Σελίδες

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Αυστηρότερες ποινές για φοροπαραβάσεις


ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Αυστηρότερες ποινές για φοροπαραβάσεις



Περισσότερους πρόσθετους φόρους και μεγαλύτερα πρόστιμα θα επιβάλλει η εφορία σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες κατά τους ελέγχους που θα διενεργεί σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνει ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις, τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή έχουν εκδοθεί ανακριβή φορολογικά στοιχεία, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις που θα εντοπίζει ότι έχουν εκδοθεί πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή ότι έχουν ληφθεί εικονικά φορολογικά στοιχεία.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή ενός νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Με το νέο σύστημα, η εφορία θα μπορεί να προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά ποσοστά που φθάνουν μέχρι και το 112,5% ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί ακόμη και να μην αναγνωρίζει καθόλου τις δαπάνες που έχει εκπέσει η επιχείρηση. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:
1. Αν κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις, τότε στα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα θα προστίθενται τα έσοδα τα οποία απεκρύβησαν. Από κει και πέρα:
α) Το άθροισμα δηλωθέντων και αποκρυβέντων ακαθαρίστων εσόδων της ελεγχόμενης επιχείρησης ή του ελεγχόμενου ελεύθερου επαγγελματίας θα προσαυξάνεται, βάσει συγκεκριμένων «Συντελεστών Βαρύτητας» κατά ποσοστά κλιμακούμενα από 4% έως και 60% εφόσον οι παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί κατά τον φορολογικό έλεγχο είναι οι ακόλουθες:
Μη καταχώριση ή ανακριβής καταχώριση φορολογικών στοιχείων πώλησης.
Μη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώριση εμπορευσίμων ειδών ή πρώτων και βοηθητικών υλών στο βιβλίο απογραφών ως προς την ποσότητα.
Μη παροχή ασφαλών πληροφοριών για τις πραγματοποιηθείσες συναλλαγές από γιατρούς και επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται χώρους διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές ή θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, χώρους στάθμευσης.
Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων ή συνοδευτικών φορολογικών στοιχείων, παραβίαση ή παραποίηση φορολογικής ταμειακής μηχανής ή άλλου ηλεκτρονικού φορολογικού μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.
β) Το άθροισμα δηλωθέντων και αποκρυβέντων ακαθαρίστων εσόδων της ελεγχόμενης επιχείρησης ή του ελεγχόμενου ελεύθερου επαγγελματίας θα προσαυξάνεται, βάσει συγκεκριμένων «Συντελεστών Βαρύτητας» κατά ποσοστά κλιμακούμενα από 6% έως και 75% όσον οι παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί κατά τον φορολογικό έλεγχο είναι οι ακόλουθες:
Εκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Νόθευση φορολογικών στοιχείων ή δικαιολογητικών των εγγραφών.
Καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.
Διενέργεια πολλαπλών εγγραφών με το ίδιο παραστατικό ή με αξία διαφορετική αυτής που αφορά το παραστατικό ή αντιλογισμός εσόδων ή διενέργεια εγγραφών ανύπαρκτων επιστροφών ή εκπτώσεων ή πραγματοποίηση αθροιστικών λαθών, εφόσον από τις πράξεις αυτές επηρεάζεται αρνητικά το οικονομικό αποτέλεσμα (μειώνονται τα φορολογητέα καθαρά κέρδη ή αυξάνονται οι ζημίες).
γ) Εάν η αξία των παραβάσεων των παραπάνω περιπτώσεων είναι μικρότερη των 3.000 ευρώ, τότε ο κατώτατος Συντελεστής Βαρύτητας 0,4% θα μειώνεται στο ήμισυ.
2. Αν διαπιστωθούν δέκα ή περισσότερες περιπτώσεις παραβάσεων μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων ή έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή λήψης εικονικών ως προς τη συναλλαγή στοιχείων ή νόθευσης αυτών ή μη καταχώρισης στα πρόσθετα βιβλία στοιχείων που προσδιορίζουν το ύψος της συναλλαγής ή ελλιπούς περιγραφής των ειδών ή υπηρεσιών στα βιβλία ή στοιχεία, από τον ίδιο έλεγχο καθώς και από διαφορετικούς ελέγχους μέσα στην ίδια χρήση, ο εφαρμοζόμενος Συντελεστής Βαρύτητας θα προσαυξάνεται κατά 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου