Σελίδες

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Κατασχέση του 25% μισθών-συντάξεων σε μικροοφειλέτες


Κατασχέση του 25% μισθών-συντάξεων σε μικροοφειλέτες
Του Στέφανου Κυρίτση

Μετά το μεγάλο όχι που είπαν οι δανειστές της χώρας στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές –η διατύπωση της Κριστίν Λαγκάρντ δεν μπορούσε να είναι σαφέστερη- το υπουργείο Οικονομικών ξαναβγάζει από το συρτάρι τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ως μοχλό πίεσης προς τους οφειλέτες του δημοσίου. Εκτιμούν προφανώς –τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση- ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό ένα δις. ευρώ μηνιαίως επειδή οι φορολογούμενοι μπορούν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν. Σε αυτούς τους φορολογούμενους, η κυβέρνηση θα κουνήσει τον απαρχαιωμένο ΚΕΔΕ (ο οποίος μάλιστα ετοιμάζεται για…λίφτινγκ) διατάξεις του οποίου προβλέπουν:

* Επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% των μισθών, των συντάξεων ή των ασφαλιστικών βοηθημάτων. Με τροποποίηση που έγινε το 2008, δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών ή συντάξεων εφόσον το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Αν σε κάποιον εξακολουθεί να κατάσχεται ο μισθός ή η σύνταξη παρά το γεγονός ότι αυτή δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση προσκομίζοντας φυσικά και τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το ύψος των αποδοχών του.

* Το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτων, αλλά και κινητών αξιών. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του. Ο κώδικας δίνει το δικαίωμα στον έφορο να ορίσει ακόμη και εκτιμητή (πραγματογνώμονα) προκειμένου να προσεγγίσει την αξία του κατασχεθέντος περιουσιακού στοιχείου. Στο μεσοδιάστημα, ο οφειλέτης μπορεί να προσέλθει στην εφορία και να ζητήσει να υπαχθεί σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής των οφειλών.

* Η εφορία μπορεί να κατασχέσει τραπεζικούς λογαριασμούς -σε ευρώ ή ξένο νόμισμα. Μπορεί να κατασχέσει ακόμη και μετοχές οι οποίες κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών υπέρ του Δημοσίου. Με τον φορολογικό νόμο του 2010, το Δημόσιο απέκτησε το δικαίωμα να προχωρεί ακόμη και σε μαζικά «κατασχετήρια» καταθέσεων. «Το κατασχετήριο μπορεί να κοινοποιείται στο κεντρικό κατάστημα και μπορεί να περιέχει πολλούς οφειλέτες του Δημοσίου» αναφέρει η σχετική ρύθμιση, η οποία μάλιστα θέτει πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα καθώς η τράπεζα πρέπει να ανταποκριθεί μέσα σε πέντε ή δέκα ημέρες.

* το υπουργείο Οικονομικών έχει ενεργοποιήσει και τη διάταξη που επιτρέπει την κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία μπορεί να ζητήσει από μια επιχείρηση να μην εξοφλήσει τους προμηθευτές της αλλά να αποδώσει τα οφειλόμενα ποσά απευθείας στην εφορία προκειμένου να μειωθούν τα χρέη των προμηθευτών στο Δημόσιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου