Σελίδες

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Η ανεργία δεν πέφτει με στικάκια


Η ανεργία δεν πέφτει με στικάκια
Πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν οι άνθρωποι που υποφέρουν

Τη στιγμή που ο δημόσιος διάλογος, πολιτικοί παράγοντες και ΜΜΕ ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το χάος που έχει δημιουργηθεί με τη λίστα Λαγκάρντ  και την αλλοίωση που έχει υποστεί το «στικάκι», η οδυνηρή πραγματικότητα είναι εδώ. Τα δραματικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία στη χώρα μας, η οποία τον Οκτώβριο του 2012 έφτασε στο 26,8%, δεν αφήνουν περιθώρια για διθυραμβικές δηλώσεις.
Με ένα εκατομμύριο ανέργους και ποσοστά που ξεπερνούν το 56% στους νέους, πλέον η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εξίσου τραγική αναμένεται να είναι και η συνέχεια, αφού εκτιμάται ότι η ανεργία στη χώρα μας για το σύνολο του 2012 θα αγγίξει το 30%.

----------------------------------------------

«Χρυσό» στην ανεργία η Ελλάδα, αφού ξεπέρασε και την Ισπανία
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΜΠΑΚΑΚΟΥ

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου, που ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση για προφανείς λόγους, δεν μπορούν να συγκαλύψουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία στη χώρα τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε στο 26,8% από 26,2% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Η έκρηξη της ανεργίας εξηγεί σε έναν βαθμό την απροθυμία της Στατιστικής Υπηρεσίας να δώσει εγκαίρως τα στοιχεία που αφορούν τον Νοέμβριο.

Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών η Eurostat ανακοίνωσε για κάθε κράτος μέλος την πορεία της ανεργίας τον Νοέμβριο, έχοντας για την Ελλάδα στοιχεία Σεπτεμβρίου. Οι μετρήσεις Οκτωβρίου που βγήκαν στο φως χθες, αν συγκριθούν με τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην ανεργία, ξεπερνώντας για πρώτη φορά ακόμη και την Ισπανία, η οποία τον Οκτώβριο είχε ποσοστό ανεργίας στο 26,2%.

«Είναι κρίσιμο πολιτικά και κοινωνικά τα στοιχεία να βγαίνουν στην ώρα τους» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η ανεργία αποτελεί πλέον το σοβαρότερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, γεγονός που αναγνωρίζει πλέον ακόμη και ο ΣΕΒ. Η αγωνία κορυφώνεται για τα στοιχεία του τελευταίου διμήνου του 2012, καθώς παραδοσιακά κλείνουν όλες οι θέσεις στα εποχικά τουριστικά επαγγέλματα. Ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι πιθανό να συγκρατηθεί στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό, μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον ΟΑΕΔ και άλλες πηγές.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε χθες και άλλα συνταρακτικά στοιχεία: την αύξηση των ανέργων κατά 368.102 άτομα ή κατά 37,7% σε έναν χρόνο, την ανεργία των νέων στο 56,6%, στις γυναίκες στο 30,4% και στην Αττική στο 28,3%.

* Από την αρχή της κρίσης, τον Οκτώβριο του 2008, έχουν χαθεί συνολικά 894.900 θέσεις εργασίας και έχει αυξηθεί κατά 972.200 ο αριθμός των ανέργων. Τότε το ποσοστό ανεργίας ήταν μόλις 7,5%.
* Το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2012 ανήλθε σε 26,8%, έναντι 19,7 τον Οκτώβριο του 2011 και 26,2% τον Σεπτέμβριο του 2012.
* Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 368.102 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (αύξηση 37,7%) και κατά 36.219 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 (αύξηση 2,8%).
* Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 309.335 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (μείωση 7,8%) και κατά 16.015 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 (μείωση 0,4%).
* Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες είναι χαμηλότερο, στο 24,1%, ενώ στις γυναίκες φτάνει στο 30,4%.
* Στους νέους 15-24 ετών η ανεργία φτάνει στο 56,6% και στην επόμενη ομάδα 25-34 ετών στο 34,1%.
* Ανά περιφέρεια, η μεγαλύτερη ανεργία συγκεντρώνεται στην Αττική, με 28,3%, στη Μακεδονίας και Θράκης είναι 27%, στην Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας στο 28,2% και στη Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας στο 26,8%.
* Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Οκτώβριο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.680.894 άτομα.
* Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.345.715 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.344.478 άτομα.
* Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 23.828 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (μείωση 0,7%) και κατά 7.478 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2012 (μείωση 0,2%).

 ------------------------------------------------------------------------------------
 Φιέστα τριών υπουργών που ανακοίνωσαν μέτρα-ασπιρίνες 
Του  ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ


Την ημέρα που η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωνε ότι η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 26,8% (και των νέων στο 56,6%), το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, η κυβέρνηση συνιστούσε… ασπιρίνη και κομπρέσες με ολίγη από κατάρτιση και ορισμένα Stage.

Τρεις υπουργοί, Εργασίας -Γ. Βρούτσης, Οικονομίας -Κ. Χατζηδάκης και Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος παρουσίασαν χθες 7 νέα και 13… παλαιά προγράμματα απασχόλησης από τα οποία -αθροιστικά- θα ωφεληθούν 350.000 άτομα. Οχι μόνο ή κατ’ ανάγκην άνεργα ή άεργα άτομα αλλά και ήδη εργαζόμενοι-απασχολούμενοι, φοιτητές κ.ά., προκειμένου να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας ή να βελτιώσουν τα ουσιαστικά προσόντα τους για την αποτελεσματικότερη αναζήτηση εργασίας. Κατά συνέπεια, η πρόταση αφορά σε λιγότερους από το 20% των ανέργων.
Οι τρεις υπουργοί, συνεπικουρούμενοι από πλειάδα υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών παρουσίασαν το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των νέων». Με βάσει τα λεγόμενά τους πρόκειται για «Ενα ολοκληρωμένο Σχέδιο, που έρχεται να απαντήσει στο μεγάλο και επώδυνο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας: Την ανεργία των νέων». Οι οποίοι νέοι σε «ποσοστό άνω του 52% δεν έχουν καν μία εργασιακή εμπειρία» κατά τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας σύμφωνα με τη γενική Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων Αννα Δελαπόρτα.

Ωστόσο, από τους 350.000 ωφελούμενους (άνεργοι, φοιτητές, γυναίκες κ.ά.) μόνο οι 61.800 θέσεις αφορούν σε νέα προγράμματα ενώ οι υπόλοιπες 288.200 έχουν εξαγγελθεί και πάλι στο παρελθόν και ήδη υλοποιούνται. Αν και δεν υπήρχαν απολογιστικά στοιχεία ως προς τα αποτελέσματα. Αν και τον τραγικό απολογισμό τον κάνει η Στατιστική Υπηρεσία με τηδημοσιοποίηση των δεικτών ανεργίας…
 Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της απασχόλησης δεν αφορά (αποκλειστικά) το υπουργείο Εργασίας ή τα κοινά προγράμματα απασχόλησης. Αφορά πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό γιατί η ανεργία είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της τρίχρονης φοροεπιδρομής.

 Αναφορικά με τα (νέα) προγράμματα:
 1. Το μεγαλύτερο αφορά σε 45.000 νέους έως 29 ετών, οι οποίοι με 5 ευρώ την ώρα θα καταρτιστούν σε ένα συγκεκριμένο πεδίο για 100 ώρες και, ακολούθως, με 460 ευρώ τον μήνα (400 για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) θα εργαστούν για 5 μήνες σαν ασκούμενοι (πρακτική άσκηση-Stage). Μετά από αυτή την περίοδο, εάν ο εργοδότης διατηρήσει τη θέση εργασίας θα επιδοτηθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές για 12 μήνες. Προτεραιότητα δίνεται στους κάτωθι τομείς: Αγροτοδιατροφικός Τομέας, Τουρισμός-Πολιτισμός, Νέες Τεχνολογίες, Ενέργεια, Ναυτιλία, Υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνική Ασφάλιση.

 2. Επιχορήγηση 7.000 ανέργων ηλικίας έως 35 ετών με ένα ποσό έως 10.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για συμβουλευτική υποστήριξη) για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης.

 3. Κατάρτιση 3.000 νέων στην ύπαιθρο με 5 ευρώ την ώρα και συμβουλευτικές υπηρεσίες - υποστήριξη με 3.000 ευρώ.

  4. Εξάμηνη ή επτάμηνη (μέσα στο 2013) επιδοτούμενη απασχόληση 3.200 ανέργων ηλικίας έως 30 ετών σε έργα ή δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στον πολιτιστικό τομέα. Η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το πρόγραμμα. Στόχος είναι η απασχόληση ανέργων σε συγχρηματοδοτούμενα έργα κατασκευής, ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, καθώς και σε υπηρεσίες φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αντιμετωπίζοντας ανάγκες των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του υπουργείου Πολιτισμού που δεν χαρακτηρίζονται ως πάγιες και διαρκείς και δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον μόνιμο προσωπικό.
Ειδικότερος στόχος είναι η προαγωγή της ιδέας του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς στον χώρο του πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί προνομιακό χώρο για την παροχή κοινωφελούς εργασίας, καθώς και η ευρύτερη αξιοποίηση και προβολή των πολιτιστικών χώρων, με την ενεργό συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας.
 Σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση ανέρχεται στα 625 ευρώ τον μήνα όταν με νόμο (Φεβρουάριος 2012) ο βασικός εισαγωγικός μισθός περιορίστηκε στα 586 ευρώ (510 για νέους κάτω των 25 ετών).
 Και καθώς δεν πρόκειται για απασχόληση πτυχιούχων, οι οποίοι δικαιούνται επιστημονικό επίδομα, φαίνεται ότι το Δημόσιο αποφάσισε να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να… ανεβάσει τους μισθούς.

  5. Επιδότηση 500 ατόμων ηλικίας έως 29 ετών με 15.000 ευρώ ανά άτομο για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιρισμών. Στόχος της δράσης είναι η προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ως εργαλεία αναχαίτισης της ανεργίας και προώθησης της κοινωνικής συνοχής.

  6. Επιδότηση άλλων 1.600 ανέργων έως 35 ετών για τη δημιουργία δικών τους επιχειρήσεων. Αλλά, αυτήν τη φορά το πρόγραμμα θα υλοποιήσει το υπουργείο Οικονομίας (Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας).

7. Αλλες 1.500 επιδοτήσεις ελευθέρων επαγγελματιών, πάλι μέσω του υπουργείου Οικονομικών αλλά, αυτήν τη φορά το πρόγραμμα απευθύνεται στις άνεργες γυναίκες.


Ημ. δημοσίευσης: Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013 

http://www.6meres.gr/details.php?aid=47117

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου