Σελίδες

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ Φόρος 45% για τις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

Φόρος 45% για τις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού

Φόρος 45% για τις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού
Της Μαρίας Βουργάνα
Η εφορία καλεί 15.000 Eλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι αυτοί, εντοπίστηκαν να έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα εκατ. ευρώ σε τράπεζες εξωτερικού, χωρίς ωστόσο, τα ποσά των καταθέσεων να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Τώρα, καλούνται με προσωπική επιστολή να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,25 δισ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.
Η λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες αποδείχθηκε «θησαυρός» αφού το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα 2,25 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση με συντελεστή 45% στα «αδήλωτα» εισοδήματα των 15.000 μεγαλοκαταθετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι «πιάστηκαν» μέσω των διασταυρώσεων που ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στα στοιχεία των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό άνω των 22 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2009 - 2011.
Τροποποιητικές 
Για τους 15.000 καταθέτες του εξωτερικού το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης του Taxis χτύπησε «κόκκινο». Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των καταθέσεων που απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει τα τελευταία χρόνια στην εφορία. Η απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του εξωτερικού υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για το καθένα. Μάλιστα το συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.
Τώρα το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζεται να στείλει είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε μέσω ταχυδρομείου πρόσκληση - επιστολή στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με τα «κρυφά» εισοδήματα.
Με την πρόσκληση αυτή, οι 15.000 μεγαλοκαταθέτες θα έχουν δυο επιλογές:
Eίτε να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Eίτε να πληρώσουν φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή 45% επί της διαφοράς δηλαδή στα «αδήλωτα» εισοδήματα.
Ειδικότερα με την πρόσκληση που θα λάβουν, οι μεγαλοκαταθέτες θα καλούνται εντός προθεσμίας 10- 15 ημερών να υποβάλουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά τροποποιητική φορολογική δήλωση για τα συγκεκριμένα έτη. Στη δήλωση αυτή, θα έχουν την ευκαιρία να δικαιολογήσουν τη διαφορά που αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επικαλεστούν και να παρουσιάσουν έσοδα που απέκτησαν το συγκεκριμένο διάστημα από διάφορες πηγές όπως πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές, δωρεές χρηματικών ποσών από συγγενείς ή τρίτους, κέρδη από λαχεία και παιχνίδια του ΟΠΑΠ κ.λπ.
Όσοι καταφέρουν να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων μπορεί να τη «γλιτώσουν» προσωρινά και να μην πληρώσουν έξτρα φόρους. Ωστόσο δεν θα πρέπει να... κοιμούνται ήσυχοι.
Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% - 5% των φορολογούμενων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές. «Όσοι σκεφτούν να εμφανίσουν ανακριβή στοιχεία θα εντοπιστούν και τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος και υπέρογκα πρόστιμα ενώ θα βρίσκονται ετησίως στην κορυφή της λίστας των ελεγχόμενων» δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ελεγχοι 
Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες. Οσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν εξονυχιστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, σε όσους δεν πληρώσουν τους έξτρα φόρους, το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) και στην επιβολή προστίμων.
Υπενθυμίζεται ότι αναλυτικά στοιχεία με τα εμβάσματα των 54.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, έλαβε το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η λίστα έφθασε στο ΣΔΟΕ στις 20 Αυγούστου και αμέσως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διέταξε να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι προκειμένου ώστε να εντοπισθούν περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων ή ακόμη και «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι 35.000 από τη λίστα των 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας. Δηλαδή όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα εισοδήματα τους σε σύγκριση με τις καταθέσεις τους είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Είναι σαν μην ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ από τα εισοδήματα που είχαν από το 2009 μέχρι και το 2011. Οι 35.000 θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά σε δεύτερη φάση και αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους.
Διαφορές
Tο συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.
Αλλοι 35.000 από τη λίστα των 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας
Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% - 5% των φορολογουμένων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΒΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΒΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή
Του Χρήστου Κολώνα
Θέμα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αναμένεται να θέσει η τρόικα στο υπουργείο Ανάπτυξης, επικαλούμενη την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού αλλά και της απασχόλησης.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών, εκτιμά ότι στην επόμενη επίσκεψή τους δεν αποκλείεται να ανοίξουν το καυτό «φάκελο» των ωρών έναρξης και λήξης των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων που βάζει η τρόικα είχε αποκαλύψει η «Ημερήσια» στις 3 και στις 13 Σεπτεμβρίου.
Πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έρχεται να «δέσει» με εκείνο της αποσύνδεσης των ωρών απασχόλησης των εργαζομένων με εκείνες της λήξης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Έτσι, η εκτίμηση του υψηλόβαθμου στελέχους θέλει την τρόικα να φέρνει το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψής της στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το χαμηλόβαθμο τεχνικό κλιμάκιο της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έθεσε το θέμα στους γενικούς γραμματείς Εμπορίου και Ανάπτυξης πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και συνέδεε το θέμα με εκείνο της διευθέτησης του χρόνου των εργαζομένων στο λιανεμπόριο αλλά και τις τράπεζες.
Από παλιά 
Η τρόικα είχε... χτυπήσει ξανά με το συγκεκριμένο θέμα του ωραρίου λειτουργίας στις πρώτες της επισκέψεις στη χώρα μας και στο υπουργείο Ανάπτυξης θέτοντας ερωτήματα όπως αν είναι εύκολη η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Τότε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου περιέγραφε στους εκπροσώπους των δανειστών πως αυτό γίνεται με σχετική άδεια της αυτοδιοίκησης, ενώ αντιπαρέβαλε και τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων με εκείνα άλλων χωρών της Ε.Ε. επιδιώκοντας να αποδείξει ότι η Ελλάδα κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι υπέρμαχοι της απελευθέρωσης των ωρών λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου είναι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (πολυκαταστήματα). Οι δύο φορείς άνοιγαν συχνά το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς τις εποχές προ οικονομικής ύφεσης. Ο ΕΣΑ ήγειρε το θέμα προφασιζόμενος την ανάγκη της αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας, ενώ ο ΣΕΛΠΕ επιχειρούσε να τονώσει την κίνηση, τις Κυριακές, στις εταιρείες - μέλη του που έχουν ανοίξει καταστήματα στα malls.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης, της μεγάλης πτώσης των εισοδημάτων και της καταναλωτικής ζήτησης ένα τέτοιο μέτρο (απελευθέρωση) δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί άμεσα από τα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή σε μέλλοντα χρόνο, όταν η κατανάλωση ακολουθήσει ξανά την ανιούσα. Βέβαια, υπάρχουν και πολυκαταστήματα, κυρίως όσα είναι στα malls στα Σπάτα, το Μαρούσι και το Μοσχάτο, όπου θα μπορέσουν να το θέσουν σε λειτουργία τις Κυριακές με δεδομένο ότι τα εστιατόρια και τα καφέ σε αυτούς τους εμπορικούς χώρους είναι ανοιχτά.
Επιπλέον αν τελικά το υπουργείο Εργασίας νομοθετήσει την αποσύνδεση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τότε θα είναι πιο εύκολο οι επιχειρήσεις, τουλάχιστον στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης, να εκμεταλλευτούν τους εργαζομένους τους για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η νομοθεσία προβλέπει καταληκτική ώρα λήξης των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τις καθημερινές στις 9 το βράδυ και τα Σάββατα στις 8. Τις Κυριακές επιτρέπεται να είναι ανοιχτά μόνο σε τουριστικές περιοχές. Στις υπόλοιπες, άδεια δίνει μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Καύσιμα Η τρόικα άνοιξε και το θέμα της αγοράς των υγρών καυσίμων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Δύο είναι τα ζητήματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση. Το ένα αφορά στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και το δεύτερο στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού.
Για τα δύο αυτά θέματα, μάλιστα, είχε προηγηθεί προχθεσινή σύσκεψη ανάμεσα στα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ. Στο σκέλος του λαθρεμπορίου η τρόικα ζήτησε ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ενώ στο κομμάτι τους ανταγωνισμού φέρεται να άνοιξε τα προβλήματα των εισαγωγών και των αποθηκευτικών χώρων.
Κυριακές
Αν τελικά το υπουργείο Εργασίας νομοθετήσει την αποσύνδεση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τότε θα είναι πιο εύκολο οι επιχειρήσεις, τουλάχιστον στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης, να χρησιμοποιούν τους εργαζομένους τους για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

IOBE Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Σεπτέμβριο


IOBE

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Σεπτέμβριο

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Σεπτέμβριο
Μικρή πτώση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης να υπεραντισταθμίζει την άνοδο σε άλλους κλάδους, καθώς οι καταναλωτές προεξοφλούν την αρνητική επίδραση που θα έχουν τα νέα μέτρα λιτότητας στο εισόδημά τους.
Όπως αναφέρει η μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 76,1 μονάδες από 77 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης, ωστόσο, παραμένει πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο δεκαετίας που ανέρχεται στις 96,3 μονάδες.
Στους επιμέρους τομείς, βελτιώθηκαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές.
«Η σταθεροποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών είναι βέβαια θετικό στοιχείο το οποίο, αν συνεχιστεί, δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για επενδυτικές αποφάσεις», δήλωσε το ΙΟΒΕ.
«Από την άλλη πλευρά, η πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και αισθητή, ήταν αναμενόμενη και ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι πολίτες δέχονται επί τουλάχιστον 2 μήνες αλλεπάλληλα, πολλές φορές αντιφατικά μεταξύ τους, μηνύματα για το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων», πρόσθεσε.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε σημαντικά ύστερα από πέντε ανοδικούς μήνες καθώς υποχώρησε η ευφορία που καταγράφηκε λόγω των εκλογών και της συγκρότησης κυβέρνησης.
Παρόλο που η χαμηλή πρόθεση των καταναλωτών για αποταμιεύσεις αμβλύνεται από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Ιουλίου, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν με διαφορά οι πλέον απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι.
Στην ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα υποχώρησε κυρίως λόγω της μείωσης των προσδοκιών στις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 85,0 μονάδες από 86,1 τον Αύγουστο.
Πηγή: Reuters

Λες τώρα που έφυγε ο Στουρνάρας να πετυχαίνουν τα νούμερα????????????



«Κατέρρευσε» η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Σεπτέμβριο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο παρέμεινε στα επίπεδα του Ιουλίου.Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο παρέμεινε στα επίπεδα του Ιουλίου.
Μεγάλη πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο παρέμεινε στα επίπεδα του Ιουλίου, στις 76,1 μονάδες, ωστόσο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από πέντε μήνες βελτίωσης, επιδεινώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στις -75,6 μονάδες (από -64 μονάδες τον Ιούλιο).
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η σταθεροποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών είναι βέβαια θετικό στοιχείο το οποίο, αν συνεχιστεί, δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για επενδυτικές αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, η πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και αισθητή, ήταν αναμενόμενη και ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι πολίτες δέχονται επί τουλάχιστον 2 μήνες αλλεπάλληλα, πολλές φορές αντιφατικά μεταξύ τους, μηνύματα για το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων.
«Είναι προφανές ότι η οριστικοποίηση αυτών των μέτρων - με τους καλύτερους δυνατούς όρους- πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να αφιερωθεί ο απαραίτητος χρόνος στην προσπάθεια αντιστάθμισης των υφεσιακών επιπτώσεών τους», σημειώνει η έρευνα του ΙΟΒΕ..
Αναλυτικότερα τα στοιχεία Σεπτεμβρίου κατέδειξαν ότι:
-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο ανέρχεται σε ελαφρώς λιγότερο αρνητικά επίπεδα. Η άμβλυνση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας τον Ιούλιο δίνει τη θέση της σε νέα, έντονη επιδείνωση τον Σεπτέμβριο.
-Στη Βιομηχανία, σημαντική βελτίωση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, με τα αποθέματα όμως αντίθετα να κλιμακώνονται.
-Στις Υπηρεσίες, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται αισθητά, ενώ και οι δυσμενείς προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα καταγράφουν μικρή άνοδο.
-Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρεί σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.
-Στις Κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι έντονα αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα διευρύνονται.
-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, περισσότερο οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και λιγότερο οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο ανέρχεται σε ελαφρώς λιγότερο αρνητικά επίπεδα. Τέλος, η άμβλυνση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας τον Ιούλιο δίνει τη θέση της σε νέα, έντονη επιδείνωση τον Σεπτέμβριο.
24h NewsRoom

ΠΕΝΤΕ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΠΟ ΟΚΤΩ ΣΗΜΕΡΑ Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τη νέα κλίμακα φορολογίας


ΠΕΝΤΕ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΠΟ ΟΚΤΩ ΣΗΜΕΡΑ

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τη νέα κλίμακα φορολογίας


Της Μαρίας Βουργάνα
Νέο σενάριο για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων επεξεργάζεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Οι αρχικές εισηγήσεις μπήκαν στο συρτάρι, αφού οδηγούσαν σε σημαντική επιβάρυνση των εισοδημάτων από 16.000- 26.000 ευρώ, τα οποία θα φορολογούνταν με συντελεστή 35% αντί 25% σήμερα.
Το νέο σχέδιο προβλέπει περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε πέντε με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σε 35% για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις βελτιώσεις, η επιβάρυνση στις οικογένειες παραμένει, με δεδομένο ότι καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών, ενώ φοροελαφρύνσεις προκύπτουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:
1. Στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, οι συντελεστές φόρου 38%, 40% και 45%, οι οποίοι αντιστοιχούν στα φορολογικά κλιμάκια από τις 40.000 ευρώ και πάνω, καταργούνται και αντικαθίστανται από έναν ενιαίο συντελεστή 35%. Αυτό σημαίνει ότι:
Στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 40.000,01 έως τις 60.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από 38% σε 35%.
Στο τμήμα του εισοδήματος από τις 60.000 έως τις 100.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από 40% σε 35%.
Στο κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τις 100.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώνεται από 45% σε 35%.
2. Καταργούνται πλήρως τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα.
Χαμένοι - κερδισμένοι Με το νέο σενάριο, οι φόροι για μισθωτούς και συνταξιούχους διαμορφώνονται ως εξής:
Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά: Για τους έχοντες εισοδήματα έως 40.000 ευρώ δεν θα προκύψουν ούτε αυξήσεις ούτε ελαφρύνσεις φόρων. Για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ προκύπτουν φοροελαφρύνσεις από 300 ευρώ έως και 2.600 ευρώ.
Φορολογούμενοι με 1 προστατευόμενο τέκνο: Για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ προκύπτει έξτρα φόρος 200 ευρώ λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ποσού των 2.000 ευρώ για το παιδί. Για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ προκύπτουν ελαφρύνσεις από 100 έως 2.400 ευρώ.
Φορολογούμενοι με 2 προστατευόμενα τέκνα: Για εισοδήματα από 6.000 έως 50.000 ευρώ οι έξτρα φόροι ανέρχονται από 100 έως 400 ευρώ, ενώ οι ελαφρύνσεις για τους έχοντες μεγαλύτερα εισοδήματα φθάνουν μέχρι και τα 2.200 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτλείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας «κλείδωσε» στο 35% ο φορολογικός συντελεστής των καθαρών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών δεν θα φορολογούνται πλέον με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά με έναν μόνο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ.
Όπως έλεγε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν θα επιβληθεί ελάχιστος φόρος 1.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά εξετάζεται να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή να συμψηφίζεται με τον φόρο που αναλογεί. Από τις αλλαγές αυτές θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Οι ανωτέρω θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Αποσύρουν την τροπολογία για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 15:49
Αποσύρουν την τροπολογία για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Γράφει: Πύρρος Θανόπουλος

«Μαζεύει» το υπουργείο Εργασίας την τροπολογία με την οποία μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές από την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Το μέτρο που ευννοεί τους εργοδότες με περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ, θα εφαρμοστεί, ισχυρίζονται από το υπουργείο Εργασίας και τονίζουν ότι η τροπολογία θα καταταθεί ξανά στη Βουλή σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.


Η απόσυρση της τροπολογίας είναι αποτέλεσμα της σκληρής κριτικής που δέχτηκε ο υπουργός Εργασίας την προηγούμενη Παρασκευή οπότε και κατέθεσε το σχετικό κείμενο στη Βουλή. Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι φέρνει μια ευεργετική ρύθμιση για τους εργοδότες σε άσχετο νομοσχέδιο.
Η μείωση των εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, προέρχεται από τον μηδενισμό των εισφορών που κατέβαλαν μέχρι σήμερα οι εργοδότες για τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία.
http://fmvoice.eu/in...%81%CF%8E%CE%BD
 

Πως μπορείτε να ρυθμίσετε τα χρέη σας προς Δημόσιο


Πως μπορείτε να ρυθμίσετε τα χρέη σας προς Δημόσιο

Με την εγκύκλιο 1170/2012, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τις διαθέσιμες ρυθμίσεις για την πληρωμή φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις εφορίες όλης της χώρας.
Συγκεκριμένα, μειώνονται σε εκατό (100) ευρώ τα ελάχιστα ποσά των δόσεων για όλα τα προγράμματα ρύθμισης, με την προϋπόθεση όμως, η υπαγωγή σε κάποιο από αυτά να γίνεται από την δημοσίευση του ν.4038/2012 και έπειτα, δηλαδή από τις 2 Φεβρουαρίου 2012 και εξής.
Σημειωτέον ότι για τα χρέη που είχαν βεβαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010, ο οφειλέτης τους μπορεί να ζητήσει την ρύθμισή τους:
είτε μέσω των διατάξεων του άρθρου 14 του ν.3888/2010 => 45 ΔΟΣΕΙΣ
είτε μέσω χορήγησης διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής τους σύμφωνα με τον ν.2648/1998 => μέχρι 48 ΔΟΣΕΙΣ
Α) Η δυνατότητα του Υπουργού Οικονομικών, να χορηγεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής του ν.2648/1998, μέχρι και τον τριπλασιασμό αριθμό δόσεων, καταργείται (άρθρο 17).
Β) Το άρθρο 17 του ιδίου νόμου, γίνεται σαφέστερο όσον αφορά στην ικανότητα του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. να χορηγεί σε οφειλέτες διευκόλυνση τμηματικής καταβολής σε δόσεις, από καταλογισμό αποδοχών, συντάξεων και άλλων βοηθημάτων που έχουν ληφθεί αχρεωστήτως και δίχως δόλο.
Εάν επέλθει απώλεια της προαναφερόμενης διευκόλυνσης, η δεύτερη προκύπτουσα λύση εισάγει το σύστημα του αριθμού δόσεων που προκύπτουν με βάση το άθροισμα των συντελεστών αξιολόγησης των κριτηρίων και με πρώτη δόση τουλάχιστον το 15% της οφειλής για την οποία ζητείται η διευκόλυνση.
Γ) Με τη χρήση του ν.3888/2010, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους ( μέχρι 30/9/2010 ) σε 45 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων: 100% όταν η καταβολή γίνεται μία φορά ή με έκπτωση 50% στην καταβολή σε 45 δόσεις.
Για να επωφεληθούν από τις διατάξεις αυτές πρέπει να καταβάλουν τις δόσεις που αντιστοιχούν από τον Οκτώβριο του 2010 έως σήμερα.
Δ) Παράλληλα, καταργείται η διάταξη του άρθρου 8 παρ.8 του ν.2648/1998, όπου υπήρχε ως βασική προϋπόθεση η ταυτόχρονη κατάθεση εγγυητικής επιστολής του πιστωτικού ιδρύματος, προκειμένου να εξεταστεί αίτημα επανεξέτασης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής για οφειλές από παρακρατούμενους φόρους και από φόρο εισοδήματος.
Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ 48 ΔΟΣΕΙΣ (ν.2648/1998)
Ο ν.2648/1009 λειτουργεί με ένα σύστημα bonus, βάσει του οποίου οι δόσεις δύνανται να φτάσουν το τριπλάσιο του αριθμού των δόσεων που προκύπτει από το άθροισμα των συντελεστών των κριτηρίων βαρύτητας, αλλά δεν μπορούν όμως να υπερβαίνουν τις 48 κατ' ανώτατο όριο. Οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζονται μόνο έως το χρόνο έκδοσης της απόφασης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
1 – 5 → Οικονομική αδυναμία
0 – 4 → Διασφάλιση οφειλής
0 – 5 → Προέλευση οφειλής
0 – 4 → Συμπεριφορά οφειλέτη
0 – 4 → Αιτία διευκόλυνσης
1 – 4 → Αιτιολόγηση Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.
Για την υποβολή αίτησης, ο οφειλέτης οφείλει να προσκομίσει δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν τα παραπάνω. Για παράδειγμα:
1. Οικονομική αδυναμία
- Αντίγραφο Ισολογισμού με ζημιά
- Μείωση εισοδήματος σε επίπεδο Φυσικού Προσώπου
- Ασθένεια
- Φυσική ή άλλη καταστροφή επιχείρησης
2. Διασφάλιση οφειλής
Ευνοϊκότερη είναι η μεταχείριση όταν για την οφειλή έχει γίνει προσημείωση ακινήτου ή/και δέσμευση καταθέσεων ή/και κατάσχεση εις χείρας τρίτων. Το Δημόσιο δεν θεωρεί εξασφαλισμένη μία οφειλή όταν προσημειώνει ένα ακίνητο ίδιας αξίας, δεδομένου ότι η εκμετάλλευσή του απαιτεί να περάσει μέσα από διαδικασία πλειστηριασμού που μπορεί εν τέλει να μην καλύψει την οφειλή.
3. Προέλευση οφειλής
Τη χειρότερη αντιμετώπιση (μηδενικός συντελεστής) έχουν οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους, ΦΠΑ, εισόδημα, χαρτόσημο, ΦΜΥ κτλ. Μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, άρα και περισσότερες δόσεις, έχουν οι οφειλές από φόρο κληρονομιάς.
4. Συμπεριφορά οφειλέτη
Ο οφειλέτης κρίνεται θετικά αν δεν έχει ζητήσει άλλη ρύθμιση στο παρελθόν. Η απώλεια ρύθμισης βαθμολογείται αρνητικά, με χαμηλό συντελεστή βαρύτητας.
5. Αιτία Διευκόλυνσης
Ο νομοθέτης εξετάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης και ζητάει ρύθμιση. Όταν εκκρεμεί πλειστηριασμός ή υπάρχει ποινική δίωξη, ο συντελεστής βαρύτητας είναι χαμηλός. Καλύτερη είναι η αντιμετώπιση όταν η ρύθμιση γίνεται για να πάρει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ή χωρίς καμία προφανή αιτία.
Εάν και πάλι επέλθει απώλεια της προαναφερθείσας διευκόλυνσης, τότε χορηγείται ο αριθμός των δόσεων που απέμεινε, με πρώτη δόση τουλάχιστον το 20% της οφειλής και ταυτόχρονη κατάθεση εγγυητικής επιστολής αορίστου διάρκειας, για λόγους διασφάλισης της πληρωμής των δόσεων αυτών.
ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ
Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. για βεβαιωμένη οφειλή έως 300.000 ευρώ.
Η Επιτροπή του άρθρου 15 του ν.2648 για βεβαιωμένη οφειλή από 300.000 ευρώ έως 800.000 ευρώ. Η επιτροπή αυτή συγκαλείται στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Υπουργός Οικονομικών για βεβαιωμένη οφειλή που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, απαιτείται η καταβολή ενός παράβολου ανά φορά, με εξαίρεση την υποβολή ζητήματος επανεξέτασης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.
Όσον αφορά στα ζητήματα επανεξέτασης, δεν γίνεται δεκτή αίτηση επανεξέτασης, εφόσον δεν έχει καταβληθεί ήδη έστω μια δόση της αρχικής διευκόλυνσης, ενώ το αίτημα προς επανεξέταση θα πρέπει να υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την ημερομηνία της τελευταίας εμπρόθεσμης καταβολής δόσης της πρώτης διευκόλυνσης.
Από νομικής απόψεως, οι ρυθμίσεις της ΠΟΛ 1170 αλλά και η συνέπεια του οφειλέτη στην τμηματική εκπλήρωση της καταβολής των χρεών αναστέλλει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως και την ποινική δίωξη, για οφειλές πάνω των 5.000ευρώ.
Το Δημόσιο όμως διατηρεί τα δικαιώματά του και μετά την συμμόρφωση του οφειλέτη στις διατάξεις της εν προκειμένω ΠΟΛ, προκειμένου να μην χορηγήσει αποδεικτικό ενημερότητας όταν τα χρέη δεν είναι ασφαλισμένα και να επιβάλλει κατασχέσεις και εγγραφή προσημειώσεων και υποθηκών επί ακινήτων. Επίσης, δύναται να προβεί σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη, όπως και να απαγορεύσει την έξοδό του από την χώρα.
Συνολικά το σύστημα της ρύθμισης των οφειλών δεν ευνοεί την αποπληρωμή τους, δεδομένης της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.
Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις όπως η αύξηση του αριθμού των δόσεων σε τουλάχιστον 60 και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας για την χορήγηση του μέγιστου αριθμού των δόσεων. Ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ενδιάμεση κατάσταση όπου ο οφειλέτης θα πληρώνει μόνο τις προσαυξήσεις, εφόσον είναι εξασφαλισμένο το συνολικό ποσό.

Αντιμετώπιση ψηφιοποίησης καταχωρούμενων εγγράφων στο Γ.Ε.ΜΗ.


Αρ. πρωτ.: Κ1-1793/1.10.2012
Αντιμετώπιση ψηφιοποίησης καταχωρούμενων εγγράφων στο Γ.Ε.ΜΗ.
Αθήνα, 01/10/2012
Αρ. Πρωτ.: Κ1-1793

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘ. ΕΣΩΤ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α’

Tαχ. Δ/νση: Κάνιγγος 20
Τ.Κ.: 101 81
Πληροφορίες : Αλεξάνδρα Νάσσου
Τηλέφωνο : 213 1514454
Fax : 210 3843236
E-mail : anassou@gge.gr

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση ψηφιοποίησης καταχωρούμενων εγγράφων στο Γ.Ε.ΜΗ.

Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε συνεργασία μη την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, έχουν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες εκδηλώσεις με αντικείμενο τη διαδικασία Αυτοαπογραφής στο ΓΕΜΗ.

Από τα αιτήματα που έχουν τεθεί και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, είναι η δυσκολία ψηφιοποίησης των απαιτούμενων εγγράφων.

Δεδομένου ότι μερικά Επιμελητήρια ήδη έχουν οργανώσει την παροχή τέτοιας υπηρεσίας προς τα μέλη τους, είναι επιβεβλημένο να απευθυνθείτε προς τα Επιμελητήρια – μέλη σας, ώστε να προβούν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων.



Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου
Στέφανος Κομνηνός

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εφοριακοί


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εφοριακοί


Στη Χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ – ΔΟΥ, παρουσία και των Διοικητικών Συμβουλίων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, αποφασίστηκε η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα :

-    48ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα μετά την εξαγγελία των μέτρων .

-    Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες με την κατάθεση των μέτρων και την κλιμάκωση των αγώνων έως την επίτευξη των στόχων μας.
-    Ο συντονισμός των απεργιακών κινητοποιήσεων και ο καθορισμός των ημερομηνιών θα γίνει από κοινού με τις άλλες Ομοσπονδίες του Υπουργείου Οικονομικών, ΟΤΥΕ (Τελωνειακοί) ΟΣΥΟ (Δημοσιονομικοί – ΓΓΠΣ) Σύλλογο Επιθεωρητών, Σύλλογο Στατιστικής Υπηρεσίας, Σύλλογο ΥΠΕΘΟ.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ         ΡΕΒΕΚΑ ΜΠΑΣΜΑΤΖΙΔΟΥ

Από τις 20.9.2012 η προθεσμία άσκησης προσφυγών για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις μειώνεται από 60 σε 30 ημέρες


Με τον ν. 4079/2012 με τίτλο "Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις θεμάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων», της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις θεμάτων εφαρμογής των νόμων 3864/2010, 4021/2011,4046/2012,4051/2012 και 4071/2012», της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις θεμάτων δημοσίευσης οικονομικών εκθέσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και θυγατρικών τους, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χρηματοοικονομικό τομέα» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών", θεσπίστηκε μια σημαντική αλλαγή σχετικά με την προθεσμία άσκησης προσφυγών για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2α' του άρθρου πέμπτου του κεφαλαίου Β΄ του ανωτέρω ν. 4079/2012, ορίζονται τα εξής:

2.α. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 66 του ν. 2717/1999 (Α’ 97) προστίθενται λέξεις ως εξής:

«και στις φορολογικές και τελωνειακές προσφυγές εν γένει τριάντα (30) ημερών που αρχίζει όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο.

β. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής καταλαμβάνουν πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Ολόκληρο το άρθρο 66 του ν. 2717/1999 μετά την ανωτέρω προσθήκη, έχει ως ακολούθως:

« Άρθρο 66 -  Προθεσμία
1. Η προσφυγή ασκείται μέσα σε Προθεσμία εξήντα (60) ημερών, η οποία αρχίζει:
Α. Σε περίπτωση ρητής πράξης:
α) Για εκείνους τους οποίους αφορά:
i. από την κατά νόμο επίδοσή της σε αυτούς, ή
ii. σε κάθε άλλη περίπτωση, από τότε που αυτοί έλαβαν αποδεδειγμένως
πλήρη γνώση του περιεχομένου της.
β) Για τους τρίτους:
i. από τη δημοσίευσή της, αν δεν προβλέπεται από το νόμο άλλος
ειδικότερος τρόπος γνωστοποίησής της, ή
ii. σε κάθε άλλη περίπτωση, από τότε που αυτοί έλαβαν αποδεδειγμένως
πλήρη γνώση του περιεχομένου της.
Β. Σε περίπτωση παράλειψης, από τη συντέλεσή της.
2. Ειδικώς, στις Περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 64, η Προθεσμία είναι ενενήντα (90) ημερών από την έκδοση ή την κατά νόμο δημοσίευση της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης και στις φορολογικές και τελωνειακές προσφυγές εν γένει τριάντα (30) ημερών που αρχίζει όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο.
3. Η προσφυγή μπορεί να ασκηθεί και πριν από την επίδοση της πράξης.
4. Αν, κατά τη διάρκεια της Προθεσμίας, αποβιώσει ο νομιμοποιούμενος χωρίς να έχει ασκήσει προσφυγή, αυτή είναι δυνατόν να ασκηθεί, από τους κάθε είδους γενικούς ή ειδικούς διαδόχους του, εφόσον έχουν έννομο συμφέρον, μέσα σε νέα ισόχρονη Προθεσμία, η οποία και αρχίζει από τότε που αυτοί έλαβαν αποδεδειγμένως πλήρη γνώση της πράξης ή από τότε που τυχόν αυτή τους κοινοποιήθηκε ή από τότε που τυχόν αυτή τους κοινοποιήθηκε ή από τότε που αποδεδειγμένως αντιλήφθηκαν τη συντέλεση της παράλειψης. Αν εκκρεμεί η αποδοχή της κληρονομίας, η Προθεσμία δεν αρχίζει πριν από την αποδοχή.
5. Οι διατάξεις της πρώτη περιόδου της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση που έπαυσε να υπάρχει το νομικό πρόσωπο.
6. Αν ο νομιμοποιούμενος προς άσκηση προσφυγής διαμένει στην αλλοδαπή, οι αντίστοιχες Προθεσμίες ορίζονται σε ενενήντα (90) ημέρες.».

Συνεπώς, από τα παραπάνω συνάγεται ότι, για πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του ν.4079/2012, η προθεσμία άσκησης προσφυγών για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις είναι πλέον τριάντα (30) και όχι εξήντα (60) ημέρες.


Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TaxHeaven

 

http://taxheaven.gr

ΕΥROSTAT Οι Ελληνες παίρνουν τους μικρότερους μισθούς στην ΕΕ


ΕΥROSTAT

Οι Ελληνες παίρνουν τους μικρότερους μισθούς στην ΕΕ

Οι Ελληνες παίρνουν τους μικρότερους μισθούς στην ΕΕ
Με μισθούς προ τετραετίας αμείβονται πια οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι σε όλη την ΕΕ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε το Κέντρο Μελετών και Ερευνών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και τα παρουσίασε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Πρόκειται για τις μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων κατά τις χρονιές 2008-2011 σε χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Για το 2011 οι μέσες ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων είναι στα 10.110,60 ευρώ. Το 2008 ήταν στα 10.693,01 ευρώ.
Οι αμοιβές μας, δηλαδή, αφενός έχουν γυρίσει πιο πίσω κι από τα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας και αφετέρου είμαστε στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 17 χώρες της ΕΕ.
Αμέσως μετά την Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκονται οι ετήσιες αποδοχές των Τούρκων εργαζομένων. Αυτές είναι 5.640,12 ευρώ.
Μετά τους «πρωταθλητές» Νορβηγούς (35.360 ευρώ) έρχονται οι μισθωτοί του Λουξεμβούργου, με μέσες ετήσιες αποδοχές τα 28.016 ευρώ.
Ακολουθεί το Βέλγιο, με τους μισθούς να ανέρχονται σε 26.540,91 ευρώ, η Αυστρία με 25.349,63 ευρώ, η Γερμανία με 25.252,91 ευρώ, η Ολλανδία με 24.969,61 ευρώ, η Γαλλία με 21.926,16 ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 21.354,13 ευρώ, η Ιταλία με 19.171,74 ευρώ, η Ισλανδία με 18.769,80 ευρώ, η Ισπανία με 16.382,09 ευρώ και η Πορτογαλία με 10.882,88 ευρώ.
Οι αποδοχές στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ οι μέσες ετήσιες αποδοχές ήταν στα 18.724,73 ευρώ και στην Ιαπωνία στα 24.604,68 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τα στοιχεία αυτά, αλλά και τις νέες πιέσεις της τρόικας για ανατροπές στα εργασιακά που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών, είπε:
«Είναι εγκληματική η όποια νέα μείωση στους μισθούς. Σε μία χώρα με το 28% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας, το πρόβλημα δεν είναι το εργασιακό κόστος».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Επιμένει η τρόικα για «κούρεμα» στο ύψος των αποζημιώσεων


«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ», ΑΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Επιμένει η τρόικα για «κούρεμα» στο ύψος των αποζημιώσεων


Του Γιώργου Γάτου
«Οι αποζημιώσεις είναι πολύ υψηλές και πρέπει να μειωθούν». Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση οι εκπρόσωποι της τρόικας (κυρίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μ. Μορς) έθεσαν χθες και επίσημα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέμα μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, σε συνέχεια του γνωστού e-mail και παρά την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» κάθε σχετική συζήτηση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, εμμένοντας στην απόφασή τους να υπάρξει «προσαρμογή» στο καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα, κατέστησαν σαφές ότι θα επανέλθουν και πως «η συζήτηση θα συνεχιστεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Δεν είναι ώριμος ο χρόνος για να ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα» ήταν η απάντηση που είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ι. Βρούτσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους επικεφαλής της τρόικας των «εκκρεμοτήτων» και των νέων απαιτήσεων στα εργασιακά.


Η ηγεσία του υπουργείου παραδέχθηκε ότι οι αποζημιώσεις, ιδιαίτερα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, είναι υψηλές σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα είναι αναιτιολόγητες και ότι τα ποσά των αποζημιώσεων έχουν, στην πράξη περιοριστεί, για όσους προειδοποιούν τον εργαζόμενο (με βάση το νέο νόμο) και στις περιπτώσεις που έχουν «κουρευτεί» οι μισθοί. Επιπλέον σημείωσε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα επαρκές σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι στο τραπέζι έχουν πλέον τεθεί και ο περιορισμός του χρόνου προειδοποίησης (φτάνει τους 6 μήνες και φαίνεται ότι επιδιώκεται να περιοριστεί στους 3 μήνες κατ' ανώτατο όριο) και του ύψους των αποζημιώσεων (έτσι ώστε να ισχύει μόνο ο πίνακας των αποζημιώσεων μόνο με προειδοποίηση, δηλ. 50% κάτω).
«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν, παράλληλα, από το υπουργείο να καταθέσει συγκεκριμένα τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή σειράς μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως:
Το είδος του νέου μηχανισμού καθορισμού «διά νόμου» του κατώτατου μισθού και τον χρόνο νομοθέτησης. Και αυτό με δεδομένο ότι ο διάλογος της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους, εκτός του ότι εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου, είναι κυριολεκτικά στον... αέρα, αφού η ΓΣΕΕ αρνείται κάθε σχετική συζήτηση.
Τον τρόπο και τον χρόνο της περαιτέρω μείωσης, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, των εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ «χωρίς να υπάρξουν απώλειες στα έσοδα που έχουν προβλεφθεί με το νέο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων». Η ηγεσία του υπουργείου περιέγραψε το «υπό εξέταση» σχέδιο για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης μέσω της επέκτασης του εργόσημου και την κατάργηση μη ανταποδοτικών εισφορών.
Το χρονοδιάγραμμα αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής με μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.
Νομοθέτηση«Πόσο γρήγορα μπορείτε να νομοθετήσετε τις αλλαγές που έχουν δημοσιονομικό κόστος;», ήταν η ερώτηση που έκαναν οι επικεφαλής της τρόικας «αιφνιδιάζοντας» το επιτελείο του υπουργείου (το οποίο έχει μείνει εκτός διαπραγμάτευσης τόσο για τις μειώσεις στις συντάξεις όσο και για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης). Κάποιοι εκτιμούν ότι η ερώτηση έγινε με δεδομένη την πίεση που θα έχουν, ιδιαίτερα προς το τέλος του χρόνου τα οικονομικά των Ταμείων για την καταβολή του δώρου και τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν για να γίνουν... νωρίτερα από την 1/1/2013 κάποιες περικοπές.

ΠΡΟΤΑΣΗ Προς κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες


ΠΡΟΤΑΣΗ

Προς κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες

Προς κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες
Πρόταση για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου 1.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπληρωθεί το φορολογικό πακέτο των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που έχει συζητηθεί στο υπουργείο προβλέπει την αντικατάσταση του σημερινού τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ με έναν ελάχιστο ετήσιο φόρο επιτηδεύματος 1.000 ευρώ. Μάλιστα, η πρόταση προβλέπει ότι ο ελάχιστος φόρος θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα κάθε ατομικής επιχείρησης και κάθε ελεύθερου επαγγελματία.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί για τον ελεύθερο επαγγελματία είναι χαμηλότερος των 1.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει συνολικό φόρο 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φόρος είναι μεγαλύτερος των 1.000 ευρώ, τότε ο ελεύθερος επαγγελματίες – επιτηδευματίας θα καταβάλλει μόνον τον φόρο που προκύπτει.
Το επιχείρημα που προβάλλουν οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι με την επιβολή ενός «κεφαλικού» φόρου το Δημόσιο θα διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα που ενδέχεται να χάσει από την αύξηση της φοροδιαφυγής που θα προκαλέσει η επιβολή φόρου 35% από το πρώτο ευρώ στο καθαρό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα επιδιώξουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα καθαρά εισοδήματά τους, αποφεύγοντας να εκδώσουν αποδείξεις ή καταχωρώντας ανύπαρκτες δαπάνες στα βιβλία τους, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή των πολύ μεγάλων ποσών φόρου εισοδήματος που θα προκύπτουν πλέον από την επιβολή του συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα.
Με την επιβολή του ελάχιστου ποσού φόρου των 1.000 ευρώ εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα διασφαλιστεί η είσπραξη «τετραψήφιου» ποσού φόρου εισοδήματος ακόμη κι από μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα δηλώσουν ετήσια καθαρά εισοδήματα χαμηλότερα των 3.000 ευρώ. Επιπλέον, με το μέτρο αυτό, θα διασφαλιστεί η είσπραξη φόρου εισοδήματος 1.000 ευρώ ακόμη κι από επιτηδευματίες που θα δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η επιβολή ενός ελάχιστου φόρου επιτηδεύματος συμψηφιζόμενου με τον φόρο εισοδήματος ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Αυστρία επιβάλλεται ετήσιος ελάχιστος φόρος 1.900 ευρώ σε κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία, με τη μορφή ενός ετήσιου τέλους άσκησης επαγγέλματος.
Για να γίνει κατανοητό πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η συγκεκριμένη πρόταση παραθέτουμε το εξής παράδειγμα:
Ελεύθερος επαγγελματίας δηλώσει ετήσιο καθαρό εισόδημα 2.500 ευρώ, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσει κανονικά, με την εφαρμογή του συντελεστή 35%, θα είναι 875 ευρώ (2.500 ευρώ Χ 35% = 875 ευρώ). Στην περίπτωση αυτή, η φορολογική επιβάρυνση του επαγγελματία θα προσαυξάνεται κατά 125 ευρώ, ώστε να φθάσει στο επίπεδο του ελάχιστου φόρου των 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο επαγγελματίας δηλώσει εισόδημα 5.000 ευρώ, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσει με βάση τον συντελεστή 35% θα είναι 1.750 ευρώ (5.000 ευρώ Χ 35% = 1.750 ευρώ). Από τη στιγμή που ο φόρος είναι υψηλότερος από τα 1.000 ευρώ του ελάχιστου φόρου, τότε ο επαγγελματίες θα πληρώνει μόνο τον αναλογούντα φόρο των 1.750 ευρώ.

Εφαρμογή του ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011) για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού



Νέες διευκρινίσεις για το επάγγελμα του λογιστή-φοροτέχνη μετά την ψήφιση του νόμου 3919/2011.


Σύμφωνα με την απόφαση, τα Φυσικά Πρόσωπα δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού και αν δεν είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, εφόσον είναι πτυχιούχοι των ελληνικών ανωτάτων οικονομικών σχολών ή πτυχιούχοι ισότιμων οικονομικών σχολών του εξωτερικού ή πληρούν τις προϋποθέσεις επαγγελματικών προσόντων του Π.Δ. 38/2010, (άρθρο 1 παρ. 1 περ. α' και παρ. 4 του Ν. 2515/1997).

Για τις Ανώνυμες εταιρίες  είναι επιβεβλημένο για κάθε μέλος του Δ.Σ. να χορηγείται επαγγελματική ταυτότητα για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή- φοροτεχνικού.

Για τις ΕΠΕ είναι επιβεβλημένο για το διαχειριστή να χορηγείται επαγγελματική ταυτότητα για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού. Το ίδιο πρέπει να ισχύει επιπρόσθετα και για τα πρόσωπα, υπαλλήλους ή μη της εταιρείας, που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το διαχειριστή ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του λογιστή- φοροτεχνικού.






Αρ. πρωτ.: 41225 ΔΙΟΕ - 1004/28.9.2012
Εφαρμογή του ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011) για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού
Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 41225 ΔΙΟΕ -1004

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Γενική Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης
Δ/νση Οργάνωσης και Εκπαίδευσης
Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011) για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού»

ΣΚΟΠΟΣ

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (ΦΕΚ 32/ τ. Α'/ 02.03.2011), όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 16 του άρθρου 4 ν. 4038/2012 με στόχο την ομοιόμορφη αντιμετώπιση από την κάθε αρμόδια Υπηρεσία, της διαδικασίας άσκησης του επαγγέλματος του «Λογιστή-Φοροτεχνικού».

ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΟΡΙΣΜΟΙ

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 3919/2011 όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 16 του άρθρου 4 ν. 4038/2012 καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία, οι οποίοι αφορούν στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων. Ως τέτοιοι περιορισμοί νοούνται αυτοί που διαλαμβάνονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του παραπάνω νόμου.

2. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ιδίου νόμου, παύει να ισχύει η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού.

Μετά την έναρξη εφαρμογής των παραπάνω, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του, η οποία αναγγελία θα συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων. Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή, μπορεί εντός τριών (3) μηνών από την αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος από τον ενδιαφερόμενο, να απαγορεύσει την έναρξη του επαγγέλματος του αιτούντος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 2 ΚΑΙ 3 ΤΟΥ Ν. 3919/2011

1. Άρθρο 2 του ν. 3919/2011

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-Φοροτεχνικού, από Φυσικά Πρόσωπα, δεν ισχύουν οι περιορισμοί που προβλέπονται και έπρεπε να καταργηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 3919/2011.

Συνεπώς, τα Φυσικά Πρόσωπα δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού και αν δεν είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, εφόσον είναι πτυχιούχοι των ελληνικών ανωτάτων οικονομικών σχολών ή πτυχιούχοι ισότιμων οικονομικών σχολών του εξωτερικού ή πληρούν τις προϋποθέσεις επαγγελματικών προσόντων του Π.Δ. 38/2010, (άρθρο 1 παρ. 1 περ. α' και παρ. 4 του Ν. 2515/1997).

Όσον αφορά τις Κεφαλαιουχικές εταιρείες δηλαδή τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και τις Προσωπικές Εταιρείες δηλαδή τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Α. Κεφαλαιουχικές Εταιρείες

Α1. Ανώνυμες Εταιρείες

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/1920 για τις Ανώνυμες Εταιρείες, όπως ισχύει σήμερα, η Ανώνυμη Εταιρεία εκπροσωπείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που ενεργεί συλλογικά (άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 2190/1920).

Περαιτέρω όσον αφορά τους μετόχους οι οποίοι ασκούν μόνο τα δικαιώματα που τους παρέχει η μετοχή (ή μετοχές) που έχουν στην κυριότητά τους και με μοναδική υποχρέωση και ευθύνη να καταβάλλουν την ονομαστική αξία της μετοχής, δεν τίθεται θέμα χορηγήσεως αδείας ή πιστοποιήσεως κριτηρίων και προσόντων ως προς αυτούς.

Όσον αφορά, όμως, τα μέλη του Δ.Σ., το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, λειτουργεί συλλογικά είναι επιβεβλημένο για κάθε μέλος του Δ.Σ. να χορηγείται επαγγελματική ταυτότητα για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή- φοροτεχνικού.

Το ίδιο πρέπει να ισχύει επιπρόσθετα και για τα πρόσωπα, υπαλλήλους ή μη της εταιρείας, που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το Διοικητικό Συμβούλιο ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του λογιστή-φοροτεχνικού.

Α2. Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)

Υπεύθυνος σύμφωνα με το Νόμο (Ν. 3190/1955) που ισχύει για τις εν λόγω εταιρείες είναι μόνο ο διαχειριστής της εταιρείας, ενώ οι εταίροι δεν έχουν καμιά ευθύνη απέναντι στους τρίτους.

Κατά συνέπεια είναι επιβεβλημένο για το διαχειριστή να χορηγείται επαγγελματική ταυτότητα για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού. Το ίδιο πρέπει να ισχύει επιπρόσθετα και για τα πρόσωπα, υπαλλήλους ή μη της εταιρείας, που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το διαχειριστή ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του λογιστή-φοροτεχνικού.

Β. Προσωπικές Εταιρείες

Β1. Ομόρρυθμες Εταιρείες

Για τις ομόρρυθμες εταιρείες προβλέπεται στο Νόμο ότι τις εκπροσωπεί ο διαχειριστής, πλην όμως ευθύνη έναντι των τρίτων έχουν και οι ομόρρυθμοι εταίροι και μάλιστα σε ολόκληρο και απεριόριστα ο καθένας, οι οποίοι υποχρεούνται να προσφέρουν και την προσωπική τους εργασία για την ευόδωση του σκοπού της εταιρείας.

Κατά συνέπεια τόσο ο διαχειριστής όσο και τα ομόρρυθμα μέλη, αλλά επιπρόσθετα και τα πρόσωπα, υπάλληλοι ή μη της εταιρείας που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το διαχειριστή ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του λογιστή-φοροτεχνικού, πρέπει να είναι εφοδιασμένος με επαγγελματική ταυτότητα για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού.

Β2. Ετερόρρυθμες Εταιρείες

Τις ετερόρρυθμες εταιρείες, όπως προβλέπεται στο νόμο, εκπροσωπεί ο κατά το Καταστατικό διαχειριστής, ενώ τα ετερόρρυθμα μέλη δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, ευθυνόμενα μόνο μέχρι της εταιρικής τους εισφοράς.

Κατά συνέπεια μόνο ο διαχειριστής της εταιρείας, αλλά επιπρόσθετα και τα πρόσωπα υπάλληλοι ή μη της εταιρείας που είναι εντεταλμένα ή εξουσιοδοτημένα από το διαχειριστή ή συνδράμουν ή υπογράφουν πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του λογιστή - φοροτεχνικού, πρέπει να είναι εφοδιασμένος με επαγγελματική ταυτότητα για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή- φοροτεχνικού.

Όσον αφορά τα «λογιστικά γραφεία» που είναι ατομικές επιχειρήσεις γι' αυτά πρέπει να ισχύσουν όσα αφορούν τα φυσικά πρόσωπα.

Τέλος για την περίπτωση που ήθελε νομοθετηθεί νέος τύπος εταιρείας πρέπει να ισχύσουν αναλογικά τα ίδια, δηλαδή ο διαχειριστής και τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με τη διοίκηση και τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων είτε από το καταστατικό είτε από το Νόμο πρέπει να είναι εφοδιασμένα με επαγγελματική ταυτότητα για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού.

Συμπερασματικά στο Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί πρέπει να γίνεται σαφής πρόβλεψη για τις επί μέρους εταιρείες και για τα πρόσωπα που, για κάθε μία από αυτές, πρέπει να τους έχει χορηγηθεί άδεια ή να έχουν πιστοποιηθεί.

Στις Εταιρίες μετά την διαπίστωση της συνδρομής των απαιτουμένων προϋποθέσεων θα χορηγείται βεβαίωση παροχής λογιστικών φοροτεχνικών εργασιών η οποία θα είναι απαραίτητη για την έναρξη παροχής λογιστικών φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να ισχύουν.

2. Άρθρο 3 του ν. 3919/2011

1.Όσον αφορά στη διαδικασία άσκησης του επαγγέλματος του Λογιστή-φοροτεχνικού, όπως επισημάνθηκε, μετά την 2η Ιουλίου 2011, καταργείται η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας. Από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, η απαιτούμενη διαδικασία για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-φοροτεχνικού είναι η ακόλουθη:

(i) Υποβολή Αναγγελίας έναρξης άσκησης του επαγγέλματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.3919/2011, στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, εφεξής «Αρμόδια Διοικητική Αρχή», η οποία θα πραγματοποιείται από τον ενδιαφερόμενο ή με εξουσιοδότηση αυτού.

(ii) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-φοροτεχνικού, προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ήτοι το Π.Δ. 340/1998 (ΦΕΚ Α'/ 228) «Περί του επαγγέλματος Λογιστή-φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεώς του», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

(iii) Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή, μετά τη λήψη των παραπάνω δικαιολογητικών, θα προβαίνει στις προβλεπόμενες διαδικασίες και ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση συνδρομής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή-φοροτεχνικού και την έκδοση της Επαγγελματικής Ταυτότητας.

(iv) Η προαναφερόμενη διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της Αναγγελίας και της πλήρους υποβολής όλων των νομίμων προβλεπομένων δικαιολογητικών.

(v) Στη περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή θα ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση της Επαγγελματικής Ταυτότητας του εν λόγω επαγγέλματος, γνωστοποιώντας και τους σχετικούς λόγους. Σε περίπτωση μη ενημέρωσης και σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά παρέλευση τριμήνου, ο ενδιαφερόμενος ασκεί το επάγγελμα ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.

(vi) Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή μπορεί ανά πάσα στιγμή και μετά την πάροδο του τριμήνου από την αναγγελία να απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος και να αφαιρέσει την Επαγγελματική Ταυτότητα, εφόσον διαπιστωθεί με τους μηχανισμούς ελέγχου που διαθέτει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της άσκησής του.

2. Το ΟΕΕ για την προστασία των φορολογούμενων από παράνομες δραστηριότητες, τη μείωση της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό του αριθμού των ανακριβών φορολογικών δηλώσεων, την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των οικονομικών καταστάσεων / φορολογικών στοιχείων, καθώς και για την κοινή ευθύνη που έχει ο λογιστής - φοροτεχνικός έναντι του κοινωνικού συνόλου, θα απαιτεί από κάθε λογιστή την κατάθεση εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους ΥΔ του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνει ότι ασκεί το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, δε διώκεται για ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα και ότι έχει παρακολουθήσει όλη την αναγκαία εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της επαγγελματικής του κατάταξης, η οποία παρέχεται από το ΟΕΕ. Το ΟΕΕ ελέγχει το περιεχόμενο της δήλωσης, θα ενημερώνεται αυτόματα το μητρώο λογιστών- φοροτεχνικών και θα εκδίδεται ειδική πράξη σε όσους αυτοδίκαια έχουν εκπέσει, λόγω της μη τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας.

3. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θα οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια που στόχο έχουν τη συνεχή εκπαίδευση του λογιστή-φοροτεχνικού, συνεπώς και τη δημιουργία υψηλού επιπέδου προτύπων ποιότητας για τους επαγγελματίες.

4. Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεσμεύεται να προχωρήσει σε δευτερεύουσα νομοθεσία, σχετικά με το σύστημα διεξαγωγής των σεμιναρίων προαγωγής σε ανώτερη τάξη και σε ό,τι άλλο απαιτηθεί, προκειμένου αυτή να είναι συμβατή με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.




Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.


Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ99/ 1/ 175/2.10.2012
Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.
Αθήνα 2/10/2012
Αριθμ. Πρωτ.: Γ99/1/175

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Αριθ. τηλεφώνου :             210 52 33 092    
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@ika.gr
Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Ενόψει της ψήφισης στη Βουλή των Ελλήνων, νομοθετικής ρύθμισης για τον διακανονισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, παρακαλούμε όπως παραλαμβάνεται χειρόγραφες αιτήσεις εργοδοτών, προκειμένου να υπαχθούν στις επικείμενες διατάξεις ρύθμισης οφειλών.

Αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, θα ακολουθηθούν τα αναφερόμενα στη παράγραφο 3.1 της υπ’αριθμ. 30/2011 Εγκυκλίου της Δ/νσης Ασφάλισης – Εσόδων.

Η καταχώρηση των αιτήσεων στο μηχανογραφικό σύστημα, θα γίνεται κατά τα αναφερόμενα στη παρ. 3.2, της ανωτέρω εγκυκλίου, στην οθόνη «Διαχείριση Εισερχομένων» του Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., με κωδικό 004, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος και να καταλογιστούν σε βάρος του εργοδότη οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Μετά την ψήφιση των διατάξεων θα ακολουθήσει νεότερο έγγραφο, με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ρύθμισης οφειλών.

Συγκεκριμένα, θα δοθούν οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση, το νέο υπόδειγμα αίτησης υπαγωγής που θα υποβάλλεται από τους εργοδότες, το καθεστώς χορήγησης βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας και το τρόπο ρύθμισης.

Για τους οφειλέτες που θα υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών και θα υπαχθούν σε αυτή, μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ή του ποσού της εφάπαξ εξόφλησης, όπως αυτή θα ορίζεται στις εγκύκλιες οδηγίες που θα ακολουθήσουν:

• διατηρούνται οι επιβληθείσες κατασχέσεις και οι εγγραφείσες υποθήκες σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών,

• αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων,

• δεν ανακαλούνται:

i) οι παραγγελίες κατασχέσεων επί ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων που έχουν εκδοθεί πριν την καταβολή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης,

ii) οι παραγγελίες κατασχέσεων εις χείρας τρίτων οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την καταβολή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης, ενώ τα αποδιδόμενα ποσά από αυτές θα καλύπτουν δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί στην παρούσα ρύθμιση.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται η τακτοποίηση των οφειλών προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., με μία εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:

Α) Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, με μηνιαία καταβολή ποσού, έναντι των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, εφόσον η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβληθεί μέχρι την 31-12-2012 και καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής.

Η ισχύς του προσωρινού διακανονισμού ορίζεται μέχρι την 31-12-2013.

Το ποσό της μηνιαίας καταβολής που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% της κεφαλαιοποιημένης την 31-7-2012 οφειλής, δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του δευτέρου τριμήνου 2012 και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των εκατόν πενήντα ευρώ (150,00 €).

Για τους οφειλέτες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με συνολικό ποσό οφειλής άνω των 300.000,00 ευρώ, το ανωτέρω ποσοστό ορίζεται σε 0,80%.

Επίσης, για τους οφειλέτες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με συνολικό ποσό οφειλής άνω των 500.000,00 ευρώ και μέσο όρο μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του δευτέρου τριμήνου 2012, μικρότερο των 5.000,00 ευρώ, το ποσό της μηνιαίας καταβολής θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% της κεφαλαιοποιημένης την 31-7-2012 οφειλής.

Β) Εξόφληση των οφειλών προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής.

Στη περίπτωση αυτή θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ως εξής:

1) εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%).

2) ρύθμιση από επτά (7) έως και δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

Για τους οφειλέτες που υπάγονται σε μία εκ των ανωτέρω τριών δυνατοτήτων ρύθμισης, δεν επιτρέπεται η μετάβαση από την μία δυνατότητα ρύθμισης στην άλλη.

Όσοι εργοδότες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις ως άνω ρυθμίσεις μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 53-62 του ν.3863/2010 (Φ.Ε.Κ. Α' 115).

Αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής των προς ψήφιση διατάξεων, θα δοθούν με σχετική εγκύκλιο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.ika.gr.




ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εφοριακοί


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εφοριακοί

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εφοριακοί
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν σήμερα οι εφοριακοί.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΔΟΥ, παρουσία και των Διοικητικών Συμβουλίων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, αποφασίστηκε 48ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα μετά την εξαγγελία των μέτρων και επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες με την κατάθεση των μέτρων και την κλιμάκωση των αγώνων έως την επίτευξη των στόχων του κλάδου.

Όπως αποφασίσθηκε ο συντονισμός των απεργιακών κινητοποιήσεων και ο καθορισμός των ημερομηνιών θα γίνει από κοινού με τις άλλες Ομοσπονδίες του Υπουργείου Οικονομικών, ΟΤΥΕ (Τελωνειακοί) ΟΣΥΟ (Δημοσιονομικοί - ΓΓΠΣ) Σύλλογο Επιθεωρητών, Σύλλογο Στατιστικής Υπηρεσίας και τον Σύλλογο ΥΠΕΘΟ.
24h NewsRoom

Πρόσκληση των συνταξιούχων/δικαιούχων για ένταξη στο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων»


Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ99/6/1.10.2012
Πρόσκληση των συνταξιούχων/δικαιούχων για ένταξη στο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων»
Αθήνα 1 Οκτωβρίου 2012
Αριθμ. Πρωτ. Γ99/6

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Ταχ. Δ/νση : Μενάνδρου 41 - 43
Ταχ. Κώδικας : 104 37 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο : 210-52.37.771
210 52 37. 410
FAX : 210-52.37.080

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ / ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ»

Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προσκαλεί τους συνταξιούχους / δικαιούχους των παροχών του Προγράμματος Κατ΄ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων να υποβάλλουν αίτηση ένταξής τους στο εν λόγω Πρόγραμμα.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να αποφευχθεί η παραπομπή τους σε μονάδες κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο περιεχόμενο του Προγράμματος περιλαμβάνονται:

-η καταπολέμηση της εξάρτησης ηλικιωμένων και αναπήρων με την οργάνωση και τη συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας φυσικοθεραπείας, εργο-θεραπείας και οικιακής βοήθειας κλπ.

-η ενημέρωση των Ωφελούμενων για τα δικαιώματά τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές τους με αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας

-η διευκόλυνση των Ωφελούμενων για την συμμετοχή τους σε πολιτιστικές ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες

Οι υπηρεσίες του Προγράμματος προς τους Δικαιούχους θα προσφέρονται από τους Παρόχους του Προγράμματος οι οποίοι είναι επιχειρήσεις / νομικά πρόσωπα που θα επιλεγούν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο προσεχές διάστημα. Οι Πάροχοι αυτοί θα συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την παροχή των υπηρεσιών αυτών έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ / ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ (ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ )

Δικαιούχοι (ωφελούμενοι) του Προγράμματος είναι:

-οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όλων των φορέων κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ , ΝΑΤ Κ.Λ.Π)

-οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου του Δημοσίου καθώς και

-οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια που αναφέρονται παρακάτω.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχοι κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να εγκριθεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα είναι:

-Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ )

-Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή ο σύζυγος ή το άλλο πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά του να είναι κάτω των 7.715, 65 € ετησίως.

-Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ. Το ατομικό αυτό εισόδημα ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715, 65 € και το οικογενειακό στο διπλάσιο.

-Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτησή τους ή δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

-Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.

-Να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

Σε επόμενο χρόνο που θα γνωστοποιηθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια χωρίς να απαιτείται πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ /ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Για την συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» οι ωφελούμενοι/δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

ΧΡΟΝΟΣ - ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Οι αιτήσεις των δικαιούχων θα γίνονται δεκτές από 15/10/2012 και μετά.

Σε πρώτη φάση, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα Υποκαταστήματα και τα Παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου. Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθούν και άλλα σημεία για την υποβολή των αιτήσεων ( π.χ ανταποκριτές του ΟΓΑ, ΚΕΠ κ.λπ).

Για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα ο δικαιούχος (Ωφελούμενος) πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλλει το έντυπο «Αίτηση Συμμετοχής Συνταξιούχου στο Πρόγραμμα-Δήλωση Στοιχείων Συνταξιούχου», το οποίο είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ καθώς και από τα Υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο ή εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Με την αίτηση συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν και τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου

2. Εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους (ήτοι του έτους 2011) ή Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, ότι νομίμως δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση.

3. Βιβλιάριο υγείας του οικείου ασφαλιστικού φορέα (αντίγραφα σελίδας/ων με τα προσωπικά στοιχεία Συνταξιούχου) από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜΚΑ του συνταξιούχου καθώς και Αριθμός Μητρώου φορέα συνταξιοδότησης.

4. Απόφαση συνταξιοδότησης ή πρόσφατο εκκαθαριστικό πληρωμής συντάξεων.
5. Πιστοποιητικό αναπηρίας σε ισχύ. Η ύπαρξη ποσοστού αναπηρίας μπορεί να προκύπτει:

-είτε από πιστοποιητικό ΚΕΠΑ (που έχει εκδοθεί για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο π.χ κοινωνικές παροχές ή φορολογικές απαλλαγές κ.λ.π),

-είτε από απόφαση συνταξιοδότησης, εάν πρόκειται για συνταξιούχο λόγω αναπηρίας και στην απόφαση αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας.

-είτε από αποφάσεις και γνωματεύσεις αρμοδίων οργάνων (Υγειονομικών Επιτροπών) που έχουν εκδοθεί πριν από την λειτουργία του ΚΕΠΑ και εξακολουθούν να ισχύουν.

6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1985 στην οποία ο αιτών αναφέρει ότι διαβιώνει μόνος/η ή με άλλο πρόσωπο το οποίο επίσης πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δηλώσει ότι διαβιώνει με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο πρέπει να προσκομίσει τα ίδια δικαιολογητικά για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας και του ατομικού εισοδήματός του.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω δικαιολογητικά 1 έως 5 υποβάλλονται πρωτότυπα ή σε θεωρημένα αντίγραφα, ενώ οι Υπεύθυνες Δηλώσεις (2 και 6) απαιτείται να υποβληθούν με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής εφόσον δεν προσέρχεται ο ίδιος ο Συνταξιούχος για την υποβολή της αίτησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Τα αρμόδια όργανα των Υποκαταστημάτων/Παραρτήματων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετά τον έλεγχο πληρότητας των απαιτούμενων δικαιολογητικών και των προϋποθέσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, θα εκδίδουν απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα, εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική η οποία θα γνωστοποιείται στον ωφελούμενο.

Επίσης σε κάθε ωφελούμενο θα γνωστοποιούνται με κάθε πρόσφορο τρόπο, οι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ Πάροχοι, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του. Επομένως η αξιολόγηση της αίτησης θα ολοκληρώνεται εφόσον υπάρχει Πάροχος που δραστηριοποιείται στην περιοχή του συνταξιούχου, με τον οποίο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει συνάψει σύμβαση.

Η διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων υποστηρίζεται ηλεκτρονικά και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο των ωφελουμένων, το οποίο περιλαμβάνει κατ΄ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

-το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του ωφελουμένου

-τον Α.Φ.Μ. του

-τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του ωφελούμενου.

-Φορέα συνταξιοδότησης και αριθμό Μητρώου φορέα Συνταξιούχου

ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΠΑΡΟΧΟ

Η διαδικασία ένταξης των ωφελούμενων στο πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την επιλογή Παρόχου. Ειδικότερα ο ωφελούμενος θα επιλέγει Πάροχο με τον οποίο το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα έχει συνάψει ειδική σύμβαση προσκομίζοντας την εγκριτική απόφαση ένταξής του στο Πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των Παρόχων κάθε περιοχής θα γνωστοποιούνται στους δικαιούχους με την απόφαση ένταξής τους στο πρόγραμμα, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κλπ.

Μεταξύ του Ωφελούμενου και του Παρόχου θα συνάπτεται συμφωνητικό συνεργασίας για το είδος των υπηρεσιών (π.χ νοσηλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού, οικιακής βοηθού) που θα παρασχεθούν καθώς και τον τρόπο παροχής τους. (π.χ. πλήθος επισκέψεων σε εβδομαδιαία βάση).

Το συμφωνητικό θα υπογράφεται σε 3 αντίτυπα, ένα για τον Ωφελούμενο, ένα για τον Πάροχο και ένα για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που θα προσκομίζεται στο αρμόδιο Υποκατάστημα με την πρώτη υποβολή των δικαιολογητικών πληρωμής του Παρόχου. Για την υποστήριξη της διαδικασίας θα διατίθεται από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Σχέδιο «Συμφωνητικού συνεργασίας Ωφελούμενου –Παρόχου».

Μετά την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας ο Πάροχος θα καταχωρεί τον ωφελούμενο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο λογαριασμό του και παράλληλα θα τον δεσμεύει ώστε να μην μπορεί να επιλεγεί από άλλο Πάροχο.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΟΧΟΥ / ΛΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΠΑΡΟΧΟ

Ο Ωφελούμενος έχει το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμεί, να διακόψει τη συνεργασία του με τον Πάροχο. Στην περίπτωση αυτή ενημερώνει σχετικά τον Πάροχο με το έντυπο («Λύση Συμφωνίας με Πάροχο»), όπου αναφέρονται οι λόγοι διακοπής της συνεργασίας και ταυτόχρονα το κοινοποιεί στο αρμόδιο Υποκατάστημα. Στη συνέχεια ο Πάροχος έχει την υποχρέωση να καταχωρίσει στο λογαριασμό του στο Μητρώο Παρόχων τη διακοπή της συνεργασίας και την αποδέσμευση του Ωφελούμενου.

Σε περίπτωση που ο Πάροχος δεν προβεί στην καταχώρηση της διακοπής της συνεργασίας με τον Ωφελούμενο, τότε ο Ωφελούμενος απευθύνεται στο αρμόδιο Υποκατάστημα ενημερώνοντάς το σχετικά για τη μη ανταπόκριση του Παρόχου. Ο αρμόδιος υπάλληλος αφού διερευνήσει το θέμα επικοινωνώντας με τον Πάροχο και διαπιστώσει ότι έλαβε γνώση ο Πάροχος αλλά δεν ανταποκρίθηκε, τότε καταχωρεί στο σύστημα τη λύση της συνεργασίας του Ωφελούμενου με τον Πάροχο αποδεσμεύοντάς τον Ωφελούμενο και συμπληρώνοντας την αιτιολογία της διακοπής της σχέσης. Με την ενέργεια αυτή ενημερώνονται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων τόσο ο Πάροχος όσο και το Τμήμα Παρόχων της Διεύθυνσης Κατ΄ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ –ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ

Ο Ωφελούμενος στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του ως δικαιούχου του Προγράμματος ‘Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων’ πρέπει να ενημερώνει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Ωφελούμενων, καθώς και στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξής του στο Πρόγραμμα. Ειδικότερα, ο Ωφελούμενος συμπληρώνει το σχετικό έντυπο της «Αίτηση Μεταβολής Στοιχείων Ωφελούμενου», το οποίο αποστέλλει μαζί με τυχόν δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της μεταβολής(κατά περίπτωση).

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο μητρώο και μπορεί να είναι αντικείμενο μεταβολής είναι τα ακόλουθα:

-Στοιχεία του Ωφελούμενου όπως διεύθυνση κατοικίας, στοιχεία επικοινωνίας, κλπ

-Στοιχεία που σχετίζονται και τεκμηριώνουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα και συγκεκριμένα:

-Ποσοστό % Αναπηρίας (π.χ. ανανέωση πιστοποιητικού αναπηρίας)

-Ποσό εισοδήματος,

-Οικογενειακή κατάσταση (ο Δικαιούχος διαβιεί μόνος του ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τα κριτήρια συμμετοχής

ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΕΝΤΥΠΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ) ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διακόπτει τη συμμετοχή του ωφελούμενου στο πρόγραμμα με έκδοση απόφασης διακοπής, στις περιπτώσεις που:

-από τα δικαιολογητικά του Ωφελούμενου προκύπτει η ανάγκη διακοπής της συμμετοχής του στο Πρόγραμμα (δηλαδή, ο Ωφελούμενος δεν πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα).

-από διασταυρώσεις με άλλα πληροφοριακά συστήματα (ΟΠΣ ΙΚΑ, προκύπτει ότι ο ωφελούμενος δεν πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

-από τη διενέργεια ελέγχων από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε περιοδική βάση διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ- ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της με αρ. πρωτ . Φ.80000/8786/1078/11.4.2012 Υπουργικής Απόφασης, ωφελούμενος υποχρεούται στην αρχή κάθε έτους να προσκομίζει στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει ότι συνεχίζει να πληροί τις προϋποθέσεις και παραμένει δικαιούχος του προγράμματος

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του έτους ο ωφελούμενος παύει να πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, οφείλει να το κοινοποιήσει στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για να διακοπεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση θανάτου του ωφελούμενου, η διακοπή γίνεται αυτοδίκαια. (άρθρο 3 της με αρ. πρωτ. Φ.80000/8786/1078/11.4.2012 Υπουργικής Απόφασης)

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥ-ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΑΡΟΧΟΥ

Σε κάθε επίσκεψη του/της υπαλλήλου του Παρόχου σε Ωφελούμενο συμπληρώνεται η σχετική βεβαίωση παροχής υπηρεσιών, υπογράφεται από τον Ωφελούμενο και τον/την υπάλληλο του Παρόχου σε δύο αντίτυπα, το ένα εκ των οποίων τηρεί ο Ωφελούμενος ενώ το άλλο τηρεί ο Πάροχος στα αρχεία του (έντυπο παρόχων, ΕΠ6: Βεβαίωση παροχής υπηρεσιών).

Στο τέλος κάθε μήνα ο Πάροχος ζητάει από τον Ωφελούμενο να επιβεβαιώσει τις υπηρεσίες που έλαβε κατά τη διάρκεια του μήνα με την υπογραφή σχετικού εντύπου. Το έντυπο αυτό παράγεται αυτόματα από το σύστημα (ΕΠ7Α: ΕΝΤΥΠΟ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) με βάση την μηνιαία καταχώριση των απολογιστικών στοιχείων παροχής υπηρεσιών ανά Ωφελούμενο, αποτελεί συγκεντρωτική κατάσταση των επισκέψεων ανά Ωφελούμενο για την παροχή υπηρεσιών σε μηνιαία βάση και υπογράφεται από τον Ωφελούμενο επιβεβαιώνοντας τις υπηρεσίες που έλαβε από τον Πάροχο. Το έντυπο αυτό χρησιμοποιείται από τον Πάροχο ως αποδεικτικό της παροχής υπηρεσιών για την πληρωμή του από το αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.




Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ