Σελίδες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων | Εφημερίδα των συντακτών

Το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων | Εφημερίδα των συντακτών



Το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Από φέτος, με την πίεση των δανειστών μας, καταργείται η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να καθορίζουν μόνοι τους μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Ποιες ευρωπαικές χώρες διαθέτουν μηχανισμό επεκτασιμότητας

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Χρονιά καταστροφής των εργοδοτικών και εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται να είναι το 2013 μετά τις τελευταίες, έστω και παράνομες, νομοθετικές ρυθμίσεις του Μνημονίου 3.

Παράλληλα, η μη επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ό,τι συμφωνούν οι πολλοί καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους εργοδότες), που είναι το μέσο για τη μετάλλαξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων από φορείς εκπροσώπησης των εργατικών ή εργοδοτικών συμφερόντων σε περιηγητικούς συλλόγους, αποτελεί την πλήρη απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο για τη νέα τάξη πραγμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και επιβεβαιώνονται οι διαδηλωτές από άκρου εις άκρον της ευρωπαϊκής επικρατείας, που πλέον διαδηλώνουν με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Ελληνες»…

Ούτε λίγο ούτε πολύ καταργείται από φέτος, με την πίεση των δανειστών μας, η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να συνδιαλέγονται και να καθορίζουν μόνοι τους μισθούς και λοιπές ρυθμίσεις της εργασιακής σχέσης. Είναι η αρχή του τέλους για την προστασία της εργασίας… Μάλιστα, αυτό μας επιβλήθηκε όταν η συντριπτική πλειονότητα των κρατών της Ευρώπης (της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης) έχουν υιοθετήσει μορφές επεκτασιμότητας.

Είναι χαρακτηριστικό, με βάση τη σχετική έρευνα που διεξήγαγε η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ, ότι 18 ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει μηχανισμό επεκτασιμότητας, ενώ μόλις 8 χώρες δεν διατηρούν τέτοιο μηχανισμό. Ομως ποιος μηχανισμός επεκτασιμότητας ισχύει στις χώρες που πρωτοστατούν στις πιέσεις για αλλαγή στο status quo των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα;

* Γερμανία: Το γερμανικό σύστημα εμφανίζει ομοιότητες με το ελληνικό. Ετσι, το γερμανικό υπουργείο Εργασίας μπορεί να εκδώσει απόφαση αν, μεταξύ άλλων, οι εργοδότες που δεσμεύονται από τη συλλογική συμφωνία απασχολούν τουλάχιστον 50% των εργαζομένων που απασχολούνται εντός του γεωγραφικού χώρου και της ειδικότητας που καλύπτεται από τη συμφωνία.

* Γαλλία: Η επέκταση μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος είτε μιας εκ των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργοδοτών ή των εργαζομένων που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη ΣΣΕ, είτε και των δύο μερών από κοινού, είτε με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Συλλογικής Διαπραγμάτευσης (ΕΕΣΣ). Μετά την υποβολή του αιτήματος ο υπουργός πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να κινήσει τη διαδικασία επέκτασης.

* Αυστρία: Με «διαταγή επέκτασης», ο νομοθέτης επιτρέπει την επέκταση της συλλογικής συμφωνίας ή μέρους αυτής ώστε να συμπεριλάβει όμοιες εργασιακές σχέσεις που δεν καλύπτονται από τη σύμβαση.

* Λουξεμβούργο: Κάθε ΣΣΕ ή συλλογική συμφωνία μπορεί να κηρυχθεί γενικά υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους ενός επαγγέλματος ή κλάδου.

* Φινλανδία: Εάν μια συλλογική συμφωνία καλύπτει το 50% των απασχολουμένων ενός κλάδου, τότε θεωρείται αυτόματα ως συμφωνία με εφαρμογή έναντι όλων.

* Ιταλία: Η δυνατότητα επέκτασης ΣΣΕ δίνεται με δικαστική απόφαση και ισχύει μόνο για τις κατώτατες αμοιβές (όχι ρύθμιση θεσμικών ζητημάτων).

* Ολλανδία: Υφίσταται δυνατότητα επέκτασης ΣΣΕ στην περίπτωση που αυτή αφορά τουλάχιστον το 55% των εργοδοτών του κλάδου, με την επέκταση να έχει εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Τι είναι η επεκτασιμότητα

Οι όροι των ΣΣΕ κατ’ αρχήν ισχύουν για τους εργοδότες και τους εργαζομένους που είναι μέλη εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Παρ” όλα αυτά, οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη διαθέτουν κάποιου είδους μηχανισμό επέκτασης της εφαρμογής των ΣΣΕ.

Στην Ελλάδα, πέραν της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και των επιχειρησιακών ΣΣΕ που ισχύουν και για τα μη μέλη των συμβαλλόμενων μερών, κυρίως λόγω της ανάγκης ενιαίων ρυθμίσεων σε εθνικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι υπόλοιπες ΣΣΕ (κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές) ισχύουν κατ’ αρχήν για τα μέλη των συμβαλλόμενων μερών, εκτός εάν κηρυχθούν γενικά υποχρεωτικές με απόφαση του υπουργού Εργασίας, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.

20/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου