Αυτόφωρο για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ | Εφημερίδα των συντακτών
Του Μάριου Χριστοδούλου
Βραχιολάκια… ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση στους φορολογούμενους με χρέη άνω των 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο, οι οποίοι αποφεύγουν να τα πληρώσουν παρότι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.
Τον δρόμο προς τη φυλακή δείχνει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, η οποία έρχεται να υπενθυμίσει στους εφόρους… τα εργαλεία του νόμου για την είσπραξη των 54,5 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μέχρι τώρα οι ΔΟΥ ασκούσαν ποινική δίωξη μέσω των εισαγγελικών αρχών για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών μόνο για τις υποθέσεις που βρίσκονταν στο χείλος της παραγραφής.
Εφεξής αλλάζει η τακτική και όποιος δεν εξοφλεί τις οφειλές του, που έχουν βεβαιωθεί σε Εφορίες, ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς του Δημοσίου θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης. Εφόσον βέβαια συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις:
1. Τα χρέη να είναι μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ, όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιείται το αυτόφωρο.
2. Να έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από τότε που η οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη.
Οι ποινικές διώξεις θα ξεκινήσουν από τους μεγαλοοφειλέτες με βάση τη λίστα που έχει συντάξει ξεχωριστά η κάθε εφορία και θα ακολουθήσουν φορολογούμενοι με τις αμέσως μικρότερες οφειλές.
Αυξάνουν οι δόσεις
Το υπουργείο Οικονομικών με άλλη εγκύκλιο παρείχε νέες οδηγίες στις εφορίες σχετικά με τη διαδικασία η οποία ακολουθείται κατά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, εστιάζοντας στο ζήτημα της αύξησης των μηνιαίων δόσεων που «καίει» χιλιάδες οφειλέτες που είχαν υπαχθεί σε παλαιότερες διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής.
Για να αυξηθούν οι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία πληρωμής της δόσης που είχε χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση. Η οικονομική αδυναμία μπορεί να είναι διαρκής (να υπήρχε δηλαδή και πριν από τη χορήγηση της πρώτης διευκόλυνσης) ή «επιγενόμενη», λόγω μεταγενέστερης δηλαδή μεταβολής των οικονομικών δεδομένων.
Τι εξετάζει η εφορία
Σε κάθε περίπτωση από τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των ανωτέρω δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη. Κατά την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης θα πρέπει να εξετάζεται εάν το αίτημα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, ήτοι εντός δύο μηνών από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή δόσης. Και αν η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής παραμένει ενεργή και δεν έχει απολεσθεί.
Μάλιστα ο δεύτερος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα στάδια της επανεξέτασης, τόσο κατά τη συζήτηση του αιτήματος από το αρμόδιο όργανο όσο και κατά την υλοποίηση της απόφασης από την αρμόδια εφορία. Επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση της διευκόλυνσης «υλοποιείται» με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε εντός τριμήνου από την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου