάρτας Αποδείξεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.



3.2 Οι Φορείς Εκκαθάρισης υποχρεούνται να ενημερώσουν τους επιτηδευματίες με τους οποίους συνεργάζονται για τη δυνατότητα των τερματικών τους Point Of Sales (POS) να χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων που εκδίδουν, όποτε τους εγχειρίζεται Κάρτα Αποδείξεων.



3.3 Οι Συναλλαγές συλλέγονται από το κέντρο επεξεργασίας του Φορέα Εκκαθάρισης και διαχωρίζονται από τις λοιπές συναλλαγές που διεξάγονται με κάρτες πληρωμών. Η απαιτούμενη για την Κάρτα Αποδείξεων τροποποίηση του υλικολογισμικού των τερματικών Point Of Sales (POS) είναι υποχρέωση των Φορέων Εκκαθάρισης που παρέχουν τα αντίστοιχα τερματικά.



3.4 Οι Φορείς Εκκαθάρισης αποστέλλουν καθημερινά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών το αρχείο των καταγεγραμμένων συναλλαγών, όπου αναφέρονται: α) ο κωδικός της Κάρτας Αποδείξεων, β) ο ΑΦΜ του επιτηδευματία, γ) η ημερομηνία και δ) το ποσό της συναλλαγής.



3.5 Οι Φορείς Εκκαθάρισης απαγορεύεται να επεξεργάζονται τα δεδομένα που συλλέγουν από τις Κάρτες Αποδείξεων, με εξαίρεση την επεξεργασία που περιγράφεται στην παρούσα, και υποχρεούνται να μη διατηρούν αντίγραφα των αρχείων που αποστέλλουν μετά την οριστική παραλαβή τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.



3.6 Οι Τράπεζες Διάθεσης υποχρεούνται να λειτουργούν ως Φορείς Εκκαθάρισης. Τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λειτουργούν ως Φορείς Εκκαθάρισης προαιρετικά.



Άρθρο 4

Έναρξη εφαρμογής



Ημερομηνία έναρξης σε παραγωγική λειτουργία του συστήματος της Κάρτας Αποδείξεων ορίζεται η 3η Οκτωβρίου 2011.



Άρθρο 5

Παραρτήματα



Η παρούσα συνοδεύεται από τρία (3) Παραρτήματα (Α, Β και Γ). Στο Παράρτημα Α καθορίζονται οι προδιαγραφές της Κάρτας Αποδείξεων. Στο Παράρτημα Β καθορίζονται οι προδιαγραφές λειτουργίας των τερματικών Point Of Sales (POS). Στο Παράρτημα Γ καθορίζονται οι προδιαγραφές αποστολής των αρχείων συναλλαγών.





Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2012



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης απόδοσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που προκύπτει από τη διαφορά των δυο συντελεστών Ε.Φ.Κ., πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, του Φ.Π.Α. και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σ’ αυτήν

ΠΟΛ.1021/20.1.2012
Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης απόδοσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που προκύπτει από τη διαφορά των δυο συντελεστών Ε.Φ.Κ., πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, του Φ.Π.Α. και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σ’ αυτήν
Αριθμ. ΠΟΛ 1021

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 22 του Ν. 2020/1992 (ΦΕΚ Α΄ 34), με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να παρατείνει με απόφαση τις προθεσμίες που ορίζονται από τις κείμενες φορολογικές διατάξεις για υποβολή φορολογικών δηλώσεων, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

2. Τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α΄/1.7.2011.) με τίτλο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015» και ειδικότερα το άρθρο 36, με το οποίο τροποποιείται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 73 του Ν. 2960/2001 (ΦΕΚ Α΄ 265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας».

3. Την εξουσιοδοτική διάταξη του τελευταίου εδαφίου, της παραγράφου 2, του άρθρου 36, του Ν. 3986/2011.

4. Την υπ’ αριθμ. ΔΕΦΚ Α 5042638ΕΞ 13.10.2011 απόφαση Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 2283) περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων για την παραλαβή πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) από τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 2 παρ. 4 και του άρθρου 101 παρ. 1 του Ν. 2238/1994 για σκοπούς θέρμανσης καθώς και του τρόπου ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης αυτού.

5. Τις διατάξεις των περιπτώσεων γ΄ (υποπεριπτώσεις γδ, γε, γζ και γη) και ζ΄ του άρθρου 38 του Π.Δ. 186/1992 (ΦΕΚ Α΄ 84), όπως ισχύουν.

6. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα».

7. Το Π.Δ. 185/2009 (ΦΕΚ Α΄ 213) περί ανασύστασης του Υπουργείου Οικονομικών και το Π.Δ. 189/2009 (ΦΕΚ Α΄ 221) «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων».

8. Την υπ’ αριθμ. Υ25/6.12.2011 (ΦΕΚ Β΄ 2792) περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου.

9. Την ανάγκη διευκόλυνσης των υπόχρεων νομικών προσώπων που χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης, να καταβάλουν τη διαφορά των δύο συντελεστών Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, του Φ.Π.Α. και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σ’ αυτήν.

10. Ότι με τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Παρατείνουμε μέχρι 21.2.2012 την προθεσμία υποβολής δήλωσης και καταβολής της διαφοράς των δύο συντελεστών Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, του Φ.Π.Α. και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν σ’ αυτήν από τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 2 παρ. 4 και του αρ. 101 παρ. 1 του Ν. 2238/1994, που κανονικά έληγε στις 20 Ιανουαρίου 2012.


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2012

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Παρακαλώ περιμένετε.....

Κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλαγές στο ΦΠΑ στα ακίνητα και σε όλη την φορολογία.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλαγές στο ΦΠΑ στα ακίνητα και σε όλη την φορολογία.
 
Σχεδιάζεται να ενσωματωθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ) στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων
Νέα φορολογική καταιγίδα στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, με κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, προμηνύεται μέσω του νέου Μνημονίου.

Στο κείμενο στο οποίο κλήθηκαν να συμφωνήσουν τα κόμματα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να στηριχθεί στη «σκληρή» συνταγή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι φορολογικές αλλαγές για τις οποίες δεσμεύονται η σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου και οι πολιτικοί αρχηγοί θα βασιστούν σε πέντε άξονες:

1. Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων. Το νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές θα φέρει νέες σημαντικές φορο-επιβαρύνσεις και θα πλήξει τα νοικοκυριά, αφού σχεδιάζεται:

Περικοπή ή και πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές και χορηγίες χρηματικών ποσών.

«Ψαλίδισμα» των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.

Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

2. Απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής των φορολογικών συντελεστών επί της ιδιοκτησίας. Η απλοποίηση του ΦΠΑ παραπέμπει στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει εισηγηθεί την κατάργηση του χαμηλού και του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%. Η υιοθέτηση του μέτρου αυτού σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, ο συνδυασμός της κατάργησης των μειωμένων αυτών συντελεστών και της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Ακίνητη περιουσία
Η απλοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία σημαίνει ότι προωθείται η ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή ακινήτων. Σχεδιάζεται να ενσωματωθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ, στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Η αλλαγή αυτή, πάντως, θα ισχύσει πιθανότατα από το 2013, καθώς μέχρι το τέλος του 2012 θα εξακολουθούν να ισχύουν ταυτόχρονα και ο ΦΑΠ και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων.

3. Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ στο πόρισμά τους για το φορολογικό σύστημα έχουν εισηγηθεί:

Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο έχει πέσει ήδη στις 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του με μείωση φόρου, που, όμως, δεν θα μπορεί να υπολογιστεί ως επιστροφή φόρου.

Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων.

Περιορισμό στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών.

Απλούστευση του προσδιορισμού των φορολογητέων κερδών των τραπεζών.

Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των ομολόγων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

4. Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.).

5. Ακύρωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.

Αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό

Αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 φορο-ελεγκτών για τη δημιουργία νέου σώματος 2.000 ελεγκτών.
Αντικατάσταση των διευθυντών που έχουν μικρότερη απόδοση από αυτή των στόχων τους.
Σύσταση υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων.
Κλείσιμο διακοσίων εφοριών έως το Δεκέμβριο.
Πληρωμή φόρων υποχρεωτικά στις τράπεζες.
Διορισμός επικεφαλής για τα έσοδα.
Πλήρης ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και εισφορές.

Πηγή Ημερησία

Νέο μνημόνιο - Νέοι αυστηρότεροι έλεγχοι - άμεση κατάργηση 200 εφοριών - κατάργηση πληρωμής με μετρητά στις ΔΟΥ και πολλές ακόμα ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Το σχετικό απόσπασμα από το μνημόνιο.

2.4 Μεταρρυθμίσεις στην διαχείριση εσόδων

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής, η Κυβέρνηση θα εντείνει του ελέγχους επί των μεγάλης οικονομικής επιφάνειας φορολογουμένων, των φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης θα επισπεύσει την επίλυση θεμάτων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα ενσωματώσει επιτυχέστερα εργαλεία/μεθόδους κατά του ξεπλύματος χρημάτων εντός της στρατηγικής. Η πρόοδος θα παρακολουθείται από ποσοτικούς δείκτες σύμφωνα με στόχους τιθέμενους βάσει του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής (βασικοί δείκτες απόδοσης). Αυτοί οι δείκτες αφορούν την ολοκλήρωση πλήρους κλίμακας και προσωρινών ελέγχων φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ελέγχων βάσει κινδύνου επί ελευθέρων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και ατόμων που δεν
υποβάλλουν καθόλου δήλωση. Επίσης, περιλαμβάνουν την είσπραξη καταλογισθένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους επί φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, των υφισταμένων συσσωρεύσεων φορολογικών οφειλών και επίσης αφορούν την αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων υποχρέων ΦΠΑ που υποβάλουν επιστροφές.

Η επίτευξη της ολοκλήρωσης 75 γενικών ελέγχων και 225 ελέγχων ΦΠΑ φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ως στόχων που τέθηκαν στο Μνημόνιο της 31ης Οκτωβρίου 2011 για το τέλος Δεκεμβρίου 2011, αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση.

Με σκοπό την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τη διαχείριση των εσόδων η Κυβέρνηση προβαίνει στα ακόλουθα:
• αυξάνει το προσωπικό της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές για να επιταχύνει την εκτέλεση των ελέγχων που τελούν εν προόδων [τέλος Μαρτίου 2012]
• επιταχύνει τη διαδικασία πρόσληψης έτσι ώστε να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα επαναξιολόγησης και πρόσληψης ελεγκτών (1.000 άτομα προσωπικού) [τέλος Απριλίου
2012] με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012 μέσα στα πλαίσια των συνολικών ορίων προσλήψεων του δημοσίου
• απομακρύνει τα εμπόδια για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση [Ιούνιος 2012], συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου υπηρεσιακής απόδοσης και της αντικαταστάσεως διευθυντών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης
• συνεχίζει την συγκέντρωση και την συγχώνευση εφοριών. 200 τοπικές εφορίες οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αναποτελεσματικές θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012
• συγκεντροποιεί την διαχείριση των φορολογικών αρχείων που σχετίζονται με τους φορολογουμένους στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών [Πρώτο Τρίμηνο του 2012]
• αναθεωρεί τις διαδικασίες διαγραφής φορολογικών χρεών, έτσι ώστε οι διοικητικές προσπάθειες να επικεντρωθούν επί ουσιαστικά συλλογικών οφειλών, μέχρι το τέλος του 2012
• διακόπτει τις πληρωμές τοις μετρητοίς και με επιταγές σε εφορίες οι οποίες θα αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα, έτσι ώστε ο χρόνος του προσωπικού
αποδεσμεύεται και έτσι ώστε το προσωπικό να επικεντρωθεί σε εργασία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας (έλεγχοι, επιβολή εισπράξεων και συμβουλές προς
φορολογουμένους) [ Δεύτερο Τρίμηνο του 2012]
• αρχίζει να δημοσιεύει στο διαδίκτυο βασικούς δείκτες απόδοσης για τις εφορίες [ Δεύτερο Τρίμηνο του 2012]
• εγκαθιστά νέο σύστημα Πληροφορικής το οποίο διασυνδέει όλες τις εφορίες. Η δημιουργία ενός νέου συστήματος Πληροφορικής εμπεριέχει τα ακόλουθα κύρια βήματα
αναφορικά με τις νέες εφαρμογές κέντρου δεδομένων, web-facing και υποστηρικτικές (backoffice):
• ο μηχανοτεχνικός εξοπλισμός [hardware] του νέου κέντρου δεδομένων θα είναι εγκατεστημένος και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012
• 20 επιπλέον νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Αυτές αφορούν κυρίως φόρους οι οποίοι παρακρατούνται στην πηγή
• σχεδιασμός και εφαρμογή βάσεως δεδομένων και εφαρμογών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012
• 8 υπολειπόμενες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012. Εδώ περιλαμβάνονται έντυπα τα οποία υποβάλλονται αργοπορημένα με
πρόστιμο, φόροι ακίνητης περιουσίας και διαχείριση ΦΠΑ

• έλεγχοι συστήματος και χρηστών, επιμόρφωση χρηστών και μεταφορά όλων των εφοριών στην συγκεντροποιημένη βάση δεδομένων: μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012
• λειτουργική χρήση της νέας υποδομής Πληροφορικής από όλες τις εφορίες: 1 Ιανουαρίου 2013

Για την ενίσχυση του πλαισίου κατά της φοροδιαφυγής για την φορολογική διοίκηση, η Κυβέρνηση θα προβεί στα ακόλουθα:
• θα αναμορφώσει την μονάδα οικονομικών επιθεωρήσεων η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων και σε θέματα διαχείρισης εσόδων [Ιούνιος 2012]
• θα ενεργοποιήσει την διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων [Ιούνιος 2012]
• θα ζητήσει από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου
των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης να ελέγξει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών [Ιούνιος 2012]
• θα θεσπίσει διαδικασίες για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσεως [Ιούνιος 2012]
• θα βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς [Ιούνιος 2012]
• θα εκπονήσει ένα πλήρως ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς [Σεπτέμβριος του 2012]
 

Νέο μνημόνιο -Τροποποίηση στις πρόσφατες διατάξεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανάρτηση στο διαδύκτιο της προόδου των εισπράξεων αυτών

Νέο μνημόνιο -Τροποποίηση στις πρόσφατες διατάξεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανάρτηση στο διαδύκτιο της προόδου των εισπράξεων αυτών
 
Σχετικό απόσπασμα από το νέο μνημόνιο.

2.4 Μεταρρυθμίσεις στην διαχείριση εσόδων
Τα Άρθρα 3 και 21 του Νόμου 4038/2012 τροποποιούνται πρίν την εκταμίευση. Η αναστολή της ποινικής διώξεως και η δέσμευση κεφαλαίων/περιουσιακών στοιχείων απαλείφονται. Οι όροι παρατάσεως των χρονοδιαγραμμάτων καταβολής δόσεων για εκπρόθεσμους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αναθεωρούνται έτσι ώστε τα χρονοδιαγράμματα καταβολής δόσεων να ισχύουν μόνον ως προς τα υφιστάμενα εκπρόθεσμα ποσά κάτω των 10.000 Ευρώ για φυσικά πρόσωπα και κάτω των 75.000 Ευρώ για εταιρίες. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για παράταση στο χρονοδιάγραμμα καταβολής δόσεων θα πρέπει να εμφανίσουν όλες τις οικονομικές τους καταστάσεις στις φορολογικές αρχές.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια των ετών τα οποία καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικού διακανονισμού, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μη θεσπίσει νέες φορολογικές αμνηστίες ούτε να παρατείνει τις υφιστάμενες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Η Κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις "επιστροφές φόρων σε ληξιπρόθεμες οφειλές", θα θέσει αρχές για την διεκπεραίωσή τους [Πρώτο Τρίμηνο του 2012] και θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο [ Δεύτερο Τρίμηνο του 2012] μηνιαία στοιχεία για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών μετά το τέλος εκάστου μήνα.
 

Νέο μνημόνιο - Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση

Νέο μνημόνιο - Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση
 
Απόσπασμα από το Μνημόνιο

2.3 Φορολογική πολιτική
Η Κυβέρνηση θα προετοιμάσει μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διευρύνσεως των βάσεων, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μία βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων. Αυτή η μεταρρύθμιση σχετίζεται με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος εταιριών και τον ΦΠΑ, τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας καθώς και τις κοινωνικές εισφορές και θα διατηρήσει τη σχετική φορολογική επιβάρυνση από εμμέσους φόρους.

Η μεταρρύθμιση θα θεσπισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, η Κυβέρνηση θα αναγγείλει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των ενδιαμέσων σταδίων μέχρις ότου κατατεθεί η μεταρρύθμιση. Αυτά τα ενδιάμεσα στάδια θα περιλαμβάνουν δημόσια
διαβούλευση και τον δέοντα έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Προσωπικό του -ιεθνούς Νομισματικού Ταμείου (-ΝΤ).

Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.
 

Νέο μνημόνιο - Κατάργηση και της απαίτησης δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων σε εφημερίδες για τις εταιρίες που διαθέτουν δικό τους Ιστοχώρο.

Νέο μνημόνιο - Κατάργηση και της απαίτησης δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων σε εφημερίδες για τις εταιρίες που διαθέτουν δικό τους Ιστοχώρο.


Το Σχετικό απόσπασμα από το μνημόνιο

Επιχειρηματικό περιβάλλον
Πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Η Κυβέρνηση υιοθετεί πακέτο μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για:
• Να αναθεωρήσει και να κωδικοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο για τις εξαγωγές (δηλ του Ν.936/79 και του Ν- 3999/59), να καταργήσει την υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο εξαγωγέων του Εμπορικού Επιμελητηρίου και να καθορίσει το πλαίσιο για την εισαγωγήενός ενιαίου ηλεκτρονικού παραθύρου εξαγωγών. [1ο τρίμηνο 2012]

• Να τροποποιήσει τα άρθρα 26.2, 43B, 49.1, 49.5, 69.3 και 70.1 του Ν. 2190/1920, τα αντίστοιχα άρθρα του Ν. 3190/1955 και κάθε άλλη νομική διάταξη προκειμένου να άρει την απαίτηση δημοσίευσης εταιρικών στοιχείων σε εφημερίδες κάθε είδους στηνπερίπτωση εταιριών με δικτυακό τόπο. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της δημοσίευσης εταιρικών στοιχείων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης/ ΓΕΜΗ. [1ο τρίμηνο 2012]

• Να καταργήσει το άρθρο 24 του Ν.2941/2001, το οποίο απαγορεύει την πώλησηεμπορευμάτων σε τιμές χαμηλότερες του κόστους αγοράς. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του Ν.3959/ 2001 περί καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης με τη μορφή της επιθετικής πολιτικής τιμών και του Ν.149/14 περί αθέμιτου ανταγωνισμού. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να άρει τα εμπόδια προκειμένου οι έμποροι λιανικής να πωλούν συγκεκριμένεςκατηγορίες προϊόντων όπως βρεφικές τροφές, όπως προβλέπει ο Ν.3526/2007και η νομοθεσία εφαρμογής του. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να καταργήσει τα άρθρα 9 και 12 της ΥΑ A2-3391 σχετικά με την υποβολήτιμοκαταλόγων χονδρικής, στοιχείων κόστους και συμβάσεων στο ΥπουργείοΑνάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να τροποποιήσει το άρθρο 22 του Ν.3054/2002 που ρυθμίζει την αγορά πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις, καθώς και την υπουργική απόφαση εφαρμογής της, προκειμένου να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληληεφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκπεριτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομαρχία, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να τροποποιήσει το άρθρο 11 παρ.1 του Ν. 3897/2010 προκειμένου α) να μειωθεί ηελάχιστη απόσταση που προβλέπει το εν λόγω άρθρο μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, β) να καταργηθεί η
απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμωνεντός έκτασης υπεραγοράς, όπως προβλέπει το άρθρο 11 παρ.1, του Ν. 3897/2010 και γ) να τροποποιηθεί το άρθρο 11, παρ.6 του ίδιου νόμου προκειμένου να επιτραπεί σε
πολίτες του ΕΟΧ να να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. [2ο τρίμηνο2012]
• Να καταργήσει το άρθρο 12, παρ.2, του Ν. 3853/2010, το οποίο προβλέπει ότι τα προσύμφωνα σύστασης εταιριών θα πρέπει να προτείνονται αρχικά από τουςσυμβολαιογραφικούς και δικηγορικούς συλλόγους προτού το Υπουργείο Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μπορέσει να εκδώσει τη σχετική κοινή υπουργικήαπόφαση που προβλέπεται σε αυτό. [1ο τρίμηνο 2012]
• Να παύσει τη διάθεση της εισφοράς 0,15% (που προβλέπεται στην ΚΥΑ 25323/1960και το άρθρο 64 του Ν.1249/1982), η οποία επιβάλλεται επί της αξίας CIF (κόστος,ασφάλιση και ναύλος) των αγαθών που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ υπέρ του
Λογαριασμού Αρωγής Εξωτερικού Εμπορίου (Assistance Account of Foreign Trade). ΗΚυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο
τρίμηνο 2012]
• Να παύσει τη διάθεση της εισφοράς 0,5% που προβλέπει ο Α.Ν. 788/48 και οΝ.3883/1958 επί της αξίας όλων των εισαγομένων εμπορευμάτων υπέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, της Ακαδημίας
Αθηνών, και για την προώθηση των εξαγωγών. Η Κυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσάστον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο τρίμηνο 2012]
• Να παύσει τη διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται μέσω τουλογαριασμού της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού υπέρ της εκτέλεσης εργασιών που προβλέπει το Αριθ. T. 4363/1236. Η Κυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο τρίμηνο 2012]
• Να παύσει τη διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων υπέρ του Ταμείου Αμοιβαίας Κατανομής Χειριστών Αντλιών Πετρελαίου Υγρών Καυσίμων (Mutual Distribution Fund of the Oil-Pump Operators of Liquid Fuel). Η Κυβέρνηση
διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο τρίμηνο 2012]Εφαρμογή του Ν. 3982/2011 περί απλοποίησης της αδειοδότησης τεχνικώνεπαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικώνπάρκων και άλλες διατάξεις

Η Κυβέρνηση:
• Εκδίδει Κοινή Υπουργική Απόφαση για το βαθμό όχλησης που προβλέπεται στο άρθρο 20, παρ.9, του Ν.3982/2011. [Μάρτιος του 2012]
• Εκδίδει Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους τυποποιημένους περιβαλλοντικούς όρουςγια βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 36, παρ.1, του Ν. 3982/2011. [Μάρτιος του 2012]
• Εκδίδει Προεδρικά -ιατάγματα για τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας τεχνικώνβιομηχανίας, υδραυλικών, τεχνικών υγρών και αερίων καυσίμων, ψυκτικών καιχειριστών μηχανημάτων στις κατασκευές, όπως προβλέπει το άρθρο 4, παρ.4, του Ν. 3982/2011. [Μάρτιος του 2012]
• Εκδίδει Προεδρικά -ιατάγματα για τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας ηλεκτρολόγων,όπως προβλέπει το άρθρο 4, παρ.4, του Ν. 3982/2011. [Μάιος του 2012]
• Εκδίδει Προεδρικό -ιάταγμα για τους Πιστοποιημένους Επιθεωρητές, όπως προβλέπει το άρθρο 27, παρ.4, του Ν. 3982/2011. [2ο τρίμηνο 2012]
• Εκδίδει Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρηματικώνπάρκων, όπως προβλέπει το άρθρο 46, παρ.6, του Ν. 3982/2011. [Μάρτιος του 2012]
Εφαρμογή του Ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων

Η Κυβέρνηση:
▪ Εκδίδει την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει το άρθρο 2, παρ.7, του Ν.4014/2011για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, η οποία παραθέτει τις απαιτήσεις για το περιεχόμενο της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα μετον τύπο του έργου ή της δραστηριότητας. [2ο τρίμηνο 2012]
▪ Εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπει το άρθρο 8, παρ.3, του Ν.4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων (πλην των βιομηχανικών δραστηριοτήτων), η οποία παραθέτει τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις των έργων καιδραστηριοτήτων κατηγορίας Β, και το άρθρο 2, παρ.12, του Ν.4014/2011 για τον περαιτέρω προσδιορισμό της διαδικασίας και των συγκεκριμένων κριτηρίων περιβαλλοντικής αδειοδότησης [2ο τρίμηνο 2012]
Ελλάδα φιλική στις επιχειρήσεις
Η Κυβέρνηση δημοσιεύει στο δικτυακό της τόπο ένα σχέδιο για μια Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα, το οποίο αντιμετωπίζει τους εναπομείναντες περιορισμούς για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις επενδύσεις και την καινοτομία, οι οποίοι δεν καλύπτονται από άλλο σημείο του παρόντος μνημονίου. [τέλος Φεβρουαρίου 2012]


Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιο δράσης για μια Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα. [1ο τρίμηνο 2012] Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν μεταξύ άλλων:

▪ στην ολοκλήρωση της δημιουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) με τηνάμεση λήψη μέτρων για την ολοκλήρωση της βάσης δεδομένων ΓΕΜΗ, την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτυακών υπηρεσιών και της χρήσης ηλεκτρονικών υπογραφών, τη
διασύνδεση του ΓΕΜΗ με τα πληροφοριακά συστήματα του Επιμελητηρίου και με το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (Point of Single Contact), προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην ηλεκτρονική ολοκλήρωση των διαδικασιών τόσο για την ίδρυση επιχειρήσεων όσο καιτων διοικητικών διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Έως τον Ιούλιο του 2012, όλες οι εταιρίες που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να μπορούν να δημοσιεύουν όλα τα σχετικά εταιρικά στοιχεία μέσω του ΓΕΜΗ
Παρακαλώ περιμένετε.....

Στα όρια της Συνταγματικότητας οι νέες διατάξεις για τα εργασιακά

Δείτε τι λέιε η Επιστημονική Επιτροπής της βουλής για τιςς αλλαγές στα εργασιακά που φέρνει το μνημόνιο.
ΙΙ. Παρατηρήσεις επί των άρθρων
1. Επί του άρθρου 1 παρ. 6 Ως προς τη μείωση μισθών:

Στο κεφάλαιο Ε΄ «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις», παράγραφοι 28 και 29 του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και στο Κεφάλαιο 4 «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις για την Ενίσχυση της Ανάπτυξης», παράγραφος 4.1: «Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας» του Μνημονίου Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής, περιλαμβάνεται αναφορά ως προς το ύψος των ελάχιστων μισθών σε εθνικό επίπεδο.
Συμφώνως προς αυτήν: α) Οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα μειωθούν κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012. Για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μειωθούν κατά 32%, χωρίς περιοριστικούς όρους και β) αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων.

Εν προκειμένω, επισημαίνεται ότι, με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, καθιερώνεται ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας, δηλαδή η νομική ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν τους όρους εργασίας και τα μεταξύ τους δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνάπτοντας συμφωνίες (συλλογικές συμβάσεις εργασίας), οι οποίες έχουν χαρακτήρα κανόνα δικαίου (Π. Δαγτόγλου, Ατομικά Δικαιώματα, τ. Β΄, 1991, σελ. 858), ως αναγκαία προέκταση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που καθιερώνεται στο άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος.

Το ζήτημα της σχέσης μεταξύ νομοθετικής εξουσίας και συλλογικής αυτονομίας, δηλαδή το ζήτημα σε ποιο μέτρο είναι δυνατόν ο νομοθέτης να περιορίζει την ελευθερία σύναψης συλλογικών συμβάσεων, είναι από τα φλέγοντα ζητήματα, που έχουν απασχολήσει τη νομολογία και τη θεωρία (βλ., μεταξύ άλλων, Γ. Λεβέντη, Συλλογική αυτονομία και κρατικός παρεμβατισμός, 1981, Ι. Κουκιάδη, Εργατικό Δίκαιο – Συλλογικές εργασιακές σχέσεις, τ. 2, 1999, σελ. 17 επ.).

Γίνεται γενικώς δεκτό ότι το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος (υπό τη συνδυασμένη μάλιστα ερμηνεία του με το άρθρο 23 παρ. 1) περιορίζει την παντοδυναμία του νομοθέτη καθόσον αφορά τη συλλογική αυτονομία και ότι η συλλογική διαπραγμάτευση οφείλει να αναγνωρισθεί ως ο κύριος ρυθμιστικός παράγων των εργασιακών σχέσεων (βλ. Γ. Λεβέντη, όπ. π., σελ. 39, Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, 2002, σελ. 485), η οποία υποχωρεί υπέρ της αποκλειστικής πολιτειακής ρύθμισης μόνο εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, ενώ, εφόσον υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτή δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί με τυπικό νόμο (Π. Δαγτόγλου, όπ.π., σελ. 864 και 871).

Τα ανωτέρω ενισχύονται τόσο από τις διατάξεις του άρθρου 8 της 151/1978 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (στο εξής ΔΣΕ) που κυρώθηκε με τον ν. 2405/1996, οι οποίες επιτάσσουν τον διακανονισμό των όρων απασχόλησης στη δημόσια διοίκηση με διαπραγματεύσεις ή διαδικασία περιβαλλόμενη από εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, όσο και του άρθρου 5 της ΔΣΕ 154/1981 (κυρώθηκε με τον ν. 2403/1996), το οποίο απαιτεί να λαμβάνονται συμβατά με τις εθνικές συνθήκες μέτρα για την προώθηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, αλλά και από τη γενική διάταξη του άρθρου 2 της ΔΣΕ 98/1949 (η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4205/1961), η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα εκούσιων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, τα άρθρα 6 και 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 1426/1984, κατοχυρώνουν το δικαίωμα εκούσιας διαιτησίας για την επίλυση διαφορών εργασίας και το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι ανωτέρω συμβάσεις βοηθούν στην ερμηνεία των συνταγματικών διατάξεων και την ορθή εφαρμογή τους (βλ. Ι. Κουκιάδη, Εργατικό Δίκαιο – Συλλογικές εργασιακές σχέσεις, τ. 1, 1997, σελ. 29. Ομοίως, Κ. Χρυσόγονο, όπ. π., σελ. 484-485).

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει δεχθεί, πράγματι, ότι με την ανωτέρω συνταγματική διάταξη «περιωρίσθη η υπό το κράτος των προγενεστέρων συνταγμάτων αναγνωριζόμενη παντοδυναμία του νομοθέτου» και ότι με αυτή «τίθεται φραγμός εις την παντοδυναμία του νομοθέτου κατά τη ρύθμισιν των εν λόγω θεμάτων, ούτως ώστε να καθίσταται αντίθετος προς την συνταγματικήν ταύτην διάταξιν η άσκησις της νομοθετικής αρμοδιότητας κατά τρόπο άγοντα εις πλήρη αποδυνάμωσιν του θεσμού», ενώ ειδικότερα για τις αποδοχές των εργαζομένων η Ολομέλεια έχει δεχθεί ότι ο καθορισμός των αποδοχών τους «δεν μπορεί να γίνει από το νόμο κατά τρόπο αποκλειστικό, να αφαιρεθεί δηλαδή από την ύλη της συλλογικής συμβάσεως» (ΣτΕ [Ολ] 632/1978, ΤοΣ 1978, σελ. 178).

Ωστόσο, το Δικαστήριο δέχεται ότι λόγοι γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος, συνδεόμενοι με τη λειτουργία της εθνικής οικονομίας, τηρουμένης δε της αρχής της αναλογικότητας, δικαιολογούν την αποκλειστική από τον νόμο ρύθμιση των αποδοχών είτε όλων των μισθωτών είτε κατηγοριών μισθωτών.

Βάσει του σκεπτικού αυτού κρίθηκε ότι η απαγόρευση, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 18.10.1985, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 1584/1986, της συνομολόγησης και καταβολής αυξήσεων των αποδοχών των εργαζομένων για περισσότερο από δύο έτη (έως 31.12.1987), λόγω της ανάγκης λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία της εθνικής οικονομίας, δεν αντίκειται στα άρθρα 23 παρ. 1 και 22 παρ. 2 του Συντάγματος (ΣτΕ [Ολ] 2287/1987, ΝοΒ 1987, σελ. 1096, ΕΔΔ 1987, σελ. 250, καθώς και ΣτΕ 1975/1991, ΤοΣ 1991, σελ. 392).

Με την προτεινόμενη διάταξη καταργούνται ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται στην ισχύουσα από 15.7.2010 εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το εάν εν προκειμένω υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος, και κυρίως εάν θα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, αποτελεί ζήτημα το οποίο τελικά θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια, εφόσον, ευνοήτως, το ζήτημα τεθεί ενώπιόν τους κατόπιν σχετικής δικαστικής προσφυγής.

Ως προς τη διαιτησία επί συλλογικών διαφορών εργασίας:
Με την υπό ψήφιση διάταξη επιδιώκεται η τροποποίηση του καθεστώτος προσφυγής στη διαιτησία που αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας.
Η διαιτητική διαδικασία, ως μηχανισμός ρυθμιστικής τάξης των εργασιακών σχέσεων, ρυθμίζεται και από τις διατάξεις των άρθρων 22 παρ. 2 και 23 παρ. 1 του Συντάγματος. Το ελληνικό συνταγματικό πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία διαιτητικών οργάνων, με σκοπό να διευκολύνεται η επίλυση των συλλογικών διαφορών εργασίας. Υπό την προϋπόθεση, όμως, είτε ότι η διαιτησία επιτελεί αποκλειστικώς επικουρικό ρόλο σε σχέση με τη συλ λογική διαπραγμάτευση είτε ότι έχει λειτουργία κυρώσεως, όπως στην περίπτωση κατά την οποία ένα μέρος δεν εκπληρώνει την προβλεπόμενη από το νόμο υποχρέωσή του να διαπραγματευθεί. Συμφώνως προς τη διάταξη του άρθρου 16 ν. 1876/1990, προσφυγή στη διαιτησία είναι δυνατόν να γίνει με κοινή συμφωνία των μερών (προαιρετική διαιτησία), σε οποι οδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων. Επίσης, είναι δυνατή η προσφυγή στη Διαιτησία μονομερώς, από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος έχει αρνηθεί τη Μεσολάβηση, ή από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης Μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία Μεσολάβησης. Στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι προσφυγή στη Διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού και ότι για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχισθεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση, προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.
Τέλος, στην παράγραφο 5 της ίδιας διάταξης ορίζεται ότι ο διαιτητής «μελετά όλα τα στοιχεία και πορίσματα, που συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της Μεσολάβησης, την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά».
Στην υπό ψήφιση διάταξη ορίζεται ότι «Πριν την εκταμίευση, αναθεωρείται η νομοθεσία ώστε να λαμβάνει χώρα διαιτησία όταν αυτό συμφωνηθεί από εργαζομένους και εργοδότες. Η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει ότι η διαιτησία ισχύει μόνο για το βασικό μισθό και όχι για άλλες αμοιβές, και ότι λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις νομικές διαστάσεις, οι οικονομικές και οι χρηματοπιστωτικές».
Τίθεται, όμως, το ερώτημα, στον βαθμό που η διαιτησία θα είναι πλέον προαιρετική, δηλαδή η προσφυγή θα γίνεται μόνο με συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων μερών, εάν είναι συνταγματικός ο περιορισμός της εν λόγω προαιρετικής διαιτησίας, λαμβανομένης υπόψη της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος, συμφώνως προς την οποία, σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ρύθμιση των όρων εργασίας γίνεται με κανόνες που θέτει η διαιτησία. 6
Τέλος, ως προς την υποχρέωση του διαιτητή να λαμβάνει υπόψη, μαζί με τις νομικές διαστάσεις, και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές, μπορεί να παρατηρηθεί ότι η ανωτέρω ρύθμιση έχει ήδη ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με τη ρύθμιση της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του ν. 1876/1990, όπως ισχύει.
Ως προς την ισχύ όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας:
Συμφώνως προς τη διάταξη του άρθρου 9 ν. 1876/1990, προβλέπεται η παράταση ισχύος μιας συλλογικής σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε, δηλαδή ότι οι κανονιστικοί όροι της εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζομένους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.
Η ίδια διάταξη προβλέπει επίσης τη μετενέργεια ισχύος μιας συλλογικής σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε, μετά την πάροδο του εξαμήνου της παράτασης, δηλαδή ότι οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν, μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας. Κατά το διάστημα της μετενέργειας, οι ατομικές σχέσεις εργασίας μπορούν να τροποποιούνται και με οποιοδήποτε τρόπο (λ.χ., νέα ατομική σύμβαση εργασίας) και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, δηλαδή και εις βάρος των εργαζομένων. Με την προτεινόμενη διάταξη το διάστημα της παράτασης περιορίζεται από έξι σε τρείς μήνες. Ορίζεται επίσης ότι «εάν δεν συναφθεί νέα συμφωνία, μετά το διάστημα αυτό, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών συμβάσεων», δηλαδή η μετενέργεια περιορίζεται σε ορισμένους μόνο όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Λαμβανομένου υπόψη ότι οι αποδοχές των εργαζομένων συντίθενται συχνότατα από πολύ μεγαλύτερο αριθμό παραμέτρων σε σχέση με εκείνον που αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη (βασικό μισθό και τα επιδόματα πολυετίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας), μετά την πάροδο της μετενέργειας θα μπορούν να μειώνονται, αντιστοίχως, χωρίς πλέον να είναι αναγκαία η συμφωνία των εργαζομένων, οι νόμιμες αποδοχές τους, ενώ δεν θα είναι εφαρμοστέες διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται σε άλλα, πλην των μισθολογικών, ζητήματα. Ως προς τη διάρκεια ισχύος συλλογικών συμβάσεων: Συμφώνως προς τη ρύθμιση του άρθρου 9 του ν. 1876/1990, ως προς το χρόνο ισχύος της συλλογικής σύμβασης εργασία ορίζεται ότι «Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Κάθε συλλογική σύμβαση εργασίας, που προβλέπει διάρκεια ισχύος πέρα από ένα έτος, θεωρείται ότι έχει αόριστη διάρκεια».
Συνεπώς, οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση εργασίας συμφωνείται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, μπορεί να καταγγελθεί ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη, συμφώνως προς τις ισχύουσες διατάξεις, οποτεδήποτε, δηλαδή και πριν από την αναφερόμενη στη σύμβαση διάρκεια. Εν προκειμένω, θα μπορούσε, συνεπώς, να διερωτηθεί κανείς ως προς τη σκοπιμότητα της προτεινόμενης διάταξης, συμφώνως προς την οποία, «συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί για 24 μήνες ή περισσότερο, θα έχουν υπολειπόμενη διάρκεια 1 έτους», εφόσον αυτές οι συμβάσεις μπορούν ήδη να καταγγελθούν οποτεδήποτε μετά τους 12 μήνες, ως αορίστου διαρκείας.



Ως προς την κατάργηση της μονιμότητας: Σε πολλές περιπτώσεις ορίζεται σε κανονισμούς εργασίας ή σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ότι οι ατομικές συμβάσεις λήγουν με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου (συνήθως ηλικίας). Σε αυτή την περίπτωση η σύμβαση εργασίας μπορεί να λυθεί πριν από την πάροδο του ορίου αυτού μόνο εάν διαπιστώνεται σπουδαίος λόγος, δηλαδή όταν οι συγκεκριμένες περιστάσεις καθιστούν επαχθή τη συνέχιση της σύμβασης για εκείνον που τις επικαλείται. Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ότι καταργείται η εν λόγω μονιμότητα και ότι οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή, ότι θα είναι πλέον δυνατόν να λύονται, χωρίς να προκύπτει, δηλαδή να προτείνεται και να αποδεικνύεται, κάποια συγκεκριμένη αιτία. Μόνο όριο θα παραμένει η αρχή της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος, συμφώνως προς τη διάταξη του άρθρου 281 ΑΚ. Εν προκειμένω ισχύουν, για όσες περιπτώσεις η ρήτρα μονιμότητας περιλαμβάνεται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι ανωτέρω παρατηρήσεις που αναφέρονται στην κατάργηση με νόμο συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Γενικότερα, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι, συμφώνως προς τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα προστασίας έναντι της αδικαιολόγητης απόλυσης, συμφώνως προς το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εθνικές διατάξεις και πρακτικές. Περαιτέρω, συμφώνως προς το άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος, καθιερώνεται το δικαίωμα εργασίας, υπό την έννοια της προστασίας και του δικαιώματος στη θέση εργασίας. Τέλος, συμφώνως προς τη διάταξη του άρθρου 4 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας αρ. 158, η οποία όμως δεν έχει κυρωθεί από τη χώρα μας, δηλαδή δεν αποτελεί ισχύον δίκαιο, η απασχόληση του εργαζομένου δεν θα λήγει, παρά μόνο εάν διαπιστώνεται βάσιμος λόγος για αυτή τη λήξη, ο οποίος θα συνδέεται με την ικανότητα του εργαζομένου ή τις ανάγκες της επιχείρησης. Θα μπορούσε, συνεπώς, να προβληματισθεί κανείς κατά πόσον η κατάρ8
γηση του σπουδαίου λόγου ή της δικαιολογημένης αιτίας ως προϋπόθεσης για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας συμβιβάζεται με την ανωτέρω συνταγματική διάταξη, λαμβανομένων υπόψη και των λοιπών διεθνών ρυθμίσεων.
Παρακαλώ περιμένετε.....

Παράταση προθεσμίας υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης

Παράταση προθεσμίας υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης
 
ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και για διευκόλυνση των φορολογούμενων, παρατείνεται μέχρι τις 10 Απριλίου 2012,η προθεσμία υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.
Παρακαλώ περιμένετε.....
Παρακαλώ περιμένετε.....

Άκυρη μία συνθήκη αν είναι αποτέλεσμα εκβιασμού

Άκυρη μία συνθήκη αν είναι αποτέλεσμα εκβιασμού

Κοινή δήλωση συνταγματολόγων για το
κείμενο που ψήφισε η Βουλή
Άκυρη μία συνθήκη αν είναι αποτέλεσμα εκβιασμού Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012, 15:02
Γιατί το κείμενο που ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής συνιστά Συνταγματική εκτροπή και παραβιάζει θεμελιώδεις διατάξεις όχι μόνο του Ελληνικού Συντάγματος αλλά
και του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου εξηγούν με κοινή δήλωσή τους
καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου.
Κοινή δήλωση

Tων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Κασιμάτη, Ανδρέα
Δημητρόπουλου, Γιώργου Κατρούγκαλου, Ηλία Νικολόπουλου, Κώστα
Χρυσόγονου*


Αισθανόμαστε την υποχρέωση να επισημάνουμε προς τη Βουλή και τον
ελληνικό λαό ότι το κείμενο, το οποίο καλείται σήμερα να ψηφίσει η λαϊκή
αντιπροσωπεία,παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος
και του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου για τους λόγους που ακολουθούν:
1. 1. Η παρούσα Βουλή εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2009 κάτω από εντελώς
διαφορετικές πολιτικές προϋποθέσεις και η λαϊκή εντολή προς αυτή, κατά την
έννοια του άρθρου 41 του Συντάγματος, ήταν διαμετρικά αντίθετη από όσα
προβλέπει τώρα το κατατεθειμένο κείμενο. Λείπει, συνεπώς, η δημοκρατική
νομιμοποίηση για την ψήφισή του.
2. 2. Το περιεχόμενο του κειμένου, που καλείται να ψηφίσει η Βουλή είναι προϊόν
οικονομικού και πολιτικού εκβιασμού, εκ μέρους των εκπροσώπων των
δανειστών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου (άρθρο 52 της Διεθνούς
Σύμβασης της Βιέννης του 1969).
3. 3. Το κείμενο που κατατέθηκε για ψήφιση δεν αποτελεί κατά το Σύνταγμα ούτε
σχέδιο νόμου, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει διατάξεις νομοθετικού
περιεχομένου ούτε σχέδιο νόμου κυρωτικού διεθνούς σύμβασης, δεδομένου ότι
δεν περιέχει το υπογεγραμμένο κείμενο της διεθνούς σύμβασης. Πρόκειται για
κείμενο προγράμματος, που επιχειρείται να δεσμεύσει ανεπίτρεπτα επί
δεκαετίες το μέλλον της χώρας. Παρουσιαζόμενο, συνεπώς, ως δεσμευτικό
κείμενο νόμου, παραβιάζει την αντιπροσωπευτική αρχή και την κατά το
Σύνταγμα άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας (άρθρο 26 Σ).
4. 4. Το κείμενο επιχειρείται να υπερψηφιστεί κατά παράβαση του άρθρου 29
του Συντάγματος, στο βαθμό που επιβάλλεται κομματική πειθαρχία χωρίς
προηγούμενη εσωτερική ψηφοφορία και απόφαση συλλογικών κομματικών
οργάνων.
5. 5. Η πρόβλεψη ότι οι νέες δανειακές συμβάσεις θα ισχύουν από την
υπογραφή τους, χωρίς κύρωση από την Βουλή, παραβιάζει τα άρθρα 28 παρ. 2
και 36 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς και το διεθνές δίκαιο.
6. 6. Οι συνταγματικές και οι διεθνούς δικαίου εγγυήσεις σεβασμού και
προστασίας της εθνικής κυριαρχίας προσβάλλονται επιπλέον:
1. 1. με την επανάληψη –όπως και στη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης της
10.5.2010- της ρήτρας παραίτησης από τις ασυλίες της εθνικής κυριαρχίας
2. 2. με τον υπερδανεισμό της χώρας και την άμεση στέρηση της δυνατότητας
ικανοποίησης των βασικών αναγκών του ελληνικού λαού και της αξιοπρεπούς
διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών
3. 3. με τη σώρευση «επαχθούς» δανεισμού και
4. 4. με την εφαρμογή του αγγλικού δικαίου και όχι του δημοσίου διεθνούς
δικαίου που διέπει τις διεθνείς συμβάσεις των κρατών. Συνεπώς, το κείμενο που
καλείται η Βουλή να ψηφίσει παραβιάζει στον πυρήνα τους τις συνταγματικές
εγγυήσεις της εθνικής κυριαρχίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατικής
αρχής (άρθρο 1 του Συντάγματος).
7. 7. Τα μέτρα που προβλέπει το προς ψήφιση κείμενο ότι θα επιβληθούν στον
ελληνικό λαό παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας των βαρών, του κοινωνικού
κράτους δικαίου (άρθρα 4 παρ. 5 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος) και τις
εγγυήσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων (άρθρα 22 και 23 του
Συντάγματος). Παραβιάζουν επίσης θεμελιώδεις εγγυήσεις της Συνθήκης της
Λισαβόνας (του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων) και του διεθνούς δικαίου,
καθώς και εγγυήσεις του διεθνούς εργατικού δικαίου
Η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά, συνεπώς, εκτροπή από τη συνταγματική,
την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα.
* Ο Γιώργος Κασιμάτης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών,
ο Ανδρέας Δημητρόπουλος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο
Γιώργος Κατρούγκαλος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης, ο Ηλίας
Νικολόπουλος είναι Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Κώστας
Χρυσόγονος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: koutipandoras.gr


ΘΕΜΑ : «Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μηνός Ιανουαρίου 2012 από εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων και παράταση προθεσμίας αναγγελίας μεταβολών και υποβολής ενστάσεων»

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/44/13.2.2012 Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μηνός Ιανουαρίου 2012 από εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων και παράταση προθεσμίας αναγγελίας μεταβολών και υποβολής ενστάσεων
Αθήνα 13/2/2012
Αριθμ. Πρωτ. Γ99/1/44

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 256, 258 & 259
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@otenet.gr

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ : «Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μηνός Ιανουαρίου 2012 από εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων και παράταση προθεσμίας αναγγελίας μεταβολών και υποβολής ενστάσεων»

Λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις 10/2/2012, η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. αποφάσισε την παράταση μέχρι 13/2/2012 της προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μηνός Ιανουαρίου 2012 που υποβάλλονται στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. από εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων.

Ομοίως, μεταβολές εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων για τις οποίες ως ημερομηνία εμπρόθεσμης αναγγελίας προκύπτει η 10/2/2012, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες εάν υποβληθούν μέχρι 13/2/2011.

Το αυτό ισχύει για την υποβολή αιτήσεων θεραπείας – ενστάσεων από ασφ/νους και εργοδότες.



Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

Αφαίρεση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ: 15.000 απολύσεις με το μοντέλο της εφεδρείας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφαίρεση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ: 15.000 απολύσεις με το μοντέλο της εφεδρείας
Αφαίρεση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ: 15.000 απολύσεις με το μοντέλο της εφεδρείας
Στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε 15.000 άτομα πλεονάζοντος προσωπικού που μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας εντός του 2012.
13/2/2012
Τέλος μπαίνει αμέσως στη μονιμότητα των υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ (εισηγμένες και μη) και τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο. Ακολουθούν 15.000 απολύσεις με το μοντέλο της εφεδρείας και τον Σεπτέμβριο «κούρεμα» 10% στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ κ.λπ.). Στο Μνημόνιο γίνεται ρητή αναφορά σε «αφαίρεση της "μονιμότητας" σε όλες τις παραδοσιακές συμβάσεις σε όλες τις εταιρείες». Οπως προστίθεται, με τη νέα νομική διάταξη μετατρέπονται αυτόματα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες ορίζονται ότι λήγουν κατά το όριο ηλικίας ή τη σύνταξη, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου «για τις οποίες ισχύουν οι κανονικές διαδικασίες απόλυσης».
Πέρα από τις ΔΕΚΟ, θα γίνουν και 15.000 απολύσεις διά της εφεδρείας. Στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε 15.000 άτομα πλεονάζοντος προσωπικού που μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας εντός του 2012. Σε πρώτη φάση θα πρόκειται για υπαλλήλους φορέων και οργανισμών οι οποίοι καταργούνται. Εξάλλου, μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση πρέπει να έχει νομοθετήσει τη μείωση 10% των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο και θα αποδώσει 114 εκ. ευρώ.

Απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού το 2013 προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού το 2013 προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση
13/2/2012
Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων, άρση των εμποδίων για λειτουργία πρατηρίων στα σούπερ - μάρκετ, απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ σε ένα χρόνο (στο δεύτερο τρίμηνο του 2013) και επίσπευση της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα πρατήρια καυσίμων, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι:

-Να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά περιφερειακό διαμέρισμα, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας. (1ο τρίμηνο 2012)

-Να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, να καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, και να επιτραπεί σε πολίτες του ΕΟΧ να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. (2ο τρίμηνο 2012).

-Για το ρεύμα οι προβλέψεις του μνημονίου περιλαμβάνουν σταδιακή σύνδεση των χονδρικών με τις λιανικές τιμές και κατάργηση των νόμιμων τιμολογίων για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς, η κυβέρνηση καλείται τον επόμενο μήνα να οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, στα οποία περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η προθεσμία για την εφαρμογή των μέτρων, οπότε οι τρίτοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρεύμα από λιγνίτη, λήγει το Νοέμβριο του 2013. Προβλέπεται επίσης και πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, χωριστά ή σε συνδυασμό με τις λιγνιτικές, μια εναλλακτική που επίσης εξετάζει η κυβέρνηση.

Τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές η κυβέρνηση καλείται να μεταρρυθμίσει τα υποστηρικτικά μέτρα (δηλαδή τις εγγυημένες τιμές αγοράς της <<πράσινης>> ενέργειας) <<έτσι ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά>>. Η κατεύθυνση είναι να αποφεύγεται πιθανή υπερβολική αποζημίωση των παραγωγών όπως επίσης να εξετασθεί η επιλογή αυτόματος μείωσης του τιμολογίου.


Μέτρα-σοκ 15,2 δισ. ευρώ στην τριετία 2012-2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα-σοκ 15,2 δισ. ευρώ στην τριετία 2012-2014
Μέτρα-σοκ 15,2 δισ. ευρώ στην τριετία 2012-2014
Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων μισθών στο Δημόσιο και περικοπών κοινωνικών και αμυντικών δαπανών τους επόμενους μήνες, εάν η τρόικα κρίνει ότι με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι
13/2/2012
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στη λήψη μέτρων - σοκ ύψους 15,2 δισ. ευρώ στην τριετία 2012-2014 δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να καταστεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Είναι ανοικτό δε, το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων μισθών στο Δημόσιο και περικοπών κοινωνικών και αμυντικών δαπανών τους επόμενους μήνες, εάν η τρόικα κρίνει ότι με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Δεν αποκλείεται παράλληλα και παράταση του Μνημονίου κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι και το 2015.
Αβεβαιότητα
Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης, η οποία εκτιμάται στο 4%-5% του ΑΕΠ σωρρευτικά στη διετία 2012-2013, καθώς και του μεγάλου όγκου των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να «τρέξει» με πρωτοφανούς ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου είναι η δημιουργία σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2014.
Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 1,5% του ΑΕΠ εγκαταλείπεται και πλέον προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% ή 2,2 δισ. ευρώ. Το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,6 δισ. ευρώ ή 1,65% του ΑΕΠ και 9,5 δισ. ευρώ ή 4,4% του ΑΕΠ το 2014.
Πρόσθετα μέτρα
Για φέτος τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκκρεμεί να προσδιοριστούν μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό θα πρέπει να έχει λυθεί έως την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται -εκτός απρόοπτου- η συνεδρίαση του Eurogroup για να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Το νέο Μνημόνιο, που στοχεύει στη λήψη του νέου δανείου από την τρόικα ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας στα μέσα Μαρτίου, φέρνει σκληρά μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, με μεγάλο στοίχημα την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας από το 2013 και μετά.
Ειδικότερα, προβλέπονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο και άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, «μαχαίρι» 10% στους μισθούς των υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων, κλείσιμο δημόσιων φορέων, «πάγωμα» προσλήψεων, δραματικές ανατροπές στην αγορά εργασίας ιδίως για τους νεοεισερχόμενους, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με κατάργηση φοροαπαλλαγών, απλοποίηση του ΦΠΑ χωρίς να αποκλείεται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και των εισοδημάτων από κινητές αξίες.
Απελευθέρωση
Παράλληλα δρομολογείται η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι μαζικές πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα ελέγχεται ανά τρίμηνο. Συγκεκριμένα προβλέπονται 12 τριμηνιαίες επιθεωρήσεις από την τρόικα, ενώ στα προσχέδιο των επιστολών του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου προς τους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ καθίσταται σαφές πως -αν απαιτηθεί- η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα.
Ενδεικτικό του κατεπείγοντος της διαδικασίας με την οποία προωθήθηκε η νέα δανειακή σύμβαση είναι ότι στα προσχέδια των επιστολών με τις οποίες ζητείται η πρόσθετη χρηματοδότηση από Ε.Ε. και ΔΝΤ αναφέρεται πως έχουν ήδη υιοθετηθεί όλα τα μέτρα που είχαν ζητηθεί με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του κατώτατου μισθού.
Μέτρα και παρεμβάσεις του νέου Μνημονίου
1. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ.
2. Μείωση υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία 50 εκατ. ευρώ.
3. Μείωση προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ.
4. Μείωση αριθμού αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού για εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ.
5. Μείωση λειτουργικών δαπανών και της δαπάνης για τη διεξαγωγή εκλογών κατά 270 εκατ. ευρώ.
6. Περικοπές στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε εποπτευόμενους φορείς 190 εκατ. ευρώ.
7. Περικοπή ΠΔΕ κατά 400 εκατ.
8. Μειώσεις συντάξεων ύψους 300 εκατ. ευρώ.
9. Μείωση 10% στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, δικαστικοί) από 1ης Σεπτεμβρίου 2012.
10. Άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
11. Αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως τον Ιούνιο στα επίπεδα των αγοραίων.
12. Κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και στη φορολογία των ακινήτων με νέο φορολογικό νομοσχέδιο μέχρι τον Ιούνιο.
13. Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015.
14. Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και ενδεχόμενο προσωρινό πάγωμα προσλήψεων.
15. Μείωση των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
16. Απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012.
17. Κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.
18. Πλήρες άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων λογιστές, μεσίτες, ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα.
19. Καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφων για σειρά συναλλαγών.
20. Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων.
21. Καταργείται το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ υπέρ της εκτέλεσης εργασιών.
22. Επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.
23. Αναθεώρηση της γενικής νομοθεσίας περί πολεοδομίας και χωροταξίας.
24. Απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ.
25. Πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος ταξί.
26. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
27. Σύσταση Ειδικής Διεύθυνσης Παρακολούθησης των Μεταρρυθμίσεων.
28. Μείωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια και εφετεία κατά τουλάχιστον 50% έως τον Ιούνιο και με στόχο την πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος Ιουλίου του 2013.

Τι περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο
Τι περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο
13/2/2012
Πακέτο μέτρων-σοκ περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο, το οποίο καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου εξασφαλίσει τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ και να προχωρήσει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για τις σκληρότερες παρεμβάσεις από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, καθώς στο πακέτο περιλαμβάνονται:
  • Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, στους νέους έως 25 ετών η μείωση θα είναι 32%.
  • Κατάργηση της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία.
  • Περικοπές στις συντάξεις επικουρικών και ειδικών ταμείων.
  • Κατάργηση της μονιμότητας σε όλες τις ΔΕΚΟ, τις εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες που θα ανοίξει τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις.
  • Μειώσεις αποδοχών 10% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια που θα τεθούν σε ισχύ από Σεπτέμβριο.
  • Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων σε πρώτη φάση.
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και απλοποίηση ΦΠΑ (πιθανότατα με τη δημιουργία ενιαίου συντελεστή μεταξύ 19% και 21%) με νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο.
  • Προσλήψεις με το σταγονόμετρο στο Δημόσιο και αν χρειαστεί ακόμη και προσωρινό «πάγωμα».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές δαπανών ύψους 3,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και δεσμεύεται να εξειδικεύσει μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου πρόσθετα μέτρα 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.
Παράλληλα δεσμεύεται σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πως, αν το οικονομικό πρόγραμμα παρεκκλίνει από τους στόχους του, θα λαμβάνονται άμεσα πρόσθετα μέτρα για την επίτευξή τους.
Σε περίπτωση που το πρόγραμμα τηρηθεί κατά γράμμα εφέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ (περί τα 2,1 δισ. ευρώ), ενώ θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014.
Η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει σε υφεσιακό περιβάλλον. Στο Μνημόνιο διατυπώνεται πρόβλεψη για σωρευτική ύφεση 4% - 5% στη διετία 2012 - 2013. Οσον αφορά στο τρέχον έτος στο πρόγραμμα μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες εξοικονομήσεις δαπανών:
  • Περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,07 δισ. ευρώ
  • Περιορισμός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκ. ευρώ
  • Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 300 εκατ. ευρώ
  • Περικοπή λειτουργικών - καταναλωτικών δαπανών και εκλογικού επιδόματος κατά 270 εκατ. ευρώ
  • Ψαλίδισμα στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και μείωση επιχορηγήσεων κατά 190 εκ. ευρώ
  • Περικοπές στην υπερωριακή απασχόληση γιατρών κατά 50 εκ. ευρώ
  • Κατάργηση 550 θέσεων αναπληρωτών αντιδημάρχων (30 εκ. ευρώ)
  • Περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία με υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν μεγάλες επιχορηγήσεις (300 εκατ. ευρώ), ενώ δεν έχουν προσδιοριστεί παρεμβάσεις απόδοσης 325 εκ. ευρώ.
Επίσης τίθεται νέος στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις: οι συνολικές εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις στο διάστημα Ιούνιος 2011 - Δεκέμβριος 2012 θα φθάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ.
Ταμείο
Στήριξη του Ασφαλιστικού
Δημιουργείται «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος», στο οποίο με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας θα δοθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προκειμένου να καλυφθούν απώλειές τους από το «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
Επίσης, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, την απόφαση για συμμετοχή ή μη στο PSI θα τη λάβουν τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων και των άλλων νομικών προσώπων που έχουν ελληνικά ομόλογα. Με σχετική ρύθμιση θα απαλλάσσονται από κάθε ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη ευθύνη τα μέλη αυτών των διοικητικών συμβουλίων για τις αποφάσεις που θα λάβουν.
Κώστας Τσαχάκης

Αύξηση των αντικειμενικών τον Ιούνιο ς για μη απόδοση ΦΠΑ και θα εισπράξει το 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των αντικειμενικών τον Ιούνιο
Αύξηση των αντικειμενικών τον Ιούνιο
13/2/2012
Σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο τον Ιούνιο, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Παράλληλα θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές, ενώ η «απλοποίηση» στο καθεστώς ΦΠΑ είναι πιθανόν να οδηγήσει σε έναν ενιαίο συντελεστή μεταξύ 19% και 21%. Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εισπράξει εντός του έτους το ποσό των 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ότι θα ολοκληρώσει περίπου 12.000 ελέγχους με έμφαση στους φορολογουμένους που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ και στους φορολογουμένους με μεγάλη περιουσία και θα εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων. Επίσης, μέσω του νέου Μνημονίου η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα βάλει οριστικό τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις και τις αμνηστίες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Οσον αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, μπορεί να αποφεύχθηκε η άμεση αύξησή τους, αλλά, όπως σημειώνεται στο Μνημόνιο, αυτό θα γίνει τον Ιούνιο προκειμένου να ευθυγραμμιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό με τις τιμές της αγοράς». Για τις φοροαπαλλαγές γίνεται λόγος για «εξάλειψη απαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων».
Ειδικότερα, με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι εντός του 2012 θα:
1. Εισπράξει 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
2. Εισπράξει το 20% νέων οφειλών βεβαιωμένων εντός του 2012.
3. Ολοκληρώσει 300 αναλυτικούς ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή σε μεγάλους φορολογουμένους.
4. Ολοκληρώσει 325 προσωρινούς ελέγχους (ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων) με βάση κριτήρια ρίσκου.
5. Εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
6. Ολοκληρώσει 1.300 ελέγχους σε αυτοαπασχολούμενους και θα εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
7. Ολοκληρώσει 10.000 αναλυτικούς ελέγχους για μη απόδοση ΦΠΑ και θα εισπράξει το 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

Πόσο μειώνονται μισθοί και επιδόματα από τα νέα μέτρα

Πόσο μειώνονται μισθοί και επιδόματα από τα νέα μέτρα

Το -22% και -32% στις ελάχιστες αποδοχές παρασύρει τόσο τη μισθολογική του εξέλιξη, όσο και επιδόματα, όπως αυτό της ανεργίαςΤο -22% και -32% στις ελάχιστες αποδοχές παρασύρει τόσο τη μισθολογική του εξέλιξη, όσο και επιδόματα, όπως αυτό της ανεργίας
Οι σαρωτικές μειώσεις, που φέρνει το νέο μνημόνιο στον κατώτατο μισθό, και οι αλλαγές στο θεσμό της μετενέργειας, οδηγούν σε κατακόρυφη πτώση των αποδοχών σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των ανέργων.
Το -22% και -32% στις ελάχιστες αποδοχές, που λαμβάνει ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, αφήνουν πολύ λιγότερα χρήματα στην τσέπη του, παρασύροντας τόσο τη μισθολογική του εξέλιξη, όσο και επιδόματα, όπως αυτό της ανεργίας.
Δείτε ενδεικτικά παραδείγματα για τις επιπτώσεις, που θα έχουν αυτά τα μέτρα (ποσά σε ευρώ):

                                                                 ΣΗΜΕΡΑ           ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Επίδομα ανεργίας                                    461,5                        358
Επίδομα μαθητείας  ΟΑΕΔ                     528                           410,26
Υπάλληλος καταστήματος (10ετία)       1037,13                    809
Τραπεζικός υπάλληλος (8ετία)               1230                         751,24
Ξενοδοχοϋπάλληλος                                 970                           586
Ν.Ν.


24h NewsRoom