Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Δεν θα αφαιρείται η άδεια μητρότητας από το εννεάμηνο ανατροφής Υπαναχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Δεν θα αφαιρείται η άδεια μητρότητας από το εννεάμηνο ανατροφής
Υπαναχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Yπαναχώρησε από την αρχική του θέση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δέχθηκε τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το καθεστώς των αδειών μητρότητας και αδειών ανατροφής.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αναφορές πολιτών προς την ανεξάρτητη Αρχή, που κατήγγειλαν ότι πολλές υπηρεσίες αφαιρούν από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται οι πατέρες υπάλληλοι (ν. 3528/2007, άρθρο 53 παρ. 2) την εξάμηνη άδεια μητρότητας που έχουν λάβει οι μητέρες των παιδιών από τον ΟΑΕΔ (ν. 3655/20008, άρθρο 142) και μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετέβαλε την άποψή του.

Το υπουργείο αποδέχθηκε την άποψη του υπουργείου Εργασίας και του Συνηγόρου, σύμφωνα με την οποία:

    Η εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ είναι άδεια μητρότητας, χορηγούμενη αποκλειστικά στις μητέρες εργαζόμενες σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, ασφαλισμένες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.
    Δεν αποτελεί όμοια διευκόλυνση με την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως φύλου.
    Εάν η μητέρα έχει κάνει χρήση της αδείας αυτής, δεν πρέπει να αφαιρείται από το εννεάμηνο το οποίο δικαιούται ο πατέρας.

Όπως αναφέρει η αρχή, πολλές υπηρεσίες είχαν απευθύνει το ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο με εγκύκλιό του είχε εκφράσει την άποψη ότι πρόκειται για όμοιες διευκολύνσεις, συνεπώς πρέπει να αφαιρείται η μία από την άλλη.

Ωστόσο, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επανειλημμένα διατυπώσει και εγγράφως την άποψη ότι, πρώτον, πρόκειται για άδεια μητρότητας, την οποία δικαιούνται μόνο μητέρες εργαζόμενες, ενώ οι άδειες ανατροφής είναι ατομικό δικαίωμα ενός εκάστου γονέα. Δεύτερον, το θέμα πρέπει να λυθεί κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τέλος, το θέμα αυτό διαβιβάστηκε και στη Μονάδα Νομοθεσίας Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς διερεύνηση τυχόν παραβίασης διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου.

Πηγή Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου