Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Εξισώνουν προς τα κάτω όλες τις συντάξεις | Εφημερίδα των συντακτών

Εξισώνουν προς τα κάτω όλες τις συντάξεις | Εφημερίδα των συντακτών


Εξισώνουν προς τα κάτω όλες τις συντάξεις

Ο Γ. Βρούτσης μέσα από την ενοποίηση των ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης όπως τραπεζών, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ και Ταμείο Επιστημόνων προωθεί το ψαλίδισμα και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις, που θα ισχύσουν από το 2014, βαπτίζονται από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση «οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων κύριας ασφάλισης».

Πίσω λοιπόν από τις λέξεις «πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και πιο διαφανές ασφαλιστικό» και μέσα από την Επιτροπή Συντονισμού, που συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες ανοίγοντας το νέο κύκλο αλλαγών στο Aσφαλιστικό, οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται σε ειδικά ταμεία (τράπεζες, ΔΕΚΟ κ.λπ.), ΟΑΕΕ και Ταμείο Επιστημόνων (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) θα πρέπει να αναμένουν ψαλίδισμα των συντάξεων που θα λάβουν όταν συνταξιοδοτηθούν.

Ο κ. Βρούτσης σκοπεύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό ήδη από τη πρώτη συνεδρίαση έριξε και τις αρχικές τροχιοδεικτικές βολές, χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας «μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων» που οικοδομήθηκε «διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων» και, για όποιον δεν κατάλαβε, βρισκόμαστε μπροστά σε νέα θύελλα δυσμενών αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Κι ως φαίνεται βαδίζει στα χνάρια της πάλαι ποτέ υπουργού Φάνης Πετραλιά, η οποία το 2008 συγχώνευσε τα ασφαλιστικά ταμεία σε μια λογική να ποδοπατήσουμε τα συστήματα υγείας του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού, βαπτίζοντας συγχωνεύσεις τις κατ’ όνομα μόνο ενοποιήσεις. Ετσι, κατάφερε να βάλει όλους τους εργαζόμενους να απολαμβάνουν παροχές υγείας που χορηγούσε το χειρότερο σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες Ταμείο!

Η… επιτυχημένη συνταγή της τότε υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Φ. Πετραλιά που οδήγησε όλες τις παροχές υγείας στον ήδη χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ «φωτίζει» τον δρόμο και του σημερινού υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση που αυτή τη φορά θα ρίξει βορά στις κυβερνητικές επιλογές τα συστήματα κύριας ασφάλισης!

Το «ευάρεστο» έργο της Επιτροπής λοιπόν, πέραν όλων των άλλων, συνίσταται στη διοικητική και λειτουργική ενοποίηση 90 διαφορετικών μητρώων συνταξιούχων και 60 διαφορετικών κλάδων ασφάλισης, που ενώ είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν στους 6 κύριους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ) διατηρούν έως σήμερα την αυτοτέλειά τους. Οι ενοποιήσεις θα οδηγήσουν στην επέκταση του υπολογισμού του συντάξιμου μισθού όχι με βάση την καλύτερη πενταετία της τελευταίας 10ετίας αλλά στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Βέβαια μέχρι τότε θα πρέπει, στο όνομα του «μωσαϊκού εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων», όσοι κατέχουν ειδικά προνόμια υπολογισμού της σύνταξής τους (για το οποία βέβαια πληρώνουν υψηλότατες εισφορές, αλλά αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στη λογική κατεδάφισης του κ. Βρούτση), θα τα δουν να χάνονται στο όνομα της ενοποίησης. Ποσοστά μείωσης και λοιπές εκτιμήσεις δεν μπορούν να εξαχθούν καθότι ακόμη δεν έχει σχηματοποιηθεί ο τρόπος. Ωστόσο η «ζέση» του κ. Βρούτση να πείσει ότι δεν πρόκειται να περικοπούν συντάξεις καθιστά βέβαιη τη μείωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Επιτροπή δεν θα έχει στόχο μόνο τη μείωση των συντάξεων, αλλά και ένα καλύτερο Ασφαλιστικό. Αν πιστέψουμε λοιπόν τον κ. Βρούτση οι βασικές κατευθύνσεις στο έργο της επιτροπής κινούνται σε 4 άξονες. Τον εντοπισμό των συντάξεων-«μαϊμού», την είσπραξη των οφειλών και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, μέσω ενιαίου και απλοποιημένου τρόπου είσπραξης των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον περιορισμό της σπατάλης σε δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα.

Για τον υπουργό λοιπόν στόχος των αλλαγών, είναι η εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, που θα διατεθεί για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων.

Πάντως, από το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης τόνιζαν χθες ότι το τελευταίο Μνημόνιο έχει επιφέρει συνολικά «κέρδος» για το ασφαλιστικό σύστημα που ανέρχεται σε 4,61 δισ. ευρώ ετησίως. Αναλυτικότερα λόγω των μειώσεων στις συντάξεις το σύστημα εξοικονομεί 1,4 δισ. ευρώ (τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν το ΙΚΑ). Από την κατάργηση των δώρων εξοικονομεί άλλα 2,4 δισ. ευρώ ενώ η κατάργηση του ευνοϊκού πλαφόν στις εισφορές για τους υψηλόμισθους δίνει άλλα 817 εκατ. ευρώ!

30/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου