Σελίδες

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Prosvasis στη Φορολογία-Πώς θα φορολογηθούν κατοικίες και ημιυπαίθριοι

  • Prosvasis στη Φορολογία
  • Prosvasis στη Φορολογία

    Πώς θα φορολογηθούν κατοικίες και ημιυπαίθριοι

    11 Απριλίου 2012 - 15:05
    Πώς θα φορολογηθούν κατοικίες και ημιυπαίθριοι
     
    Πώς θα φορολογηθούν κατοικίες και ημιυπαίθριοι
    Το θέμα της αντικειμενικής δαπάνης για τις κατοικίες και της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων αποτέλεσε βασικό αντικείμενο στην εκπομπή «Prosvasis στη Φορολογία» με τους Απόστολο Αλωνιάτη και Χάρη Τσοχαντάρη, στην fmvoice.gr.

    Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά κι ακόμη περισσότερα έχουν γραφτεί, αλλά ακόμη ο φορολογούμενος βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί το ποιος είναι υποχρεωμένος να κάνει τη σχετική δήλωση και στις δύο περιπτώσεις (αντικειμενική δαπάνη και τακτοποίηση).

    Όσον αφορά στην αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία, από την εφαρμογή του νόμου 3842/2010, αφορά όλους τους φορολογούμενους που διαμένουν σε μια ιδιόκτητη κατοικία, ή χρησιμοποιούν μια δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία ή ενοικιάζουν.
    • Για παράδειγμα:
    • Ο φορολογούμενος κατοικεί σε ένα διαμέρισμα που του ανήκει κατά 100% πλήρη κυριότητα. Υπόχρεος του τεκμηρίου είναι ο φορολογούμενος και θα τον βαρύνει κατά 100% .
    • Ο φορολογούμενος κατοικεί σε ένα διαμέρισμα που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα 50% - 50% και στους δύο συζύγους που συνοικούν σε αυτό. Υπόχρεος να το δηλώσεις είναι ο φορολογούμενος σημειώνοντας στους σχετικούς κωδικούς (213 και 214) την ιδιοκτησία κατά 50% - 50% και στους δύο συζύγους. Κατά την εκκαθάριση της ΓΓΠΣ, το τεκμήριο θα επιμερισθεί και στους δύο συζύγους, αλλά θα καλυφθεί από τα κοινά τους εισοδήματα.
    • Ο φορολογούμενος έχει κατά πλήρη κυριότητα ή έχει την επικαρπία σε ένα διαμέρισμα, που το έχει παραχωρήσει δωρεάν και διαμένει ένα από τα παιδία του με την οικογένεια του. Υπόχρεός να το δηλώσει ως τεκμήριο είναι το παιδί του, ενώ ο φορολογούμενος θα το αναγράψει στο έντυπο Ε2 ως δωρεάν παραχώρηση, αναφέροντας το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του χρήστη του ακινήτου.
    • Ο φορολογούμενος νοικιάζει ένα διαμέρισμα (ή περισσότερα). Υπόχρεος να το δηλώσει σαν τεκμήριο είναι ο ενοικιαστής του ακινήτου . Ο ιδιοκτήτης θα το αναγράψει στο έντυπο Ε2, στο οποίο θα δηλώσει και το εισόδημα από τα ακίνητα.

    Τι ισχύει για τους φιλοξενούμενους
    Όταν ο φορολογούμενος δηλώνει φιλοξενούμενος, δεν έχει την υποχρέωση να δηλώσει αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για κατοικία. Δε θα συμπληρώσει τον πίνακα 5 περίπτωση 1 (α) (Ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση την κατοικία), αλλά θα συμπληρώσει τον πίνακα 7 περίπτωση 10, που αφορά ενοίκια που πληρώθηκαν.
    • Στους κωδικούς 801-803, γράφει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των ιδιοκτητών, που τον φιλοξενούν.
    • Στους κωδικούς 092-096 διαγραμμίζει τη λέξη "NAI" στην περίπτωση που φιλοξενείστε.
    • Στους κωδικοί 097-099 γράφει τον αριθμό των μηνών για τους οποίους φιλοξενηθήκατε στη συγκεκριμένη κατοικία μέσα στο έτος 2011.

    Τι ισχύει για δευτερεύουσα κατοικία

    Κάθε κατοικία, πέρα από την κύρια αποτελεί δευτερεύουσα κατοικία, ενώ έχει καταργηθεί πλέον η έννοια της εξοχικής κατοικίας .

    Οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε κατά τεκμήριο υπολογισμό τους, κι αυτό διότι σε πολλές εφορίες παρατηρήθηκε το φαινόμενο να επιβάλλεται στους φορολογούμενους να συμπληρώσουν και στις δευτερεύουσες κατοικίες ως μήνες χρήσης όλο το έτος (12 μήνες).

    Η διοίκηση έχει πάρει σαφή θέση πάνω στο θέμα (ΠΟΛ. 1135/2010) αναφέροντας ότι: «Προκειμένου για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από αυτές σε τρεις (3) μήνες το έτος. Δεν υπολογίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντιγράφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.»

    Εάν, λοιπόν, ο φορολογούμενος έχει στην ιδιοκτησία του δευτερεύουσα κατοικία, η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογισθεί με βάση τους μήνες που θα αναγράψει ότι τη χρησιμοποιεί πραγματικά. Τους υπόλοιπους μήνες θα το δηλώσει στο Ε2 ως ΚΕΝΟ.

    Όσο αφορά τα αποδεικτικά ότι το ακίνητο είναι κενό, θα συνυποβάλλει με το Ε2 αντίγραφα των λογαριασμών ηλεκτρικού ή ύδρευσης, που θα φαίνεται ότι το χρονικό αυτό διάστημα δεν υπήρχε κατανάλωση.

    Ημιυπαίθριοι
    Οι χώροι που τακτοποιούνται, πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται το οικονομικό έτος 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011). Στη δήλωση αυτή θα περιληφθούν οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί το 2011.

    Για την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας εισοδήματος, ως χρόνος τακτοποίησης των χώρων αυτών θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

    Προσοχή: Σε περίπτωση που παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δε δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

    Οι νομιμοποιήσεις των ημιυπαίθριων χώρων σύμφωνα με τον ν.3843/2010 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συμπλήρωση του υποπίνακα της περ. 1. του πίνακα 5.

    Ωστόσο, οι νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών και αυθαίρετων αλλαγών χρήσης, (υπόγεια και πατάρια) που πραγματοποιήθηκαν με τους v.4014/21-9-2011 και ν.3843/2010, δε θα ληφθούν υπόψη και δε θα επηρεάσουν τη συμπλήρωση του υποπίνακα αυτού, για το οικονομικό έτος 2012. Αντίθετα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησής τους θα συμπεριληφθούν στις δηλώσεις του οικον. έτους 2013 και στο εξής.

    Επίπτωση στην αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης της κατοικίας
    Γίνεται σαφές ότι με την υποχρέωση αναγραφής των τακτοποιούμενων, αυξάνεται η επιφάνεια των κύριων χώρων των ακινήτων, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση και στην αντικειμενική δαπάνη που επιβαρύνει των φορολογούμενο.

    Αν για παράδειγμα ο φορολογούμενος είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και ημιυπαίθριου χώρο 30 τ.μ. , στην δήλωση του 2011 επιβαρύνθηκε με αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης (τεκμήριο) για κατοικία με το ποσό των 3.400. Μετά την τακτοποίηση του ημιυπαίθριου, σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 33,33% της αντικειμενικής δαπάνης, η επιβάρυνση θα είναι 6.900 δηλαδή αύξηση πλέον του 100%.

    Επιπτώσεις στις φοροαπαλλαγές
    Πέρα όμως από την επίπτωση που θα έχει η φορολόγηση των τακτοποιημένων χώρων στα τεκμήρια, υπάρχει και παράπλευρη επιβάρυνση στους φορολογούμενους.

    Η απώλεια αυτή αφορά την μείωση της φοροαπαλλαγής από τους τόκους δανείων, αφού η αύξηση των τετραγωνικών, μειώνει τους τόκους που μπορεί να εκπέσει ο φορολογούμενος.

    Αν στο προηγούμενο παράδειγμα μας ο φορολογούμενος είχε αγοράσει το διαμέρισμα με δάνειο σαν πρώτη κατοικία και πλήρωσε για το 2011 τόκους 12.000 ευρώ, αν το ακίνητο παρέμενε στα 100 τ.μ. θα εξέπιπτε το σύνολο των τόκων, έχοντας μείωση φόρου 12.000 Χ 10% = 1.200 ευρώ.

    Με τον συνυπολογισμό των τακτοποιούμενων χώρων , το σύνολο του ακινήτου αυξάνεται σε 130 τ.μ..

    Με δεδομένο ότι η ωφέλεια που υπάρχει στους φορολογούμενους είναι το 10% των τόκων που αναλογούν σε πρώτη κατοικία 120 τ.μ. και δάνειο μέχρι 200.000 ευρώ, στο παράδειγμα μας ο φορολογούμενος θα έχει μείωση φόρου 1.107,69 ( 11.076,92 ευρώ τόκων που αντιστοιχούν στα 120 τ.μ. Χ 10%), δηλαδή απώλεια μείωσης φόρου 92,31 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) των χώρων που έχουν τακτοποιηθεί η διοίκηση δίνει τις ακόλουθες οδηγίες:

    Ως προς τον ΦΑΠ και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), οι τακτοποιούμενοι χώροι, ήτοι οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι χώροι στο υπόγειο, ισόγειο ή σε άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009 και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης καθ’ υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου, συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως πριν την τακτοποίησή τους.

    Όλα τα παραπάνω σημαίνουν:
    • Οι τακτοποιούμενοι ημιυπαίθριοι, που είτε είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως βοηθητικοί χώροι είτε είχε παραληφθεί η αναγραφή τους, δεν απαιτείται μόνο για το λόγο της τακτοποίησής τους να αναγραφούν ως κύριοι χώροι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και, όσον αφορά τον ΦΑΠ, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους.
    Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.
    Δηλαδή, σε περίπτωση μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία του ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, η απεικόνιση των ημιυπαίθριων χώρων στους κύριους χώρους θα περιληφθεί στη δήλωση του καινούργιου ιδιοκτήτη, ενώ σε περίπτωση διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυριότητας, θα περιληφθεί στη δήλωση τόσο του επικαρπωτή όσο και του ψιλού κυρίου.
    • Οι τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δεν απαιτείται μόνο για το λόγο της τακτοποίησής τους να τροποποιηθούν και να αναγραφούν στην πραγματική τους κατάσταση στη δήλωση στοιχείων ακινήτων και, όσον αφορά τον ΦΑΠ, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους.
    Τακτοποιούμενοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι ουδέποτε είχαν αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους, μετά την τακτοποίησή τους. Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του χώρου που τακτοποιήθηκε λόγω μετατροπής του σε χώρο κύριας χρήσης, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας- ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε ο εν λόγω χώρος θα αναγραφεί στην πραγματική του κατάσταση.
    • Για την εφαρμογή των διατάξεων της φορολογίας ακίνητης περιουσίας και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ως χρόνος τακτοποίησης θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για την βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

    • δ) Εάν, παρά τα αναφερόμενα στις ανωτέρω περ. α’ και β’, ιδιοκτήτης τακτοποιούμενου ημιυπαίθριου χώρου ή χώρου που έχει μετατραπεί σε χώρο κύριας χρήσης επιθυμεί να απεικονίσει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του, δύναται να το κάνει υποβάλλοντας δήλωση στοιχείων ακινήτων το επόμενο της τακτοποίησης έτος, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην περ. γ’.

    Η Aμοιβή της εργασίας κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα 2012

    Αρθρα
    Η Aμοιβή της εργασίας κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα
    Η Aμοιβή της εργασίας κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα 2012

    Κατά την Μ. Παρασκευή: Επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών μετά τις 11 π.μ. (Β.Δ. 748/66). Κατά τη ημέρα αυτή όταν πραγματοποιηθεί εργασία δεν οφείλεται καμία προσαύξηση των αποδοχών. Ειδικά όμως για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως π.χ. κλινικές, τσιμεντοβιομηχανίες, φροντιστήρια, εταιρείες ξυλεμπορίου, πετρελαιοειδών κ.λπ. ή ορισμένες ειδικότητες έχει καθιερωθεί η ημέρα αυτή ως ημέρα αργίας και οφείλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής προσαυξημένο κατά 75%.

    Το Μ. Σάββατο: Είναι εργάσιμη ημέρα εκτός αν έχει καθιερωθεί ως αργία με βάση κλαδική Σ.Σ.Ε., οπότε σε όσους εργασθούν οφείλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής προσαυξημένο κατά 75%.

    Κυριακή του Πάσχα: Αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιπες Κυριακές του έτους. Σε όποιους εργασθούν (νομίμως ή παρανόμως) κατά την ημέρα αυτή οφείλεται προσαύξηση 75% και χορηγείται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.

    Η Δευτέρα του Πάσχα: Είναι υποχρεωτική αργία για όλες τις επιχειρήσεις και εργαζομένους εκτός από αυτούς που εργάζονται νομίμως κατά την Κυριακή π.χ. κλινικές, επισιτιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας κ.λπ.
    Σε όσους ημερομίσθιους δεν απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή καταβάλλεται ένα απλό ημερομίσθιο.
    Εάν αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή.
    Σε όσους εργασθούν κατά την ημέρα αυτή (ημερομίσθιοι ή με μηνιαίο μισθό) οφείλεται προσαύξηση 75% για όσες ώρες εργασθούν κατά την ημέρα αυτή.

    Αρθρο της ΠΙΜ Εργασιακή

    Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 300 ευρώ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 300 ευρώ
    Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 300 ευρώ
    Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 300 ευρώ
    Το μέτρο της κατάσχεσης «απαιτήσεων εις χείρας τρίτων», δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 300 ευρώ
    10/4/2012
    Της Μαρίας Βουργάνα
    Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ετοιμάζει η εφορία για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300 ευρώ στην περίπτωση που δεν σπεύσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, με Αυτόφωρο κινδυνεύουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ και το χρέος τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για περισσότερο από τέσσερις μήνες. Το μέτρο της κατάσχεσης «απαιτήσεων εις χείρας τρίτων», δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά από 300 ευρώ ενώ το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, λίγες ημέρες πρoτού εκπνεύσει η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξέδωσε Οδηγό με τα εισπρακτικά μέτρα που μπορεί να λάβει το Δημόσιο αλλά και τα δικαιώματα των οφειλετών. Αναλυτικά:
    Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;
    Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα εξής μέτρα: α) Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους. β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών. γ) Κατάσχεση ακινήτων.
    Πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οφειλέτη του Δημοσίου;
    Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.
    Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, προς νομικά πρόσωπα και προς τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
    Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς ούτε για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
    Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
    Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης όπου ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομείναν ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
    Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
    Οχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας. Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, ύστερα από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος. Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μετεγγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.
    Τι μπορεί να κατασχέσει το Δημόσιο
    1. Tο Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται ο οφειλέτης να εισπράξει από τρίτους.
    2. Eίναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.
    3. Eπίσης, το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων.


    Εκλεισαν 108.315 επιχειρήσεις, μειώθηκαν 19% οι μισθωτοί το 2011

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Εκλεισαν 108.315 επιχειρήσεις, μειώθηκαν 19% οι μισθωτοί το 2011
    Εκλεισαν 108.315 επιχειρήσεις, μειώθηκαν 19% οι μισθωτοί το 2011
    10/4/2012
    Του Γιώργου Γάτου
    Η ύφεση έθεσε μέσα σε ένα χρόνο «εκτός αγοράς» 429.757 εργαζόμενους και 108.315 επιχειρήσεις και αύξησε τις εργατικές διαφορές (κυρίως με αντικείμενο τη μη καταβολή δεδουλευμένων). Επιπλέον, το ποσοστό των απασχολουμένων με μειωμένα ωράρια και αντίστοιχα «κουρεμένους» μισθούς αυξήθηκε στο 21,4% ή 389.288 άτομα από 19% το 2010.
    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση πεπραγμένων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας Μιχ. Χάλαρης.
    Τα στοιχεία
    Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία, στο διάστημα του ενός χρόνου (2010 ? 2011):
    Μειώθηκαν οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν καταστάσεις προσωπικού από 756.881 στις 648.565 (-108.315 και σε ποσοστό -14,31%). Η μείωση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των «λουκέτων» στην αγορά.
    Μειώθηκε ο αριθμός των απασχολούμενων μισθωτών στις επιχειρήσεις από 2.248.223 άτομα σε 1.818.466 (-429.757 ή σε ποσοστό -19,11%).
    Αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων με μειωμένα ωράρια, συμβάσεις έργου ή φασόν και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς από το 19,9% που ήταν το 2010 (447.920 σε σύνολο 2.248.223 εργαζομένων) στο 21,4% το 2011 (389.288 σε σύνολο 1.818.466 απασχολουμένων). Οι 300.230 δηλώθηκαν ως μερικώς απασχολούμενοι, οι 84.519 ως «εκ περιτροπής» εργαζόμενοι, οι 4.345 με συμβάσεις έργου (σε μείωση κατά 12.170 άτομα ο αριθμός τους, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας που έθεσε περιορισμούς ώστε να μη χαρακτηρίζονται ως μισθωτοί) και 194 με φασόν.
    Αυξήθηκαν οι εργατικές διαφορές για την καθυστέρηση ή μη καταβολή δεδουλευμένων στο 55,32% των διαφορών, από 50,51% που ήταν το 2010. Ακολουθούν οι διαφορές για καταγγελία συμβάσεων εργασίας (17,09% έναντι 19% το 2010), μη χορήγηση άδειας και επιδόματος αδείας (14,14%), μη καταβολή επιδομάτων εορτών (5,29%), υπέρβαση νόμιμου ωραρίου (2,37%) και για διάφορα άλλα θέματα (5,8%). Στο ΣΕΠΕ έφθασαν, συνολικά, 21.345 εργατικές διαφορές το 2011, έναντι 20.555 το 2010, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 9.843, αποδόθηκαν σε εργαζομένους 19,8 εκατ. ευρώ και υποβλήθηκαν μηνύσεις (το 68,8% των μηνύσεων ήταν για τη μη καταβολή δεδουλευμένων).
    Μείωση υπερωριών
    Με δεδομένη τη μείωση της δραστηριότητάς τους και για την αποφυγή πρόσθετου κόστους εργασίας (που «καλύφθηκε» με ευέλικτους απασχολούμενους) οι επιχειρήσεις μείωσαν, τέλος, την υπερωριακή απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας σε 12,9 εκατ. ώρες από 20,4 εκατ. ώρες, τις οποίες έκαναν (με πρόσθετη αμοιβή) 227.657 εργαζόμενοι, έναντι 274.873 το 2010.


    ΕΝΤΟΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΩΝ ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Μελέτη για την επιστροφή από το Δημόσιο των φόρων με τόκο
    11/4/2012

    ΕΝΤΟΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΩΝ ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
    Πριν αναλύσουμε την απόφαση 1207/2012 του ΣτΕ αναφορικά με την αξίωση έντοκης επιστροφής φόρων, είναι σημαντικό να ανατρέξουμε σε δύο ακρογωνιαίους λίθους του Συντάγματος που ορίζουν και προστατεύουν την ατομική περιουσία του πολίτη:
    «Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο» (άρθρο 17) και «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος…»,(άρθρο 79 παρ.2. )
    Οι φορολογικές αρχές αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, είχαν ορίσει βάσει του Ν.2120/93 και της ΠΟΛ 1249/8.11.1994 τη χρονική στιγμή από την οποία ο δικαιούχος της επιστροφής μπορεί να διεκδικήσει έντοκα την επιστροφή του φόρου:
    «Το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των άμεσων ή έμμεσων φόρων, κυρίων ή προσθέτων ή προστίμων, επιστρέφεται έντοκα μόνο εφόσον α)Το αχρεώστητο της καταβολής προκύπτει με βάση οριστική απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου οιουδήποτε βαθμού. Στην περίπτωση αυτή, το έντοκο της επιστροφής αρχίζει μετά την πάροδο εξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επόμενου της κοινοποίησης στη φορολογική αρχή της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου.»
    και επιπλέον, σύμφωνα με τον Ν.ΧΛ'/1877:
    «Το έντοκο της επιστροφής του φόρου αρχίζει μετά την πάροδο εξαμήνου, από την πρώτη του μήνα του επόμενου της κοινοποίησης στην φορολογική αρχή της απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου»
    Βάσει των παραπάνω, περιορίζονταν μέχρι στις μέρες μας, κατά πολύ οι έντοκες αξιώσεις των πολιτών από την μακρόχρονη και παράνομη απώλεια χρημάτων τους, διότι έτσι έχαναν τους τόκους τουλάχιστον 6 με 7 ετών, αφού η έννοια της οριστικής απόφασης συμπεριλαμβάνει και την έκδοση απόφασης σε β' βαθμό, διάρκεια η οποία μπορεί να φτάσει και στα 10 χρόνια!
    Επιπλέον, η στέρηση της κάρπωσης ατομικής περιουσίας πολίτη που είναι καθ' όλα νομοταγής και δεν κρίνεται υπαίτιος για κάποια αμέλεια, καθίσταται προφανώς παράνομη και αντίθετη στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο περί Προστασίας της Ιδιοκτησίας), όπου γίνεται ξεκάθαρη η αξία του σεβασμού της περιουσίας του προσώπου, το οποίο μπορεί να τη στερηθεί μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας. Στην έννοια αυτή της περιουσίας περιλαμβάνονται όχι μόνο τα εμπράγματα δικαιώματα, αλλά και όλα τα δικαιώματα "περιουσιακής φύσεως" και τα κεκτημένα "οικονομικά συμφέροντα".
    Με αυτά καλύπτονται τα ενοχικά περιουσιακά δικαιώματα και ειδικότερα απαιτήσεις, είτε αναγνωρισμένες με δικαστική ή διαιτητική απόφαση, είτε απλώς γεννημένες κατά το εθνικό δίκαιο, εφόσον υπάρχει νόμιμη προσδοκία, ότι μπορούν να ικανοποιηθούν δικαστικά.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους ενοχικές αξιώσεις, όπως το δικαίωμα αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, υπάγεται στις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό (Άρθρο 904 του Αστικού Κώδικα επ.), εφόσον βέβαια η καταβολή δεν έγινε με βάση οριστική δικαστική απόφαση.
    Έτσι, το Β' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, ότι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των τόκων είναι αντισυνταγματική και καθ΄ όλα παράνομη, σύμφωνα και με τις παραπάνω αρχές. Ωστόσο, ακόμη δεν ρυθμίστηκε ο τρόπος αξίωσης αυτών των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους φορολογούμενους και έτσι, το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, όπου και αναμένεται η οριστική απόφαση.
    Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα κενό νόμου σχετικά με τον άμεσο τρόπο εντόκου επιστροφής φόρου και έτσι, οι πολίτες θα πρέπει κατ' αρχάς να αξιώνουν αυτή την επιστροφή μέσω αγωγής αποζημίωσης, «λόγω της παράλειψης του νομοθέτη να συμμορφωθεί σε υποχρέωση που επιβάλλει το Σύνταγμα» όπως τονίζει το ΣτΕ στην υπ. αριθμόν 1207/2012 απόφασή του. Κατόπιν τούτου, οι φορολογούμενοι θα δύνανται να αναζητήσουν την έντοκη επιστροφή των φόρων που τους αναλογούν. Εκκρεμεί το αν η απόφαση της Ολομέλειας θα έχει και αναδρομική ισχύ.
    Επιπροσθέτως και όσον αφορά στην ευθύνη του Δημοσίου,σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, «το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας».
    Συνεπώς, οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να συντάξουν αγωγές αποζημίωσης κατά του Δημοσίου, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, προκειμένου να αποκαθίστανται οι όποιες περιουσιακές ζημίες έχουν υποστεί για όλο αυτό το χρονικό διάστημα που επλήγησαν.
    Η αποζημίωση αυτή πρέπει να είναι πλήρης, να αποκαθιστά δηλαδή κάθε ζημία, και περιλαμβάνει τόσο τη μείωση της υπάρχουσας περιουσίας του ζημιωθέντος (θετική ζημία), όσο και το διαφυγόν κέρδος, που προσδοκάται με πιθανότητα κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Στην έννοια της θετικής ζημίας περιλαμβάνεται και η έμμεση ζημία, εφόσον μεταξύ αυτής και της παράνομης πράξης ή ενέργειας των οργάνων του Δημοσίου υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος.
    Έτσι, σύμφωνα με την έννοια αυτών των διατάξεων, το ζημιογόνο για το φορολογούμενο αποτέλεσμα πρέπει να απορρέει από ουσιαστικά παράνομη διοικητική συμπεριφορά, όπως και σε αυτήν τη περίπτωση, να αποτελεί δηλαδή συνέπεια διοικητικής πράξης που εκδόθηκε. Συνακόλουθα, και έπειτα από την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι φορολογούμενοι έχουν καθαρά το δικαίωμα αξίωσης αυτής της αποζημίωσης από το Δημόσιο.
    Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί, ότι το ΣτΕ, με την απόφαση 1324/2012, έκρινε αντισυνταγματική και την φορολόγηση κατά 15% του επιδόματος αλλοδαπής, για όποιον υπάλληλο μετέβαινε στο εξωτερικό με ειδική αποστολή για διάστημα άνω των 30 ημερών, καθώς το επίδομα αυτό δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν φορολογείται.


    TaxExperts Team
    www.TaxExperts.gr | www.TaxExperts.eu


    Επιχειρήσεις: Σε μία εβδομάδα 200 αιτήσεις για την υπαγωγή στο άρθρο 99

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ :: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    <b>Επιχειρήσεις:</b> Σε μία εβδομάδα 200 αιτήσεις για την υπαγωγή στο άρθρο 99
    <b>Επιχειρήσεις:</b> Σε μία εβδομάδα 200 αιτήσεις για την υπαγωγή στο άρθρο 99
    Επιχειρήσεις: Σε μία εβδομάδα 200 αιτήσεις για την υπαγωγή στο άρθρο 99
    Με ρυθμούς που σοκάρουν αυξάνεται από την αρχή του 2012 ο αριθμός των εταιρειών που προσφεύγουν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές τους, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγουν το «λουκέτο».
    12/4/2012
    Του Γιώργου Μανέττα και του Λεωνίδα Λιάμη
    Περισσότερες από 2.000 εταιρείες,υπολογίζεται πως ήδη έχουν προσφύγει στο άρθρο 99 εκ των οποίων οι 1.000 πέρυσι, ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.
    Ανάμεσά τους άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις με τεράστια ιστορία και πορεία χρόνων από διάφορους κλάδους, όπως του λιανεμπορίου τροφίμων, της ένδυσης - υπόδησης, των ηλεκτρονικών ειδών και των κατασκευών, οι οποίες δεν άντεξαν το βάρος των χρεών τους.
    Η επιδείνωση της ύφεσης και η έλλειψη ρευστότητας εκτιμάται πως θα διογκώσει τα οικονομικά προβλήματα και θα οδηγήσει και άλλες επιχειρήσεις στο άρθρο 99 το επόμενο διάστημα. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως με βάση την εικόνα που παρουσίασαν το 2011, περίπου 10 εισηγμένες θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο άρθρο 99. «Οι τεράστιες επισφάλειες και οι ακάλυπτες επιταγές απειλούν να τινάξουν στον «αέρα», όχι μόνο αυτές που ήδη ακροβατούν αλλά και σχετικά υγιείς επιχειρήσεις», λένε χαρακτηριστικά και τονίζουν πως η κατάσταση είναι ασφυκτική.
    Θεσσαλονίκη
    Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει το φαινόμενο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των επιχειρήσεων, που δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις τους βαίνει αυξανόμενος. Ενδεικτική της δυναμικής που καταγράφεται τοπικά σε σχέση με τις προσφυγές στο άρθρο 99, είναι η διαπίστωση ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, που εκδικάζει σχετικές υποθέσεις με την εκούσια διαδικασία κάθε Παρασκευή, πλέον δεν τις προλαβαίνει.
    Το φαινόμενο, βέβαια, από μόνο του αυτοτροφοδοτείται, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν την υπαγωγή τους στο καθεστώς προστασίας, πολλές φορές δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα και στους πιστωτές τους, μέσα από τα «κουρέματα» των απαιτήσεων που έχουν οι τελευταίοι, με συνέπεια να τους παρασέρνουν σε ανάλογες πρακτικές προκειμένου να αποσοβήσουν το «λουκέτο». Ασπίδα προστασίας, μέσω του ισχύοντος πτωχευτικού κώδικα, έναντι των πιστωτών τους ζητούν πλέον επιχειρήσεις αδιακρίτως μεγέθους, κλάδου ή και δραστηριότητας, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα περιθώρια για το τοπικό (αλλά όχι μόνο) επιχειρείν έχουν στενέψει δραματικά, αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί.
    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, τα στοιχεία από το πρωτοδικείο της πόλης καταδεικνύουν ότι από την ημερομηνία ισχύος του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/07 ΦΕΚ153//10.7.2007) μέχρι το τέλος του 2011 είχαν υποβληθεί αιτήματα προστασίας έναντι πιστωτών από περίπου 560 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλες τουλάχιστον οκτώ (8) περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
    Συγκεκριμένα, το 2008, είχαν υποβληθεί μόλις 3 αιτήσεις, ένα την επόμενη χρονιά, το 2009, για τη διαδικασία συνδιαλλαγής που προέβλεπε ο νόμος (μέχρι την τροποποίηση το Σεπτέμβριο του 2011), οι αιτήσεις ήταν 134. Το 2010, όταν πλέον τα προβλήματα ρευστότητας κι η μείωση της κατανάλωσης στην αγορά ήταν παραπάνω από εμφανή, αυξήθηκαν σε 200 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Το περασμένο έτος δε, στο «καταφύγιο» του άρθρου 99 έσπευσαν να βρουν προφύλαξη άλλες 221 εταιρείες.
    Από το σύνολο αυτό έως το τέλος του 2011 είχαν βγει αποφάσεις για 202 υποθέσεις, ενώ οι υπόλοιπες ανέμεναν τη σειρά τους, με την ελπίδα ότι θα αντέξουν και δεν θα υποχρεωθούν από τις συνθήκες να οδηγηθούν στο μοιραίο. Ορισμένα από τα «βαριά» ονόματα του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης που έσπευσαν να καταθέσουν αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 είναι η εταιρεία ΚΟΥ - ΚΟΥ Α.Ε., η οποία ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία συνδιαλλαγής κι επικυρώθηκε συμφωνία με τους πιστωτές δίνοντάς της προστασία για μία τετραετία, η ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ, η ΦΑΝΝΥ Α.Ε., η αλυσίδα ηλεκτρικών ΕΧPERT, η Πλαίσιο Κουφώματα, η ΑRCON Construcitons, η Νutrifarm, η Black Red White Ελλάς, η KLT κ.λπ.
    Κατάχρηση
    Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν όμως παράγοντες της αγοράς που θεωρούν ότι ακόμη και μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, ο νόμος για την υπαγωγή μιας εταιρείας στο άρθρο 99 θα πρέπει να καταργηθεί ή να αλλάξει ριζικά καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση και πετυχαίνουν την προστασία από τους πιστωτές τους «παγώνουν» κάθε δραστηριότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η προοπτική ανάκαμψης και να οδηγούνται σε οριστικό «λουκέτο».
    Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η τετραετία που δίνει ως χρόνο το κράτος για να εξυγιανθεί μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο είναι αρκετά μεγάλο διάστημα σε σχέση με το εξωτερικό όπου η αντίστοιχη διαδικασία δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.
    Στις ΗΠΑ για παράδειγμα το αντίστοιχο άρθρο του Πτωχευτικού Κώδικα το «Chapter 11» (κεφάλαιο 11) επιτρέπει στον οφειλέτη να αναδιοργανώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις διατηρώντας παράλληλα και τα περιουσιακά του στοιχεία για να πληρώσει το χρέος και να ρυθμίσει τις υφιστάμενες οφειλές. Η πολιτεία δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία να καταθέσει ένα πλάνο αναδιοργάνωσης 120 ημερών και να ζητήσει μια χρονική περίοδο 180 ημερών.
    Εντείνονται τα προβλήματα ρευστότητας
    Αναχρηματοδότηση δανείων
    Εντονη είναι η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά το επόμενο διάστημα. Μεγαλύτερη, όμως, είναι η αγωνία όσων βρίσκονται σε συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση των δανείων τους, καθώς η σχετική διαδικασία είχε εν πολλοίς «παγώσει». Σε πιο δεινή θέση βρίσκονται όσες εταιρείες προμηθεύονται προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Οι τελευταίες είναι αναγκασμένες να καταβάλουν... μπροστά όλα τα χρήματα εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των ξένων να συνεργαστούν με Έλληνες λόγω του υψηλού ρίσκου και των αρνητικών προοπτικών της χώρας.


    Δεν κατάσχονται καταθέσεις ως 2.000 ευρώ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Δεν κατάσχονται καταθέσεις ως 2.000 ευρώ
    Δεν κατάσχονται καταθέσεις ως 2.000 ευρώ
    10/4/2012
    Άναψε τελικά το "πράσινο"φως η τρόικα για τις νομοθετικές ρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αν και αυτές δεν πρόλαβαν να κατατεθούν στην παρούσα Βουλή. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έκανε γνωστό ότι οι αλλαγές θα επιδιωχτούν να περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου χωρίς όμως να είναι σίγουρο αν αυτή θα κυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο ή από την επόμενη βουλή.
    Λίγο πριν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε: "Είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω το σώμα ότι πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης των συνεργατών μου με το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπήρξε θετική εξέλιξη για τις ρυθμίσεις που έχουμε εισηγηθεί. Τραγική ειρωνεία που δεν προλάβαμε να κατατεθεί και να ψηφιστεί. Μέχρι αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την Τράπεζα της Ελλάδος και φαίνεται ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να προχωρήσει η ρύθμιση αυτή. Επειδή όμως κλείνει η Βουλή, έχω ενημερώσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού προκειμένου να εξετάσουμε τη δυνατότητα ρύθμισης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου".
    Με το επίμαχο άρθρο 49, το οποίο είχε αποσυρθεί από τη Βουλή πριν από 10 μέρες και είχε και σαν αποτέλεσμα τη χθεσινή παραίτηση του γενικού γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκου μεταξύ άλλων καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσόν κατάθεσης μέχρι το ύψος των 2.000 ευρώ δεν θα κατάσχεται και δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμισης των χρεών.


    Αυτασφάλιση μέχρι τη συνταξιοδότηση

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αυτασφάλιση μέχρι τη συνταξιοδότηση
    Αυτασφάλιση μέχρι τη συνταξιοδότηση
    11/4/2012
    Δυνατότητα αυτασφάλισης προκειμένου να συμπληρώσουν τα χρόνια που χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθούν, αποκτούν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες που πρόσφατα «έχασαν» (με το νέο Μνημόνιο) την ιδιότυπη μονιμότητα και τα Ταμεία τους έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
    Τη δυνατότητα δίνει τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και προβλέπει ότι «ασφαλισμένοι σε Φορείς ή Κλάδους Κυρίας Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις διατάξεις των άρθρων 5 του ν. 3029/2002 και του άρθρου 1 του ν. 3655/2008 (δηλαδή ΗΣΑΠ, ΕΤΕ, ΑΤΕ, ΤτΕ, πρώην ΕΤΒΑ κ.ά.) μπορούν σε περίπτωση διακοπής καθ' οιονδήποτε τρόπο της υποχρεωτικής ασφάλισής τους να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους στον ίδιο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους ίδιους κλάδους πρόνοιας και ασθένειας υπό τις προϋποθέσεις του αρ. 41 του α.ν. 1846/1951 ως ισχύει».
    Οι ασφαλισμένοι που θα συνεχίζουν προαιρετικά την ασφάλισή τους, υποχρεούνται να καταβάλουν κάθε μήνα ολόκληρο το ποσό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου με βάση υπολογισμού τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από τη διακοπή της εργασιακής σχέσης. Ο χρόνος της προαιρετικής ασφάλισης λογίζεται ως πραγματικός και θα συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης και εφάπαξ όσο και για προσαύξηση των αντίστοιχων παροχών.
    -Με άλλη τροπολογία διατηρείται έως τις 31/12/2012 η πρόσθετη αμοιβή των υπαλλήλων του ΙΚΑ για την πληρωμή του δωρόσημου στους οικοδόμους.

    Στο τραπέζι ειδικός φόρος για το Ασφαλιστικό

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στο τραπέζι ειδικός φόρος για το Ασφαλιστικό
    Στο τραπέζι ειδικός φόρος για το Ασφαλιστικό
    «Απαιτείται η μετατόπιση του βάρους, για ένα μέρος των εισφορών, στη φορολογία με τρόπο δικαιότερο σε σχέση με την κατανομή των βαρών
    11/4/2012
    Του Γιώργου Γάτου
    Θέμα ριζικής αναμόρφωσης του πλαισίου για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με «ανακαθορισμό φόρων και εισφορών» και τη στήριξη των συντάξεων, κατά ένα μέρος, από τη γενική φορολογία, «άνοιξε» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης στη Βουλή. «Απαιτείται η μετατόπιση του βάρους, για ένα μέρος των εισφορών, στη φορολογία με τρόπο δικαιότερο σε σχέση με την κατανομή των βαρών, πιο αποτελεσματικό για τη διασφάλιση των εσόδων και πιο φιλικό στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους», είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας το τριπλό πρόβλημα που θα υπάρχει και μετά τις εκλογές:
    Πρώτον, η μείωση των εσόδων, λόγω αύξησης της ανεργίας και μείωσης των εισοδημάτων όπου καταγράφονται απώλειες εσόδων 6 δισ. ευρώ.
    Δεύτερον, οι υψηλές εισφορές καθώς η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος στηρίζεται στις εισφορές από την απασχόληση και
    Τρίτον, την πίεση για τη μείωση των δαπανών. «Το θέμα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών συνολικά θα είναι και το επόμενο διάστημα βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων και των πιέσεων στην κατεύθυνση μείωσης των δαπανών», προέβλεψε.
    ΜέτραΟ Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας τα βήματα που έγιναν για περιστολή των δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα και κατά 4,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012, τόνισε ότι η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και η διατήρηση του επιπέδου των συντάξεων και των άλλων παροχών «εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και της χώρας συνολικά και τη δυνατότητα ή μη του ίδιου του συστήματος να διασφαλίσει όσο γίνεται καλύτερα τους πόρους του και να ελέγξει τις δαπάνες».
    «Οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Η προεκλογική και η πρώτη μετεκλογική περίοδος θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία», συμπλήρωσε ζητώντας συνέχιση της προσπάθειας για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, αναμόρφωση της χρηματοδότησης των Ταμείων και τη στήριξή τους μετά τις απώλειες που κατέγραψαν από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων.
    Οι μειώσεις
    Αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη διετία, οι μειώσεις των συντάξεων θα έφταναν στο 30%, αντί του 12% που είναι μεσοσταθμικά.
    Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπήρχε αδυναμία πληρωμής των συντάξεων και στην καλύτερη περίπτωση τα Ταμεία θα μπορούσαν να καταβάλουν τη μισή σύνταξη ακόμα και για το συνταξιούχο των 500 ευρώ.
    Yπερχρεωμένα νοικοκυριά << Mετά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες το βράδυ η τρόικα, ο Γ. Kουτρουμάνης θα εισηγηθεί σήμερα στον πρωθυπουργό την έκδοση Πράξης Yπουργικού Συμβουλίου με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, καθιερώνεται ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς έως 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό οφειλέτη ή έως 2.000 για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.
    Δεν κόβονται δώρα, αποζημιώσεις
    Δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτε γιατί δεν υπάρχει θέμα περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, μείωσης ή κατάργησης των αποζημιώσεων ή μείωσης του χρόνου αδείας. Επομένως είναι σαφές ότι αυτά τα θέματα δεν είναι ανοιχτά για συζήτηση. Αυτό τόνισε, μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.


    Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το Μάρτιο ανήλθε σε 7.3 δις Ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 365 εκατ. ευρώ

    Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το Μάρτιο ανήλθε σε 7.3 δις Ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 365 εκατ. ευρώ

    Υπ. Οικονομικών: Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012 (προσωρινά στοιχεία).

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Νίκης 5-7

    10180 Αθήνα

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ.: 210-3332551/2

    Fax: 210-3332559

    e-mail: press@minfin.gr

    Μ. Τετάρτη 11, Απριλίου 2012

    Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012 (προσωρινά στοιχεία)

    Ιανουάριος - Μάρτιος 2012 (προσωρινά στοιχεία)

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7.302 εκατ. Ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 365 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 8.596 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1.399 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, ανήλθε σε 12.808 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένα έναντι του στόχου (12.975 εκατ. ευρώ) κατά 167 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.437 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, παρουσιάζοντας μικρή υστέρηση κατά 166 εκατ. έναντι του στόχου (11.603 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

    H ως άνω υστέρηση οφείλεται στη μείωση των εσόδων του Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, κυρίως λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης.

    Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα έσοδα προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2011 δεδομένου ότι η θετική επίπτωση στα έσοδα που είχαν οι εισπράξεις από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που εισήχθη τον Οκτώβριο 2011 και η απόδοση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων υπερκάλυψαν την υστέρηση των εσόδων λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και τη μείωση των εσόδων από φόρους συναλλαγών (κυρίως ΦΠΑ),

    Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.371 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1.372 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων καθώς και στις εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθαν στα 20.110 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21.571 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012,.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως το σημαντικό περιορισμό των δαπανών τακτικού προϋπολογισμού (μειωμένες 999 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο) που είναι αποτέλεσμα του αυστηρού ελέγχου των πρωτογενών δαπανών ύψους 12.222 εκατ. ευρώ- 593 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου. Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα (116 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και η δαπάνη για τόκους σε καθαρή βάση (260 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επίσης περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με το στόχο (950 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 488 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού έως το Μάρτιο 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 3.597 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτελεί αποτέλεσμα των σημαντικά υψηλότερων πληρωμών για τόκους (3.703 εκατ. ευρώ) και των χαμηλότερων λοιπών δαπανών εκτός τόκων κατά 106 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Νέα παράταση εως την 30η Σεπτεμβρίου για την υπαγωγή στην ρύθμιση των αυθαιρέτων δόθηκε με απόφαση του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΕΚΑ.

    Νέα παράταση εως την 30η Σεπτεμβρίου για την υπαγωγή στην ρύθμιση των αυθαιρέτων δόθηκε με απόφαση του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΕΚΑ.


    Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 16943/2.4.2012
    Παράταση της προθεσμίας του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 24 του Ν. 4014/2011
    Αριθμ. οικ. 16943

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ − Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

    Έχοντας υπόψη:

    1. Τις διατάξεις της παρ. 2γ του άρθρου 7 του Ν. 4051/2012 «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του Ν. 4046/2012.» (ΦΕΚ 40 Α΄).

    2. Τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος» (ΦΕΚ 209 Α΄), όπως ισχύει.

    3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/21.22/4/05 (ΦΕΚ 98/Α΄/22.4.2005).

    4. Το Π.Δ. 110/2011 «Διορισμός Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (ΦΕΚ 243/Α΄/11.11.2011), καθώς και του Π.Δ. 31/2012 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (ΦΕΚ Α΄ 62).

    5. Την υπ’ αριθμ. Υ14/24.11.2011 απόφαση Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νικολάου Σηφουνάκη (ΦΕΚ 2740/Β΄/25.11.2011)».

    6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

    αποφασίζουμε:

    Άρθρο Μόνο

    1. Η προθεσμία του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 24 του Ν. 4014/2011 παρατείνεται μέχρι την 30.9.2012.

    2. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


    Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Αθήνα, 2 Απριλίου 2012

    ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

    Νέα παράταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών

    Νέα παράταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών

    Από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί μόλις 200 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 45,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλώνΑπό τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί μόλις 200 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 45,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών
    Προς νέα παράταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που εκπνέει στα τέλη Απριλίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
    Από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί μόλις 200 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 45,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία έχει να κάνει με την ανάγκη του κράτους να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, ενώ αφορμή για τη νέα παράταση θα αποτελέσουν οι επικείμενες εκλογές.
    Πάντως, τα φετινά έσοδα κινδυνεύουν από τη μη επαρκή στελέχωση των εφοριών στο σκέλος των εισπράξεων φόρων, ενώ η αναδιοργάνωση - συγχώνευση των ΔΥΟ δεν έχει φέρει ακόμη τα πολυπόθητα αποτελέσματα.
    24h NewsRoom

    Έξι φόροι περιμένουν τις... εκλογές

    Έξι φόροι περιμένουν τις... εκλογές

    Έξι φόροι περιμένουν τις... εκλογές
    Έξι τσουχτερούς φόρους θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου.
    Πρόκειται για μόνιμες και έκτακτες φορολογίες, οι οποίες αποτελούν το βαρύ εισπρακτικό πυροβολικό του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού του 2012.
    Οι τσουχτεροί φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μετά τις κάλπες είναι οι εξής:
    1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν με το εκκαθαριστικό του 2012 τον φόρο που αντιστοιχεί στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2011 και από τα 8.000 στα 5.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
    2. Τέλος επιτηδεύματος: Θα είναι αυξημένο φέτος από τα 300 στα 500 ευρώ. Το τέλος θα βεβαιωθεί με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
    3. Εισφορά αλληλεγγύης: Για εισόδημα από 12.000 ως 20.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 1%, για εισόδημα από 20.000 ως 50.000 ευρώ με συντελεστή 2%, για εισόδημα από 50.000 ως 100.000 ευρώ με συντελεστή 3% και για εισόδημα από 100.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 4%.
    4. Ενιαίο τέλος ακινήτων: Πρόκειται για 300.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ για το 2009. Αφορούν φορολογουμένους οι οποίοι το 2008 είχαν κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους
    5. Φόρος ακίνητης περιουσίας 2010-2011: Πρόκειται για ειδοποιητήρια που θα σταλούν σε όλους τους φορολογούμενους με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας το 2010 άνω των 400.000 ευρώ το 2010 και άνω των 200.000 ευρώ το 2011.
    6. Έκτακτο τέλος ακινήτων: Το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα εξοφληθεί φέτος σε πέντε δόσεις. Υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια και την τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο καθώς και με βάση την παλαιότητα.
    24h NewsRoom

    Από την πρώτη Ιουλίου θα ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις για την δημοσίευση ισολογισμών των εταιριών

    Από την πρώτη Ιουλίου θα ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις για την δημοσίευση ισολογισμών των εταιριών

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4072 "Βελτίωση επιχειρηµατικού περιβάλλοντος Νέα εταιρική µορφή Σήµατα Μεσίτες Ακινήτων Ρύθµιση θεµάτων ναυτιλίας, λιµένων και αλιείας και άλλες διατάξεις"

    Το άρθρο που αναφέρεται στην άρση της υποχρέωσης δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων σε έντυπα μέσα (εφημερίδες) θα έχει ισχύ από τον Ιούλιο και κατά συνέπεια όλες οι υπόχρεες επιχειρήσεις θα δημοσιεύσουν τις οικονομικές του καταστάσεις για την χρήση 2011 με τα ως σήμερα ισχύοντα κατά περίπτωση (Δημοσίευση σε Οικονομική, Πολιτική και Τοπική εφημερίδα).



    Το σχετικό άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α' 86 - 11 Απριλίου 2012

    Αρθρο 232
    Περιορισµός υποχρεώσεων Α.Ε. και Ε.Π.Ε. για δηµοσίευση πράξεων και στοιχείων

    1. Όπου στον κ.ν. 2190/1920 και στο ν. 3190/1955 προβλέπεται δηµοσίευση σε άλλα έντυπα µέσα, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ., αυτή µπορεί να αντικαθίσταται µε ανάρτηση των δηµοσιευτέων πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εφόσον η διεύθυνση αυτής έχει καταχωρισθεί στην Μερίδα της εταιρείας. Για την ανάρτηση των παραπάνω πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενηµερώνεται αµελλητί το οικείο Μητρώο. Προθεσµίες που συνδέονται µε δηµοσίευση σε άλλα έντυπα µέσα εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. λογίζεται ότι εκκινούν ή λήγουν από την ηµέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε στο οικείο µητρώο την ανάρτηση στην ιστοσελίδα.

    2. Αν η εταιρεία δε διατηρεί ιστοσελίδα ή δεν έχει καταχωρήσει αυτήν στην Μερίδα της, οι δηµοσιεύσεις της προηγούµενης παραγράφου πραγµατοποιούνται, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ., και σε µία ηµερήσια οικονοµική εφηµερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.


    .....

    Άρθρο 330
    ..
    2. Η ισχύς του παρόντος νόµου αρχίζει από τη δηµοσίευσή του στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, πλην των Κεφαλαίων Δ΄, Η΄, Θ΄ και ΙΑ΄ του ΜΕΡΟΥΣ ΤΡΙΤΟΥ του παρόντος νόµου που αρχίζει έξι (6) µήνες µετά την ηµεροµηνία αυτή του άρθρου 232 που αρχίζει από 1.7.2012 και όπου ορίζεται διαφορετικά από τις επί µέρους διατάξεις.»

    Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

    Δώρο Πάσχα 2012 και καταβολή του στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη και μερική απασχόληση.

    Δώρο Πάσχα 2012 και καταβολή του στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη και μερική απασχόληση.


    2012-04-10 17:30

    Ενόψει της έλευσης σε λίγες ημέρες των Αγίων ημερών του Πάσχα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα την καταβολή σε αυτούς από τους εργοδότες του επιδόματος (δώρου) Πάσχα.

    Άνδρες και γυναίκες, που αποτελούν το κύριο μέρος του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας, εφόσον έχουν απασχοληθεί με εξηρτημένη σχέση εργασίας σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται να λάβουν το επίδομα (δώρο) Πάσχα, έστω και αν η χώρα μας βρίσκεται σε ιδιαίτερες μέρες κάτω από δυσμενείς συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να είναι ενημερωμένοι γύρω από τα δικαιώματά τους στην εργασία.

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θεσπίσει τις κάτωθι διατάξεις :

    1. Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 της απόφασης 19040/1991 των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας- (νυν Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 742/Β/9-12-1981) «Επιδόματα (δώρα) εορτών» όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους. Επίδομα (δώρο) εορτών Πάσχα, ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκησε ολόκληρη τη χρονική περίοδο στη περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

    2. Από τους ανωτέρω εργαζόμενους, εκείνοι που η σχέση εργασία τους με τον υπόχρεο στη καταβολή επιδόματος (δώρου) Πάσχα εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούνται αναλογίας

    Δηλαδή : α) Σαν επίδομα Πάσχα ποσόν ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης μέσα στην χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα. 3. Επίσης σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 1 της Υ.Α. 19040/1991, οι απασχολούμενοι στα Δημόσια, Δημοτικά και Κοινοτικά Έργα, τις εποχιακά εκτελούμενες εργασίες καθώς και οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή για εκτέλεση ορισμένου έργου η αναλογία επιδόματος Πάσχα που δικαιούνται είναι: Δύο (2) ημερομίσθια για κάθε δεκατρία (13) που πραγματοποίησαν στη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους σαν επίδομα Πάσχα κλπ. ή ανάλογο κλάσμα για κάτω από οκτώ (8) ή από δεκατρία (13) ημερομίσθια που πραγματοποίησαν αντίστοιχα. Το επίδομα Πάσχα υπόκεινται, όπως και οι τακτικές αποδοχές σε όλες τις κρατήσεις και εισφορές που προβλέπονται για τους οικείους ασφαλιστικούς Οργανισμούς ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Πολιτικής (άρθρο 9 ΥΑ 18040/1981). 4. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 της απόφασης 19040/1981 επίδομα Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών ή ημερομισθίων την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης. 5. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΥΑ 19040/1981 το συνολικό ποσό του επιδόματος Πάσχα, δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να υπερβαίνει τον μισό μισθό για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό και τα 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, όπως προσδιορίζεται στα άρθρα 3 και 4 της ανωτέρω απόφασης. 6. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 1 της ΥΑ 19040/1981 το επίδομα (δώρο) Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά σε χρήμα μόνο, καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη. 7. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του Ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 66/Α/11-5-2010), κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Η μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων από πλήρη σε μερική απασχόληση επιτρέπεται σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, με έγγραφη ατομική συμφωνία η οποία είναι έγκυρη, εφόσον έχει καταρτισθεί νομότυπα.

    Οι Επιθεωρητές Εργασίας σε πολλές περιπτώσεις (είτε τηλεφωνικά, είτε εγγράφως) παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες προς τους εργοδότες και τους εργαζόμενους σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να διασφαλίσουν για τους εργαζόμενους τα νόμιμα.

    Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με τη μακρόχρονη πείρα του και την προληπτική και κατασταλτική του δράση στον ιδιωτικό τομέα εργασίας αποτελεί το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό για την ορθή τήρηση των παραπάνω διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

    Ενδεικτικά, για την υποχρέωση καταβολής Δώρου Πάσχα 2012 από τον εργοδότη σε εργαζόμενο, σας παραθέτουμε το κάτωθι παράδειγμα εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ειδικότητα εργάτη), αμειβόμενου με τα ισχύοντα σήμερα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (με την προβλεπόμενη μείωση 22% των αποδοχών του).

    Ο εν λόγω εργαζόμενος είναι άγαμος, χωρίς προϋπηρεσία, με πλήρες ωράριο και έχει απασχοληθεί από 1.1.2012 έως 30.4.2012 (δεν θα λυθεί η εργασιακή σχέση πριν από την 30.4.2012), θα λάβει το ακόλουθο Δώρο Πάσχα 2012 :

    15 ημερομίσθια Χ 26,18 € (ημερομίσθιο που ισχύει από 14.2.2012, σύμφωνα με τον Ν. 4046/2012 και την εκδοθείσα Π.Υ.Σ. αριθ. 6/28.2.2012) = 392,7€.

    Ο ίδιος εργαζόμενος χωρίς την μείωση που προβλέπει ο Ν. 4046/2012 και η εν λόγω Π.Υ.Σ., θα ελάμβανε Δώρου Πάσχα 2012 :

    15 ημερομίσθια Χ 33,57€ = 503.55€.



    Πηγή : ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.)





    Τρίτη 10 Απριλίου 2012

    «Τυπωθήτω» για τα πρώτα 200.000 εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ του… 2009

    «Τυπωθήτω» για τα πρώτα 200.000 εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ του… 2009

    Μέχρι τέλος Μαΐου και εφάπαξ θα πρέπει να πληρωθεί ο φόροςΜέχρι τέλος Μαΐου και εφάπαξ θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος
    Μπορεί στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών να κατέβασαν ρολά για Πάσχα, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού, ανακοινώνοντας ότι το Γραφείο Υποστήριξης Χρηστών (Help Desk) θα λειτουργεί με ωράριο Δημοσίου από αύριο έως και την Παρασκευή, 20 Απριλίου…
    Μπορεί να έχουν καθυστερήσει σημαντικά την αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους ουκ ολίγους φόρους ακινήτων από το 2009 μέχρι και φέτος, επικαλούμενοι προβλήματα στη διαδικασία…
    …φαίνεται όμως ότι μετά την κατακραυγή των φορολογουμένων και των μέσων ενημέρωσης, ότι κρατάνε τα σημειώματα για μετά τις εκλογές, αποφάσισαν «ξαφνικά» πως μπορούν να στείλουν τα πρώτα ραβασάκια.
    Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αρχίζει η σταδιακή αποστολή των πρώτων 200.000 εκκαθαριστικών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, του ΕΤΑΚ, για το… 2009. Πρόκειται, αν θυμάστε, για φόρο που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση Καραμανλή, τον κατήργησε στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπανδρέου και τώρα υπόσχεται να τον επαναφέρει η Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση που κυβερνήσει μετά τις εκλογές.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται ακόμα ανοιχτή η εφαρμογή του Ε9 για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να κάνουν διορθώσεις επί των όποιων λαθών προέκυψαν από το σύστημα. Θυμίζουμε ότι δεν ήταν λίγοι οι φορολογούμενοι, που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς ακίνητα καταγεγραμμένα στο TAXISNET ή με λάθος στοιχεία, ενώ τα είχαν δηλώσει κανονικά ! Θέλουμε, λοιπόν, να ελπίζουμε ότι στο ΚΕΠΥΟ έχουν βεβαιωθεί πως τα εκκαθαριστικά που στέλνουν αφορούν σε ιδιοκτήτες, που έχουν τακτοποιήσει πλήρως το Ε9 τους.
    Να σημειωθεί πως τα μισά από τα 200.000 εκκαθαριστικά, που θα σταλούν, δεν προβλέπουν την πληρωμή φόρου. Τα υπόλοιπα 100.000 θα οδηγήσουν τους υπόχρεους μέχρι το γκισέ της εφορίας ή κάποιας τράπεζας μέχρι το τέλος Μαΐου για να πληρώσουν το τέλος εφάπαξ.
    Και, επειδή πολλά έχουν αλλάξει και αλλάζουν διαρκώς σε ό,τι αφορά τους συντελεστές και τα αφορολόγητα στη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, υπενθυμίζουμε πως ΕΤΑΚ για το 2009 πρέπει να πληρώσουν όσοι, την 1η Ιανουαρίου της συγκεκριμένης χρονιάς, είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ για άγαμο και άνω των 200.000 ευρώ για έγγαμο. Ο συντελεστής είναι 0,1%.
    Πέραν το ΕΤΑΚ του 2009, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011, καθώς και το χαράτσι (Ειδικό Τέλος), που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
    Νεκτάριος Β. Νώτης
    24h NewsRoom

    Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 300 ευρώ - Επίσπευση διαδικασιών για την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις


    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗHμερομηνία δημοσίευσης: 10-04-12
    Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 300 ευρώ

    Μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις και ακίνητα θα διεκδικεί το Δημόσιο από τους οφειλέτες του Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων, καταθέσεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ στο Δημόσιο θα μπορεί να προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο οδηγιών που εξέδωσε, το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις είναι τα 1.000 ευρώ. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου περιουσιακού στοιχείου, ο οφειλέτης μπορεί να αναστείλει τον πλειστηριασμό εάν ενταχθεί σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση. To Δημόσιο μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη εφ’ όσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.
    Επιστροφές ΦΠΑΤην επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ από το Δημόσιο προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που προσεγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου.




    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης: 10-04-12
    Κατασχέσεις μισθών - καταθέσεων για χρέη άνω των 300 ευρώ
    Με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων, καταθέσεων και κινητών περιουσιακών στοιχείων επιδιώκει το Δημόσιο να διασφαλίσει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο οδηγιών που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι κατασχέσεις μπορούν να γίνουν εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Παρακάτω παρατίθεται υπό μορφή ερωταπαντήσεων όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Ειδικότερα:
    1. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;
    – Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα εξής μέτρα:
    α) Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.
    β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.
    γ) Κατάσχεση ακινήτων. 2. Πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οφειλέτη του Δημοσίου;
    – Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.
    3. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, προς νομικά πρόσωπα και προς τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
    – Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ούτε για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
    4. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
    – Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.
    Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
    5. Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
    – Οχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.
    Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, έπειτα από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.
    Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.
    ΠΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ



    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης: 10-04-12
    Επίσπευση διαδικασιών για την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

    Ποσά από 30.000 - 100.000 ευρώ θα επιστρέφονται ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο Προκοπης Χατζηνικολαου
    Αλλαγές στην απόφαση για τις επιστροφές ΦΠΑ (αυτές που εκκρεμούν στις εφορίες της χώρας) σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολουνθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των εξαγωγικών επιχειρήσεων την επίσπευση των εκκαθαρισμένων οφειλών ΦΠΑ που προσεγγίσουν το ένα δισ. ευρώ.
    Στη συνάντηση που πραγματοποίηθηκε στο περιθώριο εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το νέο πληροφοριακό σύστημα εξαγωγών των τελωνείων, ο κ. Π. Οικονόμου ανέφερε ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών που θα επενεξετάσει την πρόσφατη απόφαση για τις επιστροφές ΦΠΑ κυρίως το σημείο που αναφέρει ότι: «θα εκταμιευθούν με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016».
    Οσον αφορά τις εκκαθαρισμένες οφειλές του Δημοσίου προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αυτές προσεγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, ωστόσο είναι αδύνατον να επιστραφούν στο σύνολό τους ελέω των άδειων κρατικών ταμείων. Ο κ. Οικονόμου δεσμεύθηκε, για τις συγκεκριμένες επιστροφές, την επίσπευση των διαδικασιών το συντομότερο δυνατό στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
    Νέες αιτήσεις Για τις νέες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, με βάση τον σχεδιασμό, ποσά έως 30.000 ευρώ θα επιστρέφονται σύντομα χωρίς έλεγχο, ποσά από 30.000 - 100.000 ευρώ θα επιστρέφονται ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο και αιτήσεις για επιστροφή άνω των 100.000 ευρώ θα ελέγχονται υποχρεωτικά.
    Οπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κ. Χρ. Σακελλαρίδη «οι άμεσες διευκρινίσεις που μας παρείχε ο κ. Οικονόμου, μετά τη σχετική παρέμβαση του ΠΣΕ, για όσο το δυνατόν πιο άμεσες επιστροφές ΦΠΑ, τόσο των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, όσο και υπό το νέο σύστημα, με σαφή χρονοδιαγράμματα, προσφέρουν ανακούφιση, αλλά και θετική προοπτική για χιλιάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Είναι, άλλωστε πάγια θέση των Ελλήνων εξαγωγέων για αναπροσαρμογή του υφιστάμενου συστήματος, σε όρους πραγματικής οικονομίας και συνθηκών διεθνούς ανταγωνισμού. Οι ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ, η διεκπεραίωση των οφειλομένων και η ενεργοποίηση νέων εργαλείων ηλεκτρονικών συναλλαγών με τα τελωνεία, αποτελούν επί της ουσίας διαρθρωτικές αλλαγές και υποστηρίζουν την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με σωρευτικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας.
    Από την πλευρά του ο πρέδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΒΕ) Δ. Ασημακόπουλος, είπε ότι έλαβε δύο διαβεβαιώσεις από τον κ. Οικονόμου. Πρώτον, ότι η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ θα είναι πολύ πιο σύντομη και δεύτερον ότι το Δημόσιο μπορεί να διαθέσει τα χρήματα για τις συσσωρευμένες απαιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε λίγους μήνες.
    Στη χθεσινή εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων παρουσιάστηκε το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου εξαγωγών το οποίο καταργεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση εξαγωγών, καθώς όλα τα έγγραφα και οι ενέργειες γίνονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Για την ενεργοποίηση του ECS, η κ. Σακελλαρίδη τόνισε: «Ειδικά η εξάλειψη 8 σταδίων από τη διαδικασία διασάφησης των εξαγωγών και η μείωση κατά 80% του χρόνου αυτής της συναλλαγής των εξαγωγέων με τα τελωνεία, αναμένεται να έχει άμεσα οφέλη στους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών».

    Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

    Από 1η Ιουνίου οι εισφορές στις τράπεζες

    Από 1η Ιουνίου οι εισφορές στις τράπεζες

    Ο τρόπος καταβολής και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών θα καθοριστεί από τον επόμενο υπουργό ΕργασίαςΟ τρόπος καταβολής και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών θα καθοριστεί από τον επόμενο υπουργό Εργασίας
    Από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Μαΐου, θα εφαρμοστεί τελικά η ταυτόχρονη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αμοιβών και φόρων μέσω των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), σύμφωνα με προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή.
    Σημειώνεται ότι ο τρόπος καταβολής και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών θα καθοριστεί από τον επόμενο υπουργό Εργασίας.
    Παράλληλα, με άλλες προσθήκες που προέκυψαν από τις παρατηρήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής, αλλάζει η πρόβλεψη για έκπτωση 5% επί των ασφαλιστικών εισφορών για όσους επιχειρηματίες είναι συνεπείς στην καταβολή τους για τρεις συνεχόμενους μήνες και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
    Οι μήνες αυξάνονται πλέον σε τέσσερις, ενώ το ποσοστό της έκπτωσης θα ορίζεται ανάλογα με τα έσοδα του ΙΚΑ από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και τη Διοίκηση του Ιδρύματος.
    Σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων από ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία, προβλέπεται επίσης ότι μόνο ο ένας από τους εταίρους υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ενώ οι υπόλοιποι υπάγονται στην ασφάλιση τουΟΓΑ εκτός αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.
    Στο μεταξύ, με άλλες ρυθμίσεις:
    -Δεν αναζητούνται οι εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όσων μέχρι την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου, ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ αφού έτυχαν εξαίρεσης από την ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ
    -Εξακολουθούν να ασκούνται από τον ΟΑΕΔ και μετά τις 30/6/2012, οι αρμοδιότητες που είναι σχετικές με την απασχόληση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
    -Οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές είναι απαιτητές στο τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εισπράττονται μέσα στο επόμενο ημερολογιακό τρίμηνο ενώ εξοφλούνται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο προς τους ιατρούς του ΙΚΑ αλλά και προς το υπόλοιπο, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
    24h NewsRoom

    Οι θέσεις της διοίκησης για τοΕισόδημα ακινήτων από ανέγερση κτιριακής εγκατάστασης σε έδαφος του εκμισθωτή με δαπάνες του μισθωτή


    Εισόδημα Α’ κατηγορίας λόγω ανέγερσης ακινήτου σε οικόπεδο τρίτου σε περίπτωση τροποποίησης της αρχικής σύμβασης

    1036249/672/Α0012/14.5.2001

    Απαντώντας στο υπ’ αριθ. 6119/21.3.2001 έγγραφο, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:
    1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν.2238/1994, εισόδημα από ακίνητα είναι, μεταξύ άλλων, αυτό που προκύπτει κάθε οικονομικό έτος από εκμίσθωση μιας ή περισσότερων οικοδομών, το οποίο αποκτάται από κάθε ιδιοκτήτη, νομέα, επικαρπωτή ή από αυτόν στον οποίο μεταβιβάστηκε η άσκηση του δικαιώματος της επικαρπίας ή από αυτόν που έχει το δικαίωμα χρήσης ή οίκησης.
    2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 21 του παραπάνω νόμου, ως εισόδημα από ακίνητα λογίζεται η αξία που έχει κατά το χρόνο της ανέγερσής της η οικοδομή που ανεγέρθηκε με δαπάνες του μισθωτή σε έδαφος του οποίου την κυριότητα έχει ο εκμισθωτής, αν μετά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης του εδάφους η οικοδομή παραμένει στην κυριότητά του εκμισθωτή. Το ετήσιο εισόδημα εξευρίσκεται με διαίρεση του υπολοίπου, που προκύπτει μετά την αφαίρεση του τυχόν ανταλλάγματος, που έχει ορισθεί στη σύμβαση για τη μεταβίβαση της κυριότητας της οικοδομής, από την αξία αυτής, κατά το χρόνο της ανέγερσής της, σε μέρη ίσα με τον αριθμό των ετών κατά τα οποία διαρκεί η μίσθωση του εδάφους. Ως αξία της οικοδομής, που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου, λαμβάνεται η πραγματική αξία της οικοδομής, η οποία εξευρίσκεται από τα επίσημα βιβλία και λοιπά στοιχεία εκείνου που ανήγειρε την οικοδομή. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται βιβλία ή αυτά που τηρούνται κρίνονται ανεπαρκή ή ανακριβή, καθώς και σε περίπτωση αμφισβήτησης από τον ενδιαφερόμενο της αξίας που υπολογίστηκε με αυτόν τον τρόπο, αυτή καθορίζεται ύστερα από εκτίμηση που ενεργείται από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και σε συνέχεια από τα διοικητικά δικαστήρια.
    3. Με βάση τα παραπάνω οι διατάξεις της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 21 του Ν.2238/1994 θα εφαρμοσθούν για την αρχική μίσθωση και η αξία των κτισμάτων θα κατανεμηθεί μεταξύ των ετών διάρκειας της αρχικής μίσθωσης.
    4. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστό, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Κατόπιν των ανωτέρω η υπ’ αριθ. 67/1995 απόφαση του Σ.τ.Ε. αναφέρεται σε συγκεκριμένο φορολογούμενο και δίνει λύση σε συγκεκριμένη υπόθεση με πραγματικό που διαφέρει από εκείνο που τέθηκε υπόψη μας (απαλλοτρίωση ακινήτου αποζημίωση μισθώτριας από το Πρωτοδικείο) δεν υποχρεώνει τη διοίκηση σε γενική αποδοχή της.



    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
    ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
    Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2007
    Αριθ.Πρωτ.: 1051548/1009/Α….

    ΘΕΜΑ: «Εισόδημα ακινήτων από ανέγερση
    κτιριακής εγκατάστασης σε έδαφος του εκμισθωτή
    με δαπάνες του μισθωτή».

    Απαντώντας στην αίτησή σας, αναφορικά με το υπόψη θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
    Με τις διατάξεις της περιπτ.β΄ της παραγρ.1 του άρθρου 21 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι ως εισόδημα από οικοδομές λογίζεται και η αξία της οικοδομής που ανεγείρεται με δαπάνες του μισθωτή σε ακίνητο του εκμισθωτή, εφόσον μετά το πέρας της μίσθωσης η ανεγειρόμενη οικοδομή θα παραμείνει στην κυριότητα του εκμισθωτή.
    Το ίδιο ισχύει και για τις επεκτάσεις και βελτιώσεις που επιφέρει σε μισθούμενη οικοδομή, με δικές του δαπάνες, εφόσον αυτές παραμείνουν στην οικοδομή μετά τη λήξη της μίσθωσης.
    Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγρ.1 του άρθρου 22, ακαθάριστο εισόδημα, προκειμένου για οικοδομή που εκμισθώνεται, είναι το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί.
    Κατά την έννοια της διάταξης αυτής εισόδημα από εκμισθούμενη οικοδομή αποτελεί και η αξία τόσο της ανεγειρόμενης οικοδομής όσο και η αξία των προσθηκών βελτιώσεων και γενικά διαρρυθμίσεων του ακινήτου που διενεργούνται από το μισθωτή, με βάση τους όρους της σύμβασης, ή ύστερα από άδεια του ιδιοκτήτη σε αντάλλαγμα της χρήσης του μισθίου, με την προϋπόθεση ότι με τη λήξη της μίσθωσης, θα περιέλθουν στον εκμισθωτή, χωρίς αποζημίωση του μισθωτή.
    Τούτο, καθόσον τα ανωτέρω προσθέτουν αξία στο ακίνητο και ωφελείται εμμέσως ο εκμισθωτής.
    Σε αντίθετη περίπτωση όμως που με βάση όρο της σύμβασης η οικοδομή που ανεγέρθηκε από τον μισθωτή κατεδαφιστεί μετά τη λήξη της μίσθωσης ή οι προσθήκες και βελτιώσεις της εκμισθούμενης οικοδομής που διενεργούνται από το μισθωτή αποξιλωθούν μετά το πέρας της μίσθωσης και επανέλθει το μίσθιο στην αρχική του κατάσταση κατά το χρόνο παράδοσής του στον εκμισθωτή, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της περιπτ.β΄ της παραγρ.1 του άρθρου 21 του ν.2238/1994.
    Στην περίπτωση που περιγράφετε στην αίτησή σας φυσικό πρόσωπο, ιδιοκτήτης κατά πλήρη κυριότητα οικοπέδου, το εκμισθώνει για 25 έτη σε εταιρεία εκμετάλλευσης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. Η μισθώτρια θα ανεγείρει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις από μπετόν ή σιδηροκατασκευή με δικές της δαπάνες και με ειδικό όρο της σύμβασης μίσθωσης αναλαμβάνει την ευθύνη κατεδάφισής του μετά την λήξη της μίσθωσης και να παραδόσει το οικόπεδο στον ιδιοκτήτη του στην αρχική κατάσταση όπως το παρέλαβε απ’ αυτόν.
    Απ’ όσα αναφέρονται παραπάνω προκύπτει ότι στην προκείμενη περίπτωση δεν θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της περιπτ.β΄ της παραγρ.1 του άρθρου 21 του ν.2238/1994, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οικοδομή από σιδηροκατασκευή οπότε είναι ευχερέστερη η αποξήλωσή τους.
    Ανεξάρτητα όμως των ανωτέρω, το θέμα αυτό αποτελεί ζήτημα πραγματικά η επίλυση του οποίου σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία (συμβάσεις κ.λ.π.) εναπόκειται στην κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή σε περίπτωση αμφισβήτησης, των διοικητικών δικαστηρίων.

    Ο Δ/ΝΤΗΣ
    Ι.Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Φορολογική μεταχείριση δαπάνης ανέγερσης ακινήτου σε οικόπεδο τρίτου
    1029782/473/Α0012/8.4.2008
    1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ζ' της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν.2238/1994 (πρώην περ. ζ' της παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν.Δ.3323/1955), από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εκπίπτουν τα αποθεματικά για την αποκατάσταση του ενεργητικού που, με βάση σύμβαση, θα περιέλθει μετά την πάροδο ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο ή σε τρίτους.
    2. Περαιτέρω, όπως διευκρινίσθηκε με την υπ’ αριθ. 129/1955 ερμηνευτική εγκύκλιο του Ν.Δ.3323/1955, το πιο πάνω αποθεματικό σχηματίζεται κάθε έτος, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι κέρδη, και εκπίπτει από το ακαθάριστο εισόδημα των επιχειρήσεων. Το αποθεματικό αυτό είναι ίσο με το ποσό που βρίσκεται με τη διαίρεση της αξίας κτήσης ή της αναπροσαρμοσμένης αξίας των εγκαταστάσεων κ.λπ. που θα περιέλθουν με βάση τη σύμβαση στους τρίτους δια του αριθμού των ετών κατά τα οποία διαρκεί η σύμβαση. Έτσι, αν με τη σύμβαση η διάρκεια του προνομίου εκμετάλλευσης ορίσθηκε σε σαράντα (40) έτη και η αξία κτήσης των εγκαταστάσεων που μετά τη λήξη της σύμβασης θα περιέλθουν σε τρίτους ανέρχεται σε 40.000.000 δρχ., το αποθεματικό το ποίο μπορεί να σχηματίσει η επιχείρηση κάθε έτος δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του 1.000.000 δρχ. (40.000.000 : 40).
    3. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το πιο πάνω αποθεματικό σχηματίζεται από το έτος αποπεράτωσης της οικοδομής μέχρι τη λήξη της μίσθωσης και υπολογίζεται με βάση τα υπολοιπόμενα έτη της μίσθωσης (υπ’ αριθ. 1113601/11345/Β0012/7.12.2007 έγγραφο).
    4. Από τα στοιχεία που μας θέσατε υπόψη με τα σχετικά έγγραφά σας και όπως μας γνωρίσατε τηλεφωνικώς προκύπτει ότι η ομόρρυθμη εταιρεία «Χ» στις 22.7.1994 σύναψε σύμβαση υπομίσθωσης εκτάσεως οκτώ στρεμμάτων εντός του οποίου ανέγειρε οικοδομή για τις ανάγκες της επιχείρησης (συνεργείο αυτοκινήτων), η ανέγερση της οποίας ολοκληρώθηκε το έτος 1996 με συνολικό κόστος ανέγερσης 183.447.700 δρχ. ή 538.364, 49 ευρώ. Επίσης, η διάρκεια της μίσθωσης ορίσθηκε από 22.7.1994 μέχρι τις 21.7.2003, με δικαίωμα παράτασης της μίσθωσης για εννέα ακόμη έτη με μονομερή δήλωση, κατά το χρόνο λήξης της μίσθωσης.
    5. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει ότι το ποσό το οποίο δικαιούταν να εκπίπτει η πιο πάνω Ο.Ε. από τα ακαθάριστα έσοδά της των ετών 1996 έως 2003, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ζ' της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν.2238/1994, είναι το ποσό που βρίσκεται με τη διαίρεση της αξίας ανέγερσης της οικοδομής δια του αριθμού των υπολειπόμενων από την ολοκλήρωση της οικοδομής ετών της σύμβασης μίσθωσης, δηλαδή 183.447.700 : 8 έτη 22.930.962 δρχ. ή 67.295,56 ευρώ. Το ποσό αυτό ο εκμισθωτής θα δηλώνει ως εισόδημα Α' πηγής.
    Ε.Γ.Λ.Σ., Απόφαση, 03/10/2005, LP-011 , ΓΝΩΜ. ΣΛΟΤ 532/3/10/2005

    Λογιστικός χειρισμός ανέγερσης κτιρίου σε οικόπεδο τρίτου
    Γνωμοδότηση ΣΛΟΤ: 532/3.10.2005
    Περίληψη ερωτήματος
    Με επιστολή σας της 27.7.2005 ρωτάτε σχετικά με τον λογιστικό χειρισμό ανέγερσης κτιρίου σε οικόπεδο τρίτου.
    Απάντηση
    Από τα αναφερόμενα στην επιστολή σας αντιλαμβανόμαστε ότι τα πραγματικά δεδομένα της συναλλαγής έχουν ως εξής:
    1. Η εκμίσθωση του οικοπέδου είχε γίνει έναντι εύλογου (πραγματικού) τιμήματος και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του οικοπέδου και σε κάθε περίπτωση η συναλλαγή είναι πραγματική.
    2. Ο εκμισθωτής θα παραλάβει το κτίριο στο τέλος του 10ου έτους είτε με την καταβολή κάποιου τιμήματος που είναι γνωστό κατά την υπογραφή της σύμβασης είτε άνευ καταβολής τιμήματος. Δηλαδή, από την άποψη του εκμισθωτή, πρόκειται περί ανταλλαγής του δικαιώματος χρήσης του κτιρίου για δέκα (10) χρόνια και του τυχόν ανταλλάγματος που έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί στο τέλος της δεκαετίας με το κτίριο που είναι, στην πραγματικότητα, περιουσιακό στοιχείο του εκμισθωτή, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του και με όχι την παραλαβή του στο τέλος της δεκαετίας.
    3. Η οικονομική ζωή του κτιρίου είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον συμβατικό χρόνο των δέκα (10) ετών.
    4. Ο μισθωτής αναλαμβάνει να κατασκευάσει το κτίριο, συνεπώς λειτουργεί ως κατασκευαστής. Από την άποψη του μισθωτή, η συναλλαγή αφορά ανταλλαγή του κόστους κατασκευής με το δικαίωμα να ιδιοχρησιμοποιεί το κτίριο για δέκα (10) χρόνια και το τίμημα που ενδεχομένως θα λάβει στο τέλος της δεκαετίας με την παράδοση του κτιρίου στον εκμισθωτή. Πρόκειται συνεπώς περί λειτουργικής μίσθωσης, στην οποία προκαταβάλλονται από τον μισθωτή τα ενοίκια των εννέα (9) ετών για τη χρήση του κτιρίου και τα οποία αντιπροσωπεύουν το κόστος κατασκευής του κτιρίου, πλέον το αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημιά) από την κατασκευή.
    Με βάση τα παραπάνω σημεία, η γνώμη μας για τη λογιστική απεικόνιση της συναλλαγής είναι η εξής:
    Α. Λογιστικοί χειρισμοί του μισθωτή του οικοπέδου
    Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, ο μισθωτής δημιουργεί το στοιχείο του ενεργητικού «προκαταβολές ενοικίων», που αναγνωρίζεται στην εύλογη αξία του κατά τον χρόνο αυτό. Η εύλογη αυτή αξία είναι η παρούσα αξία των μισθωμάτων των δέκα (10) ετών που ισχύουν στην αγορά για παρόμοια κτίρια, παρόμοιας χρήσης, στην ίδια περιοχή του ακινήτου και κατά τον ίδιο ημερολογιακό χρόνο. Το στοιχείο αυτό στη συνέχεια αποσβένεται στο διάστημα των εννέα (9) ετών με τη σταθερή μέθοδο.
    Το κόστος κατασκευής του κτιρίου είναι το περιουσιακό στοιχείο που παραδίδεται στον εκμισθωτή (ανταλλάσσεται), η δε διαφορά μεταξύ εύλογης αξίας των προκαταβληθέντων μισθωμάτων και του κόστους κατασκευής του κτιρίου, με δεδομένο ότι προκύπτει από ανταλλαγή ανόμοιων περιουσιακών στοιχείων, αναγνωρίζεται, αν είναι κέρδος, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, σύμφωνα με τη μέθοδο της ποσοστιαίας ολοκλήρωσης και άμεσα εάν είναι ζημία.
    Β. Λογιστικοί χειρισμοί του εκμισθωτή του οικοπέδου
    Το κτίριο αναγνωρίζεται από τον εκμισθωτή στην εύλογη αξία του κατά τον χρόνο της ολοκλήρωσης της κατασκευής του από τον μισθωτή, με πίστωση της εύλογης αξίας της υποχρέωσης που έχει ο εκμισθωτής προς τον μισθωτή να του παρέχει τη χρήση του κτιρίου για δέκα (10) χρόνια (μισθώματα). Η υποχρέωση αυτή ισούται με την προκαταβολή των ενοικίων που αναγνωρίζεται από τον μισθωτή. Αν οφείλεται επιπλέον τίμημα στο τέλος της μισθωτικής περιόδου των δέκα (10) ετών, αναγνωρίζεται και αυτό στην εύλογη αξία του κατά τον χρόνο της αναγνώρισης του κτιρίου. Η διαφορά μεταξύ εύλογης αξίας του κτιρίου και των υποχρεώσεων που αναγνωρίστηκαν, συνιστά για τον εκμισθωτή κέρδος ή ζημία που αναγνωρίζεται άμεσα.
    Η παραπάνω γνώμη του ΣΛΟΤ προσκρούει στη διάταξη του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου 2.2.105 (Π.Δ.1123/1980). Συγκεκριμένα, η υποπαρ. 5 προβλέπει ότι τα κτίρια και άλλα πάγια που αναγείρονται από τον μισθωτή σε αλλότρια γήπεδα, παρακολουθούνται από τον ίδιο σε ιδιαίτερους δευτεροβάθμιους λογαριασμούς και διενεργούνται επί αυτών αποσβέσεις. Ενόψει των ανωτέρω, το ΣΛΟΤ θα εισηγηθεί αρμοδίως σχετική τροποποίηση των υφιστάμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.
    Μέχρι την αλλαγή της σχετικής διάταξης του Π.Δ.1123/1980, συνιστάται να εφαρμοστεί η παραπάνω λογιστική αντιμετώπιση, όπως επιβάλλεται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 42α’ του Ν.2190/1920, με σκοπό την απεικόνιση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων για τους συναλλασσόμενους.
    Σε κάθε περίπτωση, για την καλύτερη κατανόηση της άποψης του ΣΛΟΤ, παραθέτουμε το παρακάτω παράδειγμα.
    Παράδειγμα
    Η επιχείρηση «Ε» (εκμισθωτής) είναι κύριος ενός οικοπέδου το οποίο μισθώνει στην επιχείρηση «Μ» (μισθωτής), με τη συμφωνία ότι η «Μ» θα κατασκευάσει επί του μισθωμένου οικοπέδου ένα κτίριο. Το κτίριο είναι προϋπολογισμένου κόστους 1.000.000 ευρώ και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε ένα (1) έτος. Με βάση τη σχετική σύμβαση, η « M» έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το κτίριο για εννέα (9) χρόνια (10 – 1) και στο τέλος της περιόδου αυτής το κτίριο θα παραδοθεί στην «Ε», η οποία τότε θα καταβάλει το ποσό των 300.000 ευρώ. Η εύλογη αξία του κτιρίου κατά τον χρόνο της ολοκλήρωσης της κατασκευής (τέλος 1ου έτους) ανέρχεται στο ποσό των 1.200.000 ευρώ. Το ετήσιο ενοίκιο για ανάλογα κτίρια στην περιοχή αυτή ανέρχεται σε 140.000 ευρώ, θεωρούμενο ότι καταβάλλεται στο τέλος κάθε χρονιάς, το δε προεξοφλητικό επιτόκιο είναι 7%.
    Εκμισθωτής του οικοπέδου (Ε)
    Η εύλογη αξία της υποχρέωσης του εκμισθωτή να παρέχει το κτίριο στον μισθωτή για χρήση για εννέα (9) χρόνια, δηλαδή των μισθωμάτων που δικαιούται, είναι 911.917 ευρώ = [140.000 / (1+0,07) + 140.000 / (1+1,07) 2 + ... + 140.000 / (1+1,07) 9]. Η εύλογη αξία της υποχρέωσης του επιπλέον τιμήματος των 300.000 ευρώ, που οφείλονται στο τέλος της μισθωτικής περιόδου, ανέρχεται στο ποσό των 163.221 ευρώ = [300.000 / (1+1,07) 9].
    Συνεπώς, η εγγραφή από τον εκμισθωτή του οικοπέδου κατά την παραλαβή του κτιρίου, θα είναι:
    Κτίρια


    1.200.000



    Έσοδα επόμενων χρήσεων

    911.917


    Υποχρεώσεις προς Α

    163.221


    Κέρδος

    124.862
    Στη συνέχεια, η αξία του κτιρίου αποσβένεται στην εκτιμούμενη ωφέλιμη ζωή του, τα έσοδα επόμενων χρήσεων μεταφέρονται στα έσοδα σε εννέα (9) ισόποσες δόσεις των 101.324 ευρώ (911.917/9) και η υποχρέωση των 163.221 ευρώ ανατοκίζεται με ετήσιο επιτόκιο 7% με χρέωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, ώστε η υποχρέωση αυτή να ανελιχθεί στο ποσό των 300.000 ευρώ στο τέλος της μισθωτικής περιόδου. Δηλαδή, στο τέλος του δεύτερου έτους, αν υποτεθεί ότι η ωφέλιμη ζωή του κτιρίου εκτιμήθηκε σε σαράντα (40) χρόνια και η υπολειμματική του αξία σε 240.000 ευρώ, οι εγγραφές θα είναι:
    Αποσβέσεις κτιρίων
    [(1.200.000 – 240.000) / 40]


    24.000







    Αποσβεσμένα κτίρια

    24.000
    Έσοδα επόμενων χρήσεων
    (911.917 / 9)


    101.324







    Έσοδα ενοικίων

    101.324
    Χρηματοοικονομικά έξοδα
    (163.221 x 7%)


    11.425







    Υποχρεώσεις προς Α

    11.425
    Μισθωτής οικοπέδου (Μ)
    Η εύλογη αξία των ενοικίων που προκαταβλήθηκαν, ανέρχεται για τον μισθωτή στο ποσό των 911.917 ευρώ και η εύλογη αξία της απαίτησης για το πρόσθετο τίμημα του κτιρίου, καταβλητέο στο τέλος της μισθωτικής περιόδου, σε 163.221 ευρώ, κατ’ αντιστοιχία προς τον εκμισθωτή. Συνεπώς, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων του ενεργητικού και του προϋπολογισμένου κόστους κατασκευής ποσού 75.138 ευρώ (911.917 + 163.221 – 1.000.000) συνιστά για τον μισθωτή το κατασκευαστικό κέρδος το οποίο αναγνωρίζεται στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου (στο παράδειγμα εντός ενός έτους) με τη μέθοδο του ποσοστού ολοκλήρωσης. Συνεπώς, στο τέλος της κατασκευαστικής περιόδου θα έχουν γίνει συγκεντρωτικά οι εξής δύο λογιστικές εγγραφές:
    Κόστος ανέγερσης κτιρίου
    (προσωρινός λογαριασμός)










    Διαθέσιμα / προμηθευτές

    1.000.000
    Προκαταβολές ενοικίων
    Απαιτήσεις από «Ε»


    911.917



    163.221



    Κόστος ανέγερσης κτιρίου

    1.000.000


    Κέρδος ανέγερσης κτιρίου

    75.138
    Στη συνέχεια, το ποσό των 911.917 ευρώ μεταφέρεται στα έξοδα σε ισόποσες δόσεις των 101.324 ευρώ και η απαίτηση των 163.221 ευρώ ανατοκίζεται με το ετήσιο επιτόκιο 7%, προκειμένου να ανελιχθεί στο ποσό των 300.000 ευρώ, που είναι απαιτητή από τον εκμισθωτή στο τέλος της μισθωτικής περιόδου.


    Σχετικά με το Ε9 και τους λοιπούς φόρους του ακινήτου (ΦΑΠ), βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και όχι τον ενοικιαστή του (βάση της γενικής αρχής «τα υπερκείμενα της υποκυμμένης».
    Επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο ενοικιαστής έχει την επικαρπία ή κάποιο άλλο δικαίωμα του ακινήτου, διότι με την όλη πράξη, ανέγερση σε οικόπεδο τρίτου, μεταβιβάζεται στον εκμισθωτή το ενοχικό δικαίωμα χρήσης του ακινήτου και όχι το εμπράγματο.
    Τέλος σωστά η μίσθωση είναι πλέον των 9 ετών διότι δεν μπορούσε ο εκμισθωτής να εκπέσει το ΦΠΑ.


    Επιμέλεια: Απόστολος Αλωνιάτης. Οικονομολόγος _ Φοροτεχνικός , Συγγραφέας
    Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ)
    Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE