Σελίδες

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα προβλέπει ακόμη και κούρεμα χρεών


Έρχεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα προβλέπει ακόμη και κούρεμα χρεών


Έρχεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα προβλέπει ακόμη και κούρεμα χρεών
Ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ανακοινώνει στην Κυριακάτικη Καθημερινή πως σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την εφαρμογή νέας ρύθμισης για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η οποία θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, θα λαμβάνονται κριτήρια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η δυνατότητα καταβολή των δόσεων με αυτά που μπορούν οι φορολογούμενοι να εισφέρουν, αφετέρου το συμφέρον του δημοσίου. Ο κ. Θεοχάρης προαναγγέλλει τη διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανείσπρακτα προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό βάρος και να υπάρχει μία ρεαλιστική εικόνα για το ύψος των οφειλών. Ιδιαίτερα αποφασιστικός εμφανίζεται στο θέμα της διαφθοράς και της πάταξης της φοροδιαφυγής προχωρώντας σε άνοιγμα των λογαριασμών όλων των διευθυντών που κατέχουν νευραλγικές θέσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία την οικονομική τους κατάσταση ή προκειμένου για επιχειρήσεις τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει» .
Υπογραμμίζει ότι η η τρόικα δεν θα πει όχι σε μία νέα ρύθμιση σημειώνοντας ότι θα διαγραφούν τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη. Αναφερόμενος στην διαφθορά τονίζει « Πραγματοποιούνται 50 έλεγχοι σε στελέχη του υπουργείου που έχουν θέσεις ευθύνης (επόπτες διευθυντές) οι οποίοι ολοκληρώνονται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα ελεγχθούν 110 στελέχη. Από τούδε και στο εξής, θα ελέγχεται άμεσα και κατά προτεραιότητα το πόθεν έσχες όλων όσοι τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης. Θα πάμε στους λογαριασμούς τους και θα κάνουμε έλεγχο δέκα χρόνια πίσω».
Διαβάστε μέρος της συνέντευξης:
Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2012 έφθασαν τα 13 δισ. ευρώ. Τι θα κάνετε για να αποτρέψετε τη διόγκωσή τους φέτος;
Κατ' αρχάς πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη και ο ρυθμός είσπραξής τους βγαίνουν και από τον αριθμητή και τον παρανομαστή. Εχουμε λοιπόν περιπτώσεις που βεβαιώνονται χρέη τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν και το ξέρουμε τη στιγμή που αυτά βεβαιώνονται. Αυτό γίνεται γιατί έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι απαρχαιωμένο και μας αναγκάζει να ασχολούμαστε με άσκοπες υποθέσεις και να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα εικονικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόστιμο των 4,9 δισ. ευρώ στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή. Δηλαδή από τα 13 δισ. ευρώ του 2012, τα 4,9 ήταν τα χρέη της Ακρόπολις που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.
Πώς μπορεί να λυθούν τα προβλήματα αυτά;
Πρώτον, με το να δώσουμε οδηγίες στον μηχανισμό να μην ασχολείται τουλάχιστον αυτή την περίοδο με τέτοιες υποθέσεις.
Δεύτερον, να διορθώσουμε το θεσμικό πλαίσιο και να μην προσπαθούμε να εισπράξουμε χρέη επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων που δεν μπορούν να εισπραχθούν.
Η τρόικα υποστηρίζει ότι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να εισπραχθεί και θα πρέπει να τα διαγράψουμε έστω και λογιστικά, εσείς τι λέτε;
Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Η διαδικασία θα γίνει πιο σωστή και γρήγορη και θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στα χρέη που μπορούν να εισπραχθούν.
Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή ή έστω τη λογιστική διαγραφή των χρεών;
Ναι. Ηδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία και το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση προκειμένου να εισαχθεί σε κάποιο σχέδιο νόμου.
Θα προτείνετε στον υπουργό νέα ρύθμιση; Γνωρίζετε ότι πολλοί φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν, αλλά δεν μπορούν λόγω της οικονομικής κατάστασης.
Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία την οικονομική τους κατάσταση ή, προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει. Η τρόικα όμως έχει πει «όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις». Νομίζω σε αυτή τη ρύθμιση η τρόικα δεν θα πει όχι. Στο παρελθόν έγιναν κάποιες συζητήσεις και θα συνεχισθούν.
Σκέφτεστε να μειώσετε τα επιτόκια και τις προσαυξήσεις στα πρόστιμα;
Εχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια σκέψη για τον εξορθολογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων. Πρέπει να πω όμως ότι η όποια ρύθμιση δεν πρέπει να συμφέρει τον φορολογούμενο. Η ρύθμιση παρέχεται ώστε να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, εκποίησης, κατάσχεσης κ.λπ. και πρέπει να έχει επιτόκιο και προσαυξήσεις. Δεν μπορεί ο συνεπής φορολογούμενος που πληρώνει κανονικά να έχει την ίδια μεταχείριση με αυτόν που έχει χρέη. Επιπροσθέτως, πρέπει να έχει προσαυξήσεις μια ρύθμιση προκειμένου να αναγκασθεί ο οφειλέτης, όταν καλυτερεύσουν οι οικονομικές του συνθήκες, να αποπληρώσει το χρέος στο σύνολό του ή αυτό που έχει απομείνει, για να γλιτώσει τους τόκους. Η ρύθμιση δεν είναι χάρισμα, απλά διευκολύνει από την αναγκαστική είσπραξη περιουσιακών στοιχείων και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου