Σελίδες

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Εξι φορολογικά θέματα στο τραπέζι με την τρόικα


Σε έξι τομείς θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη «μαύρη» τρύπα που παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους. Αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και ιδιαίτερα του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, επαναπατρισμός κεφαλαίων και επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Για τα περισσότερα ζητήματα το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμα σχέδια προκειμένου να τα παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα αναμένεται να επιμείνει στην άμεση αναδιάρθρωση του μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών ζητώντας ταυτόχρονα να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον νέο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Ειδικότερα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε:

1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αν και το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών, ωστόσο, η νέα ρύθμιση είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Task Force σε συνεργασία με τη διεύθυνση είσπραξης δημοσίων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να παραδώσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την πρότασή τους για τη νέα ρύθμιση. H ρύθμιση θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, θα λαμβάνονται κριτήρια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η δυνατότητα καταβολής των δόσεων με αυτά που μπορούν οι φορολογούμενοι να εισφέρουν, αφετέρου το συμφέρον του Δημοσίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανέφερε χθες ότι «η κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».

2. Ενιαίος φόρος ακινήτων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου στα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια και αναζητούν την καλύτερη λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όσοι κατέχουν μικρή ακίνητη περιουσία. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρχές Ιουνίου στη Βουλή και θα εφαρμοσθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

3. Αντικειμενικές αξίες. Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της ειδικής ομάδας εργασίας για το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οπως φαίνεται σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν, ενώ αντίθετα στην περιφέρεια αναμένεται αύξησή τους.

4. Εμμεσοι φόροι. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει το θέμα της επανεξέτασης των συντελεστών των έμμεσων φόρων στην τρόικα. Τόσο η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ όσο και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα έσοδα. Ωστόσο, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον δεν φαίνεται να μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 19%. Αντίθετα, πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές από τον Οκτώβριο του 2013 στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα και τσιγάρα).

5. Φορολογική διοίκηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σημαντική πρόοδος στον εισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό. Η τρόικα θα ζητήσει σημαντικές αλλαγές, νέες προσλήψεις ελεγκτών, ενώ εφόσον δεν επιτευχθεί αυτονομία στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να δημιουργηθεί μία νέα ημιαυτόνομη υπηρεσία. Στην έκθεση των τεχνικών κλιμακίων (παραδόθηκε στην κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου) υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν τη μεταρρύθμιση «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανανεώσει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της για εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες θα καθορίσουν την αυτονομία» τονίζεται στην έκθεση. Ολα αυτά, μάλιστα, πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η κυβέρνηση να «αλλάξει δρόμο» και να εγκαταλείψει το υπάρχον μοντέλο και να δημιουργηθεί μία νέα «ημιαυτόνομη υπηρεσία εσόδων, μέσω ειδικής νομοθεσίας» η οποία θα λογοδοτεί στον υπουργό Οικονομικών.

6. Επαναπατρισμός κεφαλαίων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων εφόσον τα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επενδύσεις. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου