Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι δόσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και 48 - Πώς το υπ. Οικονομικών αναθεωρεί την πολιτική του για τους φορολογουμένους
Ανακρούει πρύμναν ο Θεοχάρης δίνοντας περιθώριο 36 δόσεων για ρυθμίσεις
Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη
Τις προηγούμενες ημέρες, ο νέος πανίσχυρος γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δέχτηκε στο γραφείο του τον επικεφαλής μεγάλης εφορίας της Αθήνας. Ο πολύπειρος έφορος τού εξήγησε από τη δική του σκοπιά, γιατί το κράτος αδυνατεί να μαζέψει έσοδα. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι εφορίες δεν μπορούν να κάνουν πολλές δόσεις στις ληξιπρόθεσμες όφειλες των πολιτών. Έως τώρα τα αρμόδια τμήματα έδιναν έως και 11 δόσεις και μόνο με παρέμβαση του εφόρου σε κάποιες περιπτώσεις ρύθμιζαν τις όφειλες τους σε 20 –22. Μάλιστα, σε μεγάλες εφορίες της Αθήνας που βρίσκονται σε πλούσιες περιοχές (Γλυφάδα, Κηφισιά) οι έφοροι δεν έκαναν ούτε τις 22 δόσεις. Ακολουθούσαν το γράμμα του νόμου και ρύθμιζαν τα χρέη των πολιτών σε 11 δόσεις.
Αργά χθες το βράδυ ο κ. Θεοχάρης αποφάσισε να αλλάξει πλεύση. Κάλεσε τους επικεφαλής των ΔΟΥ των πλουσιότερων περιοχών της Ελλάδος και τους έδωσε εντολή από εδώ και στο εξής οι δόσεις να φτάνουν τις 36 και στην έσχατη περίπτωση να φτάνουν τις 48.
Η εγκύκλιος Θεοχάρη καλεί εμμέσως τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βάρη της αρχικής ρύθμισης, να σπεύσουν στις εφορίες και να υποβάλουν μία νέα αίτηση, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση με περισσότερες δόσεις, χωρίς να απαιτείται να ισχυριστούν ότι έχει μεσολαβήσει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (π.χ. απόλυση, μείωση μισθού, προβλήματα υγείας κλπ) που να ανέτρεψε την οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους και, ένεκα τούτου, να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής. Αρκεί απλώς η δεύτερη αίτηση, επικαλούμενοι απλώς τις πραγματικές δυσκολίες τους, με τη βασική προϋπόθεση όμως ότι δεν θα έχουν φανεί ασυνεπείς στην αρχική ρύθμιση (γιατί τότε «τιμωρούνται» βάσει του νόμου με μείωση των δόσεων) και φυσικά να μην… «ξεσπάσουν» τα νεύρα τους στον εφοριακό υπάλληλο για τις λιγοστές δόσεις και τα μεγάλα ποσά καταβολής που τους διακανονίζει.
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι στους εφόρους:
- ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλών
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι στους εφόρους:
- ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλών
- για την επανεξέταση αιτήματος διευκόλυνσης, σύμφωνα με το νόμο, απαιτείται να υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση.
- η εν λόγω οικονομική αδυναμία δεν απαιτείται να είναι «επιγενόμενη», δηλαδή να συνέβη μια μεταγενέστερης της αρχικής αίτησης μεταβολής των οικονομικών δεδομένων. Η απαίτηση αυτή άλλωστε οδηγούσε πολλούς να «κρύβουν» από την εφορία διάφορα προβλήματα που γνώριζαν πως είχαν από την αρχή όταν έμπαιναν σε ρύθμιση, για να τα επικαλεστούν αργότερα ως ….απρόβλεπτη δυσμενή μεταβολή, ένεκα της οποίας ζητούν ακόμα περισσότερες και χαμηλότερες δόσεις.
Με άλλα λόγια, αφού πάρει την πρώτη ρύθμιση, με ό,τι αυτή του προσφέρει, ο οφειλέτης μπορεί στη συνέχεια να κάνει χρήση της «ελαστικότερης» ερμηνείας, έστω και αν από την αρχή γνώριζε πως δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της πρώτης.
Αυτή η αίτηση δεν μπορεί προφανώς να γίνει ταυτόχρονα με την αρχική, αλλά μπορεί να γίνει, αφού πρώτα ο οφειλέτης πληρώσει κάποιες πρώτες δόσεις, πριν εμφανιστεί εκ νέου στην εφορία του για να ζητήσει επιπλέον δόσεις που, με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να φτάσουν και στο διπλάσιο της αρχικής.
Πηγή: Ανακρούει πρύμναν ο Θεοχάρης δίνοντας περιθώριο 36 δόσεων για ρυθμίσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4138/anakroyei-prymnan-o-theoharis-dinontas-perithorio-36-doseon-gia-rythmiseis#ixzz2M6C0HrS8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου