Σελίδες

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ρύθμιση δανείων μόνο για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ


Ρύθμιση δανείων μόνο για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ


Την καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Τρόικα, για την ανακούφιση των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών.
Το κυβερνητικό σχέδιο «αποκαλύπτεται» με έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Θανάση Σκορδά, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, όπως ενημερώνει ο κ. Σκορδάς, θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος.
Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης.
Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, που θα αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010. Επιπλέον, θα αφορά σε ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίδεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα,ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση, θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.


Πηγή: Ρύθμιση δανείων μόνο για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3749/rythmisi-daneion-mono-gia-osoys-ehoyn-eisodima-eos-25000-eyro#ixzz2M00kpzMl




Επικρίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ τις ρυθμίσεις για τα δάνεια

Οι τράπεζες αρνούνται να πληρώσουν το τίμημα που τους αντιστοιχεί, παρότι συνέβαλαν καταλυτικά στην υπερχρέωση των νοικοκυριών,  αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ. 
Όπως επισημαίνει η οργάνωση, στην πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και το 2012» (σελίδες 89-90), αποδίδονται στην κυβέρνηση διάφορες προτάσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών καθώς και για την βελτίωση του ν. 3869/2010. “Το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση, εκτός από τη δημοσιοποίηση ορισμένων γενικών κατευθύνσεων. Για πρώτη φορά όμως εξειδικεύονται μέτρα τροποποίησης του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Εκτός αυτού, η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει καταθέσει πρόταση 4 μέτρων που πρέπει να ληφθούν συνδυαστικά για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών:
1. Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη
2. Βελτίωση του Ν. 3869/2010 (έχουν κατατεθεί λεπτομερείς προτάσεις)
3. Διαγραφή χρεών σε ομάδες δανειοληπτών και μείωση των επιτοκίων
4. Δημιουργία και λειτουργία δικτύου νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης υπερχρεωμένων πολιτών.
Η ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ συνεχίζει λέγοντας: Τα αναφερόμενα στην έκθεση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προκαλούν επίσης πολλά ερωτηματικά:
* Με ποιο ηθικό έρεισμα αναφέρονται στα συναλλακτικά ήθη τα οποία θα υπονομευτούν στην περίπτωση ενδεχόμενης διαγραφής χρεών, την στιγμή που επί σειρά ετών ήταν οι ίδιες οι τράπεζες που υπονόμευαν τα ήθη αυτά, παραβιάζοντας την νομοθεσία, ακολουθώντας παραπλανητικές και επιθετικές τακτικές και δεν εφάρμοζαν σε ορισμένες περιπτώσεις αποφάσεις δικαστικές;
* Με ποια λογική αναφέρονται στον κίνδυνο μείωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας στην περίπτωση περικοπής χρεών, όταν οι ίδιες, διαχρονικά όχι μόνο δεν φρόντισαν συστηματικά γι’ αυτήν αλλά ακολούθησαν πολιτικές αύξησης των κινδύνων, μέσω των υπέρογκων αμοιβών των στελεχών τους, της επιθετικής πολιτικής τους για δανειοδότηση των πάντων και του ανεύθυνου δανεισμού;
* Ποιος είναι πράγματι ο κοινωνικός ρόλος των τραπεζών που οφείλουν, ως κάθε επιχείρηση, να έχουν; Μήπως η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας και η άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που αποφέρουν τεράστια και αδιαφανή κέρδη, τα οποία καθαγιάζονται μέσω της ‘περίφημης’ Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;
* Αφού η συμβολή των τραπεζών στην υπερχρέωση των νοικοκυριών ήταν καταλυτική, γιατί αρνούνται να πληρώσουν το τίμημα που τους αντιστοιχεί, γιατί αρνούνται να υποστούν τις οικονομικές επιπτώσεις των λαθεμένων επιλογών τους ως έντιμοι επιχειρηματίες, γιατί επιδιώκουν με κάθε μέσο να επιβαρύνουν όχι μόνο τους απέλπιδες δανειολήπτες αλλά ολόκληρη την κοινωνία;


Πηγή: Επικρίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ τις ρυθμίσεις για τα δάνεια | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3756/epikrinei-i-ekpoizo-tis-rythmiseis-gia-ta-daneia#ixzz2M00ypPW7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου